Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Διευκρινιστική Εγκύκλιος κυρίας Φωτίου για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2018 με έκπτωση 50% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ από την Περιφέρεια Αττικής


Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2018 με έκπτωση 50% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ από την Περιφέρεια Αττικής
Ανακοίνωση 31.01.2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑμεΑ)
ΤΜΗΜΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας:101 10
Πληροφορίες: Ειρήνη Κωστογλάνη
Ευγενία Χατζηχρήστου
Τηλέφωνα : 210-5281123
210-5281127
Email: ekostoglani@ypakp.gr
exatzixristou@yeka.gr
EΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 31 /1/2019
Αρ. Πρωτ.: Δ12α/ΓΠοικ.4591/93
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
(αποστολή με e-mail)
ΘΕΜΑ: Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2018 με έκπτωση 50% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ από την Περιφέρεια Αττικής.
Σχετ.: α) Η αριθ. Δ12α/Φ.11/ΓΠ46292/1320 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3933/Β΄/2018) (ΑΔΑ: 7Δ3Ο465Θ1Ω-ΚΥΡ)
β) Η ΔΙΑΔΠ/Ε/6123/29.3.2005 (ΦΕΚ 410/05 τ.Β) Κ.Υ.Α. «Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. περί καθορισμού διοικητικών διαδικασιών και των αντίστοιχων εντύπων τους που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών».
Α. Δικαιούχοι
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της α) ανωτέρω σχετικής απόφασης για το έτος 2018, χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης:
Στα Άτομα με Αναπηρίες:
- Ελληνικής υπηκοότητας,
- υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),
- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ. Α΄),
- υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,
- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (νδ 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (αν 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής
Β. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
Τα Άτομα με Αναπηρίες που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης για την έκπτωση του 50% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ θα προσκομίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ):
1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου με συνημμένα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω.
2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%). Όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.
2 α. Όσοι λάμβαναν μέχρι 31/12/2018 οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων ή το διατροφικό επίδομα από τις Περιφερειακές Ενότητες, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους. Στη βεβαίωση αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος από το δικαιούχο.
Όσοι λαμβάνουν τα ανωτέρω επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ μπορούν να προσκομίσουν την απόφαση έγκρισης χορήγησης επιδόματος
2β. Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή ΕΦΚΑ ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον.
2γ. Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας και Β.Ν.Κ. που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.
Προκειμένου οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης με ποσοστό 80% και άνω ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
3. Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.
4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής. Στην ανωτέρω Υ.Δ. θα δηλώνεται επίσης η μη παραλαβή Δελτίου Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.
6. Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι δικαιούχοι δελτίου συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.
7. Σε περίπτωση απώλειας, η οποία βεβαιώνεται από αστυνομική Αρχή, δύναται να χορηγείται εκ νέου δελτίο μετακίνησης από την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα. Σε περίπτωση απώλειας για δεύτερη φορά δεν είναι δυνατή η επαναχορήγηση.
Γ. Χορήγηση δελτίων για την έκπτωση του 50% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ από την Περιφέρεια Αττικής .
Tα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 5-4-2019
Κάθε Δελτίο Μετακίνησης περιέχει απαραίτητα τα εξής στοιχεία:
1) Διάρκεια ισχύος, έτος 2018.
2) Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του δικαιούχου ή όνομα συζύγου.
3) Αριθμό και ημερομηνία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.
4) Ποσοστό αναπηρίας ολογράφως και αριθμητικώς.
5) Δ/νση κατοικίας και πρόσφατη φωτογραφία του δικαιούχου.
Στην πίσω πλευρά να γράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως και να σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη:
«ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ»
Αν κατά την ανανέωση το Δελτίο είναι κατεστραμμένο ή δεν υπ άρχει χώρος στην πίσω πλευρά του, παρέχεται καινούργιο, αν όμως υπάρχει τότε θα αναγράφεται είτε ιδιοχείρως είτε εντύπως σε αυτό και θα σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη έτος 2018.
Το Δελτίο Μετακίνησης αναφέρεται στο έτος 2018 και ισχύει για όσο διάστημα από το επόμενο έτος (2019) απαιτείται για να εκδοθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγησή του (άρθρο 2 παρ. 1 της α) σχετικής ΚΥΑ
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:
• Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή βαριά νοητικά υστερούντα) τις οποίες θα υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.
Δ. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας όλης της χώρας, μετά την 5-4-2019, αφού λάβει αντίγραφα καταστάσεων με συνημμένα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα αντίστοιχα ΚΕΠ, υποβάλει άμεσα στη Δ/νση Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το συνολικό αριθμό των Δελτίων των ΑμεΑ που χορηγήθηκαν.
Παρακαλούνται οι ανωτέρω Υπηρεσίες να μην αποστέλλουν στο Υπουργείο τα ατομικά στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πάθηση κ.α.) καθόσον αυτό αντιβαίνει στο Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Επισημαίνεται ότι για την ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων Δελτίων για την έκπτωση του 50% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ η ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 6-2-2019 και λήξης η 5-4-2019.
Παρακαλούνται οι υπάλληλοι των ΚΕΠ να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων σε περιπτώσεις που έχουν ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις ή τη διαδικασία χορήγησης των δελτίων μετακίνησης (ενώ για ιδιάζουσες ή περίπλοκες περιπτώσεις να παραπέμπουν τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου αυτό είναι εφικτό προκειμένου να αποφευχθούν στο μέγιστο βαθμό οι περιπτώσεις λαθών).
Αναφορικά με τη γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής ή την απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα (Β.2. της παρούσης), θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής :
• Παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον ή
• Ανατομιοφυσιολογικό ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον ή
• Βλάβη από κοινή νόσο 67% τουλάχιστον ή
• Αναπηρία 67% τουλάχιστον ή
• Παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον ή
• Ανατομιοφυσιολογική βλάβη 67% τουλάχιστον ή
• Εφ’όρου ζωής αναπηρία 67%
Στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό. Δεν γίνονται δεκτές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί βάσει των διατάξεων του Ν.2643/98.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση παρακαλούμε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 210 5281123 και 210 5281127.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (αποστολή με e-mail)
1) Περιφερειακή Ενότητα Αττικής
2) Υπουργείο Εσωτερικών
Γεν. Γραμματεία Δημόσιας
Διοίκησης & Ηλεκτρονικής
Διακυβέρνησης
Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΚΕΠ
Βασιλ. Σοφίας 15 – 106 74 Αθήνα
dolkep@ydmed.gov.gr
Κοινοποίηση:
1. Υπεραστικά ΚΤΕΛ, Πειραιώς 4
2. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑμεΑ),Ελ. Βενιζέλου 236 – 163 41 Ηλιούπολη, Αθήνα
3. ΟΠΕΚΑ Πατησίων 30 ΤΚ 10170 Αθήνα
Εσωτερική Διανομή:
1. Γρ. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Γρ. Αναπληρώτριας Υπουργού κ. Θ. Φωτίου
3. Γρ. Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας
4. Γρ. Γενικής Δ/ντριας Πρόνοιας
5. Δ\νση Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
 

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Συνήγορος του Πολίτη ΣτΠ: Αποδοχή προτάσεων για την προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων


Συνήγορος του Πολίτη ΣτΠ: Αποδοχή προτάσεων για την προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων
[29.01.2019]
Περιγραφή
Την προστασία από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, τη μη ένταξή τους σε καμία κατηγορία εισοδήματος και τον μη υπολογισμό τους στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλων κοινωνικών ή προνοιακών παροχών, αποφάσισαν τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (άρθρο 11 της υπ’αρ Δ12α/Γ.Π.οικ. 68856/2202 - ΦΕΚ 5855/Β/28.12.2018). Με τη ρύθμιση αυτή υλοποιούνται οι αντίστοιχες προτάσεις του Συνηγόρου, τις οποίες είχε υποβάλει ήδη από το 2017 στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και αφορούσαν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες οικονομικές ομάδες.
Συνοδευτικά Αρχεία
1. Δελτίο Τύπου
Αποδοχή των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων
Την προστασία από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, τη μη ένταξή τους σε καμία κατηγορία εισοδήματος και τον μη υπολογισμό τους στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλων κοινωνικών ή προνοιακών παροχών, αποφάσισαν τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (άρθρο 11 της υπ'αρ Δ12α/Γ.Π.οικ. 68856/2202 - ΦΕΚ 5855/Β/28.12.2018). Με τη ρύθμιση αυτή υλοποιούνται οι αντίστοιχες προτάσεις του Συνηγόρου, τις οποίες είχε υποβάλει ήδη από το 2017 στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και αφορούσαν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες οικονομικές ομάδες.
Συγκεκριμένα, η προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό για χρέη προς το Δημόσιο αποτελούσε πάγια θέση της Ανεξάρτητης Αρχής, είχε τεθεί επανειλημμένα εγγράφως υπόψη των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, είχε τονιστεί σε δημόσιες παρεμβάσεις του Συνηγόρου, αναρτημένες    στην    επίσημη    ιστοσελίδα    της    Αρχής
https://www.synigoros.gr/resources/20170804-dt.pdf και έχει συμπεριληφθεί στην πρόσφατη Ειδική Έκθεση «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο» https://www.synigoros.gr/resources/docs/eidiki-ekthesi-katasx-trap-logar-gia-ofeil-pros-to-dim.pdf
Ο Συνήγορος είχε επίσης παρέμβει προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητώντας τη μη προσμέτρηση των ανωτέρω επιδομάτων στο συνολικό εισόδημα και στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση άλλων κοινωνικών παροχών, δεδομένης της φύσης τους και του πραγματικού σκοπού τους, ήτοι της ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία για τον οποίο και προβλέφθηκαν από τον νομοθέτη.
Οι ρυθμίσεις αυτές διατυπώθηκαν στο άρθρο 11 της εν λόγω Απόφασης για τις προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία ως ακολούθως:
«Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και επομένως δεν φορολογούνται. Επιπλέον το ποσό προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τόσο ο ΟΠΕΚΑ κατά τη συνεργασία του με τις Τράπεζες για τη χορήγηση των επιδομάτων αυτών, όσο και οι λοιπές συναρμόδιες Υπηρεσίες, θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων στην πράξη. Επιπλέον τονίζει ότι οι παρεμβάσεις του για την προστασία όλων των κοινωνικής φύσεως επιδομάτων και βοηθημάτων θα συνεχιστούν.
Πληροφορίες: 213 1306600, press@synigoros.gr
__________________________________________
2. Έγγραφο συνηγόρου του πολίτη Σ.τ.Π.- ακατάσχετο προνοιακών επιδομάτων
3. Έγγραφο Σ.τ.Π.- φορολογική αντιμετώπιση προνοιακών επιδομάτων
4. Υ.Α. Δ12α/Γ.Π.οικ. 68856/2202 - ΦΕΚ 5855/Β/28.12.2018
Χαλκοκονδύλη 17, 104 32 Αθήνα Τηλ: 2131306600 Φαξ: 2107292129 16 Μαρτίου 2018 Αριθμ. Πρωτ.: 2*****1/1*****6/2018 Πληροφορίες: Ειδική επιστήμονας Μαρία Καραγεώργου (τηλ.:2131306762) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝωΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝωΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡώΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κας ΘΕΑΝώΣ ΦωΤΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΕΛΛΑ ΣΤΑδΙΟΥ 29 10110 ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚώΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κου ΕΥΚΛΕΙδΗ ΤΣΑΚΑΛώΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κας ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ Νίκης 5-7, Τ.Κ. 10562, Αθήνα.
Θέμα: Νομοθετική ρύθμιση για το ακατάσχετο των ̟ρονοιακών επιδομάτων
Αξιότιμες κυρίες Υπουργοί, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα,
Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατά το άρ. 103 § 9 του Συντάγματος και το ν.3094/2003 εξετάζει αναφορές ̟πολιτών σχετικά με ζήτημα το ο̟ποίο αφορά στις αρμοδιότητές σας. Ειδικότερα, οι αναφερόμενοι διαμαρτύρονται ότι επιβλήθηκε κατάσχεση λόγω οφειλών ̟προς το δημόσιο, σε τρα̟πεζικούς λογαριασμούς στους ο̟ποίους κατατίθενται ̟ρονοιακά επιδόματα. Στηνπ ̟λειοψηφία των ̟περι̟τώσεων, ζητήθηκε από το εμ̟πλεκόμενο ̟πιστωτικό ίδρυμα αλλά και την αρμόδια τΟΥ επιστροφή του κατασχεθέντος ̟ποσού ̟που αφορά στο εν λόγω επίδομα, με το αιτιολογικό ότι το εν λόγω ̟ποσό καταβάλλεται άτομα ευάλωτα σε επί̟πεδο κοινωνικο-οικονομικό αλλά και ατομικό, ως εκδήλωση φροντίδας της Πολιτείας, μέσω της το̟πικής αυτοδιοίκησης, ̟προς ενίσχυση των δυνατοτήτων επιβίωσής τους. Σε συγκεκριμένη ̟περί̟πτωση, η αρμόδια ΔΟΥ υπέβαλε
ερώτημα ̟προς το Τμήμα Εισ̟πράξεων της Γενικής διεύθυνσης Φορολογικής διοίκησης της ΑΑ9Ε1, το ο̟ποίο με την σειρά του απηύθυνε ερώτημα ̟προς την διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ερώτημα έχει ως εξής:
«Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε το συντομότερο δυνατόν, ως αρμόδιος φορέας χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος, εάν αυτό ̟προβλέ̟πεται ως ακατάσχετο με ρητή διάταξη νόμου, ̟προκειμένου στη συνέχεια η  ΔΟΥ να εφαρμόσει τα ̟προβλε̟πόμενα στην ΠΟΛ 1146/2017 και να αποδεσμεύσει το ̟οσό του επιδόματος από τον κατασχεθέντα τρα̟πεζικό λογαριασμό». Το ΥΠΕΣ2 εν συνεχεία ̟αρέ̟πεμψε το θέμα στην διεύθυνση Πολιτικών ΑμεΑ του Υπουργείου Εργασίας. Η διεύθυνση Πολιτικών ΑμεΑ μας ενημέρωσε ότι έχει υποβάλει τόσο ̟προς τον κο ΓΓ όσο και ̟προς την κα Υπουργό σχετική εισήγηση, η ο̟ποία ωστόσο αφορά αποκλειστικά στον χαρακτηρισμό ως ακατάσχετων των ̟ρονοιακών επιδομάτων ΑμεΑ.
Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα, Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως ένας από τους αποδέκτες κατά τα τελευταία χρόνια μεγάλου όγκου ̟προβλημάτων των πολιτών ̟που σχετίζονται με την οικονομική ύφεση, την υψηλή ανεργία ή υποα̟πασχόληση, την μείωση των εισοδημάτων, τις αθρόες κατασχέσεις τρα̟πεζικών λογαριασμών για οφειλές, την γενικότερη φτωχο̟ποίηση των νοικοκυριών και την αυξανόμενη εξάρτηση της επιβίωσης των ευ̟παθών και ευάλωτων ομάδων από ̟προνοιακής φύσεως επιδόματα και βοηθήματα, θα ήθελε να θέσει υπόψη σας τα ακόλουθα:
Α. Όπως ο ΣτΠ έχει επισημάνει και σε ̟προηγούμενο σχετικό έγγραφό του, από την σύστασή τους, με τον αναγκαστικό νόμο 421/1937, οι σχετικές ̟πιστώσεις που ̟παρέχονται στην το̟πική αυτοδιοίκηση «διατίθενται δια τους σκο̟πούς της Κοινωνικής Προνοίας δια κοινών αποφάσεων του Υπουργού Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως και του Υπουργού των Οικονομικών» (άρθρον 6). Σημειωτέον ότι οι ̟ιστώσεις αυτές ̟προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), και είναι ακατάσχετες εκ του νόμου, για το διάστημα για το οποίο βρίσκονται στα ταμεία των Δήμων. Στο νόμο 2646/1998 Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, ορίζεται ότι Κοινωνική Φροντίδα είναι η ̟προστασία ̟που ̟παρέχεται σε άτομα ή ομάδες με ̟προγράμματα ̟πρόληψης και αποκατάστασης και αποσκο̟πεί να δημιουργήσει ̟ροϋ̟ποθέσεις ισότιμης συμμετοχής των ατόμων στην οικονομική και κοινωνική ζωή και να τους εξασφαλίσει αξιο̟πρε̟πές επί̟πεδο διαβίωσης. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί βασικό στόχο των ̟παρα̟πάνω ̟προγραμμάτων. Η ̟παροχή κοινωνικής φροντίδας αποτελεί ευθύνη του κράτους. Συνε̟πώς, νόμος ορίζει τι είναι η κοινωνική φροντίδα, τι ανάγκες καλύ̟πτει, τον αρμόδιο φορέα και τον υπόχρεο π̟ρος ̟παροχή της φορέα τους, τους τρό̟πους που παρέχεται, τον σκο̟πό τους και τις πρωταρχικές ομάδες-στόχο της. Περαιτέρω καθίσταται σαφές ότι ο σκο̟πός του νομοθέτη ήταν εξ αρχής η ̟ρόληψη, η 1 Ανεξάρτητη Αρχή ημοσίων Εσόδων 2 Υπουργείο Εσωτερικών 3 Γενικός Γραμματέας
αποκατάσταση, η ισότιμη συμμετοχή και το αξιο̟πρε̟πές επί̟πεδο διαβίωσης των ατόμων που είναι δικαιούχοι των ̟ρονοιακών αυτών επιδομάτων, σκο̟πός ο ο̟ποίος δεν συνάδει με το κατασχετό των επιδομάτων αυτών.
Β. Με το άρθρο 51 του νόμου 4483/2017 (ΦΕΚ Α 107/31.07.17) του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέφθηκε ότι τα βοηθήματα ̟που χορηγούνται εκτάκτως από τους δήμους σε οικονομικά αδύναμους και ̟πολύτεκνους «..είναι αφορολόγητα, δεν υπόκεινται σε ο̟ποιαδή̟ποτε κράτηση, δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς  δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και νομικά ̟πρόσω̟πα αυτών ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή ο̟ποιασδή̟ποτε άλλης ̟παροχής κοινωνικού ή ̟προνοιακού χαρακτήρα».
Γ. Με την ΠΟΛ 1146/2017 η ο̟ποία συμ̟λήρωσε την ΠΟΛ 1092/2014, αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 30 ̟αρ. 4 του Ν. 356/1974 (ΚΕΔΕ) περί ̟περιορισμού κατασχέσεων σε χέρια τρίτων, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι «στην ̟περί̟τωση που δια̟πιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τρα̟πεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων ̟προερχομένων από καταβολή ̟προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ̟ποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/ βοηθήματα ̟ροβλέ̟πονται ρητώς ως ακατάσχετα (̟πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕ , επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλ̟). Η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ̟ποσού επιδόματος/ βοηθήματος ισχύει και στην περί̟πτωση ̟που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τρα̟πεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο ̟πρόσω̟πο, όπως ο δικαστικός συμ̟παραστάτης του δικαστικώς συμ̟παραστατούμενου τέκνου ή ένας εκ των δύο γονέων στην περί̟πτωση διατροφής ανηλίκου τέκνου.» Επισημαίνεται ότι αμφότερες οι ̟προαναφερθείσες ρυθμίσεις έλαβαν χώρα κατό̟πιν ̟προτάσεων του στο, τις ο̟ποίες είχε διατυ̟πώσει με αφορμή σχετικές αναφορές ̟πολιτών.
9. Εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση της διεύθυνσης Πολιτικών ΑμεΑ, π̟ηγάζουσα εκ νέου από διερεύνηση αναφοράς υποβληθείσας ενώ̟πιον της Αρχής, θα ̟προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση ̟περί του ακατασχέτου των ̟ρονοιακών επιδομάτων/βοηθημάτων, τα ο̟ποία χορηγούνται αποκλειστικά σε ΑμεΑ. Συνε̟πώς θα οδηγηθούμε σε μια νέα επί μέρους νομοθέτηση, η ο̟ποία πάλι θα καταλεί̟πει κενά προστασίας και θα δημιουργήσει νέα ̟προβλήματα.
Για τους παρα̟πάνω λόγους, ο ΣτΠ επανέρχεται στο θέμα και α) δια̟πιστώνει ότι ̟παρά τις νομοθετικές ̟ροβλέψεις που υφίστανται ήδη, τα ̟προνοιακά επιδόματα αποτελούν ακόμη αντικείμενο κατάσχεσης για πάσης φύσεως οφειλές, ̟πράγμα ̟που έρχεται σε αντίθεση και ανατρέ̟πει τόσο τον σκο̟πό τους όσο και την βούληση του θεσ̟πίσαντος αυτά νομοθέτη, και εξακολουθούν να χρήζουν άμεσης, ̟πλήρους και αποτελεσματικής κατά πάντων ρητής νομοθετικής ̟προστασίας
β) Προτείνει μια γενικού χαρακτήρα ρύθμιση, ώστε να διατυ̟πωθεί με διάταξη νόμου ότι τα ̟πάσης φύσεως ̟προνοιακά βοηθήματα και επιδόματα τα ο̟ποία χορηγούνται από τους ήμους προς ̟πολίτες ευ̟παθείς και οικονομικά ευάλωτους
από διαφορετικούς λόγους, υγείας ή ανεργίας ή κοινωνικής ̟περιθωριο̟ποίησης, είτε είναι περιοδικώς καταβαλλόμενα, είτε έκτακτα, είτε αφορούν σε ΑμεΑ είτε όχι, είτε εισ̟πράττονται απευθείας από τον δικαιούχο είτε από γονέα/κηδεμόνα ανηλίκου ή συμ̟παραστάτη συμ̟παραστατούμενου, είτε κατατίθενται σε ατομικούς είτε σε κοινούς λογαριασμούς, «..είναι αφορολόγητα, δεν υπόκεινται σε ο̟ποιαδή̟ποτε κράτηση, δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και νομικά ̟πρόσω̟πα αυτών ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή ο̟ποιοσδή̟ποτε άλλης ̟παροχής κοινωνικού ή ̟προνοιακού χαρακτήρα».
Φρονούμε, ότι η ̟προτεινόμενη γενικής φύσεως διάταξη θα αποτελέσει μια σημαντική ασ̟πίδα ̟προστασίας για τα ̟πενιχρά εισοδήματα των ευ̟παθών αυτών ομάδων, εκ̟πληρώνοντας έτσι τον κοινωνικο-οικονομικό σκο̟πό της θέσ̟πισης και χορήγησης των εν λόγω επιδομάτων/βοηθημάτων.
Κατό̟πιν των ανωτέρω, σας ̟αρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας επί του θέματος και τις τυχόν ενέργειες στις ο̟ποίες ̟προτίθεστε να ̟προβείτε. Για κάθε ̟περαιτέρω ̟πληροφορία, διευκρίνιση ή συνεργασία, θα είμαστε στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση Ανδρέας Ι. Ποττάκης Συνήγορος του Πολίτη
Χαλκοκονδύλη 17, 104 32 Αθήνα Τηλ: 2131306600 Φαξ: 2107292129 20 Μαρτίου 2018 Αριθμ. Πρωτ.: 2***4/1***9/2018 Κύκλος Σχέσεων Κράτους Πολίτη Γραφείο Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη κας Ευανθίας Σαββίδη τηλ.: 2131306771 - 2131306663 Προς 1.Υπουργείο Οικονομικών Α. Γραφείο Υπουργού κου Ε.Τσακαλώτου Β. Γραφείο Υφυπουργού κας Αικ. Παπανάτσιου 2. Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού κας Θεανώς Φωτίου 3.Υπουργείο Επικρατείας Γραφείο Υπουργού κου Χρ.Βερναρδάκη 4. Γενική Γραμματεία Πρόνοιας Γραφείο Γενικού Γραμματέα κου ,.Καρέλλα Κοινοποίηση: Ανεξάρτητη Αρχή ,ημοσίων Εσόδων Γραφείο ,ιοικητή κου Γ.Πιτσιλή Θέμα: Φορολογική αντιμετώπιση προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, αξιότιμες κυρίες Υπουργοί, αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα, Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του βάσει του άρθρου 103.9 του Συντάγματος και των άρθρων 3 και 4 του Ν. 3094/2003 (ΦΕΚ 10Α), επιθυμεί να θέσει υπόψη σας σειρά θεμάτων, τα οποία ανέκυψαν κατά τη διερεύνηση μεγάλου αριθμού αναφορών πολιτών σχετικών με τη φορολογική αντιμετώπιση των προνοιακών επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία και υλοποιούνται μέσω των ,ήμων σύμφωνα με το άρθρο 46 του Ν.4025/2011 (ΦΕΚ 228 Α)1. 1 Σχετικές ΚΥΑ : ,29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10804/528 (ΦΕΚ 1189Β/2013) ,29α/Φ.32/ΓΠ.οικ.10808/531 (ΦΕΚ Β΄ 965/19.04.2013) ,29α/Φ.32/ΓΠ.οικ.10803/527 (ΦΕΚ Β΄ 965/19.04.2013), ,29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10806/529 (ΦΕΚ Β 1189/15.5.2013) ,29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10807/530 (ΦΕΚ Β 1271/28.5.2013) Π3α/Φ.27/Γ.Π. οικ.124095 (ΦΕΚ Β 1594/23.12.2002) ΥΑ Γ4α/Φ224/ΟΙΚ 1434 (ΦΕΚ Β 441 1984) Π3α/Φ.15/Γ.Π.οικ.88483 (ΦΕΚ Β΄ 1313 7.7.2008)
Α) Προσμέτρηση των προνοιακών επιδομάτων στο φορολογητέο εισόδημα Οι ενδιαφερόμενοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν φορολογούνται μεν, θεωρούνται όμως εισόδημα, γεγονός το οποίο μπορεί όμως να οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών απαλλαγών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Ειδικότερα: • σε ό,τι αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000) των φυσικών προσώπων, τα άτομα με αναπηρία που δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013, δεν τυγχάνουν της απαλλαγής στην περίπτωση που το εισόδημά τους, στο οποίο προσμετράται το προνοιακό επίδομα που λαμβάνουν, υπερβαίνει το προβλεπόμενο από το νόμο ποσό. • στην περίπτωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α, ο ν. 4223/2013, προβλέπει χορήγηση έκπτωσης 100% στα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον πληρούνται σωρευτικά και άλλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η προϋπόθεση το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Επομένως και σε αυτή την περίπτωση, η προσμέτρηση του προνοιακού επιδόματος στο φορολογητέο εισόδημα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της έκπτωσης. Σε σχέση με τα παραπάνω επισημαίνουμε τα εξής: Τον Ιούλιο του 2017 ο Συνήγορος παρενέβη προς την Ανεξάρτητη Αρχή ,ημοσίων Εσόδων (Α.Α.,.Ε.) προκειμένου να διευκρινιστεί η φύση των συγκεκριμένων προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται περιοδικά από τους ,ήμους σε ανασφάλιστα ή εμμέσως ασφαλισμένα άτομα με αναπηρία και να παρασχεθούν οδηγίες για τον τρόπο καταχώρησής τους στη φορολογική δήλωση. Η Α.Α.,.Ε., με το υπ’αρ.πρωτ. ,ΕΑΦ Α 1099109 ΕΞ 2017 έγγραφό της, επισήμανε ότι σύμφωνα με το Ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος): α) στις κατηγορίες ακαθάριστων εισοδημάτων περιλαμβάνεται και το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις (άρθρο 7), β) το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα ππάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης (παρ.1 άρθρο 12). γ) το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες εμπίπτει στις κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις που απαλλάσσονται από το φόρο (περ.δ΄της παρ.2 του άρθρου 14).
Περαιτέρω η Α.Α.,.Ε. επισήμανε ότι τα περιοδικώς καταβαλλόμενα σε ανάπηρους προνοιακά επιδόματα θεωρούνται συναφή με το εξωιδρυματικό επίδομα ποσά, επειδή συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, σύμφωνα με την τριμερή θεωρία του εισοδήματος και συγκεκριμένα α) την περιοδικότητα, β) την ύπαρξη μόνιμης πηγής εισοδήματος και γ) την τακτική εκμετάλλευση της πηγής αυτής. Επιπλέον διευκρίνισε ότι η ΠΟΛ 1094/2015, σύμφωνα με την οποία τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση-βοήθημα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μεταξύ αυτών και άτομα με αναπηρία) από το ,ημόσιο ή από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε. και δεν φορολογούνται, αφορά μόνο τα εκτάκτως καταβαλλόμενα στα άτομα αυτά ποσά, τα οποία δεν αποτελούν εισόδημα. Επανερχόμενος στο θέμα αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη θα ήθελε να παρατηρήσει τα ακόλουθα: Τα περιοδικώς καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα θεωρούνται κατά τα ανωτέρω εισόδημα, το οποίο ναι μεν απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος (αφορολόγητο), προσμετράται όμως στο συνολικό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για διάφορες φορολογικές απαλλαγές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 7στόσο, διαπιστώνεται ότι η θέση της "ιοίκησης (Α.Α.".Ε.) ως προς τη φύση των επιδομάτων αυτών έχει μεταστραφεί σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια νομοθετική αλλαγή στον τρόπο, τους λόγους, το σκεπτικό ή τις προϋποθέσεις χορήγησής τους. Συγκεκριμένα, στο υπ’αρ.πρωτ. ,12Α 1117818 ΕΞ 2013 έγγραφό της, η τ.Γενική Γραμματεία ,ημοσίων Εσόδων, επισήμαινε ότι τα επιδόματα που καταβάλλονται στα άτομα με αναπηρία βάσει των σχετικών ΚΥΑ, «δεν συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, το οποίο ορίζεται ως το περιοδικό αποτέλεσμα από την εκμετάλλευση μιας διαρκούς πηγής, η οποία συνίσταται είτε σε κεφάλαιο, είτε σε εργασία είτε και στα δυο,[……] αλλά αντίθετα συνιστούν κοινωνικές προνοιακές παροχές, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, οι οποίες αντικρίζουν τις πρόσθετες δαπάνες που τους δημιουργεί η πάθησή τους». Η εγκύκλιος αυτή έπαψε να ισχύει μεν, με την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013, αποτυπώνει ωστόσο την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη σε σχέση με αυτή που η ,ιοίκηση υιοθετεί σήμερα ως προς τη συγκέντρωση των εννοιολογικών χαρακτηριστικών του εισοδήματος από τα συγκεκριμένα επιδόματα. Πέραν του κινδύνου απώλειας απαλλαγών όπως οι προαναφερθείσες, θα θέλαμε επίσης να παρατηρήσουμε ότι τα προνοιακά επιδόματα χορηγούνται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε άτομα τα οποία είναι ανασφάλιστα ή εμμέσως ασφαλισμένα, με σκοπό να τα ενισχύσουν οικονομικά, λόγω της ευαλωτότητάς τους, των ειδικών συνθηκών στις οποίες διαβιούν,
των αυξημένων αναγκών τους και της ενδεχόμενης αδυναμίας τους να εργαστούν. ,εν αποτελούν αντάλλαγμα προσωπικής εργασίας, κεφάλαιο ή καρπούς περιουσιακών στοιχείων ώστε να θεωρούνται εισόδημα (ΝΣΚ 375/2009). Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, έχουμε την άποψη ότι πρέπει να επανεξεταστεί η προσμέτρησή τους στο συνολικό εισόδημα, σύμφωνα με τον πραγματικό σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκαν από το νομοθέτη στα άτομα με αναπηρία. Β) Εξαίρεση κατηγοριών ατόμων με αναπηρία από την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης Στο Συνήγορο του Πολίτη τέθηκε επίσης από πολίτες το ζήτημα της εξαίρεσης κατηγοριών ατόμων με αναπηρία από την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του ν. 4172/2013 «εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκτατό (80%) και άνω». Επιλέγονται επομένως δυο ουσιαστικά κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξαίρεση και άλλες κατηγορίες ατόμων με επίσης βαριές αναπηρίες σε αντίστοιχα υψηλό ποσοστό (πχ αυτισμός, νοητική στέρηση, κώφωση, αιματολογικές παθήσεις κλπ). ,εδομένης της θέσπισης της εξαίρεσης αυτής με σκοπό την προστασία της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας και για λόγους ίσης μεταχείρισης των πολιτών που ανήκουν σε αυτή, έχουμε την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας, με κριτήριο το ποσοστό αναπηρίας και όχι το είδος αυτής. Εν αναμονή των απόψεων και των ενεργειών σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση. Με εκτίμηση, Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ι.Ποττάκης
 

Αύριο τα αναπηρικά επιδόματα στους δικαιούχους του πιλοτικού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα


Αύριο τα αναπηρικά επιδόματα στους δικαιούχους του πιλοτικού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
[29.01.2019]
Συνεχίζονται κανονικά οι μηνιαίες καταβολές των προνοιακών επιδομάτων στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας, που υλοποιείται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαία μόνο για νέες αιτήσεις.
Αύριο Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, ο ΟΠΕΚΑ προχωρά στην έκτη καταβολή προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος. Ειδικότερα, αύριο καταβάλλονται σε 1.588 δικαιούχους τα ποσά που αντιστοιχούν στα αναπηρικά τους επιδόματα. Συνολικά θα καταβληθούν 852.396 ευρώ. Οι 380 εξ αυτών είναι νέοι δικαιούχοι που μπαίνουν τώρα για πρώτη φορά στο σύστημα των τακτικών πληρωμών του ΟΠΕΚΑ. Ανάμεσά τους είναι Άτομα με Αναπηρία από το πιλοτικό πρόγραμμα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Αχαίας.
Οι νέοι δικαιούχοι θα εισπράξουν αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μηνιαίων επιδομάτων που δικαιούνται, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης έως και τον Ιανουάριο 2019. Οι δικαιούχοι ΑμεΑ που είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες πληρωμές θα εισπράξουν το ποσό που αντιστοιχεί στον μήνα Ιανουάριο.
Το πιλοτικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαία και η επόμενη καταβολή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου όπως προβλέπεται.
Υπενθυμίζεται πως η καταβολή των προνοιακών αναπηρικών και διατροφικών επιδομάτων στο σύνολο των δικαιούχων εκτός πιλοτικού προγράμματος και στο σύνολο της χώρας πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου. Όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΑ τον προσεχή Φεβρουάριο θα καταβληθούν τα διατροφικά επιδόματα του Ιανουαρίου 2019 στο σύνολο των δικαιούχων εκτός πιλοτικού προγράμματος. Θα ακολουθήσει η καταβολή του Μαρτίου, στην οποία θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα του διμήνου Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019 και τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα του Φεβρουαρίου 2019 στο σύνολο των δικαιούχων εκτός πιλοτικού προγράμματος.

Ημερίδα ΗΔΙΚΑ για το συντελούμενο μετασχηματισμό της: Προκλήσεις και Δράσεις


29/01/19 | Αρχική  >  Ειδησεογραφία > Οικονομικά
Ημερίδα ΗΔΙΚΑ για το συντελούμενο μετασχηματισμό της: Προκλήσεις και Δράσεις
Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα «Ο Συντελούμενος Μετασχηματισμός της ΗΔΙΚΑ: Προκλήσεις και Δράσεις» στο ξενοδοχείο WYNDHAM GRAND ATHENS.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε κ. Αναστάσιος Τάγαρης παρουσίασε το νέο οργανωτικό μοντέλο του οργανισμού, το οποίο στοχεύει να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν τεθεί με βάση τον Στρατηγικό σχεδιασμό 2018-2022. Επιπλέον, υπογράμμισε την μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει τα τρία τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πολίτες και το νέο παράδειγμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που έχει εισαχθεί από την ΗΔΙΚΑ ειδικά σε ότι αφορά την διευκόλυνση των πολιτών ώστε μέσω των ανοικτών προτύπων και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων να μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προς την πολιτεία, με απόλυτη διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζουν μια σειρά από έγγραφα τα οποία πλέον ανακτώνται αυτόματα σε μηδενικό χρόνο και προσυμπληρώνουν την αίτησή τους. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας για παροχή σύγχρονων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης τους, αλλά και την παροχή έγκυρης πληροφόρησης προς τους φορείς της πολιτείας για την χάραξη πολιτικών μετά λόγου γνώσεως. Ο οργανωτικός εκσυγχρονισμός της ΗΔΙΚΑ, η εναρμόνιση των λειτουργιών της σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001, 20000, και 27001 και η αξιοποίηση της υψηλής τεχνογνωσίας του στελεχιακού της δυναμικού ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων μας» τόνισε ο κ. Τάγαρης.
Κατά την έναρξη της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε ότι η ΗΔΙΚΑ είναι «στρατηγικός εταίρος» του Υπουργείου Υγείας και επεσήμανε τα νέα πεδία συνεργασίας του Υπουργείου με την ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική συνταγογράφηση νοσηλευόμενων ασθενών, Μητρώα Ασθενών, άυλη συνταγή, ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπιούχων αναλγητικών, διασύνδεση του ΑΗΦΥ με την Κάρτα Υγείας Αθλητή). Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών κ. Μύρωνας Γουρλής και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Σπύρος Τσουκαλάς, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ιωάννης Μαλέμης.
Οι εργασίες της Ημερίδας συνεχίστηκαν με τοποθετήσεις από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρη Λιάκο, τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανάστασιο Πετρόπουλο και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου.
Ο κ. Δημήτρης Λιάκος αναφέρθηκε στην προοπτική της ΗΔΙΚΑ ως έμπιστη οντότητα στον τομέα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αναγνωρίζοντάς την ως «υπηρεσία πρότυπο» τόνισε τον ρόλο της στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής και υπογράμμισε ότι η ΗΔΙΚΑ ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις αντεπεξήλθε με επιτυχία, δίνοντας εγκυρότητα, ταχύτητα και αξιοπιστία στην εισαγωγή και την υλοποίηση εμβληματικών μεταρρυθμιστικών δράσεων.
Ο κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι η κοινωνική ασφάλιση έχει ήδη μπει σε νέα εποχή, όπου παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματός της, οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφορίες προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αναβαθμίζονται και διευρύνονται μέσω της ΗΔΙΚΑ. Τα σημεία στα οποία στάθηκε ο κ. Πετρόπουλος ήταν η άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας, η απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη-μισθωτούς, η πλήρης διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ) που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και τέλος η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών (Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα, ΑΜΚΑ) που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ.
Η κ. Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε στην ΗΔΙΚΑ ως τον ψηφιακό βραχίονα που αλλάζει όλο το κοινωνικό κράτος, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει συμβάλει στον τομέα της πρόνοιας και «κράτησαν την κοινωνία όρθια σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα» (το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το επίδομα παιδιού Α21, το επίδομα αναπηρίας αλλά και το Κοινωνικό Μέρισμα). Αναφορικά με την αναμόρφωση παροχής των προνοιακών επιδομάτων τόνισε ότι «με την υποστήριξη της ΗΔΙΚΑ χορηγούνται πλέον από ένα φορέα, τον ΟΠΕΚΑ» προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και της διευκόλυνσης χάραξης και εφαρμογής πολιτικών, ενώ αναφέρθηκε και στις επερχόμενες δράσεις που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αναδοχή και την υιοθεσία καθώς επίσης και το επίδομα ενοικίου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τρεις επί μέρους κύκλοι θεματικών ομιλιών εστιασμένες στη συμβολή της ΗΔΙΚΑ στην αναδιοργάνωση της κοινωνικής ασφάλισης, στην ανάπτυξη και εξάπλωση της ηλεκτρονικής υγείας και στην αναδιάρθρωση του τομέα της πρόνοιας.
Στις συζητήσεις για την κοινωνική ασφάλιση συμμετείχαν οι κύριοι Ιωάννης Σκοπούλης, Υποδιοικητής ΕΦΚΑ, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Ειδικός Σύμβουλος Διοικητή ΕΤΕΑΕΠ και η κ. Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ.
Για την ηλεκτρονική υγεία, τοποθετήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος και η κ. Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών – Διεύθυνση Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχει η ΗΔΙΚΑ αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, την συνεισφορά της στην διαλειτουργικότητα των εφαρμογών και την χρήση ανοικτών προτύπων για επικοινωνία των συστημάτων τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο. Αναφέρθηκε στο έργο υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φάκελου Υγείας ο οποίος «άμεσα θα αποδοθεί προς χρήση», καθώς στα επερχόμενα έργα όπως το «Ενιαίο Σύστημα RIS-PACS για όλες τις δημόσιες δομές υγείας» και το «Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Υγεία» που θα υλοποιηθούν με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ.
Στο θεματικό άξονα για την πρόνοια, παρέθεσαν τις απόψεις τους ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κ. Δημήτριος Καρέλλας, ο Διοικητής ΟΠΕΚΑ κ. Στυλιανός Πλιάκης και ο κ. Χαρίτων Ταμπουράκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης της ΗΔΙΚΑ. Τόσο ο κ. Πλίακης όσο και ο κ. Καρέλλας εξήραν την συνεργασία και τα οφέλη που προκύπτουν από τις εφαρμογές που δημιουργούνται από κοινού με την ΗΔΙΚΑ καθώς επίσης και τα αξιόπιστα στοιχεία που πλέον είναι διαθέσιμα ως αποτέλεσμα των δράσεων αυτών για την χάραξη πολιτικής. Ειδικότερα, ο κ. Καρέλλας έκανε λόγο για την «απομάκρυνση της τεχνοφοβίας» και την «εξοικείωση των στελεχών του τομέα Πρόνοιας του Υπουργείου με την επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων επιτελικής πληροφόρησης» ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με την ΗΔΙΚΑ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Καρέλλας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη υλοποίησης της «κάρτας κοινωνικής ασφάλισης» ως μέσο ενοποίησης της απόδοσης όλων των προνοιακών - και όχι μόνο - παροχών στους πολίτες.
Το έργο λειτουργικής αναδιοργάνωσης της ΗΔΙΚΑ παρουσίασε εκ μέρους της αναδόχου εταιρίας ο κ. Αριστόδημος Θωμόπουλος, ενώ εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ ο κ. Γεώργιος-Ευάγγελος Βαρελτζής εστίασε στην σημασία αξιοποίησης των προτύπων ISO 9001, 20000 και 27001 στο νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργιών του οργανισμού, αναδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν. Εκ μέρους του Δ.Σ. τοποθετήθηκε ο κ. Γεώργιος Στεφανόπουλος και τέλος ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Σταύρος Ματσουκάς αποτύπωσε την οπτική των εργαζομένων σχετικά με την προοπτική της ΗΔΙΚΑ αναδεικνύοντας την τεχνογνωσία και την ανιδιοτέλεια του προσωπικού.
Ως κοινή συνιστώσα του συνόλου των τοποθετήσεων της ημερίδας αναδείχθηκε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΗΔΙΚΑ, η επιτυχημένη της πορεία, καθώς και η ισχυρή τεχνογνωσία και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της, στους τομείς των ψηφιακών υπηρεσιών ευρείας κλίμακας, κατατάσσουν την ΗΔΙΚΑ σε έναν από τους κύριους εκφραστές της τεχνολογικής προόδου με επίκεντρο τον πολίτη, και την οδηγούν σταθερά σε μια πορεία ώστε να μπορέσει να αποτελέσει τον στρατηγικό φορέα υλοποίησης ολοκληρωμένων λύσεων ΤΠΕ αλλά κυρίως να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ευρύτερα ένα νέο μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς όφελος των συνεργαζόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και των πολιτών.

 

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό - Ποια επιδόματα επηρεάζονται


Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Taxheaven Newsroom
[29.01.2019]

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση  του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού, είναι μία απόφαση εμβληματική για  τους εργαζόμενους της χώρας», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της  στην τηλεόραση του “ALPHA”.
Για τη σημερινή Κυβέρνηση πρόσθεσε η  στήριξη των εργαζομένων είναι βασική προτεραιότητα και σημείωσε ότι η  αύξηση των μισθών συμβάλλει στην ενίσχυση  της κατανάλωσης και θα  τονώσει την ανάπτυξη.
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση 24 επιδομάτων που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.
Σημειώνεται  ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου  μισθού από 01/02/2019 διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:
•    Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€  (αύξηση 11%).
•    Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).
•     Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους  νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 510,95€ (αύξηση  27%).
•    Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο  ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα  μεικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).
•    Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.
•    Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.
•    Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.
•    Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
•     Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που  συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Περίπου  600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000  πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.
-  Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Φεβρουαρίου 2019-
Κατώτατος μισθός μέχρι 31.01.2019



Υπάλληλοι
586,08€

Εργατοτεχνίτες
26,18€
Κατώτατος μισθός από 01.02.2019



Υπάλληλοι
650,00€

Εργατοτεχνίτες
29,04€
-  Καταργείται ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους έως 25 ετών. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός και το νέο αυξημένο κατώτατο ημερομίσθιο θα ισχύουν από 1η Φεβρουαρίου χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.
Κατώτατος μισθός νέων κάτω των 25 ετών μέχρι 31.01.2019

Μεικτά

Υπάλληλοι
510,95€

Εργατοτεχνίτες
22,83€
Κατώτατος μισθός νέων κάτω των 25 ετών από 01.02.2019



Υπάλληλοι
650,00€

Εργατοτεχνίτες
29,04€
-Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται και οι διαμορφωμένες τριετίες ως εξής:
Υπάλληλοι
Χωρίς τριετία
1 τριετία
2 τριετίες
3 τριετίες
Κατώτατος μισθός μέχρι 31.01.2019
586,08€
644,69€
703,29€
761,91€
Κατώτατος μισθός από 01.02.2019
650,00€
715,00€
780,00€
845,00€
Εργατοτεχνίτες
Χωρίς τριετία
1 τριετία
2 τριετίες
3 τριετίες
4 τριετίες
5 τριετίες
6 τριετίες
Κατώτατο ημερομίσθιο μέχρι 31.01.2019
26,18 €
27,49 €
28,80 €
30,11 €
31,42 €
32,73 €
34,03 €
Κατώτατο ημερομίσθιο από 01.02.2019
29,04€
30,49€
31,94€
33,40€
34,85€
36,30€
37,75€
üΑυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό:
1.τακτικής επιδότησης ανεργίας,
2.επίσχεσης εργασίας,
3.μακροχρόνια ανέργων,
4.ειδικό εποχικό,
5.ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
6.ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
7.ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
8.αφερεγγυότητας του εργοδότη,
9.διαθεσιμότητας,
10.παροχή προστασίας της μητρότητας,
11.μαθητείας,
12.ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
13.πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
14.ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
15.ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
16.επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
17.επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
18.επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
19.επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
20.βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
21.βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
22.βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
23.άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,
24.προγράμματα απασχόλησης.

Αυξάνονται οι ημέρες άδειας για τρίτεκνους, πολύτεκνους δημόσιους υπαλλήλους


Αυξάνονται οι ημέρες άδειας για τρίτεκνους, πολύτεκνους δημόσιους υπαλλήλους
[29.01.2019]
Τροπολογία — Προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανώτατον Συμβουλίον Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»
Με την υπόψη τροπολογία, τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας) και του ν.3584/2007 (Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων) σχετικά με τις διευκολύνσεις στους υπαλλήλους με οικογενειακές υποχρεώσεις. Ειδικότερα:
Αυξάνονται οι ημέρες άδειας με αποδοχές που χορηγούνται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονείς υπαλλήλους για κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους, ως εξής: i) κατά δύο (2) εργάσιμες ημέρες, για τους τρίτεκνους υπαλλήλους [επτά (7) εργάσιμες ημέρες, αντί για πέντε (5), που ισχύει] και για τους μονογενείς υπαλλήλους [οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες, αντί για έξι (6), που ισχύει] και ίί) κατά πέντε (5) ημέρες, για τους πολύτεκνους υπαλλήλους [δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, αντί για πέντε (5), που ισχύει].
Αιτιολογική Έκθεση
Άρθρο...
Με την προτεινόμενη διάταξη αυξάνονται οι ημέρες άδειας λόγω ασθένειας τέκνων για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους υπαλλήλους, καθώς και για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς. Σκοπός της διάταξης είναι η διευκόλυνση των υπαλλήλων-γονέων, τόσο εκείνων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) όσο και των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. α' βαθμού, στο πλαίσιο προστασίας και στήριξης της οικογένειας και με γνώμονα την εναρμόνιση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Άρθρο...
Η παρ. 8 του άρθρου 53 του ν.3528/2007 (Α' 26) και η παρ. 8 του άρθρου 6ο του ν·35δ4/2θθ7(Α' 143) αντικαθίστανται ως εξής:
«8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι η ως άνω άδεια ανέρχεται σε επτά (7) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι σε δέκα (ίο) ημέρες. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος».

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Ενημέρωση από ΓΣΕΕ για τον μη συμψηφισμό του μειωμένου ωραρίου φροντίδας παιδιού με το διάστημα της 6μηνης ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας


Ενημέρωση από ΓΣΕΕ για τον μη συμψηφισμό του μειωμένου ωραρίου φροντίδας παιδιού με το διάστημα της  6μηνης ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
25/01/19 |
Η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων λόγω της πληθώρας ερωτημάτων ενημερώνει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για τον μη συμψηφισμό του μειωμένου ωραρίου φροντίδας παιδιού με το διάστημα της  6μηνης ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπ αριθμ. 124/2018 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι ο χρόνος της εξάμηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας δεν συμψηφίζεται στο διάστημα των 30 μηνών που διαρκεί η άδεια φροντίδας παιδιού («μειωμένο ωράριο»), το οποίο παρατείνεται αντίστοιχα.
Ήδη η ΓΣΕΕ από το 2008 που τέθηκε σε ισχύ η διάταξη για την εξάμηνη ειδική παροχή μητρότητας (άρθρο 142 Ν.3655/2008), είχε θέσει υπόψη του Υπουργείου Εργασίας τις εργοδοτικές πρακτικές συμψηφισμού των αδειών αυτών ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης της ορθής εφαρμογής της θετικής αυτής διάταξης.
Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι οι πλέον κρίσιμες διατάξεις για τις εργαζόμενες μητέρες και εν γένει για τους εργαζόμενους γονείς, όπως η άδεια φροντίδας παιδιών, αποτελούν κατακτήσεις των εργαζομένων μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ.
Σχετική ενημερωτική Εγκύκλιος έχει σταλεί πανελλαδικά σε όλες τις Οργανώσεις μέλη της ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, για την ενημέρωση των σωματείων και των εργαζομένων, ενώ στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ - ΓΣΕΕ www.kepea.grwww.kepea.gr διατίθεται η ενημέρωση για όλες τις άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς.

Επιστροφή κατασχεθέντων ποσών μετά από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη


Επιστροφή κατασχεθέντων ποσών μετά από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη
Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, εκ των οποίων η μια αφορά κοινό τραπεζικό λογαριασμό και η άλλη ακατάσχετο επίδομα, διαμεσολάβησε με επιτυχία ώστε να επιστραφούν στους πολίτες τα κατασχεθέντα ποσά.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να σταθεί αρωγός των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αφενός, αλλά και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο αφετέρου, διαμεσολάβησε με επιτυχία στις δύο ακόλουθες περιπτώσεις:
Στην πρώτη περίπτωση κατασχέθηκαν λογαριασμοί που είχαν ανοιχτεί από ενήλικα για λογαριασμό ανηλίκων, για οφειλές προς τον οικείο Δήμο του ενήλικα, ο οποίος παρέμεινε ως συνδικαιούχος στο λογαριασμό. Οι τότε ανήλικες δικαιούχοι, ενήλικες πλέον, διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσχεση του ½ των καταθέσεων, μεγάλο μέρος των οποίων είχαν καταθέσει στους λογαριασμούς αυτούς οι ίδιες.
Ο Συνήγορος διαμεσολάβησε προς τον Δήμο Βόλου, ο οποίος ανταποκρίθηκε με ευαισθησία και εξέδωσε απόφαση επιστροφής των κατασχεθέντων ποσών.
Στην δεύτερη περίπτωση, κατασχέθηκε τραπεζικός λογαριασμός πολίτη, όπου κατατίθετο το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το οποίο ορίζεται ρητά ως ακατάσχετο εκ του νόμου. Ο Συνήγορος προώθησε αίτημα για άρση της κατάσχεσης, με την χρήση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο ΠΟΛ 1146/2017 περί περιορισμού των κατασχέσεων προνοιακών επιδομάτων. Η Δ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε και έστειλε προς το πιστωτικό ίδρυμα εντολή άρσης της κατάσχεσης και αποδέσμευσης του ποσού του ΚΕΑ.
Ο Συνήγορος δράττεται της ευκαιρίας για να υπενθυμίσει προς την Πολιτεία τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του ως προς τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίες περιέχονται στην πρόσφατη ειδική έκθεσή του με τίτλο «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο » .
ΠΟΛ.1146/2017 Συμπλήρωση της ΠΟΛ 1092/2014 αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 4 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) περί περιορισμού κατασχέσεων στα χέρια τρίτων
(Συμπλήρωση της ΠΟΛ 1092/2014 αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 4 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) περί περιορισμού κατασχέσεων στα χέρια τρίτων)
Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2017
ΠΟΛ.1146/21-09-2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β '
Ταχ. Δ/νση:Πανεπιστημίου 20
Ταχ.Κώδικας:10672 Αθήνα
Τηλέφωνο:2103614280,210 3635439
ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΟΛ 1146/2017
Θέμα: «Συμπλήρωση της ΠΟΛ 1092/2014 αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 4 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) περί περιορισμού κατασχέσεων στα χέρια τρίτων»
Σε συνέχεια της ανωτέρω ΠΟΛ, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
1. Στις ενδεικτικές εξαιρετικές περιπτώσεις για τον περιορισμό της κατάσχεσης πλην της μακροχρόνιας ανεργίας χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων του οφειλέτη ή της συζύγου και των σοβαρών προβλημάτων της υγείας αυτού ή της συζύγου του, περιλαμβάνεται και η χορήγηση προνοιακών ή άλλων «κοινωνικών» επιδομάτων και βοηθημάτων.
2. Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ). Η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ποσού επιδόματος/ βοηθήματος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο, όπως ο δικαστικός συμπαραστάτης του δικαστικώς συμπαραστατούμενου τέκνου ή ένας εκ των δύο γονέων στην περίπτωση διατροφής ανηλίκου τέκνου.
3. Τέλος, περί της δυνατότητας άσκησης δειγματοληπτικού ελέγχου σημειώνονται τα ακόλουθα:
Αντίγραφο των στοιχείων της απόφασης περιορισμού κατασχετηρίου θα κοινοποιείται αυθημερόν ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεμοιοτυπίας (fax) στις αρμόδιες κατά τόπους Φορολογικές Περιφέρειες συμπληρώνοντας το συνημμένο σχέδιο εφόσον ζητηθεί, προκειμένου να πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για την τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων.
4. Κατά τα λοιπά ισχύει η ΠΟΛ.1092/3.4.2014.

Ο ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ                      

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Οι αλλαγές που έρχονται στην ΗΔΙΚΑ: Κατάργηση βιβλιαρίων ασθενείας - Ηλεκτρονική ασφαλιστική ενημερότητα για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές


Οι αλλαγές που έρχονται στην ΗΔΙΚΑ: Κατάργηση βιβλιαρίων ασθενείας - Ηλεκτρονική ασφαλιστική ενημερότητα για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές
[24.01.2019]
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 24-01-2019
Διεύρυνση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πληροφοριών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), προανήγγειλε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τον μετασχηματισμό της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και την ευθυγράμμιση του λειτουργικού και οργανωτικού της μοντέλου με τις ανάγκες και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
«Η κοινωνική ασφάλιση έχει ήδη μπει σε νέα εποχή. Παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύουμε περαιτέρω τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος, στο πλαίσιο της ήδη αναπτυσσόμενης με δεκάδες εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης  (Ενιαίο Μητρώο Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων, Σύστημα Υπολογισμού, Είσπραξης και Εκκαθάρισης Εισφορών Μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ, διασυνδέσεις με  πληροφοριακά συστήματα για την αυτοματοποιημένη διενέργεια διαδικασιών και ελέγχων κ.α.) θα ενταχθούν:
• Η άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με την θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποιημένης υπογραφής τους.
• Η απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1-1-2017.
• Η πλήρης διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ) που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας. 
• Η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα, ΑΜΚΑ που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ.

«Πενήντα χρόνια από την δημιουργία του “Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών” (Κ.Η.Υ.Κ.Υ.) και δώδεκα χρόνια από την ίδρυση της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε, η κοινωνική ασφάλιση επιτέλους κάνει πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μπαίνει στην εποχή των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών με επίκεντρο τον πολίτη και της ανάγκες του», κατέληξε ο Υφυπουργός.

Διαθέσιμη από την Δευτέρα η ηλεκτρονική αίτηση για τις προνοιακές παροχές αναπηρίας


Διαθέσιμη από την Δευτέρα η ηλεκτρονική αίτηση για τις προνοιακές παροχές αναπηρίας
[24.01.2019]
Στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων όλης της χώρας και στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ θαυποβάλλονται ηλεκτρονικά από την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου νέες αιτήσεις για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα όπως και αιτήσεις παράτασης χορήγησης επιδομάτων.
Η ηλεκτρονική αίτηση στην σχετική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα για :
• αιτήσεις που υποβάλλονται για πρώτη φοράκαι αφορούν σε αρχική χορήγηση προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, σε περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει σε λειτουργία πιλοτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αχαία συνεχίζεται κανονικά το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε Άτομα με Αναπηρία και όλες οι νέες αιτήσεις υποβάλλονται αδιάλειπτα από το 2018.
• αιτήσεις που αφορούν σε παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών για όσους έχουν γνωμάτευση ορισμένου χρόνου από υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ η οποία έχει λήξει ή λήγει εντός του επόμενου τριμήνου (έχουν ενημερωθεί για τη λήξη της από τους Δήμους).
• αιτήσεις που αφορούν σε δικαιούχους οι οποίοι έχουν γνωμάτευση σε ισχύ από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση είτε για αρχική χορήγηση είτε για παράταση.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων όλης της Ελλάδας όπως επίσης και από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ.
Επισημαίνεται πως δεν τίθεται θέμα απώλειας δικαιωμάτων, ούτε για τις νέες αιτήσεις ούτε και για τις παρατάσεις. Σε περίπτωση λήξης γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, ο δικαιούχος έχει χρονικό περιθώριο 6 μηνών μετά την λήξη για να υποβάλλει αίτηση επανάκρισης ώστε η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της λήξης της γνωμάτευσης. Επίσης για όλες τις νέες αιτήσεις, η καταβολή του επιδόματος ξεκινάει από την 1η του επόμενου μήνα της αίτησης.
Για την υποβολή της αίτησης ο δικαιούχος πρέπει :
α) να προσκομίζει έγγραφο απόδοσης ΑΜΚΑ ή να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του.
β) να προσκομίζει το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (ή Διαβατήριο)
γ) να προσκομίζει φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού τράπεζας ή ΕΛΤΑ από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός IBAN. Απαραίτητη προυπόθεση είναι ο δικαιούχος της προνοιακής παροχής να εμφανίζεται ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού.
δ) αν είναι αλλοδαπός, εκτός των ανωτέρω, πρέπει να προσκομίσει άδεια διαμονής
ε) αν υποβάλλει την αίτηση τρίτο πρόσωπο (γονέας, εκπρόσωπος, δικαστικός συμπαραστάτης κλπ) πρέπει να προσκομίζει εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο.
Δικαιούχοι που ελάμβαναν προνοιακό αναπηρικό επίδομα από τους Δήμους και πληρώθηκαν για πρώτη φορά από τον ΟΠΕΚΑ στις 18 Ιανουαρίου 2019, θα πρέπει για κάθε μεταβολή των στοιχείων τους – όπως για παράδειγμα αλλαγή διεύθυνσης, αλλαγή τραπεζικού λογαριασμού κλπ. – να απευθύνονται και να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων μέχρι 28-2-2018. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη των οικογενειών τους, σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου.
Επίσης δικαιούχοι που ελάμβαναν διατροφικό επίδομα θα πρέπει να απευθύνονται για κάθε μεταβολή στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσίες των Διευθύνσεων Υγείας των Περιφερειών μέχρι 1-2-2018.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στο πρόγραμμα για τις προσλήψεις 2.050 ΑμεΑ και απεξαρτημένων ατόμων


ΟΑΕΔ: Αλλαγές στο πρόγραμμα για τις προσλήψεις 2.050 ΑμεΑ και απεξαρτημένων ατόμων
Αλλαγές προβλέπονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση εργοδοτών για 2.000 προσλήψεις ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και στο Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
Αλεξάνδρα Κλειδαρά.
Οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορούν την επιχορήγηση για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους, η οποία ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως.
Για κάθε μήνα μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως.
Ως μερική απασχόληση για υπαγωγή στο πρόγραμμα θεωρείται η κατ΄ ελάχιστον τετράωρη ημερήσια απασχόληση εργαζόμενου σε πενθήμερη βάση.
Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.
Η επιχορήγηση υπολογίζεται ως εξής:
- για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους, το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.
- για κάθε μήνα μερικής απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους, το ανώτερο μέχρι είκοσι δύο (22) ημέρες ασφάλισης.
-  Οι αποδοχές και η ασφάλιση των εργαζομένων καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
- Επιχορηγούμενος ή μη, είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει κάτω των 25 ημερομισθίων στην περίπτωση που ο λόγος απουσίας αφορά στο πρόσωπο του συγκεκριμένου εργαζόμενου.
- Οι επιχορηγούμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν μπορούν να ασκούν άλλο, ελευθέριο ή μη, επάγγελμα.
Σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται η επιχορήγηση της επιχείρησης για το συγκεκριμένο άτομο και υποδεικνύεται άλλο άνεργο άτομο. Μετά τη λήξη κάθε διμήνου απασχόλησης, η επιχείρηση υποβάλλει εντός ενενήντα (90) ημερών αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για καταβολή της επιχορήγησης, στο Γραφείο Απασχόλησης του ΚΠΑ2 της έδρας ή του υποκαταστήματος όπου απασχολείται ο επιχορηγούμενος εργαζόμενος. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά τριάντα (30) ημέρες, ύστερα αίτηση της επιχείρησης και έκδοση σχετικής απόφασης του προϊσταμένου του ΚΠΑ2.
Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει η επιχείρηση είναι τα εξής:
Έντυπη κατάσταση (έντυπο Β) η οποία περιλαμβάνει τις τρέχουσες μισθολογικές καταστάσεις και την ανάλυση των εργοδοτικών εισφορών με τα ακόλουθα στοιχεία: αα. το ονοματεπώνυμο των επιχορηγουμένων βάσει του προγράμματος
τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) και τον Αριθμό Μητρώου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Ε.Φ.Κ.Α.) επιχορηγουμένων
την ημερομηνία πρόσληψής τους
την ημερομηνία γέννησής τους
τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα.
το συνολικό μηνιαίο ακαθάριστο ποσό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, και στήλη της υπεύθυνης δήλωσης με τις υπογραφές των επιχορηγουμένων ότι απασχολήθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση.
παραστατικά/αποδεικτικά πληρωμής μισθοδοσίας των επιχορηγουμένων για το αιτούμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρ. 38 του ν. 4387/ 2016 (Α’85) και τη με αριθμ. οικ. 22528/430/2017 (Β΄ 1721) υπουργική απόφαση.
Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, με συνημμένη υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή, παραστατικά καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα.
Σε περίπτωση ρύθμισης οφειλών προς τον Ε.Φ.Κ.Α. ή το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), η επιχείρηση προσκομίζει τη ρύθμιση, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα, και οι δόσεις να καταβάλλονται κανονικά.
Εάν κριθεί απαραίτητο, τα ανωτέρω στοιχεία διασταυρώνονται με τον Ε.Φ.Κ.Α. ή το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ε. αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο εμφανίζεται η επωνυμία/ονοματεπώνυμο της επιχείρησης εργοδότη (μόνο κατά την πρώτη αίτηση καταβολής της επιχορήγησης), και στ. υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (μόνο κατά την πρώτη αίτηση καταβολής της επιχορήγησης).

Πηγή: Δικαιολογητικά
         ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  Αριθμ.  2551/43
Τροποποίηση    της    με    αριθμ.    38839/838/
22-08-2017 κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο: «Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για
την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται
σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του
χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» (Β ́ 2963).
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
22 Ιανουαρίου 2019
ΤΕΥΧΟΣ  ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 66
651
 Ο  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 Έχοντας  υπόψη:
1. Το άρθρο 29 του ν. 1262/1982 «Για την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της Οικονομικής και Περιφερειακής
Ανάπτυξης της Χώρας και τροποποίηση συναφών διατάξεων» (Α’ 70).
2.  Το  άρθρο  9  του  ν.  1346/1983  «Τροποποίηση  και 
συμπλήρωση διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και
ρύθμιση διαφόρων θεμάτων» (Α’ 46).
3.  Το  άρθρο  8  του  ν.  2643/1998  «Μέριμνα  για  την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και άλλες διατάξεις» (Α’ 220).
4. Το άρθρο 2 του ν. 2956/2001 «Αναδιάρθρωση του Ο.Α.Ε.Δ. και άλλες διατάξεις» (Α’ 258).
5. Το άρθρο 18 του ν. 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας - επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (Α’ 40).
6. Τον ν. 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών  Εργασίας,  ρυθμίσεις  θεμάτων  Κοινωνικής 
Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει και ιδίως
το άρθρο 70 αυτού (Α’ 170).
7. Τον ν. 2190/1994 «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για
την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» (Α’ 28), όπως ισχύει, και ιδίως την περίπτ. ιη της παρ. 2
του άρθρου 14.
8. Το άρθρο 6 του ν. 3863/2010 (Α’ 115) «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, Ρυθμίσεις στις
εργασιακές σχέσεις» και ιδίως το εδάφιο β ́ της παρ. 3
και την παρ. 7 του άρθρου αυτού.
9. Το άρθρο 3 του ν. 4430/2016 «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και
άλλες διατάξεις» (Α’ 205).
10. Τον ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/
ΕΕ) - Δημόσιο Λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143),
όπως ισχύει.
11. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση
της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α’ 98).
12. Την παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4320/2015 «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της
ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και
των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις» (Α’ 29).
13. Τον κανονισμό ΕΕ αριθμ. 1407/2013 της Επιτροπής
της 18ης Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με την εφαρμογή των
άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της
Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας,
(ΕΕ L 352/24-12-2013).
14. Τον κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου
2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι
της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων
αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός
Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων).
15. Την παρ. 2 του άρθρου 12 του π.δ. 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (Α’ 145).
16. Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»
(Α’ 168).
17. Το π.δ. 22/2018 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών» (Α’ 37).
18. Την αριθμ. Υ6/28-02-2018 απόφαση του Πρωθυπουργού  «Σύσταση  μίας  (1)  θέσης  Υφυπουργού  στο 
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Β ́ 695).
19. Την αριθμ. οικ. 13471/4878/02-03-2018 απόφαση
του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανάθεση
αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής
Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιο Ηλιόπουλο» (Β ́ 814).
20. Την αριθμ. 38839/838/22-08-2017 απόφαση των
αναπληρωτών υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών «Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη
2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων,
Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που
βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» (Β ́ 2963).
21. Την αριθμ. 2837/67/04-09-2018 απόφαση του Δ.Σ.
του Ο.Α.Ε.Δ.
22. Την αριθμ. 225/12/10-01-2019 εισήγηση της Γενι-
κής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης.
23.  Την  ανάγκη  υλοποίησης  προγραμμάτων  επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία και
εν γένει ευπαθών ομάδων, στο πλαίσιο του σκοπού του
Ο.Α.Ε.Δ για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής
για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας,
την ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας, μεριμνώντας ιδίως για τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων
εργασίας με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων προς
τους εργοδότες.
24. Την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών και
συγκεκριμένα της εφαρμογής ενιαίας διαδικασίας καταβολής επιχορήγησης και διενέργειας επαληθεύσεων
τήρησης των όρων των προγραμμάτων, με στόχο την
αποτελεσματικότερη υλοποίηση των προγραμμάτων
απασχόλησης.
25. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν
προκαλείται επιπλέον δαπάνη πέραν αυτής που έχει προβλεφθεί στην με αριθμ. 38839/838/22-08-2017 (Β ́ 2963)
κοινή υπουργική απόφαση, αποφασίζουμε:
Την τροποποίηση της με αριθμ. 38839/838/22-08-2017
κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο: «Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από
εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται
σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50
θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας
για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» (Β ́ 2963), ως εξής:
Α. Η παρ. 1 του άρθρου 6 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α’ τροποποιείται ως εξής:
« 1. α. Η επιχορήγηση για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους, ανέρχεται
στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του
ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως.
Για κάθε μήνα μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση
ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους
και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως. Ως μερική
απασχόληση για υπαγωγή στο πρόγραμμα θεωρείται η
κατ' ελάχιστον τετράωρη ημερήσια απασχόληση εργαζόμενου σε πενθήμερη βάση.
Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες
αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.
β. Η επιχορήγηση υπολογίζεται ως εξής:
βα. για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους, το ανώτερο μέχρι
είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.
ββ. για κάθε μήνα μερικής απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους, το ανώτερο μέχρι
είκοσι δύο (22) ημέρες ασφάλισης.
γ. Οι αποδοχές και η ασφάλιση των εργαζομένων καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική
νομοθεσία.
δ. Επιχορηγούμενος ή μη, είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει κάτω των 25 ημερομισθίων στην περίπτωση
που ο λόγος απουσίας αφορά στο πρόσωπο του συγκεκριμένου εργαζόμενου.
ε. Οι επιχορηγούμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν μπορούν να ασκούν άλλο, ελευθέριο ή μη,
επάγγελμα. Σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται η
επιχορήγηση της επιχείρησης για το συγκεκριμένο άτομο και υποδεικνύεται άλλο άνεργο άτομο. ».
Β. Το άρθρο 7 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α’ αντικαθίσταται ως
εξής:
«Άρθρο 7
Διαδικασία καταβολής επιχορήγησης -
επαληθεύσεις - υποβολή αντιρρήσεων
1. Μετά τη λήξη κάθε διμήνου απασχόλησης, η επιχείρηση υποβάλλει εντός ενενήντα (90) ημερών αίτηση με
τα σχετικά δικαιολογητικά για καταβολή της επιχορήγησης, στο Γραφείο Απασχόλησης του ΚΠΑ2 της έδρας ή
του υποκαταστήματος όπου απασχολείται ο επιχορηγούμενος εργαζόμενος.
2. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας
κατά τριάντα (30) ημέρες, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης και έκδοση σχετικής απόφασης του προϊσταμένου
του ΚΠΑ2.
3. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει η επιχείρηση είναι
τα εξής:
α. Έντυπη κατάσταση (έντυπο Β) η οποία περιλαμβάνει
τις τρέχουσες μισθολογικές καταστάσεις και την ανάλυση των εργοδοτικών εισφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
αα. το ονοματεπώνυμο των επιχορηγουμένων βάσει
του προγράμματος.
αβ.  τον  Αριθμό  Μητρώου  Κοινωνικής  Ασφάλισης 
(Α.Μ.Κ.Α) και τον Αριθμό Μητρώου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Ε.Φ.Κ.Α.) επιχορηγουμένων.
αγ. την ημερομηνία πρόσληψής τους.
αδ. την ημερομηνία γέννησής τους.
αε.  τα  ημερομίσθια  που  πραγματοποιήθηκαν  κατά 
μήνα.
αστ. το συνολικό μηνιαίο ακαθάριστο ποσό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι το οποίο δεν μπορεί να είναι
χαμηλότερο από τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή
ημερομίσθιο, και
αζ. στήλη της υπεύθυνης δήλωσης με τις υπογραφές
των επιχορηγουμένων ότι απασχολήθηκαν το χρονικό
διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση.
β.  παραστατικά/αποδεικτικά  πληρωμής  μισθοδοσίας των επιχορηγουμένων για το αιτούμενο χρονικό
διάστημα σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρ. 38 του
ν. 4387/ 2016 (Α’ 85) και τη με αριθμ. οικ. 22528/430/2017
(Β ́ 1721) υπουργική απόφαση.
γ. Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες
μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, με
συνημμένη υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρεται
ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή,
δ. παραστατικά καταβολής ασφαλιστικών εισφορών
για το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση ρύθμισης οφειλών προς τον Ε.Φ.Κ.Α. ή το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.),
η επιχείρηση προσκομίζει τη ρύθμιση, η οποία πρέπει να
συμπεριλαμβάνει το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα, και
οι δόσεις να καταβάλλονται κανονικά. Εάν κριθεί απαραίτητο, τα ανωτέρω στοιχεία διασταυρώνονται με τον
Ε.Φ.Κ.Α. ή το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.,
ε.  αντίγραφο  της  πρώτης  σελίδας  του  βιβλιαρίου 
τραπέζης με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο εμφανίζεται
η επωνυμία/ονοματεπώνυμο της επιχείρησης - εργοδότη (μόνο κατά την πρώτη αίτηση καταβολής της επιχορήγησης), και
στ. υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 σχετικά με τη
σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (μόνο κατά
την πρώτη αίτηση καταβολής της επιχορήγησης).
4. Τα ανωτέρω υποβάλλονται και για το χρονικό διάστημα της δέσμευσης πλην της έντυπης κατάστασης
(έντυπο Β).
5. Τα έντυπα Ε3 Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης επιχορηγουμένου (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4
Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) και Ε4 (Ετήσιος Πίνακας Κατάστασης Προσωπικού)
αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από το ΚΠΑ2 μέσω του
Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ.
6. Μετά την υποβολή της αίτησης για καταβολή της
επιχορήγησης,  το  Γραφείο  Απασχόλησης  του  ΚΠΑ2 
προβαίνει αμελλητί σε διοικητική επαλήθευση των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί με το αίτημα της
δικαιούχου επιχείρησης. Μετά το πέρας της επαλήθευσης συντάσσεται έκθεση διοικητικής επαλήθευσης και
ενημερώνεται  σχετικά  η  επιχείρηση.  Στη  συνέχεια  ο 
προϊστάμενος του ΚΠΑ2 προβαίνει στην έκδοση σχετικής  απόφασης  (έγκρισης  ή  απόρριψης  καταβολής 
επιχορήγησης).
7. Εάν απορριφθεί η αξίωση για το αιτούμενο χρονικό
διάστημα, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης
ή και των δικαιολογητικών πέραν της προθεσμίας των
ενενήντα (90) ημερών από τη λήξη κάθε διμήνου απασχόλησης, ο προϊστάμενος του ΚΠΑ2 με απόφαση του
προβαίνει στη μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού.
8. Για την αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, δι-
ενεργούνται τουλάχιστον δύο επιτόπιες επαληθεύσεις.
9. Οι επιτόπιες επαληθεύσεις διενεργούνται από ελεγκτές
υπαλλήλους του Ο.Α.Ε.Δ. στην έδρα ή στο υποκατάστημα
της επιχείρησης όπου απασχολείται ο επιχορηγούμενος
εργαζόμενος καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος
και σε οποιαδήποτε στάδιο υλοποίησης του. Επιτόπιες
επαληθεύσεις διενεργούνται και για το δεσμευόμενο, μη
επιχορηγούμενο προσωπικό της επιχείρησης.
10. Επιπλέον επιτόπιες επαληθεύσεις (πέραν των δύο)
δύνανται να διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (επιχορήγηση και δέσμευση), όταν κρίνεται
αναγκαίο, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των
όρων του προγράμματος.
11. Για τις επαληθεύσεις λαμβάνονται υπόψη το ισχύον,
εθνικό και ενωσιακό, πλαίσιο καθώς και η πρόσκληση.
12. Μετά το πέρας της κάθε επαλήθευσης συντάσσεται έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης και ενημερώνεται
σχετικά η επιχείρηση.
13. Τα αρμόδια τμήματα διοικητικών υπηρεσιών των
οικείων Περιφερειακών Διευθύνσεων αναθέτουν τους
ελέγχους, σύμφωνα με τη με αριθμ. 1952/39/15-07-2016
απόφαση του Δ.Σ. όπως ισχύει, σε ελεγκτές υπαλλήλους
προκειμένου να διαπιστωθεί αν η επιχείρηση τηρεί τους
όρους του προγράμματος (ενδεικτικά: λειτουργία της
επιχείρησης, απασχόληση του επιχορηγούμενου και μη
προσωπικού).
14. Οι επαληθεύσεις του προγράμματος διενεργούνται
από ελεγκτές υπαλλήλους του Ο.Α.Ε.Δ. σύμφωνα με την
κείμενη νομοθεσία.
15. Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται:
α. να διατηρούν τα σχετικά παραστατικά σε διακριτό
φάκελο προκειμένου να ελέγχονται από τους ελεγκτές
υπαλλήλους και να διαπιστώνεται η τήρηση ή μη των
όρων του προγράμματος,
β. να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τον έλεγχο,
στους ελεγκτές υπαλλήλους του Ο.Α.Ε.Δ. σύμφωνα με το
άρθρο 29 του ν. 4144/2013,
γ. να αποδέχονται όλους τους προβλεπόμενους από
τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παροχή σε αυτά όλων των
δικαιολογητικών στοιχείων που ζητούνται, και
δ.  να  τηρούν  τα  αποδεικτικά  στοιχεία  και  έγγραφα 
που αναφέρονται στην παρούσα για τουλάχιστον δέκα
(10) έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας
ενίσχυσης δυνάμει του καθεστώτος de minimis (Καν.
1407/2013).
16. Όταν κατά την επαλήθευση (επιτόπια ή διοικητική)
διαπιστώνεται παρατυπία, αυτή καταγράφεται στη σχετική έκθεση επαλήθευσης που συντάσσεται από τους
ελεγκτές υπαλλήλους του Ο.Α.Ε.Δ. με κατάλληλη τεκμηρίωση και αναφορά των διατάξεων που παραβιάστηκαν.
17. Η επιχείρηση δύναται να υποβάλει αντιρρήσεις επί
της έκθεσης επιτόπιας ή διοικητικής επαλήθευσης εντός
δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται αμελλητί από τον αρμόδιο προϊστάμενο, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση.
18. Εάν γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις, ο αρμόδιος προϊστάμενος εκδίδει σχετική απόφαση αποδοχής των αντιρρήσεων. Εάν η επιχείρηση δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα
αντιρρήσεις ή δεν γίνουν αποδεκτές, ο αρμόδιος προϊστάμενος εκδίδει σχετική απόφαση (ενδεικτικά: ανάκληση, διακοπή με αναζήτηση, απόρριψη αξίωσης για
καταβολή της επιχορήγησης), η οποία κοινοποιείται στην
επιχείρηση. Κατά της απόφασης, η επιχείρηση δύναται
να υποβάλει ένσταση εντός τριάντα (30) ημερών από
την κοινοποίησή της ενώπιον της Επιτροπής Εκδίκασης
Ενδικοφανών Προσφυγών (απόφαση Δ.Σ.: 635/8.3.2016
(1708 Β ́) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)».
Γ. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 19 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Β ́ τροποποιείται ως εξής:
«Κατά τα λοιπά, έχουν εφαρμογή οι παρ. 11, 15, 16,
17, 18 του άρθρου 7, το άρθρο 12 και το άρθρο 14 του
ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α’».
Δ. Τα άρθρα 10 και 13 καταργούνται.
Ε. Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθμ. 38839/838/22-08-2017
(Β ́ 2963), κοινή υπουργική απόφαση όπως ισχύει.
Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
 Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2019
Ο Yφυπουργός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

Συνήγορος του Πολίτη ΣτΠ: Αναδρομική χορήγηση φοροαπαλλαγών αναπηρίας


Συνήγορος του Πολίτη ΣτΠ: Αναδρομική χορήγηση φοροαπαλλαγών αναπηρίας
[23.01.2019]
Αναδρομική χορήγηση φοροαπαλλαγών αναπηρίας
Περιγραφή
Κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου, η αρμόδια ΔΟΥ προχώρησε σε εφαρμογή των διατάξεων της ΠΟΛ.1212/24.9.2015, έλαβε υπόψη της την αναπηρία πολίτη απευθείας από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και προέβη στην έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου με την οποία του χορήγησε τις προβλεπόμενες απαλλαγές.
______________________
Ο Συνήγορος του Πολίτη, ασκώντας την γενική διαμεσολαβητική του αρμοδιότητα αλλά και την ειδικότερη αρμοδιότητά του ως Πλαισίου που εγγυάται την προώθηση, την προαγωγή και την τήρηση της Διεθνούς των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία  χειρίζεται και διερευνά αναφορές που υποβάλλονται ενώπιόν του σε σχέση με την παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.
Άτομο με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έλαβε τις φοροαπαλλαγές αναπηρίας που δικαιούτο επειδή, εκ παραδρομής, δεν δηλώθηκε στην αρχική φορολογική δήλωση ο σωστός κωδικός που παρέπεμπε σε ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, όπου το σφάλμα διορθώθηκε, έλαβε την απάντηση από τη ΔΟΥ, ότι δεν ήταν δυνατόν να χορηγηθούν οι αναλογούσες φοροαπαλλαγές επειδή η αναπηρία δηλώθηκε εκπρόθεσμα.
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η ΔΟΥ προχώρησε σε εφαρμογή των διατάξεων της ΠΟΛ.1212/24.9.2015, βάσει των οποίων η αναπηρία μπορεί να ληφθεί υπόψη και απευθείας από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, και προέβη στην έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου με την οποία χορήγησε τις απαλλαγές.

Πληροφορίες: 213 1306 600, press@synigoros.gr
 

Συνήγορος του Πολίτη ΣτΠ: Αναδρομική χορήγηση φοροαπαλλαγών αναπηρίας

Συνήγορος του Πολίτη ΣτΠ: Αναδρομική χορήγηση φοροαπαλλαγών αναπηρίας
Ο Συνήγορος του Πολίτη, ασκώντας την γενική διαμεσολαβητική του αρμοδιότητα αλλά και την ειδικότερη αρμοδιότητά του ως Πλαισίου που εγγυάται την προώθηση, την προαγωγή και την τήρηση της Διεθνούς των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία χειρίζεται και διερευνά αναφορές που υποβάλλονται ενώπιόν του σε σχέση με την παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.
Άτομο με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έλαβε τις φοροαπαλλαγές αναπηρίας που δικαιούτο επειδή, εκ παραδρομής, δεν δηλώθηκε στην αρχική φορολογική δήλωση ο σωστός κωδικός που παρέπεμπε σε ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, όπου το σφάλμα διορθώθηκε, έλαβε την απάντηση από τη ΔΟΥ, ότι δεν ήταν δυνατόν να χορηγηθούν οι αναλογούσες φοροαπαλλαγές επειδή η αναπηρία δηλώθηκε εκπρόθεσμα.
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η ΔΟΥ προχώρησε σε εφαρμογή των διατάξεων της ΠΟΛ.1212/2015, βάσει των οποίων η αναπηρία μπορεί να ληφθεί υπόψη και απευθείας από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, και προέβη στην έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου με την οποία χορήγησε τις απαλλαγές.
 

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΔ Διεύθυνση επίλυσης διαφορών 5174/2018 Αναπηρία – Ύπαρξη προγενέστερης Απόφασης Α.Σ.Υ.Ε. και μεταγενέστερης Απόφασης Κ.Ε.Π.Α. - Γνωμάτευση αναπηρίας η οποία λήγει μέσα στο έτος


ΔΕΔ Διεύθυνση επίλυσης διαφορών 5174/2018 Αναπηρία – Ύπαρξη προγενέστερης Απόφασης Α.Σ.Υ.Ε. και μεταγενέστερης Απόφασης Κ.Ε.Π.Α. -  Γνωμάτευση αναπηρίας η οποία λήγει μέσα στο έτος
(Αναπηρία – Ύπαρξη προγενέστερης Απόφασης Α.Σ.Υ.Ε. και μεταγενέστερης Απόφασης Κ.Ε.Π.Α. -  Γνωμάτευση αναπηρίας η οποία λήγει μέσα στο έτος)
Καλλιθέα, 28-12-2018
Αριθμός απόφασης: 5174
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α5
Ταχ. Δ/νση: Αριστογείτονος 19
Ταχ. Κώδικας: 176 71 - Καλλιθέα
Τηλέφωνο: 213-1604538
ΦΑΞ: 213-1604567
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Έχοντας υπ' όψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Του άρθρου 63 του ν.4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170), όπως ισχύει.
β. Του άρθρου 11 της Δ. ΟΡΓ. Α 1036960 ΕΞ 2017/10-03-2017 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 968 Β'/22-03-2017) με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».
γ. Της ΠΟΛ 1064/2017 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ Β' 1440/27-4-2017).
2. Την ΠΟΛ 1069/4-3-2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
3. Την υπ' αριθμόν Δ.Ε.Δ. 1126366 ΕΞ 2016/30-8-2016 (ΦΕΚ 2759/τ.Β'/01-09-2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.
4. Την από 30-8-2018 και με αριθμό πρωτοκόλλου ενδικοφανή προσφυγή της , ΑΦΜ, κατοίκου ΖΩΓΡΑΦΟΥ, οδός κατά της με αριθμό / 28-6-2018 Απάντησης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΙΒ' ΑΘΗΝΩΝ στην από / 28-6-2018 αίτηση για εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017 λαμβάνοντας υπόψη την με αριθμό/ 12-11-2015 γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε. περί αναπηρίας και τα προσκομιζόμενα με αυτήν σχετικά έγγραφα.
5. Την με αριθμό / 28-6-2018 απάντηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΙΖ' ΑΘΗΝΩΝ, της οποίας ζητείται η ακύρωση.
6. Τις απόψεις της ανωτέρω φορολογικής αρχής.
7. Την εισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του Τμήματος Α5 όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της απόφασης.
Επί της από 30-8-2018 και με αριθμό πρωτοκόλλου ενδικοφανούς προσφυγής της ,ΑΦΜ , η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα: 
Η προσφεύγουσα με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή ζητά να ακυρωθεί η με αριθμό /28-6-2018 Απάντηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΙΒ* ΑΘΗΝΩΝ στην από / 28-6-2018 αίτηση για απεικόνιση στο taxis της με αριθμό / 12-11-2015 γνωμάτευσης της Α.Σ.Υ.Ε. και για διαγραφή
της από 2-6-2016 Γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας Κ.Ε.Π.Α., ώστε να πραγματοποιηθεί εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017 λαμβάνοντας υπόψη την με αριθμό / 12-11-2015 γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε. περί αναπηρίας της σε συνολικό ποσοστό 80% εφ' όρου ζωής. Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ΙΒ' ΑΘΗΝΩΝ απέρριψε την αίτηση της προσφεύγουσας και πραγματοποίησε εκκαθάριση της με αριθμό δήλωσης της προσφεύγουσας, χωρίς να λάβει υπόψη την με αριθμό / 12-11-2015 Γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε., διότι για την προσφεύγουσα είχε εκδοθεί η μεταγενέστερη από 2-6-2016 Γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας από την επιτροπή , σύμφωνα με την οποία η προσφεύγουσα είχε συνολικό ποσοστό αναπηρίας 50% από 1-4-2016 έως 31-3-2017.
Η προσφεύγουσα αιτείται την ακύρωση της προσβαλλόμενης απάντησης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΙΒ' ΑΘΗΝΩΝ και τη νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός της, λαμβάνοντας υπόψη την με αριθμό / 12-11-2015 Γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε., διότι η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας από την επιτροπή είχε λήξει.
Επειδή, όπως ορίζει το άρθρο 14 «Απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις» του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167/ 23-07-2013): «2. Οι ακόλουθες κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις απαλλάσσονται από το φόρο:... ε) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).»
Επειδή, όπως ορίζει το άρθρο 17 «Πρόσθετες μειώσεις φόρου» του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167/ 23-07-2013): «Πρόσθετη μείωση φόρου ποσού διακοσίων (200) ευρώ προβλέπεται για το φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη του: α) πρόσωπα με τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (Α.Σ.Υ.Ε.) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία».
Επειδή, σύμφωνα με τις οδηγίες της Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ.1068/ 12-4-2018 «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή»:
«Άρθρο 5
Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται ή φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο
Στις περιπτώσεις που η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ., συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σε ευκρινή φωτοαντίγραφα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Κεφαλαίου Α' του ν.4250/2014, ενώ όταν οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, τα ως άνω δικαιολογητικά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο για μελλοντικό έλεγχο. ...
5. i) Για την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας, καθώς και των εισοδημάτων των περιπτώσεων δ' και στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 12 τα οποία εξομοιώνονται φορολογικά με μισθό (ΠΟΛ.1098/30.6.2016 και ΠΟΛ.1096/2017), τα οποία χορηγούνται σε πρόσωπα που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), απαιτούνται καταρχήν οι γνωματεύσεις των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), το οποίο συστήθηκε και λειτουργεί μετά την 1.9.2011, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3863/2010. Γίνονται δεκτές και οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν την 1.9.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α.) από τις υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών, οι οποίες έχουν δοθεί για οποιαδήποτε χρήση και χρησιμοποιούνται εξίσου για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής απαλλαγής επ' αόριστον, αν πρόκειται για επ' αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά τον χρόνο έκδοσής τους. Εναλλακτικά, ο φορολογούμενος για την πιστοποίηση της ύπαρξης αναπηρίας μπορεί να προσκομίσει και γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (Α.Σ. Υ.Ε.), του Ναυτικού (Α.Ν. Υ.Ε.), της Αεροπορίας (Α.Α. Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3863/2010, οι εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές δεν έχουν καταργηθεί και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά την 1.9.2011.
Σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές, θα πρέπει να διαπιστώνεται και να βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορούν, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σε ισχύ το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.
Εάν ο φορολογούμενος διαθέτει περισσότερες από μία γνωματεύσεις αναπηρίας, του ίδιου ή διαφορετικών φορέων και η μία εξ αυτών ή και οι δύο έχουν εκδοθεί μέσα στο φορολογικό έτος 2017, πιστοποιώντας διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας, τότε λαμβάνεται υπόψη η γνωμάτευση με το ευνοϊκότερο ποσοστό αναπηρίας. Στο επόμενο φορολογικό έτος θα λαμβάνεται υπόψη η τελευταία εκδοθείσα γνωμάτευση.
ii) Γα τη μείωση του φόρου κατά διακόσια (200) ευρώ, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά, από τα οποία πιστοποιείται η ιδιότητα του φορολογουμένου ή του εξαρτώμενου μέλους του που δικαιούται την εν λόγω μείωση:
α) Προκειμένου για πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ. Υ.Ε.).
Γα την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας 67% γίνονται δεκτές, εκτός από τις γνωματεύσεις της Α.Σ. Υ.Ε. και οι γνωματεύσεις που εκδίδονται από τις υγειονομικές επιτροπές της Α.Ν. Υ.Ε., Α.Α. Υ.Ε, της Α. Υ.Ε. της Ελληνικής Αστυνομίας και της Α. Υ.Ε. του Πυροσβεστικού Σώματος, καθόσον ενώ καταργήθηκαν όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, οι Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, για την πιστοποίηση της αναπηρίας του φορολογουμένου.
Σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές, θα πρέπει να διαπιστώνεται και να βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορούν, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σε ισχύ το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.»
Επειδή, σύμφωνα με τις οδηγίες της Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΔΕΑΦ Α 1118203 ΕΞ 2016/ 29-7-2016 «Χρονική διάρκεια των γνωματεύσεων αναπηρίας που εκδίδονται από τα ΚΕΠΑ»: «4. Σε συνέχεια των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προσώπων με αναπηρία, παρατηρείται σε εκδοθείσα από τα ΚΕ.Π.Α. γνωμάτευση ότι η κρίση για τη διάρκεια της αναπηρίας δεν αφορά στο σύνολο των μηνών του φορολογικού έτους, ο φορολογούμενος θα τύχει της ανάλογης φορολογικής ελάφρυνσης ή απαλλαγής για ολόκληρη τη χρήση, καθόσον από τη φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται ο επιμερισμός αυτής (της φορολογικής ελάφρυνσης/απαλλαγής) στους μήνες της χρήσης.»
Επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προσκομίζονται:
• Η με αριθμό / 12-11-2015 Γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία: «Συνολικό ποσοστό αναπηρίας της ανωτέρω από τις παθήσεις αυτές ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (80%).». Στην γνωμάτευση αυτή αναφέρεται ότι η προσφεύγουσα «είναι σωματικά ανίκανη για εργασία σε ποσοστό από την πρώτη πάθηση ΕΞΗΝΤΑ ΕΠΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (67%) ... και από την δεύτερη πάθηση ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (35%) (...) και εφ' όρου ζωής·»·
Η συγκεκριμένη γνωμάτευση δεν αποτελεί την τελευταία εκδοθείσα γνωμάτευση - πιστοποίηση αναπηρίας, καθώς έχει εκδοθεί η από 2-6-2016 γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας.
• Η από 2-6-2016 γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας από την επιτροπή , σύμφωνα με την οποία: «Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας της ανέρχεται σε 50%(αριθμ.) ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (ολογράφως) κατά ιατρική πρόβλεψη, από 01/04/2016 έως31/03/2017.»
• Βεβαιώσεις απονομής σύνταξης γήρατος από τον ΕΦΚΑ κατά τα έτη 2016 και 2017, στις οποίες αναφέρεται ποσοστό αναπηρίας: 00.
• Βεβαιώσεις σύνταξης από τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Υπουργείου Οικονομικών για τα έτη 2016 και 2017, στις οποίες αναγράφεται ποσό κύριας σύνταξης που απαλλάσσεται από φόρο.
Επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει εκδοθεί γνωμάτευση αναπηρίας το έτος 2015 από την Α.Σ.Υ.Ε. η οποία γνωματεύει ποσοστό αναπηρίας 80%. Η συγκεκριμένη έχει ισχύ εφ' όρου ζωής για την κρίση της ότι η προσφεύγουσα είναι σωματικά ανίκανη κατά 67% από την πρώτη πάθηση και 35% από τη δεύτερη πάθησή της. Επίσης, έχει εκδοθεί γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕΠΑ, όπως ορίζουν οι προαναφερθείσες διατάξεις, η οποία εκδόθηκε το έτος 2016. Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες οδηγίες, για το έτος 2016, που είναι σε ισχύ και οι δυο πιστοποιήσεις αναπηρίας, ισχύει η ευνοϊκότερη για την προσφεύγουσα. Για το επόμενο έτος 2017, που είναι υπό εξέταση, ισχύ έχει η τελευταία εκδοθείσα (η γνωμάτευση από ΚΕΠΑ), η οποία ήταν εν ισχύ το έτος εκείνο. Παρόλο που είχε ημερομηνία λήξης τις 31-3-2017, έχει ισχύ για όλο το έτος 2017.
Αποφασίζουμε
Την απόρριψη της με αριθμό / 30-8-2018 ενδικοφανούς προσφυγής της με ΑΦΜ ως προς τη νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός της λαμβάνοντας υπόψη την με αριθμό / 12-11-2015 Γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής.
Οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου με βάση την παρούσα απόφαση: Φορολογικό Έτος 2017
Τελικό χρεωστικό : 3.240,99€
Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί από αρμόδιο όργανο με τη νόμιμη διαδικασία, στην υπόχρεη.
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α5
ΕΛΠΙΔΑ ΝΙΝΟΥ
Ακριβές Αντίγραφο
Υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης
Σημείωση: Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της.