Αφορολόγητο και με χάρτινες αποδείξεις ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ
Από τις αγορές με κάρτα, εξαιρούνται διάφορες κατηγορίες μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών οι οποίοι μπορούν να χτίσουν το αφορολόγητο όριο και με συλλογή χάρτινων αποδείξεων. Αυτοί είναι:
[...]Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Αφορολόγητο και με χάρτινες αποδείξεις ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ
Αφορολόγητο για όλους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών! Για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, που θα μπορούν να δηλώσουν ακόμα και χάρτινες-φυσικές αποδείξεις ώστε να πιάσουν το όριο δαπανών για κερδίσουν το αφορολόγητο. Στόχος, του υπουργείου, φέρεται να είναι η διευκόλυνση των φορολογούμενων, ώστε να αποκτήσουν αφορολόγητο.
Παρά την επιτυχία του 2017, όπου αυξήθηκαν κατά 40% οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, φαίνεται να υπάρχουν ακόμα δυσκολίες σε ορισμένες ομάδες πολιτών και στην ΑΑΔΕ, έφτασαν παράπονα και ενστάσεις φοροτεχνικών οι οποίοι τόνισαν πως την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, επικράτησε σύγχυση με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα συγκέντρωναν και χάρτινες αποδείξεις. Η λύση θα είναι τουλάχιστον φέτος, να γίνονται δεκτές και οι χάρτινες αποδείξεις. Όλα φυσικά, εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων.
Πως χτίζεται σήμερα το αφορολόγητο
Μισθωτοί συνταξιούχοι και αγρότες, που θέλουν να λάβουν την έκπτωση και να αποκτήσουν αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχουν εντός του 2017 δαπανήσει ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικό χρήμα, (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και απευθείας μεταφορά ποσών σε επαγγελματικό λογαριασμό καταστημάτων και επαγγελματιών). Αν όμως δεν φτάσουν το όριο (π.χ. 1.000 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ), τότε θα τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% και στις υπόλοιπες ηλεκτρονικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει.
Οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα δηλώνονται στον κωδικός 049-050 της φορολογικής δήλωσης, ο οποίος θα είναι προσυμπληρωμένος από το υπουργείο Οικονομικών, με στοιχεία που λαμβάνει κάθε μήνα για τη διενέργεια της φορο-λοταρίας.
Η κλίμακα δαπανών που χτίζει το αφορολόγητο
10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και
20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω
Έκτρωση φόρου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση
1.900 ευρώ χωρίς τέκνα.
1.950 ευρώ για 1 τέκνο.
2.000 ευρώ για 2 προστατευόμενα τέκνα.
2.100 ευρώ για 3 ή περισσότερα τέκνα.
Οι εξαιρέσεις που χτίζουν αφορολόγητο και χωρίς πλαστικό χρήμα
Από τις αγορές με κάρτα, εξαιρούνται διάφορες κατηγορίες μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών οι οποίοι μπορούν να χτίσουν το αφορολόγητο όριο και με συλλογή χάρτινων αποδείξεων. Αυτοί είναι:
70 ετών και άνω
Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που ζουν στο εξωτερικό.
Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
Φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
Φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία
Τρόφιμοι ψυχιατρείων και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας
Οι παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων θα μπορούν να χτίσουν το αφορολόγητο όχι μόνο με χάρτινες αποδείξεις αλλά και με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Πηγή: www.kontranews.gr