Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υπουργό Εσωτερικών κο Μ. Βορίδη με θέμα: Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την εν κρυπτώ κατάργηση του μοναδικού προστατευόμενου επαγγέλματος για τυφλούς χειριστές τηλεφωνικών κέντρων και παράσταση διαμαρτυρίας.

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υπουργό Εσωτερικών κο Μ. Βορίδη με θέμα: Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την εν κρυπτώ κατάργηση του μοναδικού προστατευόμενου επαγγέλματος για τυφλούς χειριστές τηλεφωνικών κέντρων και παράσταση διαμαρτυρίας. 


Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υπουργό Εσωτερικών κο Μ. Βορίδη με θέμα: Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την εν κρυπτώ κατάργηση του μοναδικού προστατευόμενου επαγγέλματος για τυφλούς χειριστές τηλεφωνικών κέντρων και παράσταση διαμαρτυρίας.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1051

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας                                                                               Αθήνα, 01/06/2022

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς: Υπουργό Εσωτερικών κο Μ. Βορίδη

Κοιν.: 1) Πρωθυπουργό της Χώρας

κο Κ. Μητσοτάκη

2) Υπουργό Επικρατείας

κο Γ. Γεραπετρίτη

3) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κο Κ. Χατζηδάκη

4) Γενική Γραμματέα Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Υπ.  Εσωτερικών

κα Π. Χαραλαμπογιάννη

5) Ε.Σ.Α.μεΑ.

6) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την εν κρυπτώ κατάργηση του μοναδικού προστατευόμενου επαγγέλματος για τυφλούς χειριστές τηλεφωνικών κέντρων και παράσταση διαμαρτυρίας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με οργή και αγανάκτηση ενημερώθηκε από τον Τύπο ότι με βάση το σχέδιο νόμου «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα» που έχετε καταθέσει ήδη στη Βουλή και ενόψει της κατάθεσης του σχετικού ΠΔ εντός των επομένων ημερών στο ΣτΕ καταργείται η ειδικότητα και κατά συνέπεια και οι θέσεις των Χειριστών Τηλεφωνικών Κέντρων, ένα από τα ελάχιστα επαγγέλματα που άσκησαν με επιτυχία οι τυφλοί στη χώρα μας, προστατευόμενο από τον Ν.2643/98, χωρίς να προβλέπεται οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για την επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Απαιτούμε άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας για τη διαβούλευση αυτού του τόσο σημαντικού για το χώρο της τυφλότητας θέματος που ανατρέπει άρδην την επαγγελματική προοπτική δεκάδων ατόμων με προβλήματα όρασης, πτυχιούχων σχετικού Δημόσιου Ι.Ε.Κ., οι οποίοι με τις προρρηθείσες ρυθμίσεις δεν έχουν καμία τύχη για επαγγελματική αποκατάσταση.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται μέχρις ότου ολοκληρωθεί η τροποποίηση του Ν.2643/98 να δημοσιεύονται οι προβλεπόμενες κατ’ έτος προκηρύξεις για τυφλούς τηλεφωνητές και δικηγόρους και φυσικά να μην καταργηθεί καμία υφιστάμενη θέση χειριστού τηλεφωνικού κέντρου. Το ζήτημα της ανεργίας των ατόμων με οπτική αναπηρία είναι ιδιαίτερα οξυμένο, και επιδεινώνεται συνεχώς, γι’ αυτό και ζητάμε τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι οργανικές θέσεις τηλεφωνητών στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.2643/98 και η τελευταία Ειδική Προκήρυξη έλαβε χώρα το 2010. Απαιτείται, επομένως, άμεση δημοσίευση Ειδικής Προκήρυξης βάσει του Ν.2643/98, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για θέσεις τυφλών τηλεφωνητών, όσο αυτές υπάρχουν ακόμα, καθώς και δικηγόρων.

Επιβάλλεται η άμεση και πλήρης αναμόρφωση του Ν.2643/98, ώστε να αναγνωριστούν και να καθιερωθούν νέες σύγχρονες αντιλήψεις για την εργασία των αναπήρων, νέες σχέσεις με την εργοδοσία, έρευνα αγοράς για την προοπτική ενσωμάτωσης των αναπήρων, πρόβλεψη δίκαιων ποσοστώσεων και άνοιγμα νέων προστατευόμενων επαγγελμάτων για τους τυφλούς, δεδομένου ότι το μοναδικό προστατευόμενο επάγγελμα του τηλεφωνητή διαρκώς φθίνει λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, όπως: α) το επάγγελμα του βοηθού φυσικοθεραπευτή, το οποίο ασκείται από τυφλούς παγκοσμίως με απόλυτη επιτυχία περίπου την τελευταία εκατονταετία, β) το επάγγελμα του γραμματέα απομαγνητοφώνησης πρακτικών αστικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, το οποίο ασκούν ήδη τυφλοί, βεβαίως με τα ανάλογα προσόντα, σε πολλές χώρες με απόλυτη επιτυχία,  γ) το επάγγελμα του ξεναγού και δ) το παραϊατρικό επάγγελμα της εξετάστριας/ψηλαφίστριας μαστού, το οποίο ασκείται ήδη από τυφλές γυναίκες με την απαιτούμενη εξειδίκευση σε Ιταλία, Γερμανία κ.λπ., και σύμφωνα με επίσημες έρευνες βοηθά στην ανίχνευση 30% περισσότερων όγκων και κατά 50% μικρότερου μεγέθους από τους γυναικολόγους.

Επίσης, στην αιτούμενη συνάντηση επιθυμούμε να μας ενημερώσετε για την πορεία των θεμάτων τα οποία σας έχουμε θίξει στα έγγραφά μας υπ’αριθμ. 31/12-01-2021, 414/26-02-2021, 908/13-05-2021 και 1585/16-09-2021, τα οποία και σας επισυνάπτουμε.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε τη φορά αυτή να τείνετε ευήκοον ούς και να ορίσετε συνάντηση μαζί μας διαφορετικά δηλώνουμε ότι θα τη διεκδικήσουμε με κάθε θεμιτό τρόπο.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά