Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Υπόμνημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας, κο Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα: «Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του σωματείου - μέλους της Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την περικοπή εκ μέρους του ΟΠΕΚΑ του επιστημονικού προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι τυφλοί επιστήμονες οι οποίοι είναι ταυτοχρόνως και συνταξιούχοι, καθώς και την περικοπή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις και λοιπά αιτήματα του χώρου μας».


Υπόμνημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας, κο Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα: «Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του σωματείου - μέλους της Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την περικοπή εκ μέρους του ΟΠΕΚΑ του επιστημονικού προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι τυφλοί επιστήμονες οι οποίοι είναι ταυτοχρόνως και συνταξιούχοι, καθώς και την περικοπή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις και λοιπά αιτήματα του χώρου μας».

Ενόψει της παράστασης διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν σήμερα 29 Ιουνίου 2020 η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών αποστείλαμε στον Πρωθυπουργό το παρακάτω υπόμνημα

Ενόψει της παράστασης διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν σήμερα 29 Ιουνίου 2020 η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών αποστείλαμε στον Πρωθυπουργό το παρακάτω υπόμνημα:

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

        ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                        

web site:  www.pst.gr

 

 

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 887/335

Αθήνα, 29/06/2020

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας       

 

Προς: Πρωθυπουργό της Χώρας,

κο Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Κοιν.:  1) Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων

2) Υπουργό Επικρατείας,

κο Γεώργιο Γεραπετρίτη

3) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κο Ιωάννη Βρούτση

4) Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κα Δόμνα- Μαρία Μηχαηλίδου

5) Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

6) Ε.Σ.Α.μεΑ.

7) Σωματεία μέλη ΕΟΤ.

 

 

Θέμα: «Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του σωματείου - μέλους της Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την περικοπή εκ μέρους του ΟΠΕΚΑ του επιστημονικού προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι τυφλοί επιστήμονες οι οποίοι είναι ταυτοχρόνως και συνταξιούχοι,  καθώς και την περικοπή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις και λοιπά αιτήματα του χώρου μας».

 

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Ε.Ο.Τ., ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), καθώς και το σωματείο- μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών(Π.Σ.Τ.), απευθύνονται σε σας εκ νέου διαμαρτυρόμενοι έντονα για την αδικαιολόγητη, αυθαίρετη και στερούμενη νομίμων ερεισμάτων πράξη του ΟΠΕΚΑ, ο οποίος εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού προέβη ως μη όφειλε χωρίς νόμιμη αιτία στην περικοπή του επιστημονικού επιδόματος των τυφλών επιστημόνων, που ασκούν επάγγελμα σύμφωνα με το πτυχίο τους και τυγχάνουν παράλληλα και συνταξιούχοι, αρχής γενομένης από την τριακοστή πρώτη Μαρτίου του τρέχοντος έτους.  Το ως άνω αναφερόμενο επίδομα χορηγείται κατά πάγια πρακτική επί 47 συναπτά έτη, στους τυφλούς δικηγόρους και άλλους επιστήμονες που ασκούν αποδεδειγμένα επάγγελμα σύμφωνα με την ειδικότητα και το πτυχίο τους και εδράζεται στις ακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις:   ΦΕΚ 671, τεύχος Β΄13-06-1973 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΦΕΚ 641, τεύχος Β΄27-06-1974 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ ασκουμένων ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ,  ΦΕΚ 672, τεύχος Β΄14-07-1977  ΠΕΡΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,  ΦΕΚ 296 τεύχος Β΄26-3-1979 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΦΕΚ 931 τεύχος Β΄21-5-2008 Αύξηση επιδομάτων τυφλών μέχρι 2011.

Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση αποσκοπεί στην έμπρακτη ενθάρρυνση και στήριξη των τυφλών επιστημόνων στην άσκηση του επαγγέλματός τους και στην αντιμετώπιση κατά την επαγγελματική τους δραστηριότητα μέρους του πρόσθετου κόστους που απορρέει από την οπτική αναπηρία.  

Το πρόβλημα ανεφύει σε συναδέλφους επιστήμονες που τυγχάνουν συνταξιούχοι από προγενέστερη εργασία, εντούτοις βάσει της διάταξης του άρ.24 του ν.1968/1991, της διάταξης του αρ.27 παρ.4 εδ.γ, του ν.4670/2020 καθώς επίσης και του Κώδικα Δικηγόρων, δικαιούνται να ασκούν το επάγγελμα τους.

