Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Δόμνα -Μαρία Μιχαηλίδου με θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για επαναφορά του επιστημονικού επιδόματος σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευσή σας στις 27/06/2022 στη Βουλή.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Δόμνα -Μαρία Μιχαηλίδου με θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για επαναφορά του επιστημονικού επιδόματος σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευσή σας στις 27/06/2022 στη Βουλή.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                         web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1513/488

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας                                                                   Αθήνα, 07/09/2022

Προς: Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Δόμνα -Μαρία Μιχαηλίδου

Κοιν.: 1) Υπουργό Επικρατείας κο Γ. Γεραπετρίτη

2) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κο Κ. Χατζηδάκη

3) Ε.Σ.Α.μεΑ.

4) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

 

Θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για επαναφορά του επιστημονικού επιδόματος σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευσή σας στις 27/06/2022 στη Βουλή.

 

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) ζητούν από εσάς να επαναφέρετε άμεσα το περικοπέν τμήμα του προνοιακού επιδόματος στους συνταξιούχους τυφλούς επιστήμονες οι οποίοι ασκούν επάγγελμα σύμφωνα με το πτυχίο τους, όπως άλλωστε έκρινε και το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’αριθμ. 5229/2022 απόφασή του.

 

Εξάλλου, τέτοια δημόσια δέσμευση αναλάβατε στη Βουλή στις 27/06/2022 απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κου Β. Κεγκέρογλου. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα σχετικά πρακτικά δηλώσατε: «…Το διοικητικό πρωτοδικείο με πολύ πρόσφατη απόφασή του, την απόφαση 5229/2022, έκρινε ότι οι συνταξιούχοι δικηγόροι οι οποίοι εξακολουθούν και ασκούν το επάγγελμα της δικηγορίας δικαιούνται το επίδομα των εργαζομένων και όχι των συνταξιούχων, δηλαδή το επίδομα των 697 ευρώ και όχι των 362 ευρώ.

 

Η συμμόρφωση, κύριε Κεγκέρογλου, προς τις δικαστικές αποφάσεις δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Τις δικαστικές αποφάσεις τις σεβόμαστε και φυσικά αμέσως συμμορφωνόμαστε πλήρως ως προς το περιεχόμενό τους.

Έτσι, εντός του προσεχούς διαστήματος, το θέμα θα αποσαφηνιστεί και νομοτεχνικά. Το Υπουργείο μας θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει όχι μόνο ότι αυτοί οι εκατόν ογδόντα εννέα συμπολίτες μας θα λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί σύμφωνα με τη δικαστική κρίση, αλλά κυρίως -που είναι και το μείζον για εμάς- την ασφάλεια δικαίου, τη βεβαιότητα όλων μας περί ορθής ερμηνείας και εφαρμογής των κανόνων δικαίου, τη βεβαιότητα του εκάστοτε συμπολίτη μας, είτε λαμβάνει είτε δεν λαμβάνει το συγκεκριμένο προνοιακό επίδομα, τη σιγουριά ότι το επίδομα θα καταβληθεί και μάλιστα θα καταβληθεί στην ώρα του…», δηλαδή δεσμευτήκατε ότι θα συμμορφωθείτε στην απόφαση του δικαστηρίου και θα επαναχορηγήσετε το επιστημονικό επίδομα σε όλους τους συνταξιούχους τυφλούς οι οποίοι ασκούν επάγγελμα σύμφωνα με την ειδικότητά τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η επιστροφή του ποσού του περικοπέντος επιδόματος έχει γίνει μόνο σε δύο (2) δικαιούχους, ενώ στις 6 Οκτωβρίου 2022 έχει προσδιοριστεί νέα δικάσιμος για άλλη ομάδα τυφλών επιστημόνων που έχουν επίσης προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και θα είναι άδικο να υποβληθούν σε δικαστικά έξοδα παρόλη τη ρητή δέσμευσή σας στη Βουλή.

 

Με την ελπίδα ότι θα τηρήσετε τη δέσμευσή σας, τελούμε εν αναμονή.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα