Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ 1904 1951, Περί προστασίας και αποκαταστάσεως των τυφλών


ΝΟΜΟΣ  1904  1951
ΦΕΚ: Α 212 1951 08 01
Τέθηκε σε ισχύ: 01.08.1951
Ημ.Υπογραφής: 28.07.1951

Τίτλος
Περί προστασίας και αποκαταστάσεως των τυφλών.
Θέματα
Κοινωνική Πρόνοια, Ατομα με ειδικές ανάγκες, Τυφλός
________________________________________

Αρθρο: 1
Ημ/νία: 01.01.1980
Ημ/νία Ισχύος: 01.01.1980

Σχόλια
Το παρόν άρθρο τίθεται όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του Ν. 958/1979, με ημερ/νία ισχύος 1.1.1980.
Κείμενο Αρθρου
"Τυφλός κατά την έννοιαν του παρόντος νόμου νοείται παν πρόσωπον, το οποίον στερείται παντελώς της αντιλήψεως του φωτός ή του οποίου η οπτική οξύτης είναι μικροτέρα του 1/20 της φυσιολογικής τοιαύτης".
________________________________________

Αρθρο: 2
Σχόλια
Το παρόν άρθρο τίθεται όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του Ν. 958/1979.
Κείμενο Αρθρου
"1. Δια να τύχη ο τυφλός των ευεργετημάτων του παρόντος νόμου πρέπει να είναι εγγεγραμμένος εις τα υπό των Διευθύνσεων ή Τμημάτων Κοινωνικής Προνοίας των Νομαρχιών της Χώρας τηρούμενα γενικά μητρώα τυφλών και εφοδιασμένος δι' ειδικού δελτίου τυφλότητος.
2. Δι' αποφάσεων του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών καθορίζεται πάσα αναγκαία λεπτομέρεια δια τον τρόπον και την διαδικασίαν των εγγραφών τούτων, ως και δια τον τρόπον και την παροχήν του ειδικού δελτίου τυφλότητος".
________________________________________

Αρθρο: 3

Τίτλος Αρθρου
Σχολική Εκπαίδευσις
Κείμενο Αρθρου
Β.Δ/τα εκδιδόμενα προτάσει των Υπουργών Κοιν. Προνοίας, Παιδείας και Οικονομικών θέλουσι καθορίσει.
α) Τα της υποχρεωτικής εγγραφής των τυφλών παιδιών εις ειδικάς σχολάς.
β) Τα της ιδρύσεως τοιούτων σχολών αίτινες δεν θέλουσι υπερβή τας τέσσαρας καθ' άπαν το Κράτος, περιλαμβανομένων και των ήδη
λειτουργουσών, υπό την απαραίτητον όμως προϋπόθεσιν της εν εκάστη ταύταις φοιτήσεως 50 τουλάχιστον μαθητών. Αι Σχολαί αύται θέλουσι λειτουργήση υπό την μορφήν Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
γ) Την διαίρεσιν κατά περιεχόμενον των σχολών τούτων, τα προγράμματα της εν αυταίς διδακτέας ύλης καθώς και τον βαθμόν της ισοτιμίας των απολυτηρίων αυτών, όσον και των απολυτηρίων των ήδη λειτουργουσών σχολών τυφλών, προς τα λοιπά Δημόσια σχολεία.
δ) Τας επιβλητέας κυρώσεις πάσης φύσεως εις τους γονείς και κηδεμόνας τους παραμελούντας την εγγραφήν των υπό την κηδεμονίαν των τυφλών παιδίων εις τας σχολάς και
ε) Πάσαν λεπτομέρειαν αφορώσαν εις την σχολικήν εκπαίδευσιν των τυφλών παιδίων.
________________________________________

Αρθρο: 4

Τίτλος Αρθρου
Επαγγελματική αποκατάστασις
Κείμενο Αρθρου
Το Κράτος μεριμνά εν τω μέτρω των οικονομικών του δυνατοτήτων δια την εκμάθησιν επαγγέλματος ή τέχνης, αναλόγου προς την αναπηρίαν των, εις τους κατά τα άλλα ικανούς προς εργασίαν τυφλούς.
Πάσα λεπτομέρεια δια την επαγγελματικήν αποκατάστασιν των τυφλών, εν τη εννοία της οποίας περιλαμβάνεται και η παντοειδής ενίσχυσις των κατ' οίκον εργαζομένων τυφλών, κανονισθήσεται δια Β.Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει των επί της Κοιν. Προνοίας και Οικονομικών Υπουργών.
________________________________________

Αρθρο: 5

Τίτλος Αρθρου
Περίθαλψις
Σχόλια
Το παρόν άρθρο, τίθεται όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 958/1979.
Κείμενο Αρθρου
"1. Εις τους τυφλούς παρέχεται ανάλογος περίθαλψις, δυναμένη να χορηγήται υπό την μορφήν χρηματικού βοηθήματος, εφ' όσον δεν λαμβάνουν οικονομικήν ενίσχυσιν, λόγω της τυφλότητός των, εκ του δημοσίου ταμείου ή εξ ετέρας οιασδήποτε πηγής της ημεδαπής ή αλλοδαπής μεγαλυτέραν του δια του παρόντος προβλεπομένου χρηματικού βοηθήματος και εφ' όσον στερούνται των προς αντιμετώπισιν των βασικών βιοτικών των αναγκών απαραιτήτων μέσων, μεταξύ των οποίων η ιατρική περίθαλψις και περιποίησις.
2. Δια την επίτευξιν του σκοπού της προηγουμένης παραγράφου του παρόντος άρθρου, εγγράφεται εις τον κρατικόν προϋπολογισμόν, (νομαρχιακόν προϋπολογισμόν ή τοιούτον του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών), η αναγκαιούσα πίστωσις και διατίθεται κατά τας κειμένας διατάξεις.
3. Δι' αποφάσεων του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται το είδος της περιθάλψεως, το ύψος και ο τρόπος καταβολής του χρηματικού βοηθήματος, η διαδικασία πληρωμής του βοηθήματος, ως και πάσα ετέρα λεπτομέρεια αποβαίνουσα επ' ωφελεία των τυφλών".
________________________________________

Αρθρο: 6
Κείμενο Αρθρου
(Το Συμβούλιο Προστασίας Τυφλών που προβλεπόταν από το άρθρ. 6, καταργήθηκε από την παρ. 4 άρθρ. Ι Κεφ. Β' της 680/26-26 Απρ. 1982 (ΦΕΚ Β' 217) απόφ. Υπ. Προεδρίας Κυβερνήσεως και Κοιν. Υπηρεσιών).
________________________________________