Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ με τις συντάξεις Δεκεμβρίου


 Αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ με τις συντάξεις Δεκεμβρίου
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη.
Τα αντισταθμιστικά σε όσους συνταξιούχους έχασαν το ΕΚΑΣ θα αρχίσουν να δίνονται από τον άλλο μήνα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης προσθέτοντας ότι οι παροχές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, έρχονται και οι πρώτες ελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, τον περασμένο Ιούνιο.
«Αυτός ο μήνας και ο επόμενος θα είναι ένας καλός μήνας για τους συνταξιούχους υπό την έννοια ότι θα εφαρμοστούν τα αντισταθμιστικά που ψήφισε η Βουλή για την περικοπή του ΕΚΑΣ, αρχίζει το σύστημα να ομαλοποιείται», επισήμανε ο γγ του Υπουργείου Εργασίας.
Στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν αναπηρία πάνω από 80% θα δοθεί ποσό ίσο με το ΕΚΑΣ που έχασαν.
Στις περιπτώσεις διπλής απώλειας του ΕΚΑΣ σε ζευγάρι συνταξιούχων, η ενίσχυση θα δοθεί στον σύζυγο ή τη σύζυγο με το χαμηλότερο εισόδημα.
Ενώ στους συνταξιούχους που έχασαν περισσότερα από 115 ευρώ, θα δοθεί ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας, για αγορά τροφίμων, στο πρότυπο της κάρτας σίτισης.
Όσοι έχουν χάσει το βοήθημα ή υπέστησαν μείωση στο ποσό που λάμβαναν, έχουν ήδη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.
Ενώ όσοι έχουν μείωση πάνω από 30 ευρώ, απαλλάσσονται ήδη και από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, που έχει επιβληθεί στις συντάξεις από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Οι παροχές έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Αυγούστου. Το κονδύλι εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Πηγή: http://www.ert.gr/