Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτρης πεπόνας: ένας ανιδιοτελής δάσκαλος και πρωτοπόρος της τεχνολογίας.

Δημήτρης πεπόνας: ένας ανιδιοτελής δάσκαλος και πρωτοπόρος της τεχνολογίας.
Του Κώστα Θεοδωρόπουλου
Την Τρίτη 03/12/2019 έφυγε από κοντά μας ο Δημήτρης Πεπόνας (τζίμης) για τους φίλους και γνωστούς του. Ο Δημήτρης πεπόνας γεννήθηκε το 1942 στο μπογιάτι αττικής (άγιος στέφανος) σήμερα το 1942. έλαβε τις εκπαιδευτικές του γνώσεις στον τότε ίκο τυφλών Καλλιθέας. Στην συνέχεια εργάστηκε τηλεφωνητής σε ναυτιλιακή εταιρεία ενώ κατόπιν εργάστηκε μέχρι και την συνταξιοδότηση του στο ευγενίδειο ίδρυμα (πλανητάριο).
Από την νεαρή του ηλικία άρχισε να γίνεται ξεχωριστός για την φιλομάθεια του, την εργατικότητα του και το καινοτόμο του πνεύμα. Έτσι άρχισε να ασκεί με ιδιαίτερη μεγάλη επιτυχία το επάγγελμα του χουρδιστή πιάνων όπου ήταν ένας από τους ελάχιστους επαγγελματίες σε αυτόν τον χώρο ως άτομο με πρόβλημα όρασης. Ήταν τέτοια η επιμέλεια του ώστε αποτέλεσε συνεργάτης του μουσικού οίκου οργάνων Νάκας. Παράλληλα άρχισε να παίρνει μαθήματα εξ αποστάσεως όπου έλαβε και το σχετικό πτυχίοηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού από την Αμερικανική σχολή τυφλών της Νέας Υόρκης (new york school for the blinds). Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αναλάμβανε την επισκευή των γραφομηχανών Braille του τότε Οίκου τυφλών και ΚΕΑΤ στην συνέχεια.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Φάρος τυφλών της ελλάδος κάνει την πρώτη εισαγωγή 5 ηλεκτρονικών υπολογιστών (Toshiba laptops) σε λειτουργικό σύστημα dos εφοδιασμένοι με το πρόγραμμα ομιλίας hal. Ήταν ένας από αυτούς που όχι μόνο χρησιμοποίησε τους υπολογιστές αλλά ακούραστα και με ανιδιοτέλεια ήταν ο πρώτος δάσκαλος για δεκάδες τυφλούς πρόθυμος να τους διδάξει την χρήση τους. Για αυτή του την ανιδιοτελή προσφορά τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Φάρος τυφλών της ελλάδος στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Αναμφίβολα ο Δημήτρης πεπόνας έχει την δική του πρωτοπόρα και ξεχωριστή συμβολή στην χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και scanners ως ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνολογικής επανάστασης που μόλις ξεκινούσε με τα ευεργετικά της αποτελέσματα για την καθημερινή ζωή των τυφλών. Θα παραμείνει άσβεστη η μνήμη του και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές συναδέλφων μας το καινοτόμο του πνεύμα, η διάθεση για προσφορά και διάχυση της γνώσης με την άπλετη και ειλικρινή του ανιδιοτέλεια.