Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κ. Χατζηδάκη με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και επανακατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κ. Χατζηδάκη με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και επανακατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1048

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας                                                  Αθήνα, 01/06/2022

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κ. Χατζηδάκη

Κοιν.: 1) Πρωθυπουργό της Χώρας

κο Κ. Μητσοτάκη

2) Υπουργό Επικρατείας

κο Γ. Γεραπετρίτη

3) Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα

Πρόνοιας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δ. Μιχαηλίδου

4) Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιο για θέματα

Κοινωνικής Ασφάλισης κο Π. Τσακλόγλου

5) Ε.Σ.Α.μεΑ.

6) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.


Θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και επανακατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ζητάει εκ νέου άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσει και δια ζώσης χρονίζοντα αιτήματα του χώρου που εκπροσωπεί.

ΕΡΓΑΣΙΑ

• Με οργή και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε από τον Τύπο ότι με βάση το σχέδιο νόμου «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα» που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών και ενόψει της κατάθεσης του σχετικού ΠΔ εντός των επομένων ημερών στο ΣτΕ καταργούνται οι θέσεις Χειριστών Τηλεφωνικών Κέντρων, ένα από τα ελάχιστα επαγγέλματα που άσκησαν με επιτυχία οι τυφλοί στη χώρα μας, προστατευόμενο από τον Ν.2643/98, χωρίς να προβλέπεται οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για την επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται μέχρις ότου ολοκληρωθεί η τροποποίηση του Ν.2643/98 να δημοσιεύονται οι προβλεπόμενες κατ’ έτος προκηρύξεις για τυφλούς τηλεφωνητές και δικηγόρους και φυσικά να μην καταργηθεί καμία υφιστάμενη θέση χειριστού τηλεφωνικού κέντρου. Το ζήτημα της ανεργίας των ατόμων με οπτική αναπηρία είναι ιδιαίτερα οξυμένο, και επιδεινώνεται συνεχώς, γι’ αυτό και ζητάμε τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι οργανικές θέσεις τηλεφωνητών στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.2643/98 και η τελευταία Ειδική Προκήρυξη έλαβε χώρα το 2010. Απαιτείται, επομένως, άμεση δημοσίευση Ειδικής Προκήρυξης βάσει του Ν.2643/98, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για θέσεις τυφλών τηλεφωνητών, όσο αυτές υπάρχουν ακόμα, καθώς και δικηγόρων.

Επιβάλλεται η άμεση και πλήρης αναμόρφωση του Ν.2643/98, ώστε να αναγνωριστούν και να καθιερωθούν νέες σύγχρονες αντιλήψεις για την εργασία των αναπήρων, νέες σχέσεις με την εργοδοσία, έρευνα αγοράς για την προοπτική ενσωμάτωσης των αναπήρων, πρόβλεψη δίκαιων ποσοστώσεων και άνοιγμα νέων προστατευόμενων επαγγελμάτων για τους τυφλούς, δεδομένου ότι το μοναδικό προστατευόμενο επάγγελμα του τηλεφωνητή διαρκώς φθίνει λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, όπως: α) το επάγγελμα του βοηθού φυσικοθεραπευτή, το οποίο ασκείται από τυφλούς παγκοσμίως με απόλυτη επιτυχία περίπου την τελευταία εκατονταετία, β) το επάγγελμα του γραμματέα απομαγνητοφώνησης πρακτικών αστικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, το οποίο ασκούν ήδη τυφλοί, βεβαίως με τα ανάλογα προσόντα, σε πολλές χώρες με απόλυτη επιτυχία,  γ) το επάγγελμα του ξεναγού και δ) το παραϊατρικό επάγγελμα της εξετάστριας/ψηλαφίστριας μαστού, το οποίο ασκείται ήδη από τυφλές γυναίκες με την απαιτούμενη εξειδίκευση σε Ιταλία, Γερμανία κ.λπ., και σύμφωνα με επίσημες έρευνες βοηθά στην ανίχνευση 30% περισσότερων όγκων και κατά 50% μικρότερου μεγέθους από τους γυναικολόγους.

• Ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων τυφλών σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα:

α) Κάλυψη εξόδων συνοδού όταν ο τυφλός εργαζόμενος μεταβαίνει εκτός έδρας ή στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους.

β) Επέκταση του μειωμένου ωραρίου στους τυφλούς εργαζόμενους και στον ιδιωτικό τομέα.

γ) Οι τυφλοί εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ όταν συνταξιοδοτούνται να λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης την οποία θα ελάμβαναν σε περίπτωση απόλυσης με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

• Επέκταση του επιστημονικού επιδόματος και στους πτυχιούχους των τμημάτων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (πρώην Τ.Ε.Ι.), εφόσον αποδεδειγμένα ασκούν το επάγγελμά τους, είτε είναι εργαζόμενοι είτε συνταξιούχοι, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.

• Οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.ά., που καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Οι τελευταίες αυξήσεις στα προνοιακά επιδόματα δόθηκαν το 2011 με την υπ’αριθμ. Π3α/Φ.18/Γ.Π. οικ. 63731 ΦΕΚ Β 931/21.5.2008 ΚΥΑ και με τα έξοδα για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης συνεχώς να ανεβαίνουν, είναι εμφανές ότι η εντεινόμενη ακρίβεια συμπαρασύρει το κόστος διαβίωσής τους, οδηγώντας τους σε κυριολεκτική φτωχοποίηση. Για αυτό διεκδικούμε αύξηση των προνοιακών επιδομάτων από 01/01/2022 τουλάχιστον κατά 100 ευρώ με δεδομένο ότι η τελευταία αύξηση όπως προαναφέραμε έγινε το 2011 και από τότε έχουν μεσολαβήσει λόγω μνημονίων τεράστιες περικοπές μισθών και συντάξεων οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης ενώ τα προνοιακά επιδόματα τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία στον άνθρωπο.

• O ΟΠΕΚΑ το Μάρτιο του 2020 προχώρησε αιφνίδια σε περικοπή κατά το ήμισυ του προνοιακού επιδόματος το οποίο λαμβάνουν άνεργοι συνάδελφοι, επειδή λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα (ορφανική σύνταξη), η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό του επιδόματος του ανέργου (πολλές φορές δε κατά πολύ μικρότερη), χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξαίρεση της παραγράφου Β.1. της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας υπ’ αριθμ. πρωτ.. Π3α/Φ.32/3226/13-09-2001, καθώς και του υπ’ αριθμ.3 της σύνοψης της ιδίας εγκυκλίου. Πρόκειται για άτομα που έχει αποβιώσει ο γονέας τους, λαμβάνουν μέρος της σύνταξής του (σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεταξύ 80 και 160€) και κάποιων μάλιστα οι γονείς έχουν εκλείψει και οι δύο από τη ζωή. Δεδομένης της κατάστασης πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, η αναστολή του αναπηρικού επιδόματος για αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους είναι τραγική (σχεδόν στο σύνολό τους τα επιδόματα αυτά χρησιμοποιούνται για το βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, αφού αποτελούν και τη μοναδική πηγή εσόδων κάλυψης δαπανών για τη διαβίωσή τους), αλλά ήταν και εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις από τον ασφαλιστικό φορέα που λαμβάνουν τα μικροποσά αυτών των συντάξεων (περιορισμός-απαγόρευση κυκλοφορίας, μη ύπαρξη και αδυναμία χρήσης διαδικτύου από τα άτομα, απώλεια των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών κ.ο.κ.) στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό επί σειρά ετών και μετά από επαναλαμβανόμενους ελέγχους που ήδη έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας των περιφερειών και των δήμων που είχαν την ευθύνη χορήγησης αυτών των επιδομάτων την τελευταία 8ετία μέχρι το 2019. Τόσο οι υπηρεσίες όσο και η ηγεσία του Υπουργείου του οποίου προΐσταστε δηλώσαν και παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για μία λάθος απόφαση και ότι θα υπήρχε άμεση αποκατάσταση, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αντιθέτως οι συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και ψυχολογικά και ως εκ τούτου ζητάμε από εσάς να σταματήσετε τον Γολγοθά αυτών των ανθρώπων επαναφέροντας με νέα Κ.Υ.Α. τα επιδόματα τους στα προ περικοπών επίπεδα.

• Ορισμένοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ΚΕΠΑ, διότι αν και λαμβάνουν ποσοστό αναπηρίας όρασης, από 80% και άνω, δεν αναγράφεται στην απόφαση, ως οφείλεται, ότι τα συγκεκριμένα άτομα χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου, με αποτέλεσμα να μην τους χορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία το επίδομα απολύτου αναπηρίας, το οποίο δίδεται στους συνταξιούχους υπό την ως άνω προϋπόθεση.

• Τήρηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης, τόσο από τον Υπουργό Επικρατείας κο Γεραπετρίτη όσο και από την αρμόδια Υφυπουργό κα Μιχαηλίδου για μη χρήση της λεγόμενης λειτουργικότητας, έστω και σε πιλοτική μορφή, στους νεοεξεταζόμενους από τα ΚΕΠΑ, δεδομένου ότι θεωρούμε, και είναι, ένας «Δούρειος Ίππος» για την περικοπή δικαιωμάτων και επιδομάτων. Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας προ δεκαετίας έγινε απόπειρα εισαγωγής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ανίχνευση της περίφημης λειτουργικότητας του αναπήρου, ωστόσο και τότε το αναπηρικό κίνημα σύσσωμο αντιτάχθηκε και απέτρεψε τέτοιου είδους ανερμάτιστες συμπεριφορές. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε δέκτες πληροφοριών ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει προς συζήτηση το εν λόγω ζήτημα και μάλιστα συστάθηκε προς τούτο επιστημονική επιτροπή. Σας δηλώνουμε ότι και αυτή τη φορά δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η περίφημη λειτουργικότητα, και ειδικότερα η περικοπή παροχών, και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα αποτρέψουμε την υλοποίησή της με κάθε πρόσφορο τρόπο.

• Είναι αδήριτη ανάγκη στο πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης Προσωπικού Βοηθού να αυξηθεί το ποσοστό του 5% που αφορά μεταξύ άλλων και τα άτομα με πρόβλημα όρασης και να δοθεί προτεραιότητα στις περιπτώσεις που υπάρχει στην ίδια οικογένεια ζευγάρι τυφλών ή γονέας και παιδί με πρόβλημα όρασης. Επισημαίνεται ότι το ως άνω ποσοστό 5% δεν αφορά μόνο δύο κατηγορίες, τυφλούς και κωφούς, αλλά αφορά και τυφλοκωφούς και ως εκ τούτου επιβάλλεται να αυξηθεί το ανωτέρω ποσοστό δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ωφελούμενοι για την κατηγορία μας θα είναι απειροελάχιστοι. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτο να αποκλείονται από τη δυνατότητα χρήσης του Προσωπικού Βοηθού τυφλά άτομα άνω των 65 ετών, ακριβώς δηλαδή την περίοδο που τον έχουν περισσότερο ανάγκη.

• Επέκταση του προγραμματιζόμενου μηχανισμού πρώιμης παρέμβασης για τον αυτισμό και στην περίπτωση των βρεφών και νηπίων με προβλήματα όρασης και συμβουλευτική στήριξη στις οικογένειές τους.

• Ο πρώην Ο.Γ.Α. προκειμένου να χορηγήσει στους τυφλούς επίδομα απολύτου αναπηρίας, εξωιδρυματικό κ.λπ., σύμφωνα με τον κανονισμό του, απαιτεί να του προσκομίσουν από τα ΚΕΠΑ πιστοποιητικό αναπηρίας, το οποίο να αναγράφει ποσοστό 100% και διάρκεια εφ’ όρου ζωής. Τα ανωτέρω δεν απαιτούνται από κανένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο και ορθώς, δεδομένου ότι λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερη Νομοθεσία π.χ. τον Ν.958/1979 και την πρόσφατη Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε κατ’ επιταγή του Ν.3846/2010, στις παθήσεις με μη αναστρέψιμες βλάβες συμπεριλαμβάνεται η τυφλότητα με ποσοστό 80% και άνω. Ως εκ τούτου, καλούμε τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. (πρώην Ο.Γ.Α.) να προσαρμόσει τα προαπαιτούμενα με την κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες και χρονοβόρες προστριβές σε βάρος αναπήρων πολιτών, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη των προαναφερθέντων επιδομάτων.

• Επιβάλλεται η τροποποίηση του απαρχαιωμένου Οργανισμού του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής και διατηρεί παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει. Οι ως άνω ενέργειες θα καταστήσουν δυνατή την απρόσκοπτη λειτουργία του, η οποία δυσχεραίνεται λόγω της έλλειψης μιας σειράς καίριων οργανικών θέσεων, που θα απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των τυφλών της Χώρας. Να σημειώσουμε ότι η πρότασή μας για αλλαγή του Οργανισμού του Κέντρου έχει κατατεθεί επανειλημμένως από το 1985, χωρίς αποτέλεσμα.

• Λήψη μέτρων για την ουσιαστική προώθηση αναδοχής ή υιοθεσίας παιδιών με αναπηρία και εξόδου τους το συντομότερο δυνατόν από τα ιδρύματα. Είναι γνωστό ότι οι τυφλοί, οι κωφοί, οι κινητικά ανάπηροι κ.λπ. αποκτούν βιολογικά παιδιά, τα οποία είναι απολύτως ικανοί να φροντίσουν για τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική τους υγεία, και ουδείς διανοείται να το αμφισβητήσει. Θεωρούμε ότι είναι εξίσου ικανοί να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που απορρέουν από μία τυχόν αναδοχή ή υιοθεσία.

• Δυστυχώς οι φόβοι για την επώδυνη απώλεια πολύτιμης περιουσίας για τους τυφλούς επαληθεύονται. Η Ομοσπονδία και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, παρακολουθώντας από κοντά τη λειτουργία του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης», που στεγάζεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι από το 1938, και διαπιστώνοντας ότι η Διοίκηση του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ, στον οποίο ανήκει το ακίνητο καθώς και όλη η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία που δόθηκε με σκοπό την περίθαλψη άπορων τυφλών γυναικών, δεν είχε την ειλικρινή πρόθεση να συνεχίσει το έργο του Ιδρύματος προσπαθήσαμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να παρέμβουμε υπέρ των τροφίμων του. Ωστόσο, κάθε πρόταση συνεργασίας με τον πιο πάνω Σύλλογο αποκρούστηκε αβάσιμα και αδικαιολόγητα, ενώ παράλληλα δεν μπόρεσε ούτε η Πολιτεία να δώσει καμιά θετική λύση στα οικονομικά, και όχι μόνο, αδιέξοδα που παρουσιάστηκαν. Έτσι, μοιραία το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ έκλεισε προ 9ετίας αιφνιδιαστικά το Ίδρυμα, αποκλείοντας τις λίγες τροφίμους του και δήλωσε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του, αρνούμενοι και πάλι οποιαδήποτε επαφή με τους φορείς μας. Ενώ σήμερα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε τις προθέσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος αλλά ούτε και τις ενέργειες που έχουν γίνει και το καθεστώς που διέπει σήμερα τη Λασκαρίδειο Στέγη και αν έχει παραχωρηθεί εντέλει στο Δήμο Αμαρουσίου. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνουμε ότι παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση της διαθέτιδος και απαιτούμε να εξευρεθεί τρόπος το εν λόγω Ίδρυμα να αξιοποιηθεί προς όφελος των τυφλών.

Πέραν του ότι έκλεισε μία μοναδική στο είδος της μονάδα για τυφλές γυναίκες, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς το φθηνό ξεπούλημα με ασφυκτικές και αλλεπάλληλες πιέσεις των φορέων μας προς τους αρμόδιους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση του πλειστηριασμού ενός αναντικατάστατου ακινήτου εντός του αστικού δικτύου της Αττικής (σημειώνουμε ότι πέραν του κτίσματος συνολικής επιφάνειας 1.024 τ.μ., το οικόπεδο είναι συνολικής έκτασης 3 σχεδόν στρεμμάτων). Σε αυτόν τον προνομιακό χώρο ονειρευτήκαμε να στεγαστούν σημαντικές υπηρεσίες για τους τυφλούς, ιδίως για την τρίτη ηλικία, στους κόλπους λειτουργίας του ΚΕΑΤ και με τη στήριξη φυσικά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Είναι αδήριτη ανάγκη το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου και τους επίσημους φορείς της τυφλότητας, ώστε να εξευρεθεί μια μόνιμη και προς όφελος των τυφλών λύση και αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσίας.

• Λήψη του επιδόματος ανασφάλιστων υπερήλικων από άτομα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως αν οι ίδιοι ή ο/η σύζυγος λαμβάνουν επίσης αναπηρικό επίδομα.

