Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Αναζητούνται λύσεις για τον «Γολγοθά» των τυφλών σε τράπεζεςΔημοσιεύω σήμερα το κείμενο από τη σελίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για το Γολγοθά των τυφλών στις τράπεζες. Θεωρώ πως η λύση δεν είναι δύσκολη και πως θα μπορούσε εύκολα να δοθεί, με τη γενίκευση της λύσης της εθνικής τράπεζας, στην οποία, όταν παρίσταται ανάγκη, υπογράφουν δύο υπάλληλοί της. Η λύση αυτή πρέπει να δοθεί και στις άλλες τράπεζες και έτσι να λήξει το πρόβλημα. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τη χορήγηση πιστωτικών καρτών, τις οποίες πρέπει οι τυφλοί να μάθουν να χειρίζονται. Ο Φάρος τυφλών θα βοηθήσει στην εκπαίδευση αυτή των τυφλών στις κάρτες και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. . Ελπίζω να μην καταργηθεί η λύση αυτή και οι τυφλοί γενικά να περιέλθουν σε δεινή θέση.
Μανώλης Μπασιάς

Από τη σελίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών
 Αναζητούνται λύσεις για τον «Γολγοθά» των τυφλών σε τράπεζες
Λύσεις στον «Γολγοθά» που αντιμετωπίζουν στις καθημερινές συναλλαγές τους με τράπεζες, οι πολίτες με προβλήματα όρασης, αναζητεί η πολιτεία.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Παπαϊωάννου, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών εξέθεσαν  διάφορα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως το ότι οι τράπεζες ζητούν από τους τυφλούς να συνοδεύονται από δύο άτομα για να είναι μάρτυρες στις συναλλαγές τους, ενώ η ανάγκη παρουσίας μαρτύρων θα μπορούσε να καλυφθεί -όπως προτείνει η Ομοσπονδία- από τραπεζικούς υπαλλήλους.
Ακόμα τόνισαν ότι απορρίπτονται τα αιτήματά τους για χορήγηση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, τη στιγμή που αποτελεί κυβερνητική πολιτική μάλιστα, η διεύρυνση της χρήσης τέτοιων καρτών από τους φορολογουμένους.
Ο Κ. Παπαϊωάννου ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους των παρισταμένων φορέων να συνεργαστούν για να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, που θα εξεταστούν σε επόμενη συνάντηση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο πρόεδρος και εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, εκπρόσωποι της Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής, της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»