Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Κατασκηνώσεις για αναπήρους.

Εφαρμογή προγράμματος Κατασκηνώσεις – Λουτροθεραπεία Πηλοθεραπεία για ηλικιωμένα άτομα και ενήλικα άτομα με αναπηρίες .

Δημοσιεύουμε σήμερα τη σχετική απόφαση των υπουργών οικονομικών, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.



Αριθ. Δ12/οικ.25725/1158/13 (ΦΕΚ 1926 Β/8-8-2013) : 
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.Δ./τος 162/1973 «περί μέτρων προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα.

11. Την αριθμ. 2216/1994 απόφαση του Υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Κατασκηνώσεις και Λουτροθεραπεία για ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές ανάγκες» (ΦΕΚ 382/τ.Β΄).

αποφασίζουμε:



Άρθρο 1

Εφαρμογή προγράμματος

Εγκρίνουμε την εφαρμογή του Προγράμματος « Κατασκηνώσεις – Λουτροθεραπεία Πηλοθεραπεία» για οικονομικά αδύνατα ηλικιωμένα άτομα και ενήλικα άτομα με αναπηρίες σε συνεργασία με Επιχειρήσεις των Δήμων των άρθρων 103 και 107 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ. Α΄), ή και φορείς της Εκκλησίας που αποδεδειγμένα και νόμιμα εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα και διαθέτουν επαρκή υποδομή φιλοξενίας.



Άρθρο 2

Διάρκεια του προγράμματος

Η διάρκεια του προγράμματος αυτού ορίζεται μέχρι δέκα (10) διανυκτερεύσεις για κάθε δικαιούχο και για το χρονικό διάστημα από το μήνα Ιούλιο έως και το μήνα Οκτώβριο εκάστου έτους.



Άρθρο 3

Δικαιούχοι του Προγράμματος – Κριτήρια επιλογής δικαιούχων

Στο πρόγραμμα «Κατασκηνώσεις – Λουτροθεραπεία – Πηλοθεραπεία» έχουν δικαίωμα συμμετοχής:

1. Ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών και ενήλικα άτομα με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω από αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

2. Συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας ή αναπηρίας όλων των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΙΚΑ, ΕΤΑΜ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ, ΝΑΤ κ.λπ.).

3. Συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας ή αναπηρίας του Δημοσίου.

4. Συνταξιούχοι του λογαριασμού ανασφάλιστων υπερηλίκων (ΟΓΑ), του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128/τ. Α΄), όπως ισχύει.

Στην περίπτωση των παραπάνω κατηγοριών των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω όταν τα άτομα αυτά είναι μεμονωμένα, χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τα συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειάς τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος αυτού τότε δικαιούνται συνοδού, με την προϋπόθεση ότι η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται από την Υγειονομική Επιτροπή που πιστοποιεί και το ποσοστό αναπηρίας.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων προκειμένου να εγκριθεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα «Κατασκηνώσεις – Λουτροθεραπεία – Πηλοθεραπεία» είναι:

1. Να μην έχουν λάβει μέρος την ίδια χρονική περίοδο λειτουργίας του προγράμματος σε αντίστοιχο πρόγραμμα άλλου φορέα.

2. Από τις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων επιλέγονται κατά προτεραιότητα όσοι είναι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύνατοι, βάση του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου οικονομικού έτους.



Άρθρο 4

Δικαιολογητικά Συμμετοχής

Οι δικαιούχοι προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να προσκομίσουν στις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών της Χώρας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

2. Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου οικονομικού έτους. Οι κατηγορίες δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

3. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

4. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου ασθενείας σε ισχύ.

5. Φωτοαντίγραφο απόφασης πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω.

6. Ιατρική γνωμάτευση ιατρού ειδικότητας ορθοπεδικού για ορθοπεδικές παθήσεις, ρευματολόγου για ρευματολογικές παθήσεις, δερματολόγου για δερματοπάθειες, Κρατικού ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή ιατρού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή συμβεβλημένου με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ ιατρού στην οποία θα αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του δικαιούχου και θα αιτιολογείται η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία ή πηλοθεραπεία.

7.  Ιατρική γνωμάτευση ειδικευμένου Καρδιολόγου Κρατικού ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή ιατρό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή συμβεβλημένου με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ ιατρού από την οποία να προκύπτει η κλινική κατάσταση της υγείας του ότι δύναται και δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα λουτροθεραπείας ή πηλοθεραπείας.



Άρθρο 5

Επιλογή Δικαιούχων

Η ευθύνη επιλογής των παραπάνω δικαιούχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποτελεί αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών της Χώρας, κατόπιν συνεργασίας τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού προηγουμένως έχει καθορισθεί ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανά Νομό και ανά κατασκηνωτικό προορισμό από τη Δ/ νση Προστασίας Οικογένειας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία και είναι αρμόδια για τον όλο σχεδιασμό λειτουργίας του προγράμματος και θα εκδώσει για το σκοπό αυτό σχετική εγκύκλιο οδηγιών.



Άρθρο 6

Σύναψη Σύμβασης

Για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συνάπτει συμβάσεις με τους φορείς του άρθρου 1 της παρούσης, εφόσον αυτοί υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η σύμβαση υπογράφεται από τον νόμιμο και εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κάθε φορέα. Στη σύμβαση απαραίτητα ορίζεται:

α) το αντικείμενο και η χρονική διάρκεια της σύμβασης.

β) οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκ μέρους του συμβαλλόμενου φορέα.

γ) ο αριθμός των φιλοξενούμενων ατόμων.

δ) το ύψος της ημερήσιας κατ΄ άτομο αποζημίωσης.

ε) ο τρόπος πληρωμής του δικαιούχου φορέα μετά τη λήξη του προγράμματος.

στ) ο τρόπος επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο συμβαλλομένων που τυχόν ανακύψουν, και κάθε σχετικό θέμα για την επιτυχή λειτουργία του προγράμματος.



Άρθρο 7

Η με αριθμ. 2216/27.4.1994 ανωτέρω (11) σχετική απόφαση του Υφυπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Κατασκηνώσεις και Λουτροθεραπεία για ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» (ΦΕΚ 382/τ. Β΄), παύει να ισχύει από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής.,



Άρθρο 8

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως .



Αθήνα, 31 Ιουλίου 2013