Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Μπαίνει πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις – Ποιες αλλαγές φέρνει το μίνι ασφαλιστικό Ρούλα Σαλούρου

Μπαίνει πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις – Ποιες αλλαγές φέρνει το μίνι ασφαλιστικό

Στα 1.382,4 ευρώ/μήνα το ανώτατο όριο, οκτώ αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό

Μπαίνει πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις – Ποιες αλλαγές φέρνει το μίνι ασφαλιστικό

Ρούλα Σαλούρου

31.08.2022 • 12:26

 

Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα 1.382,4 ευρώ τον μήνα, παραγραφή οφειλών σε ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ, δυνατότητα εξαγοράς 5 ασφαλιστικών ετών σε όλους τους ενστόλους και αύξηση μισθών στο Δημόσιο, είναι κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, όπως παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας. Η βασική αρχή που διαπνέει το μίνι αυτό ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα, είναι «ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος», με οκτώ αλλαγές να διευθετούν ζητήματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

«Εχουμε επικεντρωθεί σε κάποιες αδικίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα στο ασφαλιστικό μας σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, που μαζί με τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, είχαν την ευθύνη προετοιμασίας του νομοσχεδίου, παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, εστίασε σε τέσσερις βασικούς άξονες: στην ενιαιοποίηση ασφαλιστικών κανόνων, στην αποκατάσταση ανισοτήτων, στην προώθηση προστατευτικών διατάξεων για ευάλωτες ομάδες ασφαλισμένων και στην εναρμόνιση των κανόνων φορολογικής και κοινωνικοασφαλιστικής διοίκησης.Μπαίνει πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις – Ποιες αλλαγές φέρνει το μίνι ασφαλιστικό-1

Αναλυτικά, οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

1. Θεσπίζεται πλαφόν σε «προκλητικά» υψηλές επικουρικές συντάξεις, στα 1.382,4 ευρώ τον μήνα (ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης). Οπως ορίζει η νομοθεσία του 2015-2016, οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014. Ομως σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως βενζινοπωλών, αρτοποιών και συμβολαιογράφων οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε επικουρικές της τάξης των 15.000 ευρώ τον μήνα, ή ακόμη και παραπάνω. Λόγω της «παραφωνίας» αυτής μάλιστα, στον ΕΦΚΑ, δεν έχουν εκδοθεί οι εν λόγω συντάξεις, από το 2016 και μετά. Με τη νέα ρύθμιση, και την επιβολή πλαφόν περιορίζεται το ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων «σε αυτό που αντιστοιχεί στις νόμιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους κατά τον καιρό που κατέβαλαν τις εισφορές, οι οποίες ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους», δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου.

2. Μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν. Εάν η απαίτηση του ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται. Από 1η Ιανουαρίου 2027, η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ γίνεται 5ετής.

Αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ.

3. Αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Η αίτηση ρύθμισης γίνεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ. Με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνονται οι δόσεις για πάγια ρύθμιση χρεών σε ΕΦΚΑ και εφορία και διευκολύνονται οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στην τήρηση της ρύθμισης.

4. Παύει η υφ’ όρον ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση τήρησης της ρύθμισης στο δικαστήριο.

5. Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), σταματά να παρακρατείται από τους δημοσίους υπαλλήλους αυξάνοντας έτσι τον μισθό τους.

6. Επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Πλέον, όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

7. Μειώνεται στο 50% (από 67%) το ποσοστό αναπηρίας, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας, για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Από τη νέα ρύθμιση καλύπτονται πρωτίστως οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (προ 1993), ιδίως του πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ. Επίσης, θεσπίζεται ενιαία ημερομηνία καταβολής σύνταξης αναπηρίας, από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

8. Ο ΟΠΕΚΑ στο πλαίσιο ελέγχων εντόπισε –καθυστερημένα– πολλές περιπτώσεις πολιτών που λάμβαναν επιδόματα –κυρίως αναπηρικά, συνήθως μέσω δήμων– χωρίς να τα δικαιούνται. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμώντας πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες ελάμβαναν τα επιδόματα καλόπιστα, διέκοψε την καταβολή τους, αναζητώντας αναδρομικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα, με διάκριση μεταξύ αμέλειας και δόλου. Μεταξύ αυτών, είναι η τριετής παραγραφή οφειλών, η δυνατότητα εξόφλησής τους με δόσεις ή συμψηφισμούς με μελλοντικές καταβολές, καθώς και η μη αναζήτηση πολύ χαμηλών οφειλών (κάτω των 50 ευρώ)