Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Μερικές ενδιαφέρουσες εργασιακές διατάξεις του νόμου 4778/2021

Μερικές ενδιαφέρουσες εργασιακές διατάξεις του νόμου 4778/2021

20 Φεβρουάριος 2021

Επιμέλεια 

Επιστημονική ομάδα Taxheaven


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4778/2021 Μισθολόγιο, ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και άλλες επείγουσες διατάξεις


Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες Φορολογικές και  Εργασιακές - διατάξεις 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ' ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Άρθρο 31

3. Χορηγείται προκαταβολή στους  ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω  γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, έναντι της σύνταξης που δικαιούνται. Η  προκαταβολή αυτή δίνεται είτε βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον  e-ΕΦΚΑ, είτε με υπεύθυνη δήλωση για να συντομευθούν οι προθεσμίες  (άρθρο 34).

Αιτιολογική έκθεση 

  Ενισχύεται το καθεστώς απονομής συντάξεων με μία διαδικασία προκαταβολής μέρους της σύνταξης στους δικαιούχους.

  Η σώρευση πολλών αιτημάτων νια συνταξιοδότηση και ο χρόνος που  μεσολαβεί από την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την έκδοση των αποφάσεων  για την απονομή των συντάξεων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη χορήγησης  προκαταβολής μέρους της σύνταξης που θα απονεμηθεί, ώστε  να αντιμετωπιστεί η απουσία εισοδήματος όσων καταθέτουν  αίτημα συνταξιοδότησης.



Προβλέπεται η προκαταβολή σύνταξης για τους ασφαλισμένους του  Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), οι οποίοι  υποβάλλουν ή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος,  αναπηρίας ή θανάτου. Η συγκεκριμένη παροχή έχει στοχευμένο χαρακτήρα  και εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται για την επιτάχυνση της  χορήγησης προσωρινών και οριστικών συντάξεων.

Πρωτίστως, στοχεύει να  ανακουφίσει τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένων όλων των  δικαιούχων ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, όπως το Ναυτικό  Απομαχικό Ταμείο, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης.  Οι δικαιούχοι προβλέπεται να λάβουν το ποσό της προκαταβολής ταχέως και  αναδρομικώς από το χρόνο που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης με  κατά το δυνατόν αυτοματοποιημένο τρόπο.

Σκοπείται, ταυτόχρονα, η άμεση χορήγηση κάποιου εισοδήματος, αντίστοιχου σε ύψος με την Εθνική Σύνταξη του άρθρου 7  του ν. 4387/2016, σε όσους θα υποβάλλουν στο μέλλον αιτήσεις  συνταξιοδότησης, εωσότου μειωθεί ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της  αίτησης και της απονομής της προσωρινής και οριστικής σύνταξης.

Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τους ασφαλισμένους του  Δημοσίου, ιδίως των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), των  Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Οργανισμών  Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α), οι οποίοι ήδη δικαιούνται προκαταβολή  σύνταξης δυνάμει του άρθρου 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών  Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α' 210).

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν , τους ασφαλισμένους που έχουν  υποβάλει αιτήματα για συνταξιοδότηση, των οποίων η εξέταση εκκρεμεί, και  όσους θα υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση στο μέλλον.

Άρθρο 34


  Προκαταβολή σύνταξης - Προσθήκη άρθρου 7Α στον ν. 4387/2016


  Μετά από το άρθρο 7 του ν. 4387/2016 (Α' 85) προστίθεται άρθρο 7Α ως εξής:


  «Άρθρο 7Α Προκαταβολή σύνταξης


  1. Στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής  Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω  γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου σύμφωνα με το άρθρο 17  του ν. 4670/2020 (Α' 43), χορηγείται προκαταβολή έναντι της συντάξεως  που δικαιούνται, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της  αίτησης συνταξιοδότησης έως το τέλος του μήνα έκδοσης προσωρινής  απόφασης συνταξιοδότησης ή, ελλείψει αυτής, έως το τέλος του μήνα  έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.


  2. Επί αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως  προκαταβολή, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει βάσει των  στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ ή δηλώνονται υπεύθυνα από τον ίδιο:


  α) κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης ή τέσσερις χιλιάδες  πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης και ηλικία εξήντα επτά (67) ετών  και άνω, ισούται με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ,


  β) κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης ή τέσσερις χιλιάδες  πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης και ηλικία εξήντα δύο (62) έως  εξήντα επτά (67) ετών, ισούται με τριακόσια εξήντα (360,00) ευρώ,


  γ) κατ’ ελάχιστον είκοσι (20) έτη ασφάλισης ή έξι χιλιάδες (6.000)  ημέρες ασφάλισης και ηλικία εξήντα δύο (62) έως εξήντα επτά (67) ετών,  ισούται με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ,


  δ) τις απαιτούμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις του χρόνου ασφάλισης  και ορίου ηλικίας και είναι κάτω των εξήντα δύο (62) ετών, ισούται με  τριακόσια εξήντα (360,00) ευρώ.


  3. Γ ια τον υπολογισμό του χρόνου της παρ. 2 λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος  διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον  e-ΕΦΚΑ φορέα κύριας ασφάλισης, όπως πιστοποιείται, ιδίως, από τα  διαθέσιμα μηχανογραφημένα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ.


  4. Επί αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, το ποσό που χορηγείται  ως προκαταβολή ισούται με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ. Η  χορήγηση της παροχής προϋποθέτει την ύπαρξη του ελάχιστου συντάξιμου  ποσοστού αναπηρίας και τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που  ορίζονται στις διατάξεις που διέπουν τους φορείς κύριας ασφάλισης του  e-ΕΦΚΑ.


  5. Επί αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου, η  χορήγηση της παροχής προϋποθέτει τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων  που ορίζονται στις διατάξεις που διέπουν τους φορείς κύριας ασφάλισης  του e-ΕΦΚΑ. Το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή ισούται με τριακόσια  ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο και, αν υπάρχουν  άλλα δικαιοδόχα μέλη, με επιπλέον τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00)  ευρώ ισομερώς επιμεριζόμενο σε αυτά.


  Επί αιτήσεων για χορήγηση, κατά μεταβίβαση, σύνταξης λόγω θανάτου του  συνταξιούχου, καταβάλλεται ποσό τριακοσίων ογδόντα τεσσάρων (384,00)  ευρώ στον επιζώντα σύζυγο και, αν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα μέλη,  επιπλέον ποσό τριακοσίων ογδόντα τεσσάρων (384,00) ευρώ ισομερώς  επιμεριζόμενο σε αυτά.


  6. Η παροχή δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:


  α) όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει  τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,


  β) όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,


  γ) όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή διακρατικών συμβάσεων.


  Αν μεταγενέστερα εκλείψει η περ. α), η παροχή χορηγείται από την πρώτη  ημέρα του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο υποβάλλεται από τους  ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά η σχετική αίτηση.


  7. Η παροχή είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που  θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Από  τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης παρακρατούνται και  οφειλές στον e-ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές.


  8. Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τα ποσά  που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους, σύμφωνα με το  παρόν, αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων  (Κ.Ε.Δ.Ε., ν.δ. 356/1974, Α' 90) και, σε κάθε περίπτωση, δύνανται να  παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον  e-ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών.


  9. Το παρόν εφαρμόζεται στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται  από την έναρξη ισχύος του, καθώς και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις  συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση  συνταξιοδότησης, με την επιφύλαξη της παρ. 6. 


  Στην περίπτωση των εκκρεμών αιτήσεων, τα ποσά του παρόντος  καταβάλλονται αναδρομικά σύμφωνα με την παρ. 1, κατόπιν ηλεκτρονικού  αιτήματος του δικαιούχου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας  Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).


  Επί των ποσών που καταβάλλονται αναδρομικά δεν επιβάλλεται κράτηση για  τον κλάδο ασθένειας, ενώ ο φόρος επιμερίζεται στα φορολογικά έτη που  αναλογεί η παροχή.


  10. Στο παρόν δεν υπάγονται οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι  δικαιούνται ή λαμβάνουν την προκαταβολή σύνταξης σύμφωνα με το άρθρο 57Α  του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α'  210).


  11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και  Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα για τη διαδικασία  υποβολής και διαχείρισης των αιτημάτων, τον τρόπο απόδειξης της  συνδρομής των προϋποθέσεων και κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή του  παρόντος.»




10. Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών-Ρύθμιση τμηματικής καταβολής


 Παρατείνεται περαιτέρω έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία καταβολής  οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και  ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία είχε αρχικά παραταθεί  μέχρι την 30ή  Απριλίου 2021 .  Η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται  αναγκαία λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των  επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής  δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

 Μετά τη λήξη της νέας παράτασης, οι προαναφερθείσες ασφαλιστικές οφειλές  μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 48 μηνιαίων  δόσεων με  επιτόκιο 2,5%, ή 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων. Και στις δυο  περιπτώσεις, το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι τα 50 ευρώ.

 Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής  πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ`  εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει  αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

 Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο  αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πρώτη δόση  καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της  αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία  εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Η  αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31  Ιανουαρίου 2022  (άρθρο 44).

Αιτιολογική έκθεση 

  Για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργοδοτών, για τους  οποίους η  προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών | περιόδων απασχόλησης  Φεβρουάριου έως και Απριλίου 2020 είχε παραταθεί έως 30 Απριλίου 2021,  καθώς και τη στήριξη αυτοπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, για  τους οποίους η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών περιόδου  απασχόλησης Φεβρουάριου έως και Μαΐου 2020 και τυχόν δόσεων οφειλής από  εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγουμένων ετών, είχε παραταθεί έως  30 Απριλίου 2021, προβλέπεται εκ νέου παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η εκ νεόυ παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται αναγκαία λόγω  της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της  πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής  δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Περαιτέρω, για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ανωτέρω οφειλών  και αντιμετώπισης των προβλημάτων ■ οικονομικής ρευστότητας των  οικονομικών μονάδων, κρίνεται ! αναγκαία και η πρόβλεψη νέου σχήματος ρύθμισης σαράντα οχτώ (48) δόσεων ή είκοσι τεσσάρων (24) δόσεων.

Άρθρο 44 Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών -Τροποποίηση του άρθρου 32 του ν. 4756/2020


  Οι παρ. 1, 3 και 10 του άρθρου 32 του ν. 4756/2020 (Α' 235) τροποποιούνται και το άρθρο 32 του ν. 4756/2020 διαμορφώνεται ως εξής:


  «Άρθρο 32


  Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής ή αναστολή είσπραξης


  1. Η προθεσμία καταβολής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών,  αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία παρατάθηκε μέχρι  την 30ή Απριλίου 2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των  αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το  άρθρο 3 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η  οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76), το άρθρο 23 της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α' 86), το άρθρο 8 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α' 83), το άρθρο 25 της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020, το άρθρο 10 του ν. 4684/2020 και το άρθρο 55 της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 90), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2  του ν. 4690/2020 (Α' 104), παρατείνεται εκ νέου μέχρι την 31 η  Δεκεμβρίου 2021. Οι ανωτέρω ασφαλιστικές οφειλές, μετά τη λήξη της  παράτασης της προθεσμίας καταβολής, δύνανται να υπαχθούν σε ρύθμιση  τμηματικής καταβολής έως και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίων δόσεων, με την  επιφύλαξη του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης ποσού πενήντα (50) ευρώ.


  2. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών  (ΚΕΑΟ). Κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του  ΚΕΑΟ. Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση  είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.


  3. Βασικές οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση της παρ. 1  κεφαλαιοποιούνται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί  τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής,  επιβαρύνονται από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση,  με επιτόκιο δυόμιση εκατοστιαίων μονάδων (2,5%) ετησίως υπολογισμένο.  Κατ’ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως  και είκοσι τεσσάρων (24) μηνιαίων δόσεων δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο.


  4. Η υπαγωγή στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η  πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα  υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης  καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από  τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση  καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη  αναγκαία λεπτομέρεια.


  5. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ.


  6. Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης,  την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων  οφειλών.


  7. Η ρύθμιση του παρόντος απόλλυται, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο (2) δόσεις της ρύθμισης.


  8. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής και οι  λοιποί όροι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, παρέχονται στον  οφειλέτη τα εξής ευεργετήματα:


  α) δυνατότητα χορήγησης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος,


  β) στις επιχειρήσεις της περ. ε' της παρ. 5 του άρθρου 8 του α. ν.  1846/1951 (Α' 179) χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για  την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου, εφόσον για το έργο για το οποίο  χορηγείται το αποδεικτικό δεν υφίστανται τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμες  οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, χορηγείται αποδεικτικό  ασφαλιστικής ενημερότητας με παρακράτηση ποσού ίσου με την οφειλή,


  γ) αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της  διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης  περιουσίας του οφειλέτη. Ειδικά για κατασχέσεις στα χέρια τρίτων που  έχουν επιβληθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 60 του ν. 3863/2010 (Α' 115),


  δ) αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη, κατά το άρθρο 1 του α.ν. 86/1967 (Α' 136),


  ε) αναστέλλεται η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.


  9. Η απώλεια της ρύθμισης επιφέρει τις ακόλουθες συνέπειες:


  α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,


  β) τη μετατροπή ως απαιτητής του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων,


  γ) την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέσα.


  10. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται μέχρι τις 31.1.2022.


  11. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται  να παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης, να  επανακαθορίζονται η διαδικασία υπαγωγής και τα αρμόδια όργανα της παρ.  2, να προβλέπονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να παρατείνεται η  προθεσμία της παρ. 10 και να ρυθμίζονται τυχόν ειδικότερα θέματα και  λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος.»




12. Προστατευόμενα πρόσωπα – Τροποποίηση του άρθρου 1 του ν. 2643/1998


 Αναφορικά με τα πρόσωπα που προστατεύονται από τον ν. 2643/1998 (Α’  220), η ρύθμιση ορίζει ότι για την προστασία αγωνιστών της Εθνικής  Αντίστασης και των τέκνων τους απαιτείται να έχουν καταστεί ανάπηροι ή  να έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στην Εθνική  Αντίσταση. Επίσης προστατεύονται τα τέκνα, ο επιζών σύζυγος και ο  επιζών γονέας προσώπων που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τραύματα ή  κακουχίες, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην αντιδικτατορική αντίσταση  κατά της χούντας των συνταγματαρχών  (άρθρο 35).

Αιτιολογική έκθεση 

  Με το άρθρο αυτό η Πολιτεία συμμορφώνεται με την υπ' αρ. 8/2019 απόφαση  του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Α.Ε.Δ.), σε σχέση με τα πρόσωπα  που προστατεύονται από τον ν. 2643/1998 (Α' 220), ορίζοντας ότι για την  προστασία αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των τέκνων τους  απαιτείται να έχουν καταστεί ανάπηροι ή να έχουν χάσει τη ζωή τους ως  αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στην Εθνική Αντίσταση.

  Η υφιστάμενη νομοθεσία έχει κριθεί αντισυνταγματική με την υπ' αρ.  8/2019 απόφαση του Α.Ε.Δ., επιπροσθέτως πρόκειται για νομοθεσία με  περιορισμένα χρονικά όρια και κύκλο προσώπων που καλύπτονται με ρητές  προβλέψεις που πρέπει να τροποποιηθούν.

Άρθρο 35

  Προστατευόμενα πρόσωπα - Τροποποίηση του άρθρου 1 του ν. 2643/1998


  Η περ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998 (Α' 220) αντικαθίσταται ως εξής:


  «γ. Όσοι έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την έννοια του ν.  1285/1982 (Α' 115), εφόσον κατέστησαν Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς  και τα τέκνα όσων κατέστησαν ΑμεΑ εξαιτίας της συμμετοχής τους στην  Εθνική Αντίσταση ή όσων πέθαναν εξαιτίας της συμμετοχής τους στην Εθνική  Αντίσταση. Επίσης, προστατεύονται τα τέκνα, ο επιζών σύζυγος και ο  επιζών γονέας προσώπων που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τραύματα ή  κακουχίες, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην αντιδικτατορική αντίσταση  κατά της χούντας των συνταγματαρχών από 21.4.1967 έως 24.7.1974.»