Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Επίσημο: Aπό 27 Ιουλίου τέλος η αστυνομική ταυτότητα όπως την ξέραμε

Επίσημο: Aπό 27 Ιουλίου τέλος η αστυνομική ταυτότητα όπως την ξέραμε

Μυρτώ Αρετάκη

28/06

2022

 

Από 27 Ιουλίου στο κινητό η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.                                

Ο Κυριάκος Πιερρακάκγς αποκάλυψε σήμερα ότι από τον Ιούλιο οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά τους και το δίπλωμα οδήγησης προκειμένου να τα επιδεικνύουν. Αρκεί να έχουν μαζί το κινητό τους!                                    

Το απόγευμα της 27ης Ιουλίου η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα είναι γεγονός, είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης στο ΟΤ FORUM 2- δίνοντας όχι μόνο ημερομηνία αλλά και ώρα.                                    

Ψηφιακή ταυτότητα όπως... πιστοποιητικό εμβολιασμού                                    

Αυτός είναι ο προγραμματισμός και ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί απολύτως, είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι η χρήση θα είναι τόσο εύκολη όσο ήταν και αυτή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.                                    

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε, παράλληλα, ότι προς το παρόν ξεκινάμε με την ταυτότητα και το δίπλωμα που είναι εθνικά έγγραφα - γιατί το διαβατήριο είναι διεθνές έγγραφο και κατ’ επέκταση η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη.                                    

Άλλωστε, «δεν μας τιμά η ταυτότητα που έχουμε» είπε γελώντας ο υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι από τις χειρότερες της Ευρώπης αισθητικά και λειτουργικά.                                    

Όμως και δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπολείπεται και σε θέματα ασφάλειας, πρόσθεσε τέλος ο υπουργός.                                     

Οι αναπηρικές και εν γένει κοινωνικές διατάξεις του νέου νόμου 4948 Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών.

Οι αναπηρικές και εν γένει κοινωνικές διατάξεις του νέου νόμου 4948 Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών. 

Του Μανώλη Μπασιά


Μέχρι σήμερα τα δικαιώματα μας κατά τις μετακινήσεις μας με πλοία τα όριζε ο νόμος 3709, που καταργείται.

Με τον νέο νόμο 4948 γίνεται κωδικοποίηση όλων των διατάξεων σε ενιαίο κείμενο και στο εξής οι εκπτώσεις στα εισιτήρια των πλοίων θα γίνονται με τις πιο κάτω διατάξεις.

Τις δημοσιεύω για να τις γνωρίζουν οι επιβάτες, που θέλουν να κάνουν χρήση.  


Με το νόμο 4948 συντελείται η κωδικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και τα δικαιώματα των επιβατών σε αυτές.

Ειδικότερα, με την παρούσα κωδικοποίηση επιτυγχάνεται η συστηματοποίηση του συνόλου του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά, κυρίως, ... β) τις διατάξεις του ν. 3709/2008 «Δικαιώματα - Υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις θαλάσσιες μεταφορές και άλλες διατάξεις» (Α' 213), όπως ισχύει, ο οποίος εισήγαγε ρυθμίσεις περί δικαιωμάτων και υποχρεώσεων επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές. Κατ' αυτόν τον τρόπο, παρέχεται η δυνατότητα, τόσο στους πολίτες όσο και στα διοικητικά όργανα, να έχουν άμεση και ασφαλή γνώση της συνολικής νομοθεσίας που αφορά σε ζητήματα θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων και υποχρεώσεων επιβατών και μεταφορέων στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.



NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4948 

Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών. 

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ 

Αρ. Φύλλου 125 


Άρθρο 28 Ορισμοί 

4.

«Άτομο με αναπηρία» ή «άτομο με μειωμένη κινητικότητα», είναι οποιοδήποτε άτομο η κινητικότητα του οποίου είναι μειωμένη κατά τη χρήση των μεταφορικών μέσων, λόγω οποιασδήποτε σωματικής αναπηρίας, ιδίως αισθητήριας ή κινητικής, μόνιμης ή προσωρινής, διανοητικής ανικανότητας ή αδυναμίας ή λόγω ανικανότητας από οποιαδήποτε άλλη αιτία ή λόγω ηλικίας και η κατάσταση του οποίου απαιτεί κατάλληλη προσοχή και προσαρμογή των προσφερόμενων σε όλους τους επιβάτες υπηρεσιών, στις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου αυτού.  

11. 

«Συνθήκες πρόσβασης», είναι κατάλληλοι κανόνες, οδηγίες και πληροφόρηση σχετικά με την προσβασιμότητα των λιμενικών τερματικών σταθμών και των πλοίων, καθώς και των εγκαταστάσεών τους, για τα άτομα με αναπηρία ή τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα. 

Άρθρο 30 Επιστροφή ναύλου - αποζημιώσεις - έκπτωση ναύλου ατόμων μειωμένης κινητικότητας 

3.

Επιβάλλεται ως υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση λόγων δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικής πολιτικής, η χορήγηση έκπτωσης πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ναύλου σε όλες τις θέσεις των πλοίων στα οποία εφαρμόζεται το παρόν Μέρος στα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, με την επίδειξη σχετικής απόφασης των αρμόδιων 

υγειονομικών επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή των υγειονομικών επιτροπών της αρμόδιας διοικητικής αρχής ή ασφαλιστικού φορέα μέχρι την ημερομηνία λήξης της ισχύος τους. Η ίδια έκπτωση χορηγείται και στα ΙΧΕ οχήματα με τα οποία μετακινείται ο δικαιούχος του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον αυτά φέρουν ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή Δελτίο Στάθμευσης Οχημάτων των Ατόμων με Αναπηρίες (ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ «ΑΜΑ»). Η ίδια έκπτωση χορηγείται και στον συνοδό του δικαιούχου του πρώτου εδαφίου, εφόσον ο δικαιούχος είναι άτομο με παραπληγία-τετραπληγία, τύφλωση, νοητική αναπηρία, αυτισμό και σύνδρομο Down. Αν ο μεταφορέας απαιτήσει συνοδεία για το άτομο με μειωμένη κινητικότητα, τότε ο συνοδός μεταφέρεται δωρεάν. 

4.

Οι επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, με την επιφύλαξη των υφιστάμενων συνθηκών πρόσβασης, δικαιούνται την παροχή δωρεάν συνδρομής, όπως ορίζεται στα παραρτήματα II και III του Κανονισμού (ΕΕ) 1177/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 24ης Νοεμβρίου 2010 για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 (L 334), σε λιμένες, συμπεριλαμβανομένης της επιβίβασης και της αποβίβασης, και επί πλοίου, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού και υπό τους όρους παροχής συνδρομής που ορίζουν τα άρθρα 11 και 12 του Κανονισμού. 

Άρθρο 31 Δικαιώματα απόρων και ναυαγών 

Ο εφοπλιστής κάθε επιβατηγού πλοίου υπό σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) υποχρεούται να αποδέχεται τη δωρεάν μεταφορά των απόρων και ναυαγών, μέχρι δέκα (10), κατ’ ανώτατο όριο, ανά πλοίο και ανά δρομολογιακή γραμμή, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από γνώμη του Σ.Α.Σ.. 

Άρθρο 32 Δικαιώματα αναπήρων πολέμου, θυμάτων πολέμου 

1.

Ανάπηροι πολέμου που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία καταβάλλουν το ήμισυ του εκάστοτε ισχύοντος εισιτηρίου της θέσης που επιλέγουν, εφόσον δε η θέση διαθέτει κλίνη, χορηγείται υποχρεωτικά σε αυτούς. 

2.

Με κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας δύναται να καθοριστεί ότι, προκειμένου περί θυμάτων πολέμου, αυτά δύνανται να ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία με έκπτωση μέχρι το ήμισυ του εκάστοτε ισχύοντος εισιτηρίου, μη δικαιούμενων όμως να πραγματοποιήσουν περισσότερα από δύο 

(2)

ταξίδια κάθε έτος. 

3.

Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και στους ανάπηρους πολέμου Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστές, καθώς και στους συνοδούς τους, όπως και στους ανάπηρους πολέμου οπλίτες και στους βοηθούς τους. 

Άρθρο 33 Δικαιώματα πολυτέκνων και μελών οικογένειάς τους 

1.

Πολύτεκνοι ή μέλη της οικογενείας αυτών που ταξιδεύουν για οποιονδήποτε λόγο εντός της Ελληνικής Επικράτειας έχουν δικαίωμα σε έκπτωση ναύλου επί των εκάστοτε ισχυόντων τιμολογίων ποσοστού τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) σε όλες τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις, που τελούν σε άμεση ή έμμεση εξάρτηση από το Κράτος. Της ίδιας εκπτώσεως δικαιούνται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μεταφορών, εφόσον αυτές συνδέονται με ειδικές επιχορηγήσεις με το Κράτος. 

2.

Ως συγκοινωνιακές επιχειρήσεις που τελούν σε έμμεση εξάρτηση από το Κράτος νοούνται όλες ανεξαιρέτως, οι, ανά την Ελληνική Επικράτεια, σιδηροδρομικές, ακτοπλοϊκές, όπως και κάθε άλλη συγκοινωνιακή επιχείρηση, που εκμισθώνονται από το Κράτος, ή διευκολύνονται με οποιονδήποτε τρόπο από αυτό, είτε με την παροχή προνομίων εκμετάλλευσης, είτε με την παραχώρηση γραμμών ή με επιχορήγηση, είτε ρυθμίζονται από αυτό.

Άρθρο 34 Αποσκευές 

1.

Ο επιβάτης δικαιούται να μεταφέρει χειραποσκευές βάρους μέχρι πενήντα (50) κιλών, χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερο ναύλο. Τα άτομα μειωμένης κινητικότητας δικαιούνται χωρίς καταβολή ιδιαίτερου ναύλου να μεταφέρουν, πλέον των χειραποσκευών, κάθε εξοπλισμό ή βοήθημα που απαιτείται για την αυτόνομη μετακίνησή τους, ανεξαρτήτως βάρους. 

3.

Ο μεταφορέας ευθύνεται για τη φθορά ή απώλεια του εξοπλισμού κινητικότητας ή άλλου ειδικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από άτομο με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, εφόσον η ζημία οφείλεται σε υπαιτιότητά του και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παρασχεθεί προσωρινός εξοπλισμός αντικατάστασης που να συνιστά κατάλληλη εναλλακτική λύση. Η αποζημίωση που καταβάλλεται από τον μεταφορέα αντιστοιχεί στην αξία αντικατάστασης του σχετικού εξοπλισμού ή, κατά περίπτωση, στις δαπάνες επισκευής. 

Άρθρο 43 Υποχρεώσεις επιβατών 

12. 

Το άτομο με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα οφείλει να ενημερώνει τον εκδότη του εισιτηρίου ή τον μεταφορέα, ότι έχει ανάγκη συνδρομής, το αργότερο σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την παροχή της συνδρομής και να βρίσκεται σε προκαθορισμένο σημείο σε συγκεκριμένη ώρα, η οποία δεν υπερβαίνει τα εξήντα (60) λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου του πλοίου. Επιπλέον, κατά την κράτηση ή προέκδοση του εισιτηρίου, οφείλει να κοινοποιεί στον μεταφορέα τις ειδικές του ανάγκες για κατάλυμα, κάθισμα ή τις απαιτούμενες υπηρεσίες ή την ανάγκη να φέρει μαζί του ιατρικό εξοπλισμό. 

Άρθρο 44 Υποχρεώσεις μεταφορέα 

Ο μεταφορέας υποχρεούται: 

7.

Να ανακοινώνει, με προσβάσιμες στους επιβάτες μορφές αναγγελίας, ιδίως οπτική και ηχητική αναγγελία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εντός του πλοίου την οποιαδήποτε καθυστέρηση στον απόπλου, πλου και κατάπλου του πλοίου, αναφέροντας τόσο τον εκτιμώμενο χρόνο, όσο και την αιτία της καθυστέρησης. 

8.

Να παρέχει δωρεάν συνδρομή, σε συνεργασία με τους φορείς εκμετάλλευσης των τερματικών σταθμών, 

στο πλαίσιο των αντίστοιχων τομέων αρμοδιότητάς τους, στα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, όπως ορίζεται στα Παραρτήματα II και III του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1177/2010, με την επιφύλαξη των υφιστάμενων συνθηκών πρόσβασης στον λιμένα. Επί αιτημάτων παροχής συνδρομής της παρ. 12 του άρθρου 43, με ευθύνη του μεταφορέα, ενημερώνεται χωρίς καθυστέρηση ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού, για την παροχή συνδρομής στον τομέα αρμοδιότητάς του. Τα άτομα που έχουν αιτηθεί την παροχή συνδρομής λαμβάνουν γραπτή επιβεβαίωση για την παροχή της συνδρομής, με κάθε διαθέσιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων ή της υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων (SMS). Σε περίπτωση που άτομο με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της παρ. 12 του άρθρου 43, ο μεταφορέας και ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού καταβάλλουν προσπάθεια για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας. 

9.

Να μεριμνά για την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου επιβάτη από τον εκδότη, πριν από την έκδοση του εισιτηρίου, για τις τιμές και εκπτώσεις, τις συνθήκες πρόσβασης στους λιμένες επιβίβασης και αποβίβασης, καθώς και τη δυνατότητα παροχής συνδρομής σε περιπτώσεις επιβατών με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. 

10.

Να τηρεί οργανωμένες διαδικασίες υποδοχής, καταγραφής και επίλυσης ή απάντησης σε παράπονα - διαμαρτυρίες των επιβατών και να παρέχει στους επιβάτες με οπτική και ηχητική αναγγελία, πριν από τον κατάπλου του πλοίου στον πρώτο λιμένα του δρομολογίου του, σαφή πληροφόρηση για τις διαδικασίες αυτές. 

11.

Να τοποθετεί σε εμφανή σημεία επί του πλοίου και στα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων πίνακα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στον οποίο αναγράφονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του επιβάτη και του μεταφορέα. Ο πίνακας αυτός διατίθεται επιπρόσθετα σε γραφή Braille και σε κείμενο γραμματοσειράς μεγάλου μεγέθους στην υποδοχή του πλοίου, κατόπιν αιτήματος επιβάτη. 


ΤΜΗΜΑ ΙV ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 

Άρθρο 45 Γενικές αρχές 

1.

Οι διατάξεις του παρόντος Μέρους δεν θίγουν τα δικαιώματα των επιβατών που προβλέπονται στον Κανονισμό (Ε.Ε.) 1177/2010 ή άλλες διατάξεις, χωρίς να αποκλείεται το δικαίωμά τους για αποκατάσταση κάθε περαιτέρω ζημίας. 

4.

Άρνηση κράτησης ή έκδοσης εισιτηρίου σε άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα δικαιολογείται μόνον όταν πρόκειται για συμμόρφωση προς τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζει το διεθνές, το ενωσιακό ή το εθνικό δίκαιο ή τις απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζουν οι αρμόδιες αρχές ή όταν ο σχεδιασμός, η υποδομή και ο εξοπλισμός του πλοίου καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση της μεταφοράς με ασφαλή και λειτουργικό τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση ο μεταφορέας ή ο εκδότης του εισιτήριου καταβάλλει κάθε εύλογη προσπάθεια να προσφερθεί εναλλακτικός τρόπος μεταφοράς. 

8.

Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συγκροτείται συμβουλευτικό όργανο, αποτελούμενο από εκπροσώπους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και των φορέων των πλοιοκτητών των πλοίων στα οποία εφαρμόζεται το παρόν Μέρος, το οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα εξετάζει όλα τα πρακτικά θέματα που αφορούν στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλο το φάσμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και εισηγείται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέτρα για τη βελτίωσή της. 

9.

Στις συνεδριάσεις του Σ.Α.Σ. στις οποίες συζητούνται θέματα που αφορούν επιβάτες με αναπηρία, συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος της πλέον αντιπροσωπευτικής οργάνωσης ατόμων με αναπηρία. 

10.

Οι μεταφορείς και, κατά περίπτωση, οι φορείς εκμετάλλευσης των τερματικών σταθμών θεσπίζουν διαδικασίες εκπαίδευσης σε θέματα αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών, και διασφαλίζουν ότι τα μέλη του προσωπικού τους, ιδιαίτερα αυτά που παρέχουν άμεση συνδρομή σε άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, λαμβάνουν εκπαίδευση ή οδηγίες, σύμφωνα με το Παράρτημα IV του Κανονισμού (ΕΕ) 1177/2010. 

11.

Αν η εκτέλεση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 1177/2010 έχει ανατεθεί σε εκτελεστή μεταφορών, πωλητή εισιτηρίων ή άλλο πρόσωπο, ο μεταφορέας, ο ταξιδιωτικός πράκτορας, ο διοργανωτής ταξιδίων ή ο φορέας εκμετάλλευσης του τερματικού σταθμού που έχει αναθέσει αυτές τις υποχρεώσεις παραμένει υπόλογος για τις πράξεις και παραλείψεις του εν λόγω τρίτου προσώπου, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. 

12.

Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του άρθρου 9 και των άρθρων 10, 11 και 12 του Κανονισμού (Ε.Ε.)1177/2010, που αφορούν σε θέματα προσβασιμότητας, πληροφόρησης και παροχής συνδρομής σε άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα στους λιμένες, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των φορέων εκμετάλλευσης λιμενικών τερματικών σταθμών. 

Άρθρο 47 Διοικητικές κυρώσεις 

Στους παραβάτες των υποχρεώσεων των άρθρων 27 έως 30 και 34 έως 46 και του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1177/2010 

και ανεξάρτητα εάν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική ευθύνη, επιβάλλονται με απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, οι κυρώσεις του άρθρου 157 του Κ.Δ.Ν.Δ.. Στους παραβάτες των υποχρεώσεων των παρ. 3 έως 8 του άρθρου 43 επιβάλλονται, με απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, οι κυρώσεις του άρθρου 157 του Κ.Δ.Ν.Δ.. 

ΜΕΡΟΣ Δ’ 

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΤΕΛΙΚΕΣ 

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

Άρθρο 48 

Καταργούμενες διατάξεις 

Από την έναρξη της ισχύος του Κώδικα καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις: 

στ) άρθρα 1 έως 18 ν. 3709/2008 (Α’ 213), 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μελετώμενη πληρωμή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας και ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι πολίτες με αναπηρία είναι απόλυτα ικανοί να και διαχειριστούν το πενιχρό επίδομά τους!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μελετώμενη πληρωμή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας και

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι πολίτες με αναπηρία είναι απόλυτα ικανοί να και διαχειριστούν το πενιχρό επίδομά τους!  

 

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1198

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας                                                                   Αθήνα, 28/06/2022

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

 

 

Προς: Μ.Μ.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μελετώμενη πληρωμή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας.

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), διαμαρτύρεται εντονότατα και καλεί την Κυβέρνηση να μην προσχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας, όπως πληροφορήθηκε από άρθρα του συμπολιτευόμενου Τύπου.

Οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης αφενός μεν δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, για λόγους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς, και αφετέρου είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται να δαπανούν το σύνολο του επιδόματός τους για την αγορά προϊόντων, όπως προϋποθέτει ο νέος σχεδιαζόμενος τρόπος πληρωμής, ενώ τα POS στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αφής και ως εκ τούτου καθίσταται αδύνατο να τα χρησιμοποιήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Το προνοιακό επίδομα, όπως είναι γνωστό, δε θεωρείται εισόδημα – και ορθώς– και χορηγείται στους τυφλούς και στα άτομα με προβλήματα όρασης χωρίς τη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων, για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία. Αυτές μπορεί να είναι, εκτός των άλλων, η πληρωμή παροχής υπηρεσιών π.χ. συνοδείας, μετακίνησης με ταξί, υπηρεσιών κατ’ οίκον και λοιπά.

Εν πάση περιπτώσει, θεωρούμε ανοίκειο να οφείλουμε να επιχειρηματολογούμε για τον τρόπο ανάλωσης των πενιχρών πραγματικά προνοιακών επιδομάτων. Ενημερώνουμε τους αρμοδίους ότι επ’ ουδενί θα δεχθούμε νέο τρόπο πληρωμής πλην εκείνου της καταβολής στον τραπεζικό λογαριασμό.

Με εκτίμηση,

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι πολίτες με αναπηρία είναι απόλυτα ικανοί να διαχειριστούν το πενιχρό επίδομά τους!  

Ιούν 28, 2022 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΣΑΜΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι πολίτες με αναπηρία είναι απόλυτα ικανοί να διαχειριστούν το πενιχρό επίδομά τους!

Αθήνα: 28.06.2022

Αρ. Πρωτ.:           942

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι πολίτες με αναπηρία είναι απόλυτα ικανοί να διαχειριστούν το πενιχρό επίδομά τους!

Προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα στον Τύπο, στο οποίο γίνεται λόγος ότι η κυβέρνηση προωθεί «την καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας και τις έκτακτες ενισχύσεις, μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας και όχι μέσω του τραπεζικού λογαριασμού».

Ενώ είναι γνωστό ότι τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, δίδονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα, κάτι που αποδεικνύεται καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη στα εισοδηματικά όρια σε μια σειρά παροχών, μια προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα θα λειτουργούσε σαν δελτίο αγοράς συγκεκριμένων αγαθών, κάτι που είναι απαράδεκτο και το αναπηρικό κίνημα δεν πρόκειται να το δεχθεί ΠΟΤΕ. Κάθε πολίτης με αναπηρία και χρόνια πάθηση, γνωρίζει τις ανάγκες του και είναι απόλυτα ικανός ώστε να διαχειριστεί το, πενιχρό άλλωστε, επίδομα που του παρέχει το Κράτος.

Επιπλέον είναι μεγάλη η μερίδα των ατόμων με αναπηρία που δεν είναι εκπαιδευμένοι σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας.

Η ΕΣΑμεΑ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα τέτοιο μέτρο, που καταστρατηγεί τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι τα επιδόματα αναπηρίας δεν μπορούν καν να συνδεθούν με την Κάρτα Αναπηρίας. Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση και διάλογο με την Κυβέρνηση.

 

 


Ξεκινούν οι πληρωμές για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ, πότε θα φανούν τα χρήματα

Ξεκινούν οι πληρωμές για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ, πότε θα φανούν τα χρήματα                                 

 Αλεξάνδρα Κλειδαρά

28/06

2022


Από αύριο ξεκινούν οι πληρωμές για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Όπως πάντα τα χρήματα μπαίνουν την τελευταία εργάσιμη του μήνα, αλλά είναι γνωστό ότι τα χρήματα φαίνονται στους λογαριασμούς από την προηγούμενη μέρα.                                 

Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Είναι γνωστό όμως ότι οι πληρωμές φαίνονται πάντα από την προηγούμενη ημέρα, συγκεκριμένα αύριο Τετάρτη 29 Ιουνίου, θα πληρωθούν τα παρακάτω επιδόματα.                                     

Περίπου 190 εκ. Ευρώ θα καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ σε 741.564 δικαιούχους των επιδομάτων στις 30 Ιουνίου.                                     

Ειδικότερα θα καταβληθούν τα εξής επιδόματα:

• Επίδομα Ενοικίου: Δικαιούχοι 287.309 - 46.910.652 ευρώ                                         

• Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 225.257 - 46.910.652 ευρώ                                         

• Αναπηρικά επιδόματα: Δικαιούχοι 171.709 - 72.141.261 ευρώ                                         

• Στεγαστική Συνδρομή: Δικαιούχοι 787 -269.115 ευρώ                                         

• Επίδομα Ομογενών: Δικαιούχοι 6.121 -216.045 ευρώ                                         

• Ανασφ. Υπερ Σύνταξη ν.1296/1982: Δικαιούχοι 17.763 – 6.400.019 ευρώ                                         

• Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: Δικαιούχοι 17.179 – 5.514.833 ευρώ                                         

• Έξοδα κηδείας: Δικαιούχοι 65 – 51.355 ευρώ                                         

• Επίδομα Γέννησης: Δικαιούχοι 11.433 – 11.488.571 ευρώ                                         

• Κόκκινα δάνεια: Δικαιούχοι 2.389 – 154.613 ευρώ                                         

• Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: Δικαιούχοι 6 – 6000 ευρώ                                         

• Πρόγραμμα Γέφυρα: Δικαιούχοι 1.110 – 369.427 ευρώ                                         

• Επίδομα Αναδοχής: Δικαιούχοι 442 - 233.578 ευρώ                                         

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Ριζικές αλλαγές στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ: Όλα σε προπληρωμένες κάρτες και «ταβάνι» στις αναλήψεις

Ριζικές αλλαγές στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ: Όλα σε προπληρωμένες κάρτες και «ταβάνι» στις αναλήψεις                                 

 Αλεξάνδρα Κλειδαρά

27/06

2022


Αλλαγές στη καταβολή όλων των επιδομάτων από το 2023. Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ από το 2023 σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.                                 

Ειδικότερα στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί προϋπόθεση η καταβολή των επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ) μέσω προπληρωμένων καρτών και μάλιστα ήδη τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν με τις 4 συστημικές τράπεζες για την υλοποίηση του μέτρου.                                     

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι συζητήσεις μεταξύ Υπουργείου Εργασίας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τράπεζες θα ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου.                                     

Οι τράπεζες για να αναλάβουν τις νέες κάρτες και να τις μοιράσουν στους δικαιούχους θα λάβουν για τον πρώτο χρόνο της υλοποίησης του μέτρου, δηλαδή το 2023,10 εκ. Ευρώ.                                     

Η λύση της προπληρωμένης κάρτας θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του επιδόματος, οποιασδήποτε κατηγορίας. Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες.

Παράλληλα εξετάζεται να υπάρχει όριο στα μετρητά που θα μπορούν να "σηκώσουν" οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα είχε θίξει η επιτροπή Πισσαρίδη η οποία ανέφερε ότι η διαφάνεια στην χορήγηση των επιδομάτων θα επιτευχθεί με την καταβολή των χρημάτων μέσω προπληρωμένων καρτών και όχι μέσω μετρητών.                                     

Αυτό που εξετάζεται είναι ότι η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται το μισό μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό                                     

Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου και ο δικαιούχος μπορεί να "σηκώσει" όλο το ποσό.                                     

Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:                                     

• Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση,                                         

• Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ                                         

• Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.                                         

• Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.                                         

Ποια επιδόματα θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα                                     

• Επίδομα Γέννας: Επικρατέστερο επίδομα για να μπει στην νέα λειτουργία – δηλαδή την πληρωμή μέσω προπληρωμένης κάρτας – είναι το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020.                                         

Με την κάρτα αυτή οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους.                                     

Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος.                                     

• Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.                                         

• Προνοιακά αναπηρικά – διατροφικά επιδόματα: Καταβάλλονται 10 προνοιακά αναπηρικά επιδόματα σε περίπου 163.000 δικαιούχους, μεταξύ άλλων επίδομα κίνησης, οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία ή με βαριά νοητική υστέρηση ή κωφών και βαρήκοων ατόμων ή με αναπηρία όρασης κ.α.                                         

• Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.                                         

• Αγροτική εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.                                         

• Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.                                         

• Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό ξεκινάει από 300 έως 600 ευρώ με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.                                         

• Επίδομα ανεργίας: Διαμορφώνεται από 219 ευρώ έως 438 ευρώ το μήνα για έως ένα έτος, ανάλογα με το χρονικό διάστημα ασφάλισης του ανέργου και των αποδοχών του.                                         

• Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας                                         

• Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων                                         

• Επίδομα επίσχεσης                                         

• Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες                                         

• Ειδικό εποχικό βοήθημα                                         

• Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες                                         

• Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη                                         

• Επίδομα διαθεσιμότητας                                          

Εκδημία Ηλία Επιτροπάκη

Εκδημία Ηλία Επιτροπάκη

Του Μανώλη Μπασιά

Προ ημερών στις 24 Ιουνίου έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφος Ηλίας Επιτροπάκης.


Γεννήθηκε το 1936 στην Εθιά του Ηρακλείου της Κρήτης. Η Εθιά ή Ιτέα ή Ιτιά Εθιά είναι χωριό στην επαρχία Μονοφατσίου, στα Αστερούσια Όρη, σε υψόμετρο 740 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στο Δημοτικό διαμέρισμα Εθιάς του δήμου Αστερουσίων. 

Οι κάτοικοι εκεί ασχολούνται με την κτηνοτροφία αλλά και τη γεωργία . Κύρια προϊόντα είναι τα παράγωγα της εκτροφής προβάτων και αιγών (κρέας, γάλα και τυροκομικά προϊόντα) το λάδι και η σταφίδα, όπως επίσης και τα κτηνοτροφικά φυτά. 

Σε ηλικία 9 ετών έχασε την όρασή του, και ιδού πώς:

Ήταν 1.8.1945 και έπαιζαν στο χωριό του 4 παιδιά. Ο Πρώτος ήταν 18 χρονών, ο δεύτερος ο Κώστας 15, ο μετέπειτα πατήρ Ευμένιος Σαριδάκης, που προσβλήθηκε αργότερα από λέπρα και έζησε στο λοιμοδών ως ιερεύς και τελευταία αναγνωρίστηκε ως άγιος της Εκκλησίας μας, ο αδελφός του Ηλία 11 χρονών και ο Ηλίας 9. Έπαιζαν σε μέρος που είχαν πέσει από αερομαχία του 1944 από αεροπλάνα όλμοι. Ένας τέτοιος όλμος γυάλισε στα παιδάκια και τα παιδιά τον πήραν. Ο μεγαλύτερος τον έπιασε και ήθελε να τον ανοίξει για να πάρει το μπαρούτι να το δώσει στον πατέρα του που ήταν ψαράς για να πιάνει ψάρια. Τον έφεραν μέσα στο σπίτι και ετοιμάζονταν να τον ανοίξουν. Ο Κώστας, που από τότε εθεωρείτο άνθρωπος του Θεού, λέει στο μεγάλο παιδί ότι αυτό το αντικείμενο είναι επικίνδυνο και το κάλεσε να το εγκαταλείψει. Αυτός το πήρε και πήγε έξω. Σε λίγη ώρα ο όλμος πήρε φωτιά και κομμάτιασε το μεγάλο παιδί. Εκείνη την ώρα ο Ηλίας που βγήκε έξω τυφλώθηκε. Οι άλλοι δύο, μεταξύ των οποίων και Ευμένιος,  που έμειναν μέσα δεν έπαθαν τίποτα.

Ο Ηλίας ζούσε με την αναπηρική του σύνταξη στο χωριό του. Τέλεσε γάμο με πολύ καλή γυναίκα και απέκτησαν τρεις γιούς, εκ των οποίων ο ένας είναι δάσκαλος στο νομό Χανίων. Αργότερα η σύζυγος του πέθανε και ο Ηλίας συνήψε δεύτερο γάμο με πολύ καλή επίσης γυναίκα από τη Ρωσία, που του στάθηκε ως την τελευταία του στιγμή ως ηρωΐδα.

Παρά την αναπηρία του με τις γυναίκες του και τα παιδιά του δούλευαν την περιουσία του και βοηθούσαν το εισόδημά τους με τα προϊόντα της.

Διάβαζε τα περιοδικά και άλλα βιβλία, που τύπωνε ο Φάρος Τυφλών σε γραφή BRAILLE και διαρκώς μας τηλεφωνούσε για να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στα αναπηρικά ζητήματα.

Ήταν δραστήριος και μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της τοπικής ένωσης του Ηρακλείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

Με συγκίνηση προ ετών έμαθα πως γυναίκα με κινητικό πρόβλημα δεν είχε να αγοράσει το αναπηρικό της καρότσι: Τότε ο Ηλίας συγκινημένος προσφέρθηκε να της το πληρώσει και της το χάρισε. 

Εύχομαι ο Θεός να τον αναπαύει μαζί με το φίλο του και συμπατριώτη του άγιο Ευμένιο.


 

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε πάνε στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι, αναλυτικά οι πληρωμές για όλα τα ταμεία

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε πάνε στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι, αναλυτικά οι πληρωμές για όλα τα ταμεία           Γεωργία Καλαντζή                       

26/06

2022


Από αύριο, Δευτέρα 27 Ιουνίου θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων Ιουλίου 2022. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022.                                 

Δείτε αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Ιουλίου σε όλα τα ταμεία

• Την Τρίτη 28 Ιουνίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)                                         

• Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)                                         

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουλίου 2022 θα πληρωθούν ως εξής:

• Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022                                         

• Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022                                         

• Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022                                         

• Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022                                         

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022                                     

• Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022                                         

• Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022                                         

• Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022                                         

 

Πότε πληρώνονται επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Πότε πληρώνονται επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επιδόματα ΟΠΕΚΑ                                 

 Αλεξάνδρα Κλειδαρά

26/06

2022


Την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουλίου και την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου.                                 

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε 4,8 εκατ. περίπου δικαιούχους. Αναλυτικά όλες οι πληρωμές για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ, επιδόματα ΟΑΕΔ και συντάξεις Ιουλίου.                                     

Ειδικότερα:                                     

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 27 Ιουνίου- 1 Ιουνίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:                                     

• Τη Δευτέρα 27  Ιουνίου θα καταβληθούν  546,6 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουλίου σε 963.857 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ                                     

• Την Τρίτη 28 Ιουνίου θα καταβληθούν 757,3 εκατ. ευρώ σε 1.490.353 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.                                     

• Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν 755,8 εκατ. ευρώ σε 1.488.007 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.                                     

• Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν επίσης 10,8 εκατ. ευρώ σε 27.800 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Ιουλίου, στη βάση του ν. 4778/2021.                                     

• Τέλος, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 14,4 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.                                     

2. Από τη ΔΥΠΑ - πρώην ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:                                      

• 10 εκατ. ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων                                      

• 22 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης                                      

• 6,5 ευρώ σε 9.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας                                     

3. Από τον ΟΠΕΚΑ την Πέμπτη 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:                                     

• 73,1 εκατ. ευρώ σε 173.900 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)                                     

• 46,9 εκατ. ευρώ σε 225.257 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

• 34,7 εκατ. ευρώ σε 287.309 δικαιούχους για επίδομα ενοικίου                                     

• 11,4 εκατ. ευρώ σε 11.433 δικαιούχους για επίδομα γέννας                                     

• 11,9 εκατ. ευρώ σε 34.942 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων                                     

• 354.000 σε 2.500 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)                                     

• 250.100 ευρώ σε 785 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής                                     

• 217.900 ευρώ σε 6.155 δικαιούχους για επίδομα ομογενών-προσφύγων                                     

• 140.999  ευρώ σε 180 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων                                     

• 154.613 ευρώ σε 2.383 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας).                                      

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Καταδικάστηκε οδηγός ταξί που αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή εξαιτίας του σκύλου – οδηγού της

Καταδικάστηκε οδηγός ταξί που αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή εξαιτίας του σκύλου – οδηγού της

Για πρώτη φορά εκδόθηκε σήμερα καταδικαστική απόφαση σε βάρος επαγγελματία οδηγού ταξί, ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου-οδηγού που χειριζόταν, σύμφωνα με τον γνωστό τυφλό δικηγόρο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βαγγέλη Αυγουλά.

«Πριν από λίγο και για πρώτη φορά στην Ελλάδα πετύχαμε καταδικαστική απόφαση σε βάρος επαγγελματία οδηγού ταξί ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου οδηγού που χειριζόταν, ασκώντας μάλιστα και βία κατά του εκπαιδευμένου Labrador», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αυγουλάς κάνει λόγο για «παραδειγματική κρίση της δικαιοσύνης» και σημειώνει ότι «η ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου για τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα των τυφλών χειριστών σκύλων οδηγών, είναι τόσο ορατή όσο και ο καθημερινός αγώνας των ανάπηρων πολιτών αυτής της χώρας για τα αυτονόητα!».

«Ευχαριστώ το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας – Greek Guide Dogs  για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου αλλά και τους συναδέλφους Θέμη Σοφό και Αναστασία Γιαρένη για την πολύτιμη υποστήριξη τους στην υπόθεση», καταλήγει.

Πηγή: www.enikos.gr 

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ Της Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης προς τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ανάγκη άμεσης αύξησης των επιδομάτων αναπηρίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ Της Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης προς τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ανάγκη άμεσης αύξησης των επιδομάτων αναπηρίας»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 17/06/2022

Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης αύξησης των επιδομάτων αναπηρίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Είναι γεγονός, ότι παρά τους “ευσεβείς πόθους” και τις κατά καιρούς θετικές τοποθετήσεις της Κυβέρνησης, ουδέν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, προς την κατεύθυνση της άμεσης αύξησης των αναπηρικών επιδομάτων, προκειμένου οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πολυποίκιλη και ήδη μακροχρόνια οικονομική κρίση. Μία κρίση, η οποία επιβαρύνεται από μια σειρά αρνητικών παραγόντων: την πρόσφατη πανδημία, αλλά και το άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και αγαθά, στην ενέργεια, στα  καύσιμα κ.ά. Έτσι, οι συμπολίτες μας με διαφόρων ειδών και βαθμών αναπηρίες, ως ιδιαίτερα ευπαθής κοινωνική ομάδα, καθίστανται ακόμη πιο ευάλωτοι στην σύνθετη κρίση που βιώνουμε και δοκιμάζονται σκληρά στην καθημερινότητά τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποτελεί, πράγματι, ειρωνεία το γεγονός, ότι η Πολιτεία δεν έχει αυξήσει τα εθνικά αναπηρικά επιδόματα, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, συγκεκριμένα, από το έτος 2011. Δηλαδή, σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία η Κυβέρνηση εξήγγειλε, πρόσφατα, την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά σχεδόν 10%, δεν έπραξε το ίδιο και για τα επιδόματα αναπηρίας, με συνέπεια, τα ΑμεΑ της χώρας μας να έχουν περιέλθει σε ακόμη δεινότερη θέση. Όμως, τα έξοδα για την διασφάλιση μίας αξιοπρεπούς, τουλάχιστον, διαβίωσης για τους εν λόγω συνανθρώπους μας έχουν ανέλθει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να τίθεται κυριολεκτικώς επί τάπητος ζήτημα επιβίωσής τους.

Συνιστά, λοιπόν, αντινομία το ότι, ενώ ανακοινώθηκε κλιμακωτή αύξηση του κατώτατου μισθού στους εργαζομένους, δεν έχει υπάρξει, έως σήμερα, αντίστοιχη αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα, δηλαδή, σε οικονομικά βοηθήματα που αποδίδονται στους έχοντες αποδεδειγμένα περισσότερη ανάγκη από οιονδήποτε άλλον, στο πλαίσιο των σημερινών δυσχερών περιστάσεων και συνθηκών διαβίωσης. Αποτελεί, επομένως, υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει, άμεσα, σε αύξηση των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρίες, όλων των βαθμών και κατηγοριών, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να αντέξουν τις πιέσεις που ασκεί επάνω τους η εκτίναξη του πληθωρισμού και η ανησυχητική άνοδος του τιμάριθμου, με τις άνευ σταματημού ανατιμήσεις στα διάφορα προϊόντα/αγαθά και στις υπηρεσίες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιος είναι ο λόγος, για τον οποίο δεν προχωρήσατε, μέχρι στιγμής, σε αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων;

2. Προτίθεσθε να λάβετε, άμεσα, τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα προς ανακούφιση της πλέον ευάλωτης ομάδας της ελληνικής κοινωνίας, που είναι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

«Οδύσσεια» για τους τυφλούς η εύρεση ταξί: Δεν τους παίρνουν αν έχουν σκύλο - οδηγό ή τους βάζουν να πληρώσουν έξτρα

«Οδύσσεια» για τους τυφλούς η εύρεση ταξί: Δεν τους παίρνουν αν έχουν σκύλο - οδηγό ή τους βάζουν να πληρώσουν έξτρα 

21/06

2022

 

Περισσότερα από 5 ελεύθερα ταξί πέρασαν – και δεν σταμάτησαν – γιατί κανένας οδηγός δεν θέλει να βάλει στο ταξί του τον σκύλο-οδηγό που συνοδεύει άτομα με προβλήματα όρασης.                                

Πάμπολλες είναι οι καταγγελίες για οδηγούς Ταξί που αρνούνται να επιβιβάσουν τυφλούς επειδή συνοδεύονται από σκύλο - οδηγό.                                    

Ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ ακολουθεί την Εμμανουέλα, που έχει ολική απώλεια όρασης, ενώ προσπαθεί να πάρει ταξί – με τον Ντόβι – τον σκύλο οδηγό της.                                    

«Ειδικά όταν είναι αργά το βράδυ, τις προάλλες ήμουν στο Ρέντη, 12 παρά, κι έπρεπε να πάω να πάρω το τελευταίο μετρό. Επί μισή ώρα προσπαθούσα να βρω ταξί, έρχονταν, σταμάταγαν μόλις έβλεπαν ότι έχω σκύλο έλεγαν δεν τον παίρνω και φεύγανε» εξηγεί η Εμμανουέλα Μασούρου, ΑμεΑ και χειρίστρια σκύλου οδηγού.                                    

Οι οδηγοί επικαλούνται – παρανόμως – πως τα σκυλιά θα λερώσουν τα ταξί τους και γι' αυτό δεν τα αφήνουν να μπουν μέσα.                                    

Άλλοι, μάλιστα, θα χρεώσουν πάλι παρανόμως, περισσότερα απ' όσα κόστισε η διαδρομή, επειδή μετέφεραν και τον σκύλο.                                    

Όπως σημειώνεται δε, την ίδια απάνθρωπη συμπεριφορά επιδεικνύουν οι οδηγοί ταξί και σε πιάτσες ή ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ακόμα και όταν κληθούν από υπηρεσία ραδιοταξί.                                    

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό, που ίσως να αγγίζει και το 90%, αντιδρούν», δηλώνει ο Φώτης Λέφας, ΑμεΑ και χειριστής σκύλου οδηγού.                                    

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Δόμνα Μιχαηλίδου: Διασφαλίζουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία

Δόμνα Μιχαηλίδου: Διασφαλίζουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία                                 

eurokinissi

 Αλεξάνδρα Κλειδαρά

20/06

2022


Τον σταθμό τηλε-βιντεοεπικοινωνίας Relay για τα άτομα με προβλήματα ακοής εγκαινίασαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και η πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.                                 

Εγκαινιάστηκε στο κεντρικό ΚΕΠ Πειραιά ο σταθμός τηλε-βιντεοεπικοινωνίας RELAY για τα άτομα με προβλήματα ακοής, από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τον αρμόδιο εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, Αλέξανδρο Καμαράτο και την πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Βενέττα Λαμπροπούλου.                                     

Από σήμερα, στον Πειραιά, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κωφών και βαρήκοων πολιτών, χάρη στο έξυπνο αυτό σύστημα όλοι οι δημότες, αλλά και οι επισκέπτες του κεντρικού ΚΕΠ Πειραιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία διερμηνέα νοηματικής.                                     

Πρόκειται για μια καινοτόμα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους κωφούς και βαρήκοους να πραγματοποιούν βιντεοκλήση, ώστε να γίνεται εξ αποστάσεως διερμηνεία και χειλεανάγνωση.                                     

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η υπηρεσία RELAY έχει εγκατασταθεί πλέον σε ΚΕΠ, υπηρεσίες, αλλά και νοσοκομεία διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα κώφωσης ή βαρηκοΐας, ενώ μέχρι στιγμής 5.000 χρήστες έχουν ήδη πραγματοποιήσει 125.000 κλήσεις.                                     

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αίτημα των εργαζομένων του ΚΕΠ, το οποίο έγινε αμέσως δεκτό από την κ. Μιχαηλίδου και την κ. Λαμπροπούλου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν ταχύρρυθμα σεμινάρια νοηματικής γλώσσας στους υπαλλήλους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν και οι ίδιοι πιο αποτελεσματικά τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά την υπηρεσία.                                     

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Από σήμερα, το RELAY, είναι στην υπηρεσία όλων των κωφών και βαρήκοων συμπολιτών μας, που επισκέπτονται το ΚΕΠ στον Πειραιά, επιτρέποντάς τους να εξυπηρετούνται άμεσα και ανεξάρτητα. Αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία και διασφαλίζουμε την προσβασιμότητα των συμπολιτών μας με προβλήματα ακοής στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Προτεραιότητά μας είναι μια συμπεριληπτική κοινωνία, στην οποία θα υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα κάθε ανθρώπου και θα μπορούν όλες και όλοι να έχουν ίση συμμετοχή και ίσες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από την αναπηρία τους. Γι΄ αυτό άλλωστε εργαζόμαστε εντατικά, για να ενισχύουμε διαρκώς την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».                                     

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, δήλωσε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εγκαταστήσαμε στο κεντρικό ΚΕΠ της πόλης μας την καινοτόμα υπηρεσία RELAY, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα ακοής να εξυπηρετούνται άμεσα και απρόσκοπτα, χωρίς τη φυσική παρουσία διερμηνέα. Τα ΚΕΠ του Δήμου Πειραιά, έχουν περάσει πλέον σε μια νέα εποχή σύγχρονης εξυπηρέτησης των πολιτών, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα. Να συγχαρώ το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γι’ αυτή τη σημαντική ενέργεια, η οποία αναμφισβήτητα θα διευκολύνει πολλούς συμπολίτες μας».                                         

                                         Η πρόεδρος του ΕΙΚ, Βενέττα Λαμπροπούλου, ανάφερε ότι: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που σήμερα τοποθετούμε ένα σταθμό επικοινωνίας για κωφούς και βαρήκοους στο Δήμο Πειραιά. Ευχαριστώ την κα. Μιχαηλίδου που βοηθά σε αυτό το έργο ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες με προβλήματα ακοής σε όλη την Ελλάδα».                                      

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε πληρώνουν ΙΚΑ, ΟΓΑ και Δημόσιο

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε πληρώνουν ΙΚΑ, ΟΓΑ και Δημόσιο                                 

20/06

2022


Ξεκινάει τη Δευτέρα 27 Ιουνίου η πληρωμή καταβολής των συντάξεων Ιουλίου από τον ΕΦΚΑ.                                 

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου 2022 το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:                                     

• Στις 27 Ιουνίου 2022, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.                                         

• Στις 28 Ιουνίου 2022, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.                                         

• Στις 29 Ιουνίου 2022 ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.                                         


 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔου ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την λειτουργία κατασκηνώσεων φιλοξενίας: - παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών - Ατόμων με Αναπηρίες - Ηλικιωμένων Ατόμων και Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID–19

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔου 

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την λειτουργία κατασκηνώσεων φιλοξενίας: 

- παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών 

- Ατόμων με Αναπηρίες 

- Ηλικιωμένων Ατόμων και 

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID–19 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ  

ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 

Αρ. Πρωτ.: 57446 

Αθήνα 17-6-2022 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 

 

ΠΡΟΣ: Πίνακα Αποδεκτών 

 

Ταχ. Δ/νση : Σολωμού 60  

 

Ταχ. Κώδικας : 104 32 

 

Πληροφορίες : Δ. Σακελλαρίδη 

 

Τηλέφωνο : 210-5281194 

 

 

Email : family@yeka.gr 

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την λειτουργία κατασκηνώσεων φιλοξενίας: 

- παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών 

- Ατόμων με Αναπηρίες 

- Ηλικιωμένων Ατόμων και 

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID–19 

 

Έχοντας υπόψη: 

Τις αποφάσεις των 281ης και 284ης Συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID – 19 η παρούσα εγκύκλιος αποβλέπει στην ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των φορέων που λειτουργούν κατασκηνώσεις (κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα), των γονέων και κηδεμόνων των φιλοξενουμένων και των συνοδών ΑμεΑ στις κατασκηνώσεις, των ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και μέσω αυτών των κατασκηνωτών, σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιο COVID-19, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από COVΙD-19 και γενικά την ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων, ως ακολούθως : 

Οδηγίες για τη λειτουργία κατασκηνώσεων παιδιών με τυπική ανάπτυξη 

Α. Οργάνωση 

Για την ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων κατά τη θερινή περίοδο και λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σχετικά με την επιδημία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη οργανωτικών μέτρων και ο καθορισμός διαδικασιών σε κάθε κατασκήνωση. Στα γενικά μέτρα οργάνωσης των κατασκηνώσεων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:  

1. Ορισμός υπευθύνου σε κάθε κατασκήνωση, με την αρμοδιότητα και το καθήκον της ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού, των κατασκηνωτών και των γονέων σχετικά με τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα υγιεινής, την κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών σε συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού και την καθημερινή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και οδηγιών 

2. Έμφαση στη σημασία του εμβολιασμού για COVID-19 ως κύριο μέσο προστασίας όλων των μελών της κατασκηνωτικής κοινότητας (μελών προσωπικού και κατασκηνωτών)  

3. Εξασφάλιση του απαιτούμενου προσωπικού , του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων 

4. Συστηματική εκπαίδευση προσωπικού και παιδιών 

5. Οργάνωση της κατασκηνωτικής ζωής με επίκεντρο την κατά το δυνατόν δημιουργία μικρών και σταθερών ομάδων παιδιών και προσωπικού σε όλο το φάσμα της διαμονής και των δραστηριοτήτων και διασφάλιση της ελάχιστης ανάμιξης τους. 

6. Καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των μελών της κατασκήνωσης, σε συνεργασία με το προσωπικό και την ιατρονοσηλευτική ομάδα, με εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση περιστατικού με συμβατά συμπτώματα με λοίμωξη COVID-19 

7. Συντονισμός της διαχείρισης υπόπτου κρούσματος 

8. Ανάρτηση σε εμφανή και συχνά επισκεπτόμενα σημεία, έντυπου ενημερωτικού υλικού (π.χ. αφίσες) για την υπενθύμιση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση προσωπικού και κατασκηνωτών, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και πρόληψης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού (υγιεινή χεριών, αναπνευστική υγιεινή, τήρηση αποστάσεων κτλ) 

9. Πρόβλεψη για την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και επιπλοκές από COVID-19.  

 Μέλη του προσωπικού που ανήκουν σε ορισμένες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να εργαστούν με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους και με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, σε δραστηριότητα που δεν θα τους εκθέτει σε άμεση επαφή με τα παιδιά και θα περιορίζει τον κίνδυνο έκθεσης τους στον ιό (τηλε-εργασία, ατομικό γραφείο κτλ). 

 Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να συμμετέχουν στην κατασκήνωση, εφόσον υπάρχει ρητή, έγγραφη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους. 

 Κατασκηνωτές και προσωπικό που στο στενό τους περιβάλλον υπάρχει άτομο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην εκθέσουν τα άτομα αυτά στον κίνδυνο λοίμωξης. 

Β. Γενικές αρχές 

1. Αποφυγή εισαγωγής του ιού στο χώρο της κατασκήνωσης 

 Το προσωπικό που θα εργαστεί στην κατασκήνωση, θα πρέπει να είναι ενήμερο και ευαισθητοποιημένο για τα συμπτώματα που είναι συμβατά με λοίμωξη COVID-19 και να προσέλθει για εργασία μόνο εφόσον είναι ελεύθερο συμπτωμάτων. Οι γονείς των κατασκηνωτών θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση, δε θα πρέπει να έχουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα που θέτουν την υποψία λοίμωξης COVID-19 και θα έχουν ελεγχθεί για αυτά πριν την προσέλευση τους. 

 Συστήνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος του προσωπικού με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 (rapid test) 24-48 ώρες πριν την έναρξη της κάθε κατασκηνωτικής περιόδου και την άφιξη κάθε νέας ομάδας κατασκηνωτών  

 Η προσέλευση των παιδιών θα γίνεται σταδιακά και με προγραμματισμό ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Στην είσοδο θα γίνεται έλεγχος από 

εκπαιδευμένο προσωπικό με ερωτηματολόγιο που θα εστιάζει σε δύο θέματα: α) την ύπαρξη συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας , καταρροή, φαρυγγαλγία, διάρροιες, έμετοι, κεφαλαλγία, κτλ) και β) το ιστορικό επαφής τις τελευταίες 10 ημέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, δε θα επιτρέπεται η είσοδος και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης για την περαιτέρω διαχείριση. Για την είσοδο των παιδιών στην κατασκήνωση θα πρέπει να επιδεικνύεται βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 (rapid test) που θα έχει πραγματοποιηθεί 24-48 ώρες πριν την προσέλευση  

 Περιορισμός και έλεγχος εισόδου στο χώρο της κατασκήνωσης στα απολύτως απαραίτητα άτομα για τη λειτουργία (προμηθευτές, προσωπικό καθαριότητας, τεχνική υπηρεσία κτλ). Τα άτομα αυτά θα πρέπει να εισέρχονται φορώντας μάσκα και οι μετακινήσεις τους μέσα στο χώρο της κατασκήνωσης θα πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες για τη διεκπεραίωση του έργου τους. 

 Συστήνεται η προσέλευση των κατασκηνωτών να γίνεται με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο, εάν είναι εφικτό. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται πούλμαν για τις μετακινήσεις των κατασκηνωτών, θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των τουριστικών οχημάτων και να υπάρχει υπεύθυνος συνοδός από το προσωπικό της κατασκήνωσης, ώστε να επιβλέπεται η ορθή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων κατά τη μετακίνηση και η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και χρονοκαθυστέρηση, προς αποφυγή συνωστισμού . 

 Προγραμματισμός όλων των δραστηριοτήτων σε μικρές ομάδες παιδιών. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να είναι προκαθορισμένες και σταθερές ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν, η ανάμιξη παιδιών και κατά συνέπεια να περιορίζονται οι πιθανότητες διασποράς ιογενών λοιμώξεων. Η οργάνωση της κατασκηνωτικής ζωής θα πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε κοινές δράσεις και εκδηλώσεις να αφορούν περιορισμένο αριθμό παιδιών και να περιλαμβάνουν πάντα τις ίδιες σταθερές ομάδες παιδιών. Με τον τρόπο αυτό, εκτός του περιορισμού του κύκλου διασποράς μιας ενδεχόμενης λοίμωξης, διευκολύνεται σημαντικά η έγκαιρη και αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19.  

 Το επισκεπτήριο επιτρέπεται μια φορά την εβδομάδα. Μπορούν να επισκέπτονται και οι δύο γονείς το παιδί, αλλά απαραίτητα με χρήση μάσκας υψηλής προστασίας. Η είσοδος γονέων-επισκεπτών στους κοιτώνες θα πρέπει να αποφεύγεται και να επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν επιτρέπεται η άδεια εξόδου εκτός της κατασκήνωσης από τα παιδιά – κατασκηνωτές. 