Οι εν λόγω περικοπές, οι οποίες διενεργήθηκαν μεσούσης της πανδημίας και απαγόρευσης μετακινήσεων, ευρισκόμενες σε αντίθεση με το πνεύμα του αρ.73 της κυρωθείσας ΠΝΠ με το ν.4690/2020, παρ’ ότι συνιστούν δυσμενείς διοικητικές πράξεις, έγιναν χωρίς έγγραφη ειδοποίηση των θιγομένων. Η απόφαση έχει ημερομηνία υπογραφής 05/05/2020 και η κοινοποίηση της στους ενδιαφερομένους ξεκίνησε μετά την εικοστή Μαΐου. Συνεπώς η κατάφωρη αυτή παραβίαση έχει αναδρομική ισχύ δύο με τρεις μήνες πριν την γνωστοποίηση της στους ενδιαφερόμενους. Ως αιτιολογία της απόφασης αναφέρεται ότι οι τυφλοί συνταξιούχοι που ασκούν αποδεδειγμένα το επάγγελμα σύμφωνα με το πτυχίο τους εμπίπτουν στην κατηγορία των συνταξιούχων και όχι των επιστημόνων και ως εκ τούτου δε δικαιούνται το επιστημονικό επίδομα. Αυτή η ερμηνεία όμως του ΟΠΕΚΑ είναι πρόδηλα εσφαλμένη, διότι ως γνωστό, κατά πάγια αρχή του γενικού διοικητικού δικαίου, όταν υπάρχουν πλείονες ρυθμίσεις δυνάμενες να εφαρμοστούν για τον ίδιο δικαιούχο, τότε εφαρμόζεται γι’ αυτόν η ευνοϊκότερη ρύθμιση. Μέχρι σήμερα, όσες φορές έχει ανακύψει σχετικό ερώτημα, οι γνωμοδοτήσεις των νομικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., που ασκούσαν μέχρι και το 2018 την αρμοδιότητα χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων, πάντα ενέτασσαν τους τυφλούς συνταξιούχους που αποδεδειγμένα ασκούν την επιστήμη τους στην κατηγορία των δικηγόρων / επιστημόνων και όχι των συνταξιούχων. Ειδικότερα, αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικές γνωμοδοτήσεις, την με αριθμ.πρωτ. 659/31/01/2005 της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθηνών και την με αριθμ. Πρωτ. 12596/21/05/2020 της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης, σύμφωνα με τις οποίες, κατ’ ορθή ερμηνεία των οικείων διατάξεων, τυφλοί δικηγόροι συνταξιούχοι που ασκούν αποδεδειγμένα δικηγορία, εντάσσονται στην κατηγορία των δικηγόρων, καθώς η συνταξιοδότηση τους δεν έχει ως προϋπόθεση την παραίτηση από το δικηγορικό λειτούργημα, ούτε την έκπτωση τους από τη δικηγορική ιδιότητα. Εξάλλου το εν λόγω επίδομα θεσπίστηκε προκειμένου να στηριχθούν οι τυφλοί επιστήμονες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ανεξαρτήτως αν τυγχάνουν συνταξιούχοι. Κατά συνέπεια δικαιούνται το επίδομα ως ασκούντες το επάγγελμα και την επιστήμη τους.  

Με βάση τα προεκτεθέντα, έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο επικοινωνίας με το Υπουργείο Εργασίας και δεδομένων των άκαρπων προσπαθειών μας, ζητάμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση, για την άρση αυτής της κατάφωρης παραβίασης και την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση. Το δημοσιονομικό κόστος για τη συγκεκριμένη ενίσχυση είναι μηδαμινό για τη Χώρα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια ουσιαστική και αναγκαία ενθάρρυνση για τους συναδέλφους,  προκειμένου να μετέχουν ενεργά και ισότιμα στην παραγωγική διαδικασία. Σημειώνουμε επίσης ότι στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 20/01/2018 στα Γραφεία της ΝΔ, είχατε επιδείξει ενδιαφέρον για τη θέσπιση κινήτρων και διευκολύνσεων, για τους τυφλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους τυφλούς ελεύθερους επαγγελματίες. Περαιτέρω,  τόσο στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και μετέπειτα ως πρωθυπουργός, έχετε δεσμευτεί ρητά, ότι η κυβέρνηση σας δεν πρόκειται να προβεί σε καμία περικοπή προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΑ προχώρησε αιφνίδια σε περικοπή του προνοιακού επιδόματος κατά το ήμισυ το οποίο λαμβάνουν άνεργοι συνάδελφοι, επειδή λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα (ορφανική σύνταξη), η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό του επιδόματος του ανέργου (πολλές φορές δε κατά πολύ μικρότερη), χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξαίρεση της παραγράφου Β.1. της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας με αριθμ. πρωτοκ. Π3α/Φ.32/3226/13-09-2001, καθώς και του υπ. αριθμ.3 της σύνοψης της ιδίας εγκυκλίου.  Πρόκειται για άτομα που έχει αποβιώσει ο γονέας τους, λαμβάνουν μέρος της σύνταξής του (σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεταξύ 80 και 160€ !!!) και κάποιων μάλιστα οι γονείς έχουν εκλείψει και οι δύο από τη ζωή.  Μάλλον πρόκειται για κάποιο λάθος στη διασταύρωση στοιχείων, πλην όμως, δεδομένης της κατάστασης πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, η αναστολή του αναπηρικού επιδόματος για αυτά τα άτομα και τις οικογένειες τους είναι τραγική (σχεδόν στο σύνολό τους τα επιδόματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, αφού αποτελούν και την μοναδική πηγή εσόδων κάλυψης δαπανών για την διαβίωσή τους), αλλά ήταν και εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις από τον ασφαλιστικό φορέα που λαμβάνουν τα μικροποσά αυτών των συντάξεων (περιορισμός-απαγόρευση κυκλοφορίας, μη ύπαρξη και αδυναμία χρήσης διαδικτύου από τα άτομα, απώλεια των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών κ.ο.κ.) στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό επί σειρά ετών και μετά από επαναλαμβανόμενους  ελέγχους που ήδη έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας των περιφερειών και των δήμων που είχαν την ευθύνη χορήγησης αυτών των επιδομάτων την τελευταία οκταετία μέχρι το 2019.  

Επιπρόσθετα, με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τρία ακόμη αιτήματα, σχετικά με ζητήματα που έχουν ανακύψει και δημιουργούν ιδιαίτερες δυσχέρειες στα άτομα με οπτική αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα μας συνοψίζονται ως ακολούθως:

1) Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι σε ορισμένες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ (3κ/2020, 1ε/2020) δεν έχει εφαρμοστεί το αρ.25 του ν.4440/2016, βάσει του οποίου προβλέπεται η θέσπιση ποσόστωσης 10% για την πρόσληψη ΑμεΑ και 5% για συγγενείς αυτών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο ως άνω αποκλεισμός συνιστά αδικαιολόγητη αρνητική διακριτική μεταχείριση και έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα ενός πλέγματος διατάξεων, που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:

Α) Την παρ.6 του αρ.21Σ. και το αρ.26 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται η λήψη θετικών μέτρων δράσης για τα ΑμεΑ, όπου απαιτείται.  

Β) Το Αρ.27 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με το οποίο διασφαλίζεται η ισότιμη απόλαυση στο δικαίωμα στην εργασία.

Γ) Τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Χώρα μας ανέλαβε πρόσφατα την προεδρεία. Επιπλέον δεν τυγχάνουν πλέον εφαρμογής στην πράξη οι προβλέψεις του ν.2643/1998, για προσλήψεις τυφλών τηλεφωνητών και δικηγόρων. Δεδομένου ότι το πρόβλημα της ανεργίας των ατόμων  με οπτική αναπηρία, είναι ιδιαίτερα οξυμένο, η κατοχύρωση της απασχόλησης και στην πράξη, συνιστά για εμάς μείζονα προτεραιότητα. Ζητάμε την εφαρμογή των προβλέψεων του οικείου νόμου και την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, λαμβανομένων υπόψη και των νέων επαγγελμάτων, που έχουν αναδυθεί λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και της μεταβολής των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

2) Ορισμένοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ΚΕΠΑ, διότι αν και λαμβάνουν ποσοστό αναπηρίας όρασης, από 80% και άνω, δεν αναγράφεται στην απόφαση, ως οφείλεται, ότι τα συγκεκριμένα άτομα χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου, με αποτέλεσμα να μην τους χορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία το επίδομα απολύτου αναπηρίας, το οποίο δίδεται στους συνταξιούχους υπό την ως άνω προϋπόθεση.

3) Μετά την ισχύ του Ν. 4387/2016 οι επικουρικές συντάξεις που απονέμονται στους συναδέλφους είναι πολύ μειωμένες σε σύγκριση με παλαιότερα και χωρίς την προσαύξηση του επιδόματος απολύτου αναπηρίας. Ως εκ τούτου ζητάμε την χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ισχύ του Νόμου 4387/2016,  η οποία να υπολογίζεται με βάσει τον Νόμο 612/1977 καθώς και χορήγηση επιδόματος απολύτου αναπηρίας επί της ως άνω επικουρικής σύνταξης.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα, για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή και επαγγελματική επιβίωση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

 

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

 

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

                      

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

 

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

 

Ο Πρόεδρος

Ηλίας Μαργιόλας              

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης