Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Μην πειράξετε τα επιδόματα και τις συντάξεις των τυφλών και άλλων βαριά αναπήρων. Οι περικοπές είναι αντίθετες με το σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες που έχει επικυρώσει το κράτος μας.


Εν όψει της προσεχούς υπογραφής της συμφωνίας με τους θεσμούς και των φημών ότι επίκεινται σκλη΄ρα μέτρα  κατά αναπήρων, ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με την εθνική ομοσπονδία τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και ζητούμε
να μην πειραχθούν καθόλου τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα, καθώς επίσης και οι συντάξεις κύριες και επικουρικές των τυφλών και άλλων βαριά αναπήρων.
Ζητούμε λοιπόν την εξαίρεση των αναπήρων αυτών:
α από κάθε περικοπή συντάξεων τόσο κυρίων όσο και επικουρικών 
β από κάθε πλαφόν συντάξεων και
γ από κάθε περικοπή των επιδομάτων των αναπήρων αυτών.
Οι εξαιρέσεις αυτές επιβάλλονται τόσο από το Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 21 παράγραφος 6, όσο και από τη συνθήκη των ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των αναπήρων, που κυρώθηκε με το νόμο 4074 του 2012, όσο και
από τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη που κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή της Ελλάδος με το νόμο 4359.
Όλες οι παραπάνω αυξημένης ισχύος διατάξεις αποσκοπούν στην προστασία της αναπηρίας που δεν μπορεί να αγνοηθεί και πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη κατά  την ψήφιση του νόμου. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέροντε στην εισηγητική έκθεση του νόμου 4359, όπου γίνεται μνεία ότι η λήψη μέτρων μνημονιακού χαρακτήρα κατά αναπήρων αντιβαίνει ευθεως στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Αφού οι συντάξεις των αναπήρων αυτών εξαιρέθηκαν από περικοπές με τους νόμους 4024, 4051, πριν από την κύρωση των θεμελιωδών αυτών συμβάσεων,
κατά μείζονα λόγο πρέπει να εξαιρεθούν τώρα που ισχύουν οι θεμελιώδεις αυτές διατάξεις.
Μην φτωχοποιήσετε και βυθίσετε στη δυστυχία όλους τους βαριά αναπήρους με μνημονιακές διατάξεις. Αρκεί και περισσεύει η αναπηρία τους.
Σύμφωνη με την αποψή μας αυτή είναι και η
ερώτηση της ευροβουλευτού του Συζιζα Κωνσταντίνας Κούνεβα, με την οποία κλείνουμε το κείμενό μας αυτό.
Ελπίζω να γίνουν κατανοητά όσα αναφέρουμε και να αποφευχθούν μέτρα δυσβάσταχτα για τους αναπήρους.

 Να μην περικοπούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα- Ασύμβατες οι περικοπές με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Την ανάγκη να μην περικοπούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα επισημαίνει με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η ερώτηση έχει απόλυτη επικαιρότητα, καθώς πληροφορίες  που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρουν  το κουαρτέτο να βάζει εδώ και τώρα θέμα περικοπής των αναπηρικών επιδομάτων.
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8-4-2016
Ερώτηση Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν
«Να μην περικοπούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα- Ασύμβατες οι περικοπές με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ»
Την ανάγκη να μην περικοπούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα επισημαίνει με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η ερώτηση έχει απόλυτη επικαιρότητα, καθώς πληροφορίες  που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρουν  το κουαρτέτο να βάζει εδώ και τώρα θέμα περικοπής των αναπηρικών επιδομάτων.
Στην ερώτηση η Κ. Κούνεβα επισημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τα τραγικότερα θύματα των Μνημονίων, αφού θεμελιώδη δικαιώματα τους έχουν καταστρατηγηθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αποκλεισμό τους ακόμη και από την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπενθυμίζει ότι η κατάσταση των ΑμεΑ έχει επιδεινωθεί από τις  συνεχείς περικοπές  των κοινωνικών προϋπολογισμών από το 2010 και επισημαίνει ότι ενδεχόμενες περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα θα οδηγήσουν τα ΑμεΑ σε πλήρη φτωχοποίηση. Η Κ. Κούνεβα εστιάζει στην πρόβλεψη του τρίτου Μνημονίου για νέες περικοπές 0,5% του ΑΕΠ στον προνοιακό προϋπολογισμό και ρωτά την Κομισιόν αν δέχεται να περικοπούν στο μισό τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα και, ιδιαίτερα, αν θεωρεί συμβατές αυτές τις περικοπές με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, σύμβασης που είναι η πρώτη που δεσμεύει την Ε.Ε, ως νομική οντότητα.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της Κωνσταντίνας Κούνεβα προς την Κομισιόν.
Θέμα: «Για τις επικείμενες περικοπές παροχών προς τα ΑμεΑ»
Τα AμεΑ στην Ελλάδα βιώνουν κατάφορες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, σε κρίσιμους τομείς. Στην υγεία π.χ. η Τρόικα, επέβαλε (Ν.4093/2012 Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016)  την μείωση του αριθμού των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων άτομα με χρόνιες παθήσεις έχασαν την πρόσβαση σε αυτά.
Τη δραματική κατάσταση επέτειναν περικοπές στους προϋπολογισμούς της κοινωνικής πρόνοιας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων προσαρμογής από το 2010. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι και το τρίτο «Μνημόνιο» (Ν.4336/2015 Σύμβαση Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης) προβλέπει νέες περικοπές 0,5% του ΑΕΠ ετησίως που θα επιφέρουν επιπτώσεις και σε άλλους τομείς. Με δεδομένο ότι η συνολική δαπάνη κράτους και ασφαλιστικών οργανισμών για επιδόματα πρόνοιας είναι περίπου 3,5 δισ. αυτό σημαίνει περικοπή κατά 25%.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Δέχεται να μειωθούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα, συνολικής κρατικής δαπάνης 1,7 δισ., σε μια χώρα με σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας και με ποσοστό 10% του πληθυσμού της, ατόμων με αναπηρία;
2. Πώς διασφαλίζει η Επιτροπή ότι τα μέτρα που εισηγείται δεν εμποδίζουν την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα;