Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Άρθρο 85 του νόμου 4646 Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος έτους 2019


ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4646 Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή δι- άσταση για την Ελλάδα του αύριο.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 201/12.12.2019

Άρθρο 85 Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος έτους 2019

1. Κατά το έτος 2019 καταβάλλεται ποσό 175 εκατομ- μυρίων (175.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοι- νωνικού χαρακτήρα, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

2. Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατά- σχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποια- δήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτι- κά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και Επικρα- τείας, αρμόδιου για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, δι- αμονής ή άλλα για την καταβολή του Κοινωνικού Μερί- σματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο θέμα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.