Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ειδοποιητήρια εισφορών ΕΦΚΑ 2019 άνευ ουσίας πλέον


Ειδήσεις›Οικονομικές Ειδήσεις
Το σχόλιο της Δευτέρας - Ειδοποιητήρια εισφορών ΕΦΚΑ 2019 άνευ ουσίας πλέον
[07.10.2019]
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς Λογιστής - φοροτεχνικός Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN
Ι. Πρόλογος
«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.
Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο τελεστήριο
τώρα πετάνε τ’ αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούριο παν να δουν διυλιστήριο.
Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.
Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς»
Νίκος Γκάτσος, «ο εφιάλτης της Περσεφόνης. 
ΙΙ. Σ.τ.Ε. εναντίον νόμου Κατρούγκαλου, σημειώσατε άσσο.
Περιμέναμε πολλούς μήνες την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με τη συνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 4387/2016, που ως γνωστόν έχει επικρατήσει να λέγεται και νόμος «Κατρούγκαλου». Η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς, διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας (σ.σ. θυμήθηκα ένα άρθρο μας το 2016, πριν καν ψηφιστεί ο νόμος 4387/2016, με τίτλο «Ίσοι κανόνες για όλους στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Είναι όμως έτσι;», όπου τα 'χαμε «ακούσει» τότε από ορισμένους επειδή παραθέσαμε απλά τα νούμερα και την δική μας λογική. Τώρα, βλέπουμε πως το Σ.τ.Ε. εξέφρασε κατά πλειοψηφία την ίδια θέση grosso modo, χωρίς βέβαια να θέλω να συγκρίνω τον τρόπο σκέψης των σοφών δικαστών με τον δικό μας. Το ανέφερα απλώς για την ιστορία).
Το Δικαστήριο έκρινε συνταγματική, κατά πλειοψηφία, τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η/12/2014. Συνταγματικές είναι οι διατάξεις σε ό,τι αφορά στις κύριες συντάξεις για το λόγο ότι υπήρχαν οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες ενώ κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τις επικουρικές διότι δεν υπήρχαν οι ανάλογες μελέτες. Για τον υπολογισμό επικουρικών συντάξεων, το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη. Κατά πλειοψηφία έκρινε επίσης αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Τέλος, για τον Ε.Φ.Κ.Α., το Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν για το σύνολο των ασφαλισμένων. Έκρινε ότι η δημιουργία του Φορέα είναι συνταγματική και σύμφωνη με την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους όπως γήρας, ασθένεια και θάνατος. Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου. Εν ολίγοις εδώ που τα λέμε το μόνο συνταγματικό κατά το Σ.τ.Ε. για τον Ε.Φ.Κ.Α. είναι η «μαρκίζα», δηλαδή ο τίτλος του νόμου.
Στο δια ταύτα όμως τί γίνεται; Αρχικά θα πρέπει οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας να μελετήσουν τις εν λόγω αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και να προχωρήσουν στη συνέχεια στις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Συνεπώς σύντομα θα έχουμε αλλαγές στο ασφαλιστικό τοπίο. Ο υπ. Εργασίας μετά τη δημοσιοποίηση των περιλήψεων του Σ.τ.Ε. προχώρησε σε σχετική δήλωση (Γ. Βρούτσης: «Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα»). Δείτε επίσης και: Γ. Βρούτσης: Ό,τι αποφάσισε το ΣτΕ σε επίπεδο επιστροφών θα αποδοθεί στο σύνολό του και στο ακέραιο.
■ Στα πρακτικά θέματα τώρα: Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα και με βάση την αντισυνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους- ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, από τούδε και στο εξής (σ.σ. θυμίζω πως η απόφαση του Σ.τ.ε. θα έχει ισχύ από τη δημοσίευσή της και μετά), φρονώ ότι θα κανείς απ΄όσους εντάσσονται σ΄αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων δεν θα καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές βάσει των ειδοποιητηρίων, αφού όλοι θα αναμένουν τα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως λογικά θα έχουμε μια υστέρηση των εσόδων του Ε.Φ.Κ.Α. αυτό το διάστημα (σ.σ. ευτυχώς που υπάρχει και η ρύθμιση) γεγονός που αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα της άμεσης νομοθέτησης από το υπ. Εργασίας του νέου τρόπου υπολογισμού. Οι πληροφορίες μας λένε πως θα έχουμε πλήρη αποσύνδεση του φορολογητέου ποσού ως βάση για τον υπολογισμό των εισφορών και θα θεσμοθετηθεί ένα καθεστώς που θα θυμίζει το προγενέστερο. Αρκεί να μην επαναληφθούν όμως και τα λάθη του παρελθόντος, που αναλόγως με τα έτη ασφάλισης λόγω επαγγέλματος αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο οι εισφορές, κάτι που είχε αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αποτελούσε μια μεγάλη αδικία για πολλούς επαγγελματίες.