Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Προνομιακή κατάταξη αναπήρων σε πλειστηριασμούς.



ΝΟΜΟΣ 4174/ΦΕΚ Α/170/26.07.2013
Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις.
Του Μανώλη Μπασιά.

Με το νόμο αυτό κατατάσσονται οι βαριά ανάπηροι στις περιπτώσεις πλειστηριασμών στην πρώτη σειρά για την ικανοποίηση των απαιτήσεών κατά των οφειλετών τους.

Το άρθρο 975 μετά την ανωτέρω τροποποίηση έχει ως εξής:


 Αρθρο: 975
Ημ/νία: 26.07.2013


Σχόλια

- Το εδάφιο της περίπτωσης 1 του παρόντος άρθρου τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 71 του νόμου 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170/26.7.2013).


Η κατάταξη των δανειστών στον πίνακα γίνεται με την εξής σειρά:Αφού αφαιρεθούν τα έξοδα της εκτέλεσης που ορίζονται αιτιολογημένα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, κατατάσσονται:

«1) οι απαιτήσεις για την κηδεία ή τη νοσηλεία εκείνου κατά του οποίου είχε στραφεί η εκτέλεση, της συζύγου και των τέκνων του, αν προέκυψαν κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Στην ίδια τάξη υπάγονται και οι απαιτήσεις αποζημίωσης δανειστών, λόγω αναπηρίας ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, με εξαίρεση την ικανοποίηση για ηθική βλάβη, εφόσον προέκυψαν έως την ημέρα του πλειστηριασμού ή την κήρυξη της πτώχευσης.»
Κατά την εισηγητική έκθεση του νόμου στο άρθρο 71

Τροποποίηση διάταξης του άρθρου 975 του ΚΠολΔ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 71 άτομα που υπέστησαν από αδικοπραξία σοβαρές σωματικές βλάβες σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω κατατάσσονται στην υπ/ αριθμό 1 σειρά των γενικών προνομίων του άρθρου975τουΚΠολΔ.

Η έν λόγω ρύθμιση αποτελεί στοιχειώδη πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς απηχεί την ανάγκη ικανοποίησης ανθρώπων που έχουν μείνει ανάπηροι από σοβαρά ατυχήματα και δεν έχουν αποζημιωθεί, ενώ δεν διαταράσσει την εύλογη και ισόρροπη ικανοποίηση των υπολοίπων δανειστών