Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: “Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας”»

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: “Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας”»

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 07.10.2024

Αρ. Πρωτ.:       936

ΠΡΟΣ:   Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: “Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας”»

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Μέλη,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με το παρόν έγγραφό μας και με αφορμή το σχέδιο νόμου «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» που έχει κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας και ζητάμε να κληθεί εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή, προκειμένου να σας αναπτύξουμε πιο διεξοδικά τις θέσεις της Συνομοσπονδίας.

Λαμβάνοντας υπόψη:

• την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως :

• τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»

• τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,

Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αρκετές κατηγορίες των απαραίτητων βοηθημάτων διαβίωσης ατόμων με αναπηρία έχουν μετακινηθεί στον μειωμένο συντελεστή 6% ΦΠΑ, όπως βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης ατόμων με αναπηρία όρασης ή εργαλεία απαραίτητα στην αιμοκάθαρση, όμως, πολλά από αυτά, όπως αναπηρικά αμαξίδια ή προσθετικά είδη για άτομα με κινητική αναπηρία, ή βελόνες ινσουλίνης για τους διαβητικούς, δεν έχουν συμπεριληφθεί.

Αυτό αποτελεί διάκριση και μεγάλη αδικία για αυτές τις κατηγορίες αναπηρίας, και ως εκ τούτου, ζητάμε να ενταχθούν στον μειωμένο συντελεστή 6% ΦΠΑ όλα τα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία όρασης, με βαριά κινητική αναπηρία, κωφά/βαρήκοα άτομα κ.α., καθώς και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που είναι αναγκαία για την υποστήριξη της υγείας των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κρίνουμε απαραίτητο την αντικατάσταση της απαρχαιωμένης μη επιστημονικής ορολογίας προϊόντων που αναγράφονται στον Πίνακα των ειδών που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, όπως «Αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για αναπήρους, έστω και με κινητήρα ή άλλον μηχανισμό προώθησης» με την ορθή ορολογία: «Αναπηρικά αμαξίδια χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα για άτομα με κινητική αναπηρία» ή ακόμα και αντικατάσταση κάποιων ειδών, όπως «κασετόφωνα με 4 tracks», τα οποία έχουν καταργηθεί.

Επίσης, ζητάμε τη συμπερίληψη των εξής διατάξεων στο σχέδιο νόμου:

1. Εξαίρεση των δικαιούχων αναπηρικού αυτοκινήτου από τον Φ.Π.Α. κατά την αγορά του αυτοκινήτου.

2. Εξαίρεση από τον Φ.Π.Α των προϊόντων που παράγουν τα Προστατευμένα Εργαστήρια Ατόμων με Αναπηρία, όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, κ.α.

Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.