Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Εκδημία Ηλία Επιτροπάκη

Εκδημία Ηλία Επιτροπάκη

Του Μανώλη Μπασιά

Προ ημερών στις 24 Ιουνίου έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφος Ηλίας Επιτροπάκης.


Γεννήθηκε το 1936 στην Εθιά του Ηρακλείου της Κρήτης. Η Εθιά ή Ιτέα ή Ιτιά Εθιά είναι χωριό στην επαρχία Μονοφατσίου, στα Αστερούσια Όρη, σε υψόμετρο 740 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στο Δημοτικό διαμέρισμα Εθιάς του δήμου Αστερουσίων. 

Οι κάτοικοι εκεί ασχολούνται με την κτηνοτροφία αλλά και τη γεωργία . Κύρια προϊόντα είναι τα παράγωγα της εκτροφής προβάτων και αιγών (κρέας, γάλα και τυροκομικά προϊόντα) το λάδι και η σταφίδα, όπως επίσης και τα κτηνοτροφικά φυτά. 

Σε ηλικία 9 ετών έχασε την όρασή του, και ιδού πώς:

Ήταν 1.8.1945 και έπαιζαν στο χωριό του 4 παιδιά. Ο Πρώτος ήταν 18 χρονών, ο δεύτερος ο Κώστας 15, ο μετέπειτα πατήρ Ευμένιος Σαριδάκης, που προσβλήθηκε αργότερα από λέπρα και έζησε στο λοιμοδών ως ιερεύς και τελευταία αναγνωρίστηκε ως άγιος της Εκκλησίας μας, ο αδελφός του Ηλία 11 χρονών και ο Ηλίας 9. Έπαιζαν σε μέρος που είχαν πέσει από αερομαχία του 1944 από αεροπλάνα όλμοι. Ένας τέτοιος όλμος γυάλισε στα παιδάκια και τα παιδιά τον πήραν. Ο μεγαλύτερος τον έπιασε και ήθελε να τον ανοίξει για να πάρει το μπαρούτι να το δώσει στον πατέρα του που ήταν ψαράς για να πιάνει ψάρια. Τον έφεραν μέσα στο σπίτι και ετοιμάζονταν να τον ανοίξουν. Ο Κώστας, που από τότε εθεωρείτο άνθρωπος του Θεού, λέει στο μεγάλο παιδί ότι αυτό το αντικείμενο είναι επικίνδυνο και το κάλεσε να το εγκαταλείψει. Αυτός το πήρε και πήγε έξω. Σε λίγη ώρα ο όλμος πήρε φωτιά και κομμάτιασε το μεγάλο παιδί. Εκείνη την ώρα ο Ηλίας που βγήκε έξω τυφλώθηκε. Οι άλλοι δύο, μεταξύ των οποίων και Ευμένιος,  που έμειναν μέσα δεν έπαθαν τίποτα.

Ο Ηλίας ζούσε με την αναπηρική του σύνταξη στο χωριό του. Τέλεσε γάμο με πολύ καλή γυναίκα και απέκτησαν τρεις γιούς, εκ των οποίων ο ένας είναι δάσκαλος στο νομό Χανίων. Αργότερα η σύζυγος του πέθανε και ο Ηλίας συνήψε δεύτερο γάμο με πολύ καλή επίσης γυναίκα από τη Ρωσία, που του στάθηκε ως την τελευταία του στιγμή ως ηρωΐδα.

Παρά την αναπηρία του με τις γυναίκες του και τα παιδιά του δούλευαν την περιουσία του και βοηθούσαν το εισόδημά τους με τα προϊόντα της.

Διάβαζε τα περιοδικά και άλλα βιβλία, που τύπωνε ο Φάρος Τυφλών σε γραφή BRAILLE και διαρκώς μας τηλεφωνούσε για να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στα αναπηρικά ζητήματα.

Ήταν δραστήριος και μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της τοπικής ένωσης του Ηρακλείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

Με συγκίνηση προ ετών έμαθα πως γυναίκα με κινητικό πρόβλημα δεν είχε να αγοράσει το αναπηρικό της καρότσι: Τότε ο Ηλίας συγκινημένος προσφέρθηκε να της το πληρώσει και της το χάρισε. 

Εύχομαι ο Θεός να τον αναπαύει μαζί με το φίλο του και συμπατριώτη του άγιο Ευμένιο.