 Συστήνεται να αποφεύγονται οι προσωρινές άδειες για έξοδο των κατασκηνωτών ή/και μελών του προσωπικού που διαμένουν στο χώρο της κατασκήνωσης και να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. 

 

2. Μέτρα κοινωνικών αποστάσεων 

2.1 Διαμονή 

 Συστήνεται στο χώρο διαμονής των κατασκηνωτών να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ των κρεβατιών που είναι τοποθετημένα παράλληλα. Συστήνεται η εφαρμογή της διάταξης ύπνου «πόδια-κεφάλι». 

 Σε περιπτώσεις που οι διαθέσιμες κλίνες είναι κουκέτες και η χρήση τους είναι αναπόφευκτη, συστήνεται επίσης η τήρηση απόστασης 1 μέτρου μεταξύ των κουκετών και η διάταξη ύπνου «πόδια-κεφάλι», τόσο μεταξύ των παιδιών που κοιμούνται στην ίδια κουκέτα, όσο και μεταξύ των παιδιών που κοιμούνται στο ίδιο επίπεδο σε διπλανές κουκέτες. 

 Οι υπεύθυνοι κάθε ομάδας να εκπαιδεύουν τα παιδιά ότι για λόγους υγιεινής επιβάλλεται να μην ανταλλάσουν ατομικά είδη. 

 Σε κοιτώνες που διαθέτουν εσωτερική τουαλέτα να γίνεται χρήση αυτής από τους διαμένοντες με τήρηση των κανόνων υγιεινής, για αποφυγή του συνωστισμού και της αναμονής στις κοινόχρηστες τουαλέτες. 

 Αποτροπή της ανταλλαγής επισκέψεων στους χώρους διαμονής καθώς και της κοινής χρήσης ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων και λοιπών προσωπικών αντικειμένων 

2.2 Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής 

Συστήνεται η οργάνωση των δραστηριοτήτων αυτών να διέπεται από το πνεύμα του περιορισμού του αριθμού των συμμετεχόντων, ώστε να γίνεται χρήση των εγκαταστάσεων από προκαθορισμένες και σταθερές υποομάδες παιδιών σε 

συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και να αποφεύγεται κατά το δυνατόν, η ανάμιξη παιδιών από άλλες ομάδες/κοινότητες. 

Στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προτείνεται ο επιμερισμός των παιδιών σε χώρους και χρόνο, ώστε να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες και υποδομές της κατασκήνωσης με όσο το δυνατό πιο δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο για τα παιδιά. 

2.3 Σίτιση 

 

 Συστήνεται η εξασφάλιση ατομικών σκευών και κατά προτίμηση μιας χρήσης 

 Εάν γίνεται χρήση της τραπεζαρίας, αυτή θα πρέπει να προϋποθέτει την εξυπηρέτηση μικρού αριθμού παιδιών κάθε φορά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά τη διαδικασία διανομής του γεύματος 

 Εάν υπάρχουν κυλικεία στο χώρο της κατασκήνωσης, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των παιδιών στην αναμονή για εξυπηρέτηση 

 

2.4 Κοινόχρηστοι χώροι τουαλέτας και υγιεινής 

 

 Προγραμματισμός ωραρίου ανά ομάδες για την ατομική υγιεινή και το μπάνιο των παιδιών με πρόβλεψη για έκτακτες ανάγκες 

 Επίβλεψη στην αναμονή ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις 

 Διασφάλιση επάρκειας ειδών ατομικής υγιεινής (π.χ. σαπούνι, χειροπετσέτες, αντισηπτικό κ.ά.) στις τουαλέτες. 

 Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού (πόστερ, κ.ά.) για την εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με τις πρακτικές πλυσίματος των χεριών και υγιεινής του βήχα. 

3. Καθαριότητα χώρων, απολύμανση επιφανειών 

 Συστηματικός και επαρκής φυσικός αερισμός όλων των χώρων και ιδιαίτερα των κοιτώνων 

 Εάν υπάρχουν κλιματιστικά, μπορούν να χρησιμοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα και τις περσίδες προσανατολισμένες σε κάθετη ροή και με την προϋπόθεση της συστηματικής και πρόσφατης συντήρησης τους. Εάν υπάρχουν 

ανεμιστήρες οροφής μπορούν να χρησιμοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα και σε χαμηλή ένταση όσο αυτό είναι δυνατόν. Ανεμιστήρες οριζόντιας ροής πρέπει να αποφεύγονται επειδή μπορεί να μεταφέρουν σταγονίδια σε μεγαλύτερη απόσταση. (Περισσότερες πληροφορίες: «Επικαιροποίηση της Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 26335/23-04-2020 Εγκυκλίου - Διευκρινίσεις για τη χρήση κλιματισμού κατά τη θερινή περίοδο» 03/08/2020, 

 Πέρα από τις συνήθεις καθημερινές εργασίες καθαρισμού των χώρων, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται και αγγίζονται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες, , κλπ), καθώς και της τουαλέτας, με κοινά καθαριστικά. Στις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται ή αγγίζονται συχνά όπως και στις τουαλέτες πρέπει να ακολουθεί, μετά τον καθαρισμό, εφαρμογή απολυμαντικού, όπως διαλύματος χλωρίνης ή αλκοολούχου αντισηπτικού. 

 Προσοχή: τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης πρέπει να φυλάσσονται με ασφάλεια, μακριά από τα παιδιά, προς αποφυγή του κινδύνου δηλητηρίασης ή ερεθιστικής δράσης σε δέρμα και βλεννογόνους 

 Αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΟ SARS-CoV-2» 14Μαΐου 2020   https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf 

 Επισημαίνεται ότι ΔΕΝ ενδείκνυται η απολύμανση με ψεκασμό ή εκνέφωση των εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (   https://www.who.int/publications-detail/cleaning-and-disinfection-of-environmental-surfaces-inthe-context-of-covid-19). 

4. Μέτρα ατομικής υγιεινής ΚΑΙ υποδομή/εκπαίδευση 

Εκπαίδευση των κατασκηνωτών και συστηματική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. Προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση υποδομών και υλικών, όπως νιπτήρες με τρεχούμενο νερό και αλκοολούχα αντισηπτικά που θα εφαρμόζονται πάντα με την επίβλεψη ενήλικα. 

-Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Θα ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. 

-Συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση κοινού εξοπλισμού ή συσκευών, όπως οθόνες αφής και πληκτρολόγια ή μετά από αθλητικές δραστηριότητες και χρήση οργάνων γυμναστικής 

-Τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, 

-Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών 

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα 

- Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων και συσκευών 

- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια 

-Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό 

-Συνιστάται η προαιρετική χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό της κατασκήνωσης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, σε συνθήκες δυσκολίας τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ ενηλίκων (π.χ. γραφεία) ή κινδύνου επαφής με αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα βιολογικά υλικά των παιδιών. Η χρήση της μάσκας συστήνεται επίσης, κατά την ετοιμασία ή/και επιμέλεια φαγητού. Η σωστή χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική ( https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/). 

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το επισκεπτήριο και τους εξωτερικούς συνεργάτες της κατασκήνωσης. 

5. Διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 

Σε περίπτωση που κάποιος κατασκηνωτής ή μέλος του προσωπικού, εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19: 

 Φοράει μάσκα (κατά προτίμηση υψηλής αναπνευστικής προστασίας, τύπου KN95, N95, FFP2 ή ανάλογη) και οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί και ενημερώνεται ο ιατρός της κατασκήνωσης προκειμένου να προβεί στην πρώτη κλινική αξιολόγηση 

 Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό που θα παρευρίσκεται στην κλινική αξιολόγηση (μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων 

 Ειδοποιείται ο γονέας / κηδεμόνας για να παραλάβει το παιδί 

 Ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον το άτομο εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει διαγνωστικός έλεγχος με μοριακό διαγνωστικό τεστ (PCR) ή ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) 

 Εν αναμονή του αποτελέσματος, το άτομο παραμένει σε απομόνωση με κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο (οδηγίες στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr) 

 

Αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό 

 Ενημερώνεται άμεσα ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης και ακολουθεί επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (κατασκηνωτές, μέλη του προσωπικού κτλ) 

 Ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που κινήθηκε ο ασθενής (οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ:   https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf) 

 Το θετικό άτομο θα απομακρυνθεί από την κατασκήνωση για τουλάχιστον 5 ημέρες (ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα έναρξης των συμπτωμάτων ή σε περίπτωση ασυμπτωματικού ατόμου, η ημέρα του θετικού διαγνωστικού ελέγχου) και μπορεί να επιστρέψει από την 6η ημέρα και μετά, εφόσον είναι ελεύθερο συμπτωμάτων και με την προϋπόθεση αρνητικού αποτελέσματος σε ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test)  

 

 Διαχείριση στενών επαφών κρούσματος COVID-19 στην κατασκήνωση: 

Α) Όλα τα άτομα (κατασκηνωτές και προσωπικό) που είναι πλήρως εμβολιασμένα ή με ιστορικό νόσου COVID-19 το τελευταίο 6μηνο, και από τη διαδικασία της επιδημιολογικής διερεύνησης διαπιστώθηκε ότι ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή: 

 δεν παραμένουν σε απομόνωση και δεν χρειάζεται να απομακρυνθούν από την κατασκήνωση, εφόσον είναι ασυμπτωματικά 

 Συστήνεται να φορούν μάσκα (κατά προτίμηση υψηλής αναπνευστικής προστασίας, τύπου KN95, N95, FFP2 ή ανάλογη), για 10 ημέρες μετά την τελευταία επαφή τους με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με άλλα άτομα εκτός αυτών που διαμένουν στον ίδιο κοιτώνα ή σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού 

 Θα είναι σε εγρήγορση και θα βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση της υγείας τους, για την έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων που είναι συμβατά με νόσο COVID-19, για 10 ημέρες μετά την τελευταία επαφή τους με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και σε τέτοια περίπτωση θα διενεργείται άμεσα rapid test 

 Θα υποβληθούν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο με δύο rapid test, τις ημέρες 0-1 και την ημέρα 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα (ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα τελευταίας επαφής με κρούσμα) 

 

Β) Όλα τα άτομα (κατασκηνωτές και προσωπικό) που ΔΕΝ είναι πλήρως εμβολιασμένα ή ΔΕΝ έχουν ιστορικό νόσου COVID-19 το τελευταίο 6μηνο, και από τη διαδικασία της επιδημιολογικής διερεύνησης διαπιστώθηκε ότι ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή: 

 Θα απομακρυνθούν από την κατασκήνωση και θα παραμείνουν σε απομόνωση για 5 ημέρες 

 Μπορούν να επιστρέψουν στην κατασκήνωση από την 6η ημέρα και μετά, εφόσον στο διάστημα αυτό δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, παραμένουν ασυμπτωματικά και προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα σε rapid test που διενεργήθηκε την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα 

 Συστήνεται να φορούν μάσκα (κατά προτίμηση υψηλής αναπνευστικής προστασίας, τύπου KN95, N95, FFP2 ή ανάλογη), έως την πάροδο 10 ημερών μετά την τελευταία επαφή τους με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με άλλα άτομα εκτός αυτών που διαμένουν 

στον ίδιο κοιτώνα ή σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού 

 

Αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό: 

 Ο κατασκηνωτής θα μπορεί να επιστρέψει στην κατασκήνωση μετά την συμπλήρωση τουλάχιστον ενός 24ώρου από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του και με ιατρική γνωμάτευση που θα βεβαιώνει ότι δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα. 

 

 

Οδηγίες για τη λειτουργία κατασκηνώσεων ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων ατόμων 

Α. Οργάνωση 

Για την ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων κατά τη θερινή περίοδο και λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σχετικά με την επιδημία από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη οργανωτικών μέτρων και ο καθορισμός διαδικασιών σε κάθε κατασκήνωση. Στα γενικά μέτρα οργάνωσης των κατασκηνώσεων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:  

1. Ορισμός υπευθύνου σε κάθε κατασκήνωση, με την αρμοδιότητα και το καθήκον της ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού, των κατασκηνωτών και των γονέων σχετικά με τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα υγιεινής, την κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών σε συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού και την καθημερινή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και οδηγιών. 

Εξασφάλιση του απαιτούμενου προσωπικού, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων. 

 

Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρηθούν με μεγάλη προσοχή γιατί τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και συχνά συνυπάρχουν προβλήματα υγείας όπως είναι τα καρδιολογικά ,αναπνευστικά και νευρολογικά νοσήματα. 

 

2. Συστηματική εκπαίδευση προσωπικού και κατασκηνωτών 

3. Οργάνωση της κατασκηνωτικής ζωής με επίκεντρο την δημιουργία μικρών και σταθερών ομάδων κατασκηνωτών και προσωπικού σε όλο το φάσμα της διαμονής και των δραστηριοτήτων και διασφάλιση της ελάχιστης ανάμιξης τους. Το προσωπικό κάθε ομάδας να είναι σταθερό και να μην εναλλάσσεται. 

4. Καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των μελών της κατασκήνωσης, σε συνεργασία με το προσωπικό και την ιατρονοσηλευτική ομάδα, με εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση περιστατικού με συμβατά συμπτώματα με λοίμωξη COVID-19 

5. Συντονισμός της διαχείρισης υπόπτου κρούσματος και της επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ 

6. Ανάρτηση σε εμφανή και συχνά επισκεπτόμενα σημεία, έντυπου ενημερωτικού υλικού (π.χ. αφίσες) για την υπενθύμιση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση προσωπικού και κατασκηνωτών, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και πρόληψης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού (υγιεινή χεριών, αναπνευστική υγιεινή, τήρηση αποστάσεων κ.τ.λ.) 

7. Πρόβλεψη για την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από COVID-19.  

 Μέλη του προσωπικού που ανήκουν σε ορισμένες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να εργαστούν με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους και με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, σε δραστηριότητα που δε θα τους εκθέτει σε άμεση επαφή με τους κατασκηνωτές και θα περιορίζει τον κίνδυνο έκθεσης τους στον ιό (τηλε-εργασία, ατομικό γραφείο κ.τ.λ.). 

 Κατασκηνωτές, παιδιά ή ενήλικες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να συμμετέχουν στην κατασκήνωση εφόσον υπάρχει έγγραφη βεβαίωση του θεράποντος ιατρού. 

 Κατασκηνωτές και προσωπικό που στο στενό τους περιβάλλον υπάρχει άτομο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην εκθέσουν τα άτομα αυτά στον κίνδυνο λοίμωξης. 

 Συστήνεται rapid test για κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε όλους τους κατασκηνωτές και τους συνοδούς/φροντιστές τους, 24 ώρες πριν την είσοδο στην κατασκήνωση. Επίσης, μοριακός έλεγχος συστήνεται να πραγματοποιείται και σε όλα τα σταθερά μέλη του προσωπικού της κατασκήνωσης στο τέλος της κάθε 10ήμερης κατασκηνωτικής περιόδου και πριν την έναρξη της επόμενης και την υποδοχή της νέας ομάδας κατασκηνωτών. 

Β. Γενικές αρχές 

1. Αποφυγή εισαγωγής του ιού στο χώρο της κατασκήνωσης 

 Το προσωπικό που θα εργαστεί στην κατασκήνωση, θα πρέπει να είναι ενήμερο και ευαισθητοποιημένο για τα συμπτώματα που είναι συμβατά με 

λοίμωξη COVID-19 και να προσέλθει για εργασία μόνο εφόσον είναι ελεύθερο συμπτωμάτων. Οι κατασκηνωτές ή οι κηδεμόνες των παιδιών θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι για να φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση ενήλικες ή παιδιά δε θα πρέπει να έχουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα που θέτουν την υποψία λοίμωξης COVID-19 και θα έχουν ελεγχθεί για αυτά πριν την προσέλευση τους. 

 Η προσέλευση των κατασκηνωτών θα γίνεται σταδιακά και με προγραμματισμό ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Στην είσοδο θα γίνεται έλεγχος από εκπαιδευμένο προσωπικό με ερωτηματολόγιο που θα εστιάζει σε τρία θέματα: 

α)την ύπαρξη συμπτωμάτων (πυρετός ,βήχας, καταρροή, φαρυγγαλγία, μυαλγίες, διάρροιες, έμετοι, κεφαλαλγία, κ.τ.λ.) 

β) το ιστορικό επαφής τις τελευταίες 14 ημέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, δε θα επιτρέπεται η είσοδος και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης για την περαιτέρω διαχείριση 

γ) το αποτέλεσμα αρνητικού rapid test 24 ωρών για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 και ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού για τη συμμετοχή στην κατασκήνωση ατόμων που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.  

 Περιορισμός και έλεγχος εισόδου στο χώρο της κατασκήνωσης στα απολύτως απαραίτητα άτομα για τη λειτουργία (προμηθευτές, προσωπικό καθαριότητας, τεχνική υπηρεσία κτλ.). Τα άτομα αυτά θα πρέπει να εισέρχονται φορώντας μάσκα και οι μετακινήσεις τους μέσα στο χώρο της κατασκήνωσης θα πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες για τη διεκπεραίωση του έργου τους. 

 Συστήνεται η προσέλευση των κατασκηνωτών να γίνεται με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο, εάν είναι εφικτό. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται πούλμαν για τις μετακινήσεις των κατασκηνωτών, θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Δ1α/Γ.Π.οικ. 32009/23-5-2020 Κ.Υ.Α. ΦΕΚ Β΄ 1988/23-5-2020) για τη λειτουργία των τουριστικών οχημάτων και να υπάρχει υπεύθυνος συνοδός από το προσωπικό της κατασκήνωσης, ώστε να επιβλέπεται η ορθή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων κατά τη μετακίνηση, η τήρηση των αποστάσεων και η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και χρονοκαθυστέρηση, προς αποφυγή συνωστισμού . 

 Προγραμματισμός όλων των δραστηριοτήτων σε μικρές ομάδες κατασκηνωτών. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να είναι προκαθορισμένες και σταθερές ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν, η ανάμιξη των ατόμων και κατά συνέπεια να περιορίζονται οι πιθανότητες διασποράς ιογενών λοιμώξεων. Η οργάνωση της κατασκηνωτικής ζωής θα πρέπει να 

τροποποιηθεί έτσι ώστε κοινές δράσεις και εκδηλώσεις να αφορούν περιορισμένο αριθμό κατασκηνωτών και να περιλαμβάνουν πάντα τις ίδιες σταθερές ομάδες. Με τον τρόπο αυτό, εκτός του περιορισμού του κύκλου διασποράς μιας ενδεχόμενης λοίμωξης, διευκολύνεται σημαντικά η έγκαιρη και αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19. 

 Το επισκεπτήριο απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, εάν υπάρξει ειδική ανάγκη. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να έρχεται αυστηρά ένας μόνο γονέας/επισκέπτης για κάθε κατασκηνωτή που θα φορά μάσκα και θα παραμένει για σύντομο χρονικό διάστημα. Η είσοδος γονέων/επισκεπτών στους κοιτώνες δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση. 

 Για τους ενήλικες/ υπερήλικες κατασκηνωτές απαγορεύονται οι επισκέψεις. 

 Απαγορεύονται οι άδειες για έξοδο των κατασκηνωτών 

 Οι άδειες των μελών του προσωπικού που διαμένουν στο χώρο της κατασκήνωσης περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. 

 Οι συνοδοί/φροντιστές των κατασκηνωτών ΑΜΕΑ διαμένουν στον ίδιο χώρο μαζί τους στο διπλανό κρεβάτι και δεν εξέρχονται από την κατασκήνωση που λειτουργεί ως κλειστή δομή. 

 

2. Μέτρα κοινωνικών αποστάσεων 

2.1 Διαμονή 

 Συστήνεται στο χώρο διαμονής των κατασκηνωτών να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των κρεβατιών που είναι τοποθετημένα παράλληλα. 

 Σε περιπτώσεις που οι διαθέσιμες κλίνες είναι κουκέτες και η χρήση τους είναι αναπόφευκτη, συστήνεται η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των κουκετών και η διάταξη ύπνου «πόδια-κεφάλι», τόσο μεταξύ των ατόμων που κοιμούνται στην ίδια κουκέτα, όσο και μεταξύ των ατόμων που κοιμούνται στο ίδιο επίπεδο σε διπλανές κουκέτες. Ηλικιωμένοι κατασκηνωτές και ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα δε μπορούν να κοιμούνται σε κουκέτες. 

 Τα ατομικά είδη κάθε ατόμου ΑμεΑ φυλάσσονται χωριστά συνήθως δίπλα στα κρεβάτια τους στα ατομικά είδη ταξιδίου (βαλίτσες) ή σε ερμάρια δίπλα στους κοιτώνες. 

Αν κρίνεται σκόπιμο να γίνει σύσταση ώστε οι υπεύθυνοι κάθε ομάδας να εκπαιδεύουν τα άτομα ΑμεΑ ότι λόγοι υγιεινής επιβάλλουν να μην ανταλλάσουν ατομικά είδη. 

Οι συνοδοί μπορούν να επεμβαίνουν στην ατομική χρήση των ατομικών ειδών. 

Για τους ηλικιωμένους δεν τίθεται θέμα ανταλλαγών ειδών ατομικής υγιεινής. 

 Σε κοιτώνες που διαθέτουν εσωτερική τουαλέτα να γίνεται χρήση αυτής από τους διαμένοντες με τήρηση των κανόνων υγιεινής, για αποφυγή του συνωστισμού και της αναμονής στις κοινόχρηστες τουαλέτες. 

 Αποτροπή της ανταλλαγής επισκέψεων στους χώρους διαμονής καθώς και της κοινής χρήσης ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων και λοιπών προσωπικών αντικειμένων. 

2.2 Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής 

Συστήνεται η οργάνωση των δραστηριοτήτων αυτών να εναρμονίζεται με το πνεύμα περιορισμού του αριθμού των συμμετεχόντων, ώστε να γίνεται χρήση των εγκαταστάσεων από προκαθορισμένες και σταθερές υποομάδες κατασκηνωτών σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και να αποφεύγεται η ανάμιξη κατασκηνωτών από άλλες ομάδες/κοινότητες. 

Στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προτείνεται ο επιμερισμός των ατόμων σε χώρο και χρόνο, ώστε να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες και υποδομές της κατασκήνωσης με όσο το δυνατό πιο δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο για τους κατασκηνωτές. 

2.3 Σίτιση 

 Συστήνεται η εξασφάλιση ατομικών σκευών και κατά προτίμηση μιας χρήσης. 

 Εάν γίνεται χρήση της τραπεζαρίας, αυτή θα πρέπει να προϋποθέτει την εξυπηρέτηση μικρού αριθμού ατόμων κάθε φορά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά τη διαδικασία διανομής του γεύματος. 

 Εάν υπάρχουν κυλικεία στο χώρο της κατασκήνωσης, θα πρέπει να προσφέρουν μόνο συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά και να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των κατασκηνωτών στην αναμονή για εξυπηρέτηση. 

 

2.4 Κοινόχρηστοι χώροι τουαλέτας και υγιεινής 

 Προγραμματισμός ωραρίου ανά ομάδες για την ατομική υγιεινή και το μπάνιο των κατασκηνωτών με πρόβλεψη για έκτακτες ανάγκες. 

 Επίβλεψη στην αναμονή ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις. 

 Διασφάλιση επάρκειας ειδών ατομικής υγιεινής (π.χ. σαπούνι, χειροπετσέτες, αντισηπτικό κ.ά.) στις τουαλέτες. 

 Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού (αφίσες κ.ά.) για την εκπαίδευση των κατασκηνωτών σχετικά με τις πρακτικές πλυσίματος των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής. 

 

3. Καθαριότητα χώρων, απολύμανση επιφανειών 

 

 Συστηματικός και επαρκής φυσικός αερισμός όλων των χώρων και ιδιαίτερα των κοιτώνων. 

 Εάν υπάρχουν κλιματιστικά, μπορούν να χρησιμοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα και τις περσίδες προσανατολισμένες σε κάθετη ροή και με την προϋπόθεση της συστηματικής και πρόσφατης συντήρησης τους. Εάν υπάρχουν ανεμιστήρες οροφής μπορούν να χρησιμοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα και σε χαμηλή ένταση όσο αυτό είναι δυνατόν. Ανεμιστήρες οριζόντιας ροής πρέπει να αποφεύγονται επειδή μπορεί να μεταφέρουν σταγονίδια σε μεγαλύτερη απόσταση. (Περισσότερες πληροφορίες: «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων», 24/04/20, https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/klimatistika-covid19.pdf) & (Αθήνα, 23 -04-2020 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. Πρωτ:Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 26635(ΑΔΑ: 9ΙΥΧ465ΦΥΟ-9ΗΣ).Πέρα από τις συνήθεις καθημερινές εργασίες καθαρισμού των χώρων, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται και αγγίζονται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες, , κ.τ.λ.), καθώς και της τουαλέτας, με κοινά καθαριστικά. Στις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται ή αγγίζονται συχνά όπως και στις τουαλέτες πρέπει να ακολουθεί, μετά τον καθαρισμό, εφαρμογή απολυμαντικού, όπως διαλύματος χλωρίνης ή αλκοολούχου αντισηπτικού. 

 Προσοχή: τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης πρέπει να φυλάσσονται με ασφάλεια, σε ξεχωριστό χώρο προς αποφυγή του κινδύνου δηλητηρίασης ή ερεθιστικής δράσης σε δέρμα και βλεννογόνους. 

 Αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΟ SARS-CoV-2» 14Μαΐου 2020  https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf. 

 Επισημαίνεται ότι ΔΕΝ ενδείκνυται η απολύμανση με ψεκασμό ή εκ-νέφωση των εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (   https://www.who.int/publications-detail/cleaning-and-disinfection-of-environmental-surfaces-inthe-context-of-covid-19). 

 

 

4. Μέτρα ατομικής υγιεινής ΚΑΙ υποδομή/εκπαίδευση 

 

 Εκπαίδευση των κατασκηνωτών και συστηματική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. Προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση υποδομών και υλικών, όπως νιπτήρες με τρεχούμενο νερό και αλκοολούχα αντισηπτικά που θα εφαρμόζονται πάντα με επίβλεψη ιδιαίτερα για παιδιά ΑΜΕΑ. 

 Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Θα ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. 

 Συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση κοινού εξοπλισμού ή συσκευών, ή μετά από αθλητικές δραστηριότητες και χρήση οργάνων γυμναστικής. 

 Τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, 

απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών. 

 Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. 

 Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων και συσκευών. 

 Απαγορεύεται οι κατασκηνωτές να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια. 

 Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό. 

 Συνιστάται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό της κατασκήνωσης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, σε συνθήκες δυσκολίας τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ ενηλίκων (π.χ. γραφεία) ή κινδύνου επαφής με αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα βιολογικά υλικά των κατασκηνωτών. Η χρήση της μάσκας συστήνεται επίσης, κατά την ετοιμασία ή/και επιμέλεια φαγητού. Η σωστή χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική (  https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/). 

 Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική για τους εξωτερικούς συνεργάτες της κατασκήνωσης. 

 Οι συνοδοί/φροντιστές καθώς και μέλη του προσωπικού, όταν έρχονται σε στενή επαφή με κατασκηνωτές και η φύση της εργασίας τους θέτει τον κίνδυνο έκθεσης σε εκκρίσεις του αναπνευστικού ή άλλα βιολογικά υγρά, θα πρέπει εκτός από την προστατευτική μάσκα, να φορούν γάντια μιας χρήσης, αδιάβροχη ποδιά και οφθαλμική προστασία (ασπίδα προσώπου ή γυαλιά ευρέος οπτικού πεδίου). Μετά την αφαίρεση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας θα πρέπει να ακολουθεί υγιεινή των χεριών. 

 

5. Διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που κάποιος κατασκηνωτής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19; 

 Ο κατασκηνωτής φοράει μάσκα και οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί και ενημερώνεται ο ιατρός της κατασκήνωσης προκειμένου να προβεί στην πρώτη κλινική αξιολόγηση. 

 Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό, που θα παρευρίσκεται στην κλινική αξιολόγηση (μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων. 

 Ειδοποιείται ο γονέας / κηδεμόνας/συγγενής για να παραλάβει τον κατασκηνωτή. 

 Ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο κατασκηνωτής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ. 

 Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο κατασκηνωτής παραμένει σε απομόνωση με κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο (οδηγίες στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr) 

 

Αν το τεστ βγει θετικό 

 Ενημερώνεται άμεσα ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης και ο ΕΟΔΥ. 

 Ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (κατασκηνωτές, μέλη του προσωπικού κ.τ.λ.). 

 Ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που κινήθηκε ο ασθενής (οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf) 

 Όλα τα άτομα που από τη διαδικασία της επιδημιολογικής διερεύνησης διαπιστώθηκε ότι ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή, θα απομακρυνθούν από την κατασκήνωση, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους για 14 ημέρες μετά την τελευταία επαφή τους με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

 

Αν το τεστ βγει αρνητικό: 

 Ο κατασκηνωτής θα μπορεί να επιστρέψει στην κατασκήνωση μετά την συμπλήρωση τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του και με ιατρική γνωμάτευση που θα βεβαιώνει ότι δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα. 

 

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν: 

Α. οι κατασκηνώσεις που έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με την αριθμ. Δ22 / οικ. 37641 / 1450 / 22-8-2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας κατασκηνώσεων που οργανώνονται με ίδια μέσα, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή από φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα ή από Δημόσιες Υπηρεσίες ή Οργανισμούς ή Οργανώσεις» (ΑΔΑ: ΩΙΖ6465Θ1Ω-0ΙΓ) (Φ.Ε.Κ. 2712 / 2016 τ. Β΄) και 

Β. οι κατασκηνώσεις του κρατικού κατασκηνωτικού προγράμματος αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα λειτουργήσουν με ευθύνη των Δήμων σύμφωνα με την αριθμ. 38499 / 21-4-2022 Κ.Υ.Α «Ανάθεση οργάνωσης και λειτουργίας κατασκηνώσεων του Κρατικού Προγράμματος σε Δήμους» (Φ.Ε.Κ. 2107 / 2022 τ. Β΄).- 

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 

 

ΔΟΜΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : 

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης periferiatxis@perif-amth.gr 

Περιφέρεια Αττικής preratt@patt.gov.gr 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου pv@pvaigaiou.gov.gr 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας grafeio.pde@pde.gov.gr 

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας info@pdm.gov.gr 

Περιφέρεια Ηπείρου perifereiarxis@php.gov.gr 

Περιφέρεια Θεσσαλίας periferiarxis@thessaly.gov.gr 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων pin@pin.gov.gr 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας a.tzitzikostas@pkm.gov.gr 

Περιφέρεια Κρήτης arnaoutakis@pkr.gov.gr 

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου g.hatzimarkos@pnai.gov.gr 

Περιφέρεια Πελοποννήσου periferiarxis@ppel.gov.gr 

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας periferiarxis@pste.gov.gr 

Δήμο Μαραθώνος info@marathon.gr 

Δήμο Λαυρεωτικής dhmarxos@lavrio.gr 

Δήμο Αμφιλοχίας dimamfi@otenet.gr 

Δήμο Παγγαίου info@dimospaggaiou.gr 

Δήμο Αλεξανδρούπολης dimos@alexpolis.gr 

Δήμο Χερσονήσου dimos@hetsonisos.gr 

Δήμο Χανίων dimos@chania.gr 

Δήμο Βόλβης dimos@dimosvolvis.gr 

Δήμο Πολυγύρου dimathos@polygyros.gr 

Δήμο Αγιάς info@dimosagias.gr 

Δήμο Κέρκυρας mayor@corfou.gov.gr 

Δήμο Καλαμάτας dhmarxos@kalamata.gr 

Δήμο Αριστοτέλη gr.dimarhou@dimosaristoteli.gr 

Δήμο Λίμνης Πλαστήρα dlplastira@0847.syzefxis.gov.gr 

Δήμο Χίου Pronoia@chios.gov.gr 

Δήμο Μυτιλήνης hkoynt@gmail.com 

Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. posgamea@otenet.gr 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ : 

1. Γραφείο Υφυπουργού 

2. Γραφείο Γενικού Γραμματέα 

Κοινωνικής Αλληλεγγύης και 

Καταπολέμησης της Φτώχειας 

3. Γραφείο Προϊσταμένης Γενικής 

Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης  

4.  Διεύθυνση Πολιτικών ΑμεΑ 

5. Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας