Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ Για χορήγηση επιδόματος αεροθεραπείας





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ: Α' ΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΛΗΡ. : ΓΚΙΓΚΙΛΟΥ ΑΛΕΞΙΑ
ΤΗΛ.:2108110720 Fax:2108110735
TAX. Δ/ΝΣΗ: ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ.Κ 15123


ΘΕΜΑ : « ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ »


Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα μετηνπαρ.2 άρθρο 16 του ισχύοντα ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 3054/18-11-2012) ορίζεται ότι " το επίδομα αεροθεραπείας παρέχεται στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών, εφόσον πάσχουν από φυματίωση, καρκίνο των πνευμόνων ή πνευμονοκονίαση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού), καθώς επίσης και οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση πνευμόνων, καρδιάς και ήπατος και οι πάσχοντες από πνευμονοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% από πνευμονική νόσο για το χρονικό διάστημα από 1/6ου έως 31/8ου.
Το επίδομα θα καταβάλλεται αφού ο ασφαλισμένος προσκομίσει: α) Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 από την οποία να προκύπτει ότι δεν έλαβε και ούτε θα λάβει το επίδομα από άλλο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημόσιο κ.λπ. και δεν έχει νοσηλευθεί σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα (κρατικό ή ιδιωτικό) άνω των σαράντα έξι (46) ημερών κατά το χρονικό διάστημα από 1/6ου έως 31/8ου και β) γνωμάτευση ιατρού Νοσοκομείου (νοσηλευτικού ιδρύματος σχηματισμών του ΕΣΥ,πανεπιστημιακού,στρατιωτικού .νοσηλευτικού ιδρύματος Ν.Π.Ι.Δ.μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συμβεβλημένων κλινικών) σχετικής με την πάθηση ειδικότητας με την οποία να πιστοποιείται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας για την αποκατάσταση της υγείας τους κατά το χρονικό διάστημα ως ορίζεται ανωτέρω.
Υπενθυμίζεται ότι για τους ασφαλισμένους που πάσχουν από πνευμονοπάθεια .απαιτείται επιπλέον η υποβολή Απόφασης Υγειονομικής Επιτροπής ή ΚΕΠΑ ,σττό την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας από πνευμονική νόσο.
Το ύψος του βοηθήματος καθορίζεται στο ποσό των 200 €.
Περαιτέρω στο άρθρο 23 του ανωτέρω Κανονισμού αναφέρεται ότι κάθε δικαίωμα για τη λήψη παροχών του παρόντος ΕΚΠΥ παραγράφεται μετά ένα έτος από τη γέννησή του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
ΔΗΜ.ΚΟΝΤΟΣ

Τελειώνουμε με την ανάρτηση ολόκληρου του άρθρου 16 του ΕΚΠΥ για να γνωρίσουν οι αναγνώστες τί δικαιούνται από τον κανονισμό αυτό.
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΦΕΚ: Β 3054 2012

Αρθρο: 16
Ημ/νία: 18.11.2012

Τίτλος Αρθρου
Επίδομα λουτροθεραπείας και αεροθεραπείας
Κείμενο Αρθρου

1. Το επίδομα λουτροθεραπείας παρέχεται στη διάρκεια της λουτρικής περιόδου (για το χρονικό διάστημα από 1/6ου έως 31/10ου) προς τους ασφαλισμένους, όταν είναι γι' αυτούς αναγκαία η θεραπεία της πάθησης τους (απαιτείται έγκριση από την υγειονομική επιτροπή του ασφαλιστικού φορέα ή γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο) σε αναγνωρισμένες από το κράτος Λουτροπηγές. Έξοδα λουτροθεραπείας χορηγούνται κατά ανώτατο όριο έως 15 λούσεις και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπερβούν τα 150 ΕΥΡΩ. Το είδος των παθήσεων, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού.

2. Το επίδομα αεροθεραπείας παρέχεται στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών, εφόσον πάσχουν από φυματίωση, καρκίνο των πνευμόνων ή πνευμονοκονίαση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού), καθώς επίσης και οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση πνευμόνων, καρδιάς και ήπατος και οι πάσχοντες από πνευμονοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% από πνευμονική νόσο για το χρονικό διάστημα από 1/6ου έως 31/8ου. Το επίδομα θα καταβάλλεται αφού ο ασφαλισμένος προσκομίσει: α) Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 από την οποία να προκύπτει ότι δεν έλαβε και ούτε θα λάβει το επίδομα από άλλο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημόσιο κ.λπ. και δεν έχει νοσηλευθεί σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα (κρατικό ή ιδιωτικό) άνω των σαράντα έξι (46) ημερών κατά το χρονικό διάστημα από 1/6ου έως 31/8ου και β) γνωμάτευση ιατρού Νοσοκομείου σχετικής με την πάθηση ειδικότητας με την οποία να πιστοποιείται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας για την αποκατάσταση της υγείας τους κατά το χρονικό διάστημα ως ορίζεται ανωτέρω. Το ύψος του βοηθήματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ. Για το έτος 2012 οι δικαιούχοι (ως αναφέρονται ανωτέρω) του εν λόγω επιδόματος θα αποζημιωθούν με το ποσό των 200 ΕΥΡΩ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο .
3. Το αντίτιμο τροφής της παραγράφου 5α του άρθρου 31 του Α.Ν. 1846/1951 (Α,179), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 7 του ν. δ. 3762/1957 (Α, 194), καταβάλλεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στους δικαιούχους αυτού, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 5α του άρθρου 31 του α.ν. 1846/1951. Ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων αεροθεραπείας και αντιτίμου τροφής, ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού.
________________________________________