Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Αναδρομικά και για άτομα με βαριές αναπηρίες

Αναδρομικά και για άτομα με βαριές αναπηρίες
Πρόκειται για μια βαρύνουσας σημασίας απόφαση, καθώς οι συνταξιούχοι με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό άνω του 80%, όπως εν προκειμένω τα άτομα με ολική απώλεια όρασης, υπέστησαν δυσβάστακτες περικοπές στη σύνταξή τους καθώς και έπαψαν να τους χορηγούνται τα επιδόματα των δώρων και αδείας, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, κατά τρόπο άνισο, άδικο και υπέρμετρα επαχθή, τονίζει ο Αποστολίδης.
Αναδρομικά και για άτομα με βαριές αναπηρίες
Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει τα άτομα με βαριές αναπηρίες και κρίνει βάσιμους τους ισχυρισμούς τους περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που υπέστησαν στη σύνταξή τους με τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4093/2012 και της κατάργησης των δώρων των εορτών και αδείας, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, η υπ΄ αριθμ. 14692/2019 απόφαση του ΔΠΑ (15/10/2019) καλεί τον ΕΦΚΑ να λογαριάσει επακριβώς και να επιστρέψει τα αναδρομικά από 1/1/2013 έως 31/3/2015 στους τυφλούς δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μια βαρύνουσας σημασίας απόφαση, καθώς οι συνταξιούχοι με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό άνω του 80%, όπως εν προκειμένω τα άτομα με ολική απώλεια όρασης, υπέστησαν δυσβάστακτες περικοπές στη σύνταξή τους καθώς και έπαψαν να τους χορηγούνται τα επιδόματα των δώρων και αδείας, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, κατά τρόπο άνισο, άδικο και υπέρμετρα επαχθή, τονίζει ο Αποστολίδης. Για να προσθέσει: «Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, με τις κρίσεις που σε αυτή διαλαμβάνονται, δικαιώνει αυτή την ευπαθή ομάδα ατόμων με προβλήματα όρασης και ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη χρηματική τους αποκατάσταση».
Πηγή: www.tanea.gr