Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Εγγραφή τυφλών στο γενικό μητρώο τυφλών


Του Μανώλη Μπασιά

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος β 1189 της εφημερίδος της Κυβερνήσεως η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  
 "περί καθορισμού αναγκαίων λεπτομερειών για τον τρόπο και τη διαδικασία της εγγραφής του Τυφλού στο γενικό μητρώο

Η αξία της νέας απόφασης είναι ότι καλύπτει για τα επιδόματα και τους τυφλούς από 80% και άνα και όχι μόνο τους από 95% και άνω, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Συνεπώς όσοι έχει απόφαση των ΚΕΠΑ για αναπηρία από 80% και άνω και μέχρι 95% δεν έχουν πλέον πρόβλημα για τα επιδόματά τους, όπως θα είχαν μέχρι σήμερα.

Εκείνο όμως που περιορίζει τη σημασία της άνω απόφασης είναι ότι εξαρτά την εγγραφή από απόφαση των ΚΕΠΑ, που υπολειτουργούν και στα οποία ταλαιπωρούνται χιλιάδες ανάπηροι, όπως συμβαίνει και με τελευταίους άλλους νόμους και εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών. Άραγε οι κύριοι αυτοί δεν γνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει με τα ΚΕΠΑ; Γιατί έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση στα ΚΕΠΑ δεν αρκούνται και στις βεβαιώσεις της αναπηρίας από άλλες επιτροπές, όπως πράττει ο τελευταίος νόμος 4150 του υπουργείου ναυτιλίας.



Η παλαιά καταργούμενη διάταξη είχε ως εξής:

Για την εγγραφή του τυφλού στο γενικό μητρώο τυφλών απαιτείται:
"γνωμάτευση οφθαλμιάτρου Διευθυντού Κλινικής ή Επιμελητή Α' Κρατικού Νοσοκομείου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από το Διοικητικό Διευθυντή ή τον νόμιμο αναπληρωτή του".

Η διάταξη που ισχύει τώρα με τη νέα απόφαση έχει ως εξής:

Άρθρο 1
Για την εγγραφή του τυφλού στα γενικά μητρώα Τυφλών απαιτείται:
 «Γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όπου θα πιστοποιείται η τυφλότητα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω».

Άρθρο 2
Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας υποχρεούνται μία φορά το χρόνο κατόπιν σχετικής ειδοποίησης της αρμόδιας υπηρεσίας χορήγησης του επιδόματος να προσέρχονται με την ταυτότητα τους ή άλλο σχετικό έγγραφο στην ως άνω υπηρεσία. Σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης ή άλλου κωλύματος στην αρμόδια υπηρεσία θα προσέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του δικαιούχου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να πραγματοποιείται επίσκεψη κοινωνικού λειτουργού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος βρίσκεται εν ζωή.

Άρθρο 3
Απουσία στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου επιφέρει διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας.