Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Συναλλαγές Τυφλών με Εθνική Τράπεζα και άλλες τράπεζες


Του Μανώλη Μπασιά.

Τον Ιούλιο του 1999 συνοδευόμενος από τη σύζυγό μου, πήγα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Αργυρούπολης για ανάληψη χρημάτων.
Επί 22 χρόνια ως εργαζόμενος στον ΟΤΕ συναλλασσόμουν με το κατάστημα αυτό χωρίς πρόβλημα. Εκείνη την ημέρα βρήκα μπροστά μου ένα καινούργιο υπάλληλο, ο οποίος αρνήθηκε να με πληρώσει, μη αρκούμενος ούτε στην υπογραφή της συζύγου μου. Ζήτησα τη συμπαράσταση άλλων υπαλλήλων της τράπεζας, οι οποίοι καταλήφθηκαν από ευθυνοφοβία και μου αρνήθηκαν κάθε βοήθεια, όταν έμαθαν πως υπήρχε εγκύκλιος, την οποία με ζήλο εφάρμοζε ο αρνούμενος να με πληρώσει υπάλληλος. Εγώ αρνήθηκα να συμμορφωθώ στις υποδείξεις τους για χρήση εξωτερικών μαρτύρων και έφυγα από την τράπεζα.
Επικοινώνησα τότε με το δικαστικό τμήμα της Τράπεζας, όπου για πολλά χρόνια εργαζόταν ο συνάδελφός μας κύριος Σπύρος Διώχνος και μίλησα με την κυρία Μπεκιάρη, στην οποία εξήγησα το όλο πρόβλημα, ότι με την πρακτική αυτή παραβιάζεται το απόρρητο των καταθέσεων και ότι κινδυνεύουν οι τυφλοί που έχουν χρήματα να γίνουν στόχος από τους ανθρώπους που υπογράφουν ως μάρτυρες και μαθαίνουν τις καταθέσεις τους. Μάλιστα απείλησα πως αν το θέμα δεν τακτοποιηθεί, θα απευθυνθώ μέσω του Φάρου Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών στους τυφλούς όλης της χώρας για να πάρουν τις καταθέσεις τους από την εθνική Τράπεζα.
Μου υποσχέθηκε ότι το συντομότερο δυνατό το ζήτημα θα το τακτοποιήσει. Λίγες μέρες μετά με ειδοποίησαν ότι το ζήτημα το αντιμετώπισε η τράπεζα με γνωμοδότηση νομικού συμβούλου της.
Με τη γνωμοδότηση αυτή πλέον δεν χρειάζονται εξωτερικοί μάρτυρες και αρκεί μόνη η υπογραφή του τυφλού και αντί δύο εξωτερικών μαρτύρων η υπογραφή του ταμία και ενός ακόμα υπαλλήλου της Τράπεζας κατά κανόνα του προϊσταμένου. Με το υποκατάστημα Αργυρούπολης από τότε μέχρι και σήμερα δεν είχα κανένα πρόβλημα. Την γνωμοδότηση αυτή δεν γνωρίζουν πολλοί υπάλληλοι της Τράπεζας και πολλοί συνάδελφοί μας και ίσως γι’ αυτό γίνεται όλος ο θόρυβος του τελευταίου καιρού. Αναφέρω δύο παραδείγματα: Πριν από δύο χρόνια προσήλθα στο υποκατάστημα της Εθνικής που βρίσκεται στη συμβολή Σόλωνος και Ιπποκράτους και βρήκα μπροστά μου μια υπάλληλο, που μου είπε ότι δεν μπορώ να σηκώσω χρήματα. Της απάντησα τότε με ψυχραιμία ότι δεν έχει δίκιο, ότι η εγκύκλιος, που ξέρει έχει αλλάξει και ότι εγώ είμαι εκείνος που με τη βοήθεια του δικαστικού της τράπεζας συνετέλεσα στην αλλαγή αυτή. Τότε φωναξα τον διευθυντή, που ήταν ενήμερος και που προσυπέγραψε την απόδειξη πληρωμής μου, αφού προηγουμένως μου διαβασε το βιβλιάριο και βοήθησε στην καταμέτρηση των χρημάτων.
Προ μηνός περίπου, υπάλληλος των εργαστηρίων του Φάρου Τυφλών μου τηλεφώνησε και μου ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με την Εθνική Τράπεζα κοντά στο Φάρο, γιατί κάποιοι υπάλληλοι ζητούν μάρτυρες. Τότε του είπα να ζητήσει τον διευθυντή και να επικαλεσθεί την νέα εγκύκλιο του 1999. Έτσι και έγινε και το πρόβλημα λύθηκε αμέσως.
Πιστεύω πως και ο θόρυβος που γίνεται τελευταία οφείλεται σε γνώση μόνο της παλιάς καταργημένης εγκυκλίου και σε άγνοια της τελευταίας ισχύουσας γνωμοδότησης της Εθνικής Τράπεζας του 1999.
Θεωρώ ότι η ισχύουσα εγκύκλιος προστατεύει τους συναλλασσόμενους τυφλούς, γιατί ελέγχονται τα γραφόμενα από τους υπαλλήλους στα βιβλιάρια και τα χρήματα που λαμβάνουν, χωρίς να παραβιάζεται το τραπεζικό απόρρητο.