• Τέλος, με δεδομένη τη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο κάνει δεκτές όλες τις προτάσεις των προσφευγόντων συναδέλφων κατά της περικοπής του επιστημονικού τους επιδόματος επειδή είναι συνταξιούχοι και με τη βεβαιότητα ότι και οι λοιπές δικαστικές αποφάσεις θα δικαιώσουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους οι οποίοι έχουν κάνει προσφυγή σας καλούμε να δώσετε πολιτική λύση στο όλο θέμα άμεσα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

• Επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων των τυφλών συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2011, καθώς και των δώρων εορτών και του επιδόματος θερινών διακοπών, και εξαίρεση από τις περικοπές του Ν.4111/2013 και των τυφλών συνταξιούχων του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να εξισωθούν με τους συναδέλφους τους του Δημοσίου, καθώς και με τους παραπληγικούς με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν ήδη ορθώς εξαιρεθεί. Η διάκριση αυτή, κατά των τυφλών συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και μόνο από τις εξαιρέσεις των περικοπών των συντάξεων του προαναφερθέντος νόμου, επιβάλλεται να αρθεί για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, καθώς προσκρούει στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και αποτελεί κατάφωρη αδικία για 500 περίπου τυφλούς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, 290 περίπου του ΙΚΑ και γύρω στους 220 από τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες. Εξάλλου και το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις με τα δύο πρώτα Μνημόνια. Επιπλέον χορήγηση των προσαυξήσεων του Ν. 4111/2013 και στους νέους τυφλούς συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

• Επιβάλλεται η παροχή της πλήρους Εθνικής Σύνταξης στα άτομα με ποσοστό οπτικής αναπηρίας από 50% και άνω, ανεξαρτήτως των χρόνων ασφάλισης. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες στην οικογένεια του θανόντος υπάρχει μέλος με αναπηρία (τέκνο, σύζυγος) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω να χορηγείται ολόκληρο το ποσό της Εθνικής Σύνταξης όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Επίσης, η διάταξη της παρ. α του άρθρου 5 του Ν.3232/2004, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 26 παρ. 3 του Ν.4075/2012, να εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά. Επιπλέον, η Εθνική Σύνταξη να χορηγηθεί και στους συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν μετά την ισχύ του Ν. 2084/1992 και συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την ισχύ του Ν. 4387/2016, οι οποίοι λόγω του μαθηματικού τύπου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των συντάξεων, λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις σε σύγκριση με τους λοιπούς συνταξιούχους.

• Μετά την ισχύ του Ν.4387/2016 οι επικουρικές συντάξεις που απονέμονται στους συναδέλφους είναι πολύ μειωμένες σε σύγκριση με παλαιότερα και χωρίς την προσαύξηση του επιδόματος απολύτου αναπηρίας. Ως εκ τούτου, ζητάμε την χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ισχύ του προαναφερθέντος νόμου, η οποία να υπολογίζεται με βάσει τον Ν.612/1977, καθώς και χορήγηση επιδόματος απολύτου αναπηρίας επί της ως άνω επικουρικής σύνταξης.

• Χορήγηση του επιδόματος απολύτου αναπηρίας και από τους τυφλούς συνταξιούχους του Ν.Α.Τ., γήρατος και αναπηρίας, οι οποίοι πλέον είναι οι μόνοι που δε λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ύψους 50% επί της καταβαλλόμενης κύριας και επικουρικής σύνταξης, καίτοι έχει υπαχθεί στον Ε.Φ.Κ.Α. με τον Ν.4670/2020, πλην όμως μόνο διοικητικά.

• Να προβλεφθεί ώστε το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης όλων των τυφλών συνταξιούχων ανεξαιρέτως, ήτοι όσων συνταξιοδοτούνται βάσει του Ν.612/1977 ή άλλων σχετικών νόμων και είναι δικαιούχοι επιδόματος απολύτου αναπηρίας, όσων συνταξιοδοτούνται και υπάγονται στο Π.Δ. 169/2007 και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, καθώς και όσων συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, να υπολογίζεται σύμφωνα με τον τελευταίο μισθό πριν τη συνταξιοδότηση.

• Κατά άμεση προτεραιότητα και εντός εξαμήνου χορήγηση πλήρους σύνταξης στους τυφλούς δικαιούχους μετά την κατάθεση σχετικής αίτησης συνταξιοδότησής τους.

• Μετά τη νομοθετική ρύθμιση με τον Ν.4670/2020 για μη παρακράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ 6% επί των συντάξεων των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και λόγω της καθυστερημένης υλοποίησης της συγκεκριμένης διάταξης ζητάμε την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών από την ημερομηνία ισχύος του νόμου και μέχρι την έναρξη της εφαρμογής.

• Ψήφιση διάταξης η οποία να προβλέπει την εξαίρεση των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς η οποία προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, κύριων και επικουρικών σύμφωνα με τον Ν.4387/2016.

• Εξαίρεση των τυφλών από τις περικοπές που έχουν σημειωθεί με τις διατάξεις του Ν.4024/2011 στην καταβολή του εφάπαξ που δίδεται από τα Προνοιακά Ταμεία (π.χ. Δημοσίων Υπαλλήλων, ΤΑΥΤΕΚΩ κ.λπ.), και κατά προτεραιότητα χορήγησή του στους τυφλούς δικαιούχους.

• Οι συνταξιούχοι του Ν.612/77 και συναφών νόμων να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, σε περίπτωση λήψης δυο συντάξεων, μόνο από την κύρια και την επικουρική σύνταξη με το μεγαλύτερο ύψος, δεδομένου ότι λαμβάνουν μία υγειονομική περίθαλψη.

• Για τους γονείς που έχουν τουλάχιστον ένα τέκνο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, το ποσό της προσαύξησης της υπολογιζόμενης σύνταξης να ανέρχεται σε ποσοστό 20% και να χορηγείται εφ’ όρου ζωής για όσο το τέκνο είναι εν ζωή και δεν εργάζεται.

• Μετά την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και την ένταξη του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ απωλέσθηκαν σημαντικά δικαιώματα από τους συναδέλφους κατ’ επάγγελμα αγρότες, και ως εκ τούτου ζητάμε να υπάρξει μέριμνα στο μέτρο του εφικτού, έτσι ώστε να προστατευθούν οι εν λόγω συνάδελφοί μας και να τους επιστραφεί το απολεσθέν εισόδημά τους.

• Επειδή οι διάφορες εκφυλιστικές νόσοι του οφθαλμού, αλλά και άλλες παθήσεις, ενδέχεται να εμφανιστούν και μετά το 24ο έτος ζωής του ανθρώπου, επιβάλλεται το άτομο αυτό να μπορεί να λαμβάνει τη σύνταξη θανόντος γονέως, έστω και αν η τύφλωση του τέκνου επήλθε μετά την ηλικία αυτή.

• Προτείνουμε η σύνταξη του αποβιώσαντος γονέα να χορηγείται σε τέκνα που είναι άτομα με αναπηρία 67% και άνω, τα οποία αποδεδειγμένα δεν εργάζονται με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Στην περίπτωση που εργάζονται, η χορήγηση της σύνταξης του αποβιώσαντος γονέα να διακόπτεται και να επαναχορηγείται μετά τη λήξη της εργασιακής σχέσης του τέκνου. Επίσης, να μη χορηγείται αν το ανάπηρο τέκνο λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

• Οι τυφλοί συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί προ του 65ου έτους, είναι δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος, το οποίο αντιστοιχεί στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό το μέτρο δεν ισχύει για τους τυφλούς οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους και στους οποίους χορηγείται το επίδομα απολύτου αναπηρίας. Ζητούμε για λόγους ισονομίας, να χορηγηθεί το εξωιδρυματικό επίδομα που αντιστοιχεί στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη στους τυφλούς συνταξιούχους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία κατά την οποία συνταξιοδοτούνται.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

• Το Σωματείο-μέλος μας Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών από το 1992 καθιέρωσε στη χώρα μας για πρώτη φορά τη λειτουργία της Υπηρεσίας Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης με σκοπό την ενδυνάμωση της αυτονομίας και της ανεξαρτητοποίησης των τυφλών και την πιο ομαλή κοινωνική τους ένταξη. Μετά από 30 χρόνια σημαντικής προσφοράς στους Έλληνες τυφλούς της πιο πάνω υπηρεσίας σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών κινητικότητας, ανάπτυξης της υπηρεσίας πανελλαδικά και ουσιαστικής υποστήριξής της. Κατόπιν τούτων αιτούμαστε οικονομική στήριξη τόσο για την πραγματοποίηση ενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης αλλά και τη συνέχεια λειτουργίας της μέσα στα πλαίσια του Συνδέσμου από το λογαριασμό του Προσωπικού Βοηθού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε τη φορά αυτή να τείνετε ευήκοον ούς και να ορίσετε συνάντηση μαζί μας διαφορετικά δηλώνουμε ότι θα τη διεκδικήσουμε με κάθε θεμιτό τρόπο.