Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Τα ενδιαφέροντα τους αναπήρους άρθρα του νέου νόμου 4779 σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων

Τα ενδιαφέροντα τους αναπήρους άρθρα του νέου νόμου 4779 σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων


Για την καλύτερη κατανόηση προτάσσω και μέρος από την εισηγητική έκθεση του νόμου

Μανώλης ΜΠασιάς

Εισηγητική έκθεση του νόμου

Άρθρο 8 Με το άρθρο 8 (άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) προβλέπεται η υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες να μην εμπεριέχουν, πρώτον, υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, και δεύτερον, δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος.

Άρθρο 10 Με το άρθρο 10 (άρθρο 7 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) προβλέπεται ότι πρέπει να αυξάνεται σταδιακά η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων που παρέχονται στη χώρα μας. Η προσβασιμότητα επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με τον υποτιτλισμό των προγραμμάτων και τη χρήση νοηματικής γλώσσας, ηχητικών περιγραφών και προφορικών υποτίτλων. Επιβάλλεται, επίσης, στους παρόχους των υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας η υποχρέωση υποβολής ετήσιας έκθεσης προς τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Ε.Σ.Ρ. σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τις ως άνω υποχρεώσεις, καθώς και η από πλευράς

τους κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την προοδευτική λήψη μέτρων προς τον σκοπό της εξασφάλισης της προσβασιμότητας από άτομα με αναπηρία σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των προγραμμάτων τους.

Άρθρο 14 Με το άρθρο 14 (άρθρο 9 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) διασφαλίζεται η συμμόρφωση των οπτικοακουστικών εμπορικών ανακοινώσεων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σχετικές με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την αποφυγή διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.λπ., ενώ προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία ειδικά των ανηλίκων.

Άρθρο 32 Με το άρθρο 32 (άρθρο 28β της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) διασφαλίζεται η υποχρέωση των πλατφορμών διαμοιρασμού βίντεο να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα α) για την προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο για τη σωματική, ψυχική ή ηθική τους ανάπτυξη, αλλά και όλων των πολιτών από ρητορική μίσους ή περιεχόμενο που παρακινεί σε βία ή του οποίου η διάδοση συνιστά δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος και β) για τη θέσπιση μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου του ως άνω περιεχομένου, καθώς και για τη δημιουργία σχετικών εργαλείων αναφοράς.

Άρθρο 33 Με το άρθρο 33 (άρθρο 30 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) ορίζεται ότι το Ε.Σ.Ρ., ως ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, είναι αρμόδιο για την εποπτεία εφαρμογής των κανόνων του παρόντος νόμου και για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους, ενώ τίθενται μια σειρά από προϋποθέσεις που διασφαλίζουν, περαιτέρω, την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου.

Άρθρο 41 Με την παρ. 3 διευκρινίζονται θέματα που αφορούν το ελάχιστο περιεχόμενο του προγράμματος εθνικής εμβέλειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, τη μετάδοση δελτίου ειδήσεων στην νοηματική γλώσσα ενώ, για λόγους διασφάλισης της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών, προβλέπεται ότι η επιλογή των διερμηνέων γίνεται μετά από γνώμη της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. 


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 

20 Φεβρουαρίου 2021 

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ 

Αρ. Φύλλου 27 

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4779 

Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Άρθρο 8 Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος (Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) 

Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά της φυλής, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές, τη θρησκεία, την αναπηρία, τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου. 

Άρθρο 10 Προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (Άρθρο 7 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) 

1.

Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας οφείλουν να αυξάνουν, συνεχώς και προοδευτικά, την προσβασιμότητα των υπηρεσιών τους σε άτομα με αναπηρία. Η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες επιτυγχάνεται, ιδίως, με τον υποτιτλισμό των προγραμμάτων, τη χρήση νοηματικής γλώσσας, την ακουστική περιγραφή και τον προφορικό υποτιτλισμό. 

2.

Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας υποβάλλουν μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους έκθεση στο Ε.Σ.Ρ. και στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, 

σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων της παρ. 1. Η Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης οφείλει να υποβάλλει έως τη 19η Δεκεμβρίου 2022, και στη συνέχεια ανά τριετία, έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την εφαρμογή της παρ. 1. 

3.

Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας οφείλουν να αναπτύσσουν σχέδια για τη σταδιακή αύξηση της προσβασιμότητας των υπηρεσιών τους σε άτομα με αναπηρία. Τα σχέδια αυτά κοινοποιούνται στο Ε.Σ.Ρ., καθώς και στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. 

4. 

Το Ε.Σ.Ρ., σε συνεργασία με κάθε άλλη αρμόδια Αρχή ή φορέα, οφείλει να παρέχει στα άτομα με αναπηρία πληροφορίες σχετικές με την προσβασιμότητα στα προγράμματα των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, καθώς και τη δυνατότητα υποβολής καταγγελιών, σχετικά με ζητήματα προσβασιμότητας, μέσω ειδικού ιστοτόπου. 

5.

Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας οφείλουν να παρέχουν, κατά τρόπον προσιτό και κατανοητό σε άτομα με αναπηρία, τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων ενημερώσεων και ανακοινώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. 

Άρθρο 14 Οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις (Άρθρο 9 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) 

2. Οι οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις απαγορεύεται: 

α) να θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, 

β) να εισάγουν ή να προάγουν διακρίσεις, ιδίως βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, παθήσεως, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, 

γ) να ενθαρρύνουν τρόπους συμπεριφοράς επιβλαβείς για την υγεία ή την ασφάλεια, δ) να ενθαρρύνουν τρόπους συμπεριφοράς καταφανώς επιβλαβείς για την προστασία του περιβάλλοντος, 

Άρθρο 32 Πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο (Άρθρο 28β της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) 

1.

Με την επιφύλαξη των άρθρων 11 έως 14 του π.δ. 131/2003 (Α΄ 116), οι πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ελλάδας, οφείλουν να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για την προστασία: 

α) των ανηλίκων από προγράμματα, βίντεο παραγόμενα από χρήστες και οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις, που ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση στη σωματική, ψυχική ή ηθική τους ανάπτυξη, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 9, 

β) του ευρέος κοινού από προγράμματα, βίντεο παραγόμενα από χρήστες και οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις που εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά της φυλής, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές, τη θρησκεία, την αναπηρία, τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου, 

Άρθρο 33 Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Άρθρο 30 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) 

1.

Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, όλες οι αρμοδιότητες του παρόντος, καθώς και η επίβλεψη της εφαρμογής των κανόνων του και η επιβολή κυρώσεων για τις παραβιάσεις τους, ανατίθενται στο Ε.Σ.Ρ., που είναι ανεξάρτητη αρχή και απολαμβάνει πλήρους λειτουργικής ανεξαρτησίας από την Κυβέρνηση και από οποιονδήποτε άλλον κρατικό και ιδιωτικό φορέα. 

2. 

Το Ε.Σ.Ρ. ασκεί τις αρμοδιότητές του με αμεροληψία και διαφάνεια, υπηρετώντας ιδίως τους στόχους της πολυφωνίας, της πολιτισμικής πολυμορφίας, της προστασίας των καταναλωτών, της προσβασιμότητας από άτομα με αναπηρία, της ίσης μεταχείρισης, της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και της προώθησης του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα άσκησης των αρμοδιοτήτων του. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του απαγορεύεται να ζητά ή να δέχεται οδηγίες από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Εφόσον απαιτείται, μπορεί να συνεργάζεται με άλλους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Το Ε.Σ.Ρ. υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΥΡΥΕΚΠΟΜΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ 

Άρθρο 41 Ρυθμίσεις για παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης - Τροποποιήσεις του ν. 4339/2015 

6.

Η μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 

15:00

έως 23:00 είναι υποχρεωτική για τους παρόχους γενικού ενημερωτικού περιεχομένου. Οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου μετά από γνώμη της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Οι παραπάνω ελάχιστες υποχρεώσεις δεν εμποδίζουν τους παρόχους περιεχομένου στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών προς εξυπηρέτηση των κωφών και βαρήκοων ατόμων, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13, όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη. 

7. 

Τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες την εβδομάδα από τις αναφερόμενες στην περ. β΄ της παρ. 2 κατηγορίες εκπομπών μεταδίδονται υποχρεωτικά με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα από τους παρόχους γενικού ενημερωτικού περιεχομένου και μετα

ξύ των ωρών 17.00 - 23.00. Οι πάροχοι μη ενημερωτικού περιεχομένου υπόκεινται στην υποχρέωση μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων με τρόπο που να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, κατά ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) τουλάχιστον του εβδομαδιαίου προγραμματισμού μεταδόσεών τους. Οι υποχρεώσεις της παρούσας εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του άρθρου 7 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13, όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη. 

Άρθρο 42 Ρυθμίσεις ως προς τους κατόχους άδειας παρόχου περιεχομένου ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής - Τροποποίηση του άρθρου εξηκοστού ογδόου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

12.

Οι κάτοχοι άδειας οφείλουν να μεριμνούν για την κατανόηση από κωφά και βαρήκοα άτομα ενός πεντάλεπτου τουλάχιστον καθημερινού δελτίου ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, εφόσον στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνονται ενημερωτικές εκπομπές. Επίσης οι κάτοχοι άδειας οφείλουν να διασφαλίζουν την κατανόηση από άτομα με αναπηρία ενός ημίωρου ανά δεκαπενθήμερο προγράμματος ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Οι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας επιλέγονται με βάση σχετικό κατάλογο, που υποβάλλεται στην κάτοχο της άδειας από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος».