Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Με τον ΟΠΕΚΑ τελειώνουν η διαφθορά κι οι πελατειακές σχέσεις - δήλώσεις Φωτίου


 Με τον ΟΠΕΚΑ τελειώνουν η διαφθορά κι οι πελατειακές σχέσεις
Καμία μείωση στα αναπηρικά επιδόματα: Η Θ. Φωτίου σημείωσε ότι το επίδομα αναπηρίας δεν σχετίζεται με την εργασία, καθώς η λειτουργία του είναι να παρέχει στοιχειώδη ισοτιμία στα άτομα με αναπηρία. Με την έτερη τροπολογία που κατατέθηκε, θα προβλέπεται πλέον απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου 46 ευρώ για εξέταση από Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ, για όσους εντάσσονται στην πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για Άτομα με Αναπηρία στην Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η τροπολογία ικανοποιεί το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για κατάργηση του παραβόλου».
«Στόχος του ΟΠΕΚΑ είναι να τελειώσει η διαφθορά, η πελατειακή σχέση και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου αναφερόμενη στη μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ σε επίπεδο Επιτροπής υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. Η Ν.Δ. και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ενώ τα κόμματα του Κέντρου επιφυλάχθηκαν για τη στάση τους.
Η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε επικριτικά στο μέχρι σήμερα καθεστώς στον χώρο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα χιλιάδες ιδρύματα που λειτουργούν. «Αυτά είναι το σκοτεινό κράτος στο οποίο είχε εναποθέσει η Δεξιά, μέχρι σήμερα την ιστορία όλων των ομάδων που είχαν προβλήματα» σχολίασε χαρακτηριστικά η Θ. Φωτίου, δεσμευόμενη ότι όλα τα ιδρύματα που παρέχουν κοινωνικό έργο θα εντοπιστούν και θα πιστοποιηθούν.
Η Θ. Φωτίου στηλίτευσε τις αντιρρήσεις της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο παρατηρώντας δηκτικά ότι «μου κάνει εντύπωση πως υπάρχει δυνατότητα ένα κόμμα σήμερα να πει Όχι σ’ αυτό το νομοσχέδιο και να μην είναι υπόλογο απέναντι στον λαό ότι θέλει να συντηρήσει το καθεστώς αδιαφάνειας, το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς». Η Θ. Φωτίου εκτίμησε ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο και η δριμεία κριτική που ασκεί σ’ αυτό πηγάζει από τον φόβο ότι η λειτουργία του ΟΠΕΚΑ «θα αποκαλύψει όλα όσα κάνατε μέχρι σήμερα».
Καμία μείωση στα αναπηρικά επιδόματα
Παράλληλα, η Θ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι «ούτε ευρώ δεν μειώνεται από τα αναπηρικά επιδόματα» και επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Η Θ. Φωτίου σημείωσε ότι το επίδομα αναπηρίας δεν σχετίζεται με την εργασία, καθώς η λειτουργία του είναι να παρέχει στοιχειώδη ισοτιμία στα άτομα με αναπηρία. Η Θ. Φωτίου υπογράμμισε ακόμα την πρόοδο που γίνεται στην κατεύθυνση της ψηφιακής μετάβασης του κράτους και μάλιστα «για το κομμάτι των πιο αδύναμων».
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δύο σημαντικές κοινωνικές τροπολογίες
Δύο τροπολογίες που ενισχύουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες προστέθηκαν στο νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΚΑ που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας. Η μία τροπολογία αφορά την παράταση του προγράμματος «Στέγαση και επανένταξη» για σχεδόν ακόμη έναν χρόνο επιπλέον και η άλλη την κατάργηση του παραβόλου για εξέταση από υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ.
Συνεπώς, από τις 31 Μαρτίου του 2018 που θα έληγε κανονικά το πρόγραμμα για τους αστέγους, θα ολοκληρωθεί με βάση την τροπολογία στις 28 Φεβρουάριου του 2019. Από το πρόγραμμα ωφελούνται περίπου 1.000 άτομα και περιλαμβάνονται ενέργειες για τη στέγαση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τη νομική και οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη.
Με την έτερη τροπολογία που κατατέθηκε, θα προβλέπεται πλέον απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου 46 ευρώ για εξέταση από Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ, για όσους εντάσσονται στην πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για Άτομα με Αναπηρία στην Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η τροπολογία ικανοποιεί το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για κατάργηση του παραβόλου».
Κ.Θ.Π.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»