Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Άρθρο 67 ΝΟΜΟΣ 4488 και εισηγητική έκθεση αυτού, συνάντηση με αρμόδιο Υπουργό


Άρθρο 67 ΝΟΜΟΣ 4488/ΦΕΚ Α 137/13.9.2017
Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 67
Μη διάκριση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις οπτικοακουστικές δραστηριότητες
   1. Τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, προωθούν την εμπέδωση και το σεβασμό της αρχής της μη διάκρισης. Για τον σκοπό αυτό, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στους Κώδικες Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών Εκπομπών, Διαφημίσεων και Ψυχαγωγικών Προγραμμάτων που καταρτίζει, οφείλει να συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην πραγμάτωση της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας, στην ανάπτυξη ενός πλουραλιστικού διαλόγου για τα θέματα των ΑμεΑ και την προαγωγή της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρίες.
   2. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, υποχρεούνται να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπως ομιλούσες ιστοσελίδες, υποτιτλισμό, ακουστική περιγραφή, διερμηνεία νοηματικής, προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ΑμεΑ σε αυτά. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καθορίζονται τα μέσα, η διαδικασία καθώς και κάθε άλλο θέμα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.
Εισηγητική έκθεση του άρθρου 67 του νόμου 4488
Αρθρο 67
Επικοινωνία ΑμεΑ με διοικητικές αρχές, γλώσσες και μορφές επικοινωνίας
Το παρόν άρθρο προβλέπει την τροποποίηση διατάξεων που αφορούν στην επικοινωνία με τις διοικητικές αρχές και ρυθμίζει τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 της Σύμβασης για την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Με το παρόν άρθρο κατοχυρώνεται ρητά η γενική υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να επικοινωνεί με τρόπους προσβάσιμους στα άτομα με αναπηρία. Ενδεικτικά θεσπίζεται η πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα και η κοινοποίηση διοικητικών πράξεων στα Ατομα με Αναπηρίες σε προσβάσιμες μορφές, καθώς και η διασφάλιση της ακρόασης αυτών με πρόσφορους τρόπους. Περαιτέρω αναγνωρίζεται η ελληνική νοηματική ως γλώσσα των κωφών και των βαρήκοων πολιτών, ενώ η ελληνική γραφή Braille αναγνωρίζεται ως μορφή επικοινωνίας των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Και για τις δύο ως άνω περιπτώσεις η ελληνική πολιτεία υποχρεούται να λάβει μέτρα προώθησης, καθώς και να μεριμνήσει για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των κατηγοριών ατόμων που οι διατάξεις αυτές αφορούν.

Συνάντηση ΟΜΚΕ με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά
Ο κ. Παππάς ενημέρωσε ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία για όλα τα κράτη-μέλη ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο συγκροτεί σχετική επιτροπή. Ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της επιτροπής αυτής, της ΟΜΚΕ και της ΕΣΑμεΑ, για να εξασφαλιστεί η ποιότητα εργασίας και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), κ. Κωνσταντίνος Σίμψης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκο Παππά. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Ταμίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Κωνσταντίνος Γαργάλης. Η συνάντηση αφορούσε ζητήματα προσβασιμότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Ο κ. Σίμψης αναφέρθηκε στο άρθρο 67 του Ν. 4488/2017, βάσει του οποίου προβλέπεται η πλήρης πρόσβαση των κωφών/βαρηκόων σε τηλεοπτικά προγράμματα, τόσο στη δημόσια τηλεόραση όσο και στα ιδιωτικά κανάλια. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2017 αλλά αποτελεί κενό γράμμα καθώς δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται πλημμελώς. Τονίστηκε η ανάγκη να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των τηλεοπτικών καναλιών ο υποτιτλισμός σε πραγματικό χρόνο αλλά και η διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Συζητήθηκε, ακόμα, ο τρόπος με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες μπορούν εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κωφών/βαρήκοων πολιτών.
Ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε ότι θα συνηγορήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ενημέρωσε ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία για όλα τα κράτη-μέλη ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο συγκροτεί σχετική επιτροπή. Ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της επιτροπής αυτής, της ΟΜΚΕ και της ΕΣΑμεΑ, για να εξασφαλιστεί η ποιότητα εργασίας και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πηγή: https://www.patrasevents.gr/