Διαφωνώ με την υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων του νόμου 1599από τους τυφλούς τις οποίες, αν υπογράφουν από ανάγκη να λάβουν χρήματα, θα κινδυνεύουν να πέφτουν θύματα απρόσεκτων και πονηρών ακόμα υπαλλήλων.

Προ ετών πάλι στην Εθνική Τράπεζα ζήτησα ανάληψη 10.000 δραχμών και ο υπάλληλος μου αφαίρεσε από το βιβλιάριο 20.000 δραχμές. Όταν πήγα στο σπίτι η σύζυγός μου διαπίστωσε το λάθος και την άλλη ημέρα πρωί πρωί πήγα να το διορθώσω. Τι θα γινόταν, αν είχα υπογράψει τη δήλωση. Θα είχα εγώ υποστεί τις συνέπειες του λάθους ή και του δόλου του υπαλλήλου;
Η ανάγκη για προστασία μας στις περιπτώσεις αυτές δεν θίγει τη δικαιοπρακτική μας ικανότητα την οποία έχουν όλοι οι τυφλοί που δεν τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση, αλλά προκύπτει από την υπαρκτή αδυναμία μας να αναγνώσουμε έγγραφα βλεπόντων.
Και Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας στο κεφάλαιο περί εγγράφων και ο Αστικός Κώδικας στο κεφάλαιο περί διαθηκών και ο Κώδικας Συμβολαιογράφων στο άρθρο 9 περιλαμβάνουν τέτοιες διατάξεις.
Αν ο τυφλός παρουσιασθεί μόνος του ενώπιον συμβολαιογράφου, πώς θα ελέγξει το περιεχόμενο του συμβολαίου; Πώς θα προστατευθεί από τα λάθη ή το δόλο;
Και όλοι γνωρίζουμε πως δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων.

Βεβαίως υπάρχουν ακόμα πολλές τράπεζες, που έχουν εγκυκλίους όπως την παλιά εγκύκλιο της Εθνικής π.χ. τράπεζα Πειραιώς, κλπ. Έχω τη γνώμη ότι πρέπει να κινηθούμε και σ’ αυτές όπως και με την Εθνική, ώστε η υπογραφή να γίνεται εσωτερικά από δύο υπαλλήλους των τραπεζών και όχι από εξωτερικούς μάρτυρες.


Το δημοσίευμα στο περιοδικό του Φάρου Τυφλών που έγινε το 1999 έχει ως εξής:

      Συναλλαγές τυφλών με Εθνική τράπεζα.
      Του Μανώλη Μπασιά.
     
      Είναι γνωστό πως με παλαιότερη εγκύκλιο της εθνικής τράπεζας της Ελλάδος, τυφλοί συναλλασσόμενοι, προκειμένου να εξυπηρετούνται από τους υπαλλήλους, που ήθελαν να εφαρμόσουν την εγκύκλιο αυτή, έπρεπε να φέρνουν μαζί τους δύο ακόμη πρόσωπα, που υπέγραφαν και ως μάρτυρες. Η λύση αυτή, ενώ ικανοποιούσε την ευθυνοφοβία πολλών υπαλλήλων, δημιουργούσε στους τυφλούς πολλά προβλήματα, γιατί δεν ήταν εύκολο κάθε φορά που είχαν δουλειά στην τράπεζα, να έχουν μαζί τους δύο διαθέσιμους βλέποντες και δεύτερο γιατί έτσι παραβιαζόταν το απόρρητο των συναλλαγών, αφού ο κάθε γείτονας μπορούσε να λαβαίνει γνώση των συναλλαγών τους, πράγμα που ήταν απαράδεκτο και επικίνδυνο.
      Πριν από κάποια χρόνια, βρήκα μπροστά μου ένα υπάλληλο, που δεν ήθελε να με εξυπηρετήσει, μη αρκούμενος ούτε στην υπόγραφή της γυναίκας μου, που βρισκόταν δίπλα μου.
      Παραπονέθηκα εντόνως στην διοίκηση της τράπεζας, χρησιμοποιώντας τα πιο πάνω επιχειρήματα.
      Με νεώτερη γνωμάτευση δικαστικού λοιπόν της τράπεζας, ανακλήθηκε η παλαιά εγκύκλιος. Με τη νεώτερη, γνωμάτευση αναγνωρίζεται πως οι τυφλοί είναι κατά κανόνα ικανοί για δικαιοπραξία, γίνεται δεκτός ο ισχυρισμός μας ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας του απορρήτου, και απαλλάσσονται οι τυφλοί από την υποχρέωση να φέρνουν στην τράπεζα μάρτυρες, κάθε φορά που ήθελαν να συναλλαγούν.
      Ορίζεται όμως πως το έγγραφο της συναλλαγής πρέπει να υπογράφεται εσωτερικά από υπαλλήλους της τράπεζας.  Την πιο πάνω πράξη μπορούν να επικαλούνται οι συνάδελφοι, όταν θέλουν να εξυπηρετούνται, γιατί παρά το ότι ισχύει για αρκετά χρόνια, αγνοείται από πολλούς ταμίες της τράπεζας.
      Είναι βέβαιο πως η λύση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και συμφωνεί με την αρχή της κατοχύρωσης τράπεζας και πελάτη.
      Ελπίζουμε πως θα βρεθεί ακόμα καλυτερη λύση, εντός του πνεύματος αυτού της κατοχύρωσης και εξυπηρέτησης.  Ελπίζουμε επίσης πως και άλλες τράπεζες, που έχουν αντίστοιχες ή και χειρότερες εγκυκλίους, που και παράνομες είναι και θίγουν την αξιοπρέπειά μας, θα φροντίσουν και αυτές να τις βελτιώσουν, απαλλάσσοντάς μας από πλείστες ταλαιπωρίες.
      Το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας της τράπεζας είναι 334'39'76



Ακολούθως παραθέτω την ισχύουσα  γνωμοδότηση του δικαστικού της Εθνικής Τράπεζας του 1999.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ,ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β'
ΤΜΗΜΑ 2
Α.Π.: 25805
ΑΡΜ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Αθήνα. 27-7-99
ΠΡΟΣ ΤΗΝ '   ' ΠΕ-δΙΑ' ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΘΕΜΑ: Ασφαλής διεξαγωγή των συναλλαγών.

Σε απάντηση ερωτήματος του Κατ/τος Αργυρουπολης σχετικά με την
αντιμετώπιση συναλλαγών από τύφλούς που αφορούν αναλήψεις από
λογαριασμούς καταθέσεων σε τυφλούς παρακαλούμε να σημειώσετε τα εξής:

1) Κατά τη γνώμη μας, στις περιπτώσεις που αντισυμβαλλόμενος της
Τράπεζας είναι ατομο τυφλό, το οποίο δεν τελεί υπό δικαστική
συμπαράσταση, θα πρέπει οι συμβάσεις,   οι γενικοί όροι
συναλλαγών και τα σχετικά έγγραφα να διαβάζονται ενώπιον του και
ενώπιον δύο μαρτύρων, υπαΛλήλων της Τράπεζας μας κατά προτίμηση,
οι οποίοι και Θα συνυπογράφουν σχετική παράγραφο - σημείωση που
θα τίθεται στο τέλος κάθε εγγράφου και θα έχει ως εξής:
<Οι υπογραφοντες κ.κ... , και".,. υπάλληλοι του κατ/τος της ΕΤΕ
βεβαιώνουν ότι ολόκληρο το παραπάνω κείμενο συμβάσεως ( }
ανεγνώσθη εις επηκοον του κ,
................. ο οποίος δήλωσε ότι  κατενόησε αυτό πλήρως  και  συμφωνεί ανεπιφύλακτα και εξ ολοκλήρου με το περιεχόμενο του>

2) Ειδικότερα προκειμένου περί αναλήψεων ή καταθέσεων χρηματων
από ή σε λογαριασμούς καταθέσεων, από τυφλούς, οι οποίοι δεν
τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση, ανεξαρτήτως ποσού, θα πρέπει ο
τυφλός να υπογράφει στη σχετική απόδειξη και να προσυπογράφουν
την απόδειξη δύο υπάλληλοι της Τράπεζας.
Ετσι σε περίπτωση ενδεχόμενης αμφισβήτησης της ανάληψης από τον
τυφλό, η Τράπεζα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως μάρτυρες τους δύο
υπαλλήλους της, οι οποίοι προσυπέγραψαν την απόδειξη.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Περί των γνωματεύσεων ιατρικών επιτροπών που γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων.


Περί των γνωματεύσεων ιατρικών επιτροπών που γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Αθήνα 13 Μαΐου 2013
ΠΟΑ. 1105
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ        
ΠΡΟΣ: ΩΣ Π.Δ.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Σίνα 2-4 Ταχ.Κωδ. : 10672 ΑΘΗΝΑ            

Πληροφορίες   : Β. Ζαρκαδούλα, Κ. Κούκουνα
Τηλέφωνο       : 210-3644781, 2106987502
FAX                : 210-3642251
 
Υπουργείο Οικονομικών
 
ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 38 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ Α'81) περί των γνωματεύσεων ιατρικών επιτροπών που γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
 
Κοινοποιούμε για την άμεση ενημέρωσή σας, τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 38 του ν. 4141/2013 (81 Α'), σύμφωνα με τις οποίες από 1-1-2013, προκειμένου για χορήγηση απαλλαγής των αναπήρων των περιπτώσεων του άρθρου 16 του ν. 1798/88, όπως ισχύουν, από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας γίνονται δεκτές, πέραν των γνωματεύσεων των ΚΕΠΑ , όπως ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4110/2013 (17 Α'), και οι γνωματεύσεις της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε.).

Αναλυτικές οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των ως άνω διατάξεων θα παρασχεθούν με εξειδικευμένη εγκύκλιο. Δ/νση Τελών & ΕΦ


Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ανησυχητικό το γεγονός ότι ενώ το Υπουργείο γνωρίζει το αδιέξοδο με τα ΚΕΠΑ, εν τούτοις απαιτεί για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αναπήρων μόνο απόφαση των ΚΕΠΑ. Που θα την βρουν οι ανάπηροι, όταν τα ΚΕΠΑ δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Γιατί δεν ψηφίζει μια μεταβατική διάταξη, που θα ρυθμίζει το ζήτημα, για όσον καιρό υπάρχει αυτή η ανώμαλη κατάσταση. Πώς θα προσκομίσουν οι ανάπηροι απόφαση για την απαλλαγή τους από το χαράτσι της ΔΕΗ; Πώς θα προσκομίσουν απόφαση των ΚΕΠΑ για τη φορολογική τους απαλλαγή; Πώς θα συνεχίσουν οι ανάπηροι να παίρνουν τα επιδόματά τους, όταν ο τελευταίος νόμος 4144 στο άρθρο 66 παρατείνει για 6 μόνο μήνες τις αναπηρικές συντάξεις και δεν περιλαμβάνει καμιά πρόβλεψη για τα επιδόματα.
Το ίδιο ορίζει η παρούσα εγκύκλιος για τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας.

Εκείνο που επιβάλλεται αμέσως είναι να ψηφισθεί διάταξη νόμου μεταβατική που να δέχεται και τις αποφάσεις των άλλων επιτροπών, μέχρις ότου μπορέσουν οι ανάπηροι να βγάλουν τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ.
Ορθώς ο νέος ναυτιλιακός νόμος 4150 και ο νόμος 4042 προκειμένου για την πιστοποίηση της αναπηρίας δέχονται και αποφάσεις άλλων επιτροπών.

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Εγγραφή τυφλών στο γενικό μητρώο τυφλών


Του Μανώλη Μπασιά

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος β 1189 της εφημερίδος της Κυβερνήσεως η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  
 "περί καθορισμού αναγκαίων λεπτομερειών για τον τρόπο και τη διαδικασία της εγγραφής του Τυφλού στο γενικό μητρώο

Η αξία της νέας απόφασης είναι ότι καλύπτει για τα επιδόματα και τους τυφλούς από 80% και άνα και όχι μόνο τους από 95% και άνω, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Συνεπώς όσοι έχει απόφαση των ΚΕΠΑ για αναπηρία από 80% και άνω και μέχρι 95% δεν έχουν πλέον πρόβλημα για τα επιδόματά τους, όπως θα είχαν μέχρι σήμερα.

Εκείνο όμως που περιορίζει τη σημασία της άνω απόφασης είναι ότι εξαρτά την εγγραφή από απόφαση των ΚΕΠΑ, που υπολειτουργούν και στα οποία ταλαιπωρούνται χιλιάδες ανάπηροι, όπως συμβαίνει και με τελευταίους άλλους νόμους και εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών. Άραγε οι κύριοι αυτοί δεν γνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει με τα ΚΕΠΑ; Γιατί έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση στα ΚΕΠΑ δεν αρκούνται και στις βεβαιώσεις της αναπηρίας από άλλες επιτροπές, όπως πράττει ο τελευταίος νόμος 4150 του υπουργείου ναυτιλίας.



Η παλαιά καταργούμενη διάταξη είχε ως εξής:

Για την εγγραφή του τυφλού στο γενικό μητρώο τυφλών απαιτείται:
"γνωμάτευση οφθαλμιάτρου Διευθυντού Κλινικής ή Επιμελητή Α' Κρατικού Νοσοκομείου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από το Διοικητικό Διευθυντή ή τον νόμιμο αναπληρωτή του".

Η διάταξη που ισχύει τώρα με τη νέα απόφαση έχει ως εξής:

Άρθρο 1
Για την εγγραφή του τυφλού στα γενικά μητρώα Τυφλών απαιτείται:
 «Γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όπου θα πιστοποιείται η τυφλότητα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω».

Άρθρο 2
Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας υποχρεούνται μία φορά το χρόνο κατόπιν σχετικής ειδοποίησης της αρμόδιας υπηρεσίας χορήγησης του επιδόματος να προσέρχονται με την ταυτότητα τους ή άλλο σχετικό έγγραφο στην ως άνω υπηρεσία. Σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης ή άλλου κωλύματος στην αρμόδια υπηρεσία θα προσέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του δικαιούχου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να πραγματοποιείται επίσκεψη κοινωνικού λειτουργού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος βρίσκεται εν ζωή.

Άρθρο 3
Απουσία στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου επιφέρει διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας.


Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ο νέος νόμος 4152


Του Μανώλη Μπασιά

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος 4152
Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013. 
Ανεβάζουμε τις δύο διατάξεις του νόμου αυτού, που έχουν σχέση με τους αναπήρους.
Η πρώτη αναφέρεται στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και η δεύτερη στις άδειες των λαϊκών αγορών.
Δυστυχώς παρά τις προτάσεις μας οι προΥποθέσεις για την πληρωμή του μειωμένου τέλους από τους αναπήρους και τους πολυτέκνους παραμένουν με αποτέλεσμα ελάχιστοι απ’ αυτούς να απαλλαχθούν.
Ακολούθως παραθέτουμε τις διατάξεις του νόμου.

ΝΟΜΟΣ 4152 ΦΕΚ Α/107/09.05.2013 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.7.: ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (Ε.Ε.Τ.Α.)   

1. Για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής,
όπως έχει εγκριθεί με το άρθρο πρώτο του ν. 4093/2012 και επικαιροποιηθεί με το ν. 4127/2013, για το έτος 2013, επιβάλλεται έκτακτο ειδικό τέλος υπέρ του
Δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες, οποτεδήποτε κατά το διάστημα από την 1η Μαΐου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, δομημένες επιφάνειες ακινήτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα υποπαράγραφο, το οποίο θα ονομάζεται στο εξής έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.).   

2. Αντικείμενο του Ε.Ε.Τ.Α. είναι οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη
κατά την ως άνω ημερομηνία και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.   

3. Υποκείμενο του Ε.Ε.Τ.Α. είναι ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου ή το πρόσωπο στο οποίο έχει παραχωρηθεί το ακίνητο με προσωρινό παραχωρητήριο ή το
δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρου, κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας, αυτού, την 1η Μαϊου 2013.   

4. Υπόχρεος για την καταβολή του Ε.Ε.Τ.Α. είναι ο χρήστης του ακινήτου κατά την ημερομηνία έκδοσης κάθε λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που
περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α., και ο οποίος το καταβάλλει μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, εφόσον αποδεικνύει
την καταβολή του Ε.Ε.Τ.Α., επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου κατισχύει κάθε άλλης

5. Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Α. λαμβάνεται υπόψη το εμβαδό της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά
αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και με βάση τα οποία υπολογίζεται κατά την 1η Μαΐου 2013 το τέλος ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α' 62). To E.E.T.A. υπολογίζεται ως το γινόμενο του συντελεστή προσδιορισμού του
πίνακα α' επί τον συντελεστή προσαύξησης του πίνακα β' επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο. Στην περίπτωση που η τιμή των τετραγωνικών μέτρων του Τ.Α.Π. είναι ίση με μηδέν (0), το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά
μέτρα που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών ή, αν δεν υπολογίστηκαν δημοτικά τέλη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν υπόψη
για τον υπολογισμό του δημοτικού φόρου λόγω του συνυπολογισμού σε αυτά αδόμητης επιφάνειας.   

8. Από το Ε.Ε.Τ.Α. απαλλάσσονται:  

αα) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών,    

ββ) οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι
οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης, καθώς και ποσοστό δεκαεπτά τοις εκατό (17%) της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα οποία διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ.

γγ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο.   

9. Ο μειωμένος συντελεστής (0,5) προσδιορισμού Ε.Ε.Τ.Α. του πίνακα α' της παραγράφου 5 εφαρμόζεται για ένα μόνο ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα
ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πολύτεκνο, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α' 229), εφόσον, κατά το οικονομικό
έτος 2012, τα τέκνα που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944 (Α' 229) τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας
Εισοδήματος (ν. 2238/1994, Α' 151), με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτού. Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται
και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου,
καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Επίσης, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται
και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών είναι ένα ή περισσότερα από τα
προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.   

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:   

α) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ,   

β) το οικογενειακό εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2013, να μην υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ,   

γ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα
200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται
χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,   

δ) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου να μην υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται
κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.. Αν το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους
ή μόνο στη σύζυγο και ζητείται ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Α. με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο από τη σύζυγο αντίστοιχα,
η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται
κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.. Αν το ακίνητο ανήκει σε ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα
τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν πρέπει
να υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα
με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..   

10. Ο μειωμένος συντελεστής (0,5) προσδιορισμού Ε.Ε.Τ.Α. του πίνακα α' της περίπτωσης 5 εφαρμόζεται για ένα μόνο ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα
ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο, που, το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε., παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό
από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, και προκειμένου για πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτού. Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.   

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:   

α) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ,   

β) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα
200 τ.μ.. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται
χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,   

γ) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται
κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.. Αν το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους
ή μόνο στον ή στη σύζυγο του δικαιούχου και ζητείται ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Α. με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο
από τον άλλο σύζυγο αντίστοιχα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες
(150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..   

11. Δεν οφείλεται το Ε.Ε.Τ.Α. για ένα ακίνητο που αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών:   

α) σε μακροχρόνια άνεργο με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει
Ε.Ε.Τ.Α., εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του,

β) σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα (12) μήνες που
προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α..   

Για την απαλλαγή του ακινήτου από το Ε.Ε.Τ.Α. απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:   

α) ο υποκείμενος στο Ε.Ε.Τ.Α. να είναι άνεργος κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α.,   

β) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ,   

γ) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2013, να μην υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ,   

δ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα
200 τ.μ.. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται
χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,   

ε) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται
κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..   

Για ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκουν κατά κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο που ευρίσκεται σε κατάσταση
φτώχειας ή απειλείται με φτώχεια, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα εξειδικευθούν τα κριτήρια και
θα καθορισθούν τα αρμόδια όργανα και η εφαρμοστέα διαδικασία για την πληρωμή του Ε.Ε.Τ.Α. σε περισσότερες δόσεις ή για τη μείωση του ύψους του, στο μέτρο
που είναι αναγκαίο, ή για την πλήρη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής, έτσι ώστε τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του,
χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ιδίων ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά.   

12. Η βεβαίωση του Ε.Ε.Τ.Α. συντελείται με την εγγραφή τον Ιούνιο του 2013 του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου στις μηχανογραφικές καταστάσεις της Δ.Ε.Η και
των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες πρέπει να συμπίπτουν με τα μηχανογραφικά αρχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται
στις καταστάσεις αυτές αποτελούν τον τίτλο βεβαίωσης για το Ελληνικό Δημόσιο και τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο των αρμόδιων Δ.Ο.Υ..   

Αρμόδια φορολογική αρχή είναι η Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου κατά την ημερομηνία αρχικής έκδοσης του λογαριασμού της
Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.   

Εάν κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου είναι περισσότεροι του ενός, αρμόδια είναι η Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος ενός εξ αυτών. Η βεβαίωση του Ε.Ε.Τ.Α.
πραγματοποιείται στο όνομα του κυρίου ή επικαρπωτή με το μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή άλλως στο όνομα ενός οποιουδήποτε εξ αυτών, ο οποίος δικαιούται
να απαιτήσει από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες την απόδοση σε αυτόν του ποσοστού που τους αναλογεί.   

13. Το Ε.Ε.Τ.Α. εισπράττεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε πέντε (5) ισόποσες δόσεις στους λογαριασμούς που εκδίδονται
από αυτούς από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι το Φεβρουάριο του 2014.   

Η καταβολή του Ε.Ε.Τ.Α. ρυθμίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την καταβολή του ποσού για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί
προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε διακανονισμό ή ρύθμιση με τους καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών.   

14. Τα ποσά του ειδικού τέλους που εισπράττονται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέχρι
τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα κατά τον οποίο εισπράχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί, όπως ειδικότερα καθορίζεται με την υπουργική απόφαση
της περίπτωσης 16. Με την ίδια απόφαση ορίζεται Οικονομικός Επιθεωρητής ως αρμόδιος για την παρακολούθηση της απόδοσης του Ε.Ε.Τ.Α.. Το Ελληνικό Δημόσιο
δικαιούται να ζητήσει από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος να δίνουν χρηματικές προκαταβολές έναντι των ποσών, που πρέπει
να αποδοθούν από τις εισπράξεις του Ε.Ε.Τ.Α., και μέχρι είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του προς είσπραξη ποσού.   

Ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου μπορεί, με αίτησή του προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ., οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, να ζητήσει την αποκοπή του Ε.Ε.Τ.Α.
από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και τη βεβαίωση αυτού στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αφού καταβάλει τουλάχιστον την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες
δόσεις και, σε περίπτωση επίκλησης αδυναμίας καταβολής αυτών, το ποσό των πενήντα (50) ευρώ. Για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος απαιτείται η
προσκόμιση, στο νέο προμηθευτή, βεβαίωσης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι ακολουθήθηκε η ανωτέρω διαδικασία από τον κύριο ή τον επικαρπωτή ή από τον μισθωτή ή
από τον χρήστη, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί ειδικά προς τούτο.   


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Η.3.: ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ   

1.α. Το στοιχείο 4 της παρ. Α' του άρθρου 2 του π.δ. 51/2006 (Α'53) αντικαθίσταται ως εξής:   

«4. Οι επαγγελματικές άδειες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 2323/1995 (Α' 145) για χρονική περίοδο τριών (3) ετών και ανανεώνονται κάθε φορά ισόχρονα
με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής
Ενότητας Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, ή με απόφαση του οικείου δήμου, για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, εφόσον όλες οι κατά το άρθρο 1 του παρόντος
προϋποθέσεις εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του αδειούχου.   

Με αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών καθορίζονται ο τόπος και ο τρόπος υποβολής της αίτησης και η προθεσμία ανανέωσης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη
των δεκαπέντε (15) ημερών και μεγαλύτερη του ενός (1) μηνός από τη λήξη της άδειας. Οι αποφάσεις αυτές τοιχοκολλούνται στα καταστήματα των ανωτέρω υπηρεσιών,
αναρτώνται στην ιστοσελίδα τους ή δημοσιεύονται σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες ή σε δύο (2) ημερήσιες ή εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες αντίστοιχα
και κοινοποιούνται με απόδειξη στις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των επαγγελματιών πωλητών.   

«1. Οι επαγγελματικές άδειες πωλητών λαϊκών αγορών είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες. Κατ' εξαίρεση, με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Οργανισμού
Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, ή με απόφαση
του οικείου δήμου, για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, επιτρέπεται άπαξ μόνον η μεταβίβαση κατά σειρά προτεραιότητας στον/στη σύζυγο ή σε ένα εκ
των συνοικούντων και προστατευόμενων τέκνων με ταυτόχρονη παραίτηση από το δικαίωμα των λοιπών και εφόσον διαθέτουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 του παρόντος:   

α) σε περίπτωση θανάτου του κατόχου της άδειας και   

β) σε περίπτωση ανίατης ασθένειας ή μόνιμης αναπηρίας του κατόχου με την προσκόμιση σχετικών πιστοποιητικών που αποδεικνύουν την επικαλούμενη στην αίτηση ιδιότητα.   

Προς πληρέστερη κατανόηση της τελευταίας διάταξης δημοσιεύουμε τμήμα από την εισηγητική έκθεση του νόμου.

Υποπαράγραφος Η.3.: Ρύθμιση θεμάτων αδειών λαϊκών αγορών

Οι επαγγελματικές άδειες πωλητών λαϊκών αγορών χορηγούνται με συγκεκριμένα κριτήρια σε ανέργους και αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι κ.λπ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 7 του ν. 2323/1995, όπως ισχύει, με την προϋπόθεση ότι τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή ότι έχουν προηγουμένως προκηρυχθεί (παράγραφοι 3, 4 και 5 του ιδίου άρθρου) για το βιοπορισμό των κατόχων τους.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, κατά τη διάρκεια ισχύος της υφιστάμενης άδειας επιτρέπεται η απρόσκοπτη μεταβίβαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Ε΄ του άρθρου 2 του π.δ. 51/2006:
α) σε συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας μέχρι 2ου βαθμού,
β) στην περίπτωση απρόσμενων γεγονότων, όπως ανίατης ασθένεια (σε υπάλληλό του),
γ) αιφνίδιου θανάτου (στον/στη σύζυγο, σε γονείς και τέκνα) και
δ) προσωρινά μέχρι 3 έτη σε περίπτωση προσωρινής αναπηρίας του αδειούχου (στον/στη σύζυγο, σε γονείς και τέκνα). Για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης θα πρέπει το πρόσωπο στο οποίο μεταβιβάζεται η άδεια να πληροί τις προϋποθέσεις απόκτησης επαγγελματικής άδειας.
Κατά τα ανωτέρω, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ευρείες δυνατότητες μεταβίβασης των επαγγελματικών αδειών, κάτι που δεν συνάδει ούτε με τους περιορισμένους χώρους που διατίθενται για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών ούτε με το σκοπό του θεσμού των λαϊκών αγορών. Καθίσταται συνεπώς αναγκαία η τροποποίησή του, με τη θέσπιση του προσωποπαγούς και αμεταβίβαστου χαρακτήρα των επαγγελματικών αδειών και τον περιορισμό της μεταβίβασής τους σε ελάχιστες και μόνο αναγκαίες περιπτώσεις, με σκοπό τη σταδιακή εξάλειψη των επαγγελματικών αδειών, ώστε να παραμείνουν στις λαϊκές αγορές μόνον οι παραγωγοί, όπως εξ αρχής ο θεσμός αυτός σχεδιάστηκε.
Παράλληλα, από το ισχύον πλαίσιο προβλέπεται η επαγγελματική άδεια να είναι απεριόριστης διάρκειας και να θεωρείται κάθε τρία έτη με την προσκόμιση πιστοποιητικού ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, δεν υφίστατο μηχανισμός περιοδικού ελέγχου της συνδρομής των προϋποθέσεων που ο νόμος θέτει στο πρόσωπο των δικαιούχων.
Με την προτεινόμενη διάταξη, προβλέπεται ότι οι επαγγελματικές άδειες λήγουν κάθε τρία (3) χρόνια και με την λήξη των τριών ετών ακολουθεί διαδικασία ανανέωσης, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του δικαιούχου οι προϋποθέσεις του νόμου, σε αντίθετη δε περίπτωση η άδεια παύει να ισχύει.
Πιο κάτω αναφέρουμε τμήμα από την εισηγητική έκθεση του νόμου για πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων:
Υποπαράγραφος Η.3.: Ρύθμιση θεμάτων αδειών λαϊκών αγορών
Οι επαγγελματικές άδειες πωλητών λαϊκών αγορών χορηγούνται με συγκεκριμένα κριτήρια σε ανέργους και αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι κ.λπ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 7 του ν. 2323/1995, όπως ισχύει, με την προϋπόθεση ότι τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή ότι έχουν προηγουμένως προκηρυχθεί (παράγραφοι 3, 4 και 5 του ιδίου άρθρου) για το βιοπορισμό των κατόχων τους.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, κατά τη διάρκεια ισχύος της υφιστάμενης άδειας επιτρέπεται η απρόσκοπτη μεταβίβαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Ε΄ του άρθρου 2 του π.δ. 51/2006:
α) σε συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας μέχρι 2ου βαθμού,
β) στην περίπτωση απρόσμενων γεγονότων, όπως ανίατης ασθένεια (σε υπάλληλό του),
γ) αιφνίδιου θανάτου (στον/στη σύζυγο, σε γονείς και τέκνα) και
δ) προσωρινά μέχρι 3 έτη σε περίπτωση προσωρινής αναπηρίας του αδειούχου (στον/στη σύζυγο, σε γονείς και τέκνα). Για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης θα πρέπει το πρόσωπο στο οποίο μεταβιβάζεται η άδεια να πληροί τις προϋποθέσεις απόκτησης επαγγελματικής άδειας.
Κατά τα ανωτέρω, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ευρείες δυνατότητες μεταβίβασης των επαγγελματικών αδειών, κάτι που δεν συνάδει ούτε με τους περιορισμένους χώρους που διατίθενται για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών ούτε με το σκοπό του θεσμού των λαϊκών αγορών. Καθίσταται συνεπώς αναγκαία η τροποποίησή του, με τη θέσπιση του προσωποπαγούς και αμεταβίβαστου χαρακτήρα των επαγγελματικών αδειών και τον περιορισμό της μεταβίβασής τους σε ελάχιστες και μόνο αναγκαίες περιπτώσεις, με σκοπό τη σταδιακή εξάλειψη των επαγγελματικών αδειών, ώστε να παραμείνουν στις λαϊκές αγορές μόνον οι παραγωγοί, όπως εξ αρχής ο θεσμός αυτός σχεδιάστηκε.
Παράλληλα, από το ισχύον πλαίσιο προβλέπεται η επαγγελματική άδεια να είναι απεριόριστης διάρκειας και να θεωρείται κάθε τρία έτη με την προσκόμιση πιστοποιητικού ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, δεν υφίστατο μηχανισμός περιοδικού ελέγχου της συνδρομής των προϋποθέσεων που ο νόμος θέτει στο πρόσωπο των δικαιούχων.
Με την προτεινόμενη διάταξη, προβλέπεται ότι οι επαγγελματικές άδειες λήγουν κάθε τρία (3) χρόνια και με την λήξη των τριών ετών ακολουθεί διαδικασία ανανέωσης, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του δικαιούχου οι προϋποθέσεις του νόμου, σε αντίθετη δε περίπτωση η άδεια παύει να ισχύει.


Παράταση Αναπηρικών Συντάξεων με το άρθρο 66 του νόμου 4144.


Αναρτούμε την εγκύκλιο του ΙΚΑ με θεμα: Παράταση αναπηρικών συντάξεων με το άρθρο 66 του νόμου 4144.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αθήνα,
13.5. 2013
ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ: ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ - ΠΑΡΟΧΩΝ
Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Σ70/52 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 29

ΠΡΟΣ:
Όλα τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Δ/νση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Τμήμα Εθνικών Μητρώων Συντάξεων Απονομών & Πληρωμών Λαγουμιτζή 40, Τ.Κ. 11745 Αθήνα
2. Διεύθυνση Εκμετάλλευσης
α) Γραφείο Διευθύντριας
Πατησίων 12 Αθήνα
β) Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης
Αναφορών Παπαδιαμαντοπούλου 87, Τ.Κ. 11527 Αθήνα 3
.
3. Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας
Ενταύθα
4. Ο.Π.Σ.
Επιχειρησιακή Ομάδα Παροχών
Πατησίων 12 Αθήνα
5. Από ένα αντίτυπο σε κάθε υπάλληλο των υπηρεσιών συντάξεων
Θ Ε Μ Α: «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013 περί παράταση χορήγησης συντάξεων λόγω αναπηρίας.»

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ 88 Ά/18.4.2013), με τις οποίες ρυθμίζεται το θέμα της παράτασης της χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας στους συνταξιούχους των οποίων το δικαίωμα έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει μέχρι τις 31.10.2013, εφ’ όσον εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., χωρίς υπαιτιότητά τους, υπό την προϋπόθεση ότι πριν από τη λήξη του δικαιώματος είχαν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων αυτών παραθέτουμε τις ακόλουθες οδηγίες, σύμφωνα και με τις σχετικές έγγραφες διευκρινίσεις της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΔΑ: ΒΕ54Λ-Ν02):
1. ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Σύμφωνα με τη γραμματική διατύπωση και την εισηγητική έκθεση του νόμου, στη ρύθμιση υπάγονται μόνο οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στη διάταξη και αναλύονται στην επόμενη παράγραφο. Επομένως, δεν εμπίπτουν σε αυτή:
- οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη με ειδικές διατάξεις που προϋποθέτουν ορισμένη κατάσταση αναπηρίας των ασφαλισμένων
- οι επιδοματούχοι του εξωϊδρυματικού επιδόματος
- οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας
- τα ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα θανόντος ασφαλισμένου/συνταξιούχου που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους

2. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:
α) μέχρι τη λήξη του δικαιώματος συνταξιοδότησης να έφεραν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
β) το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας να έχει λήξει ή να λήγει μέχρι την 31.10.2013,
γ) να εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., χωρίς υπαιτιότητά τους.
Διευκρινίζεται ότι υπαιτιότητα των συνταξιούχων στοιχειοθετείται στην περίπτωση άρνησης προσέλευσης στις υγειονομικές επιτροπές. Αντίθετα, δεν αποτελεί κώλυμα για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση η περίπτωση κατά την οποία ο συνταξιούχος ή ο αρμόδιος διευθυντής έχουν προσφύγει στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α., δεδομένου ότι πρόκειται για άσκηση νόμιμου δικαιώματος.
3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΕΝΑΡΞΗ-ΛΗΞΗ-ΔΙΑΡΚΕΙΑ-ΠΟΣΟ-ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΣΩΝ -ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ)
Μετά τη λήξη του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, η χορήγηση της μηνιαίας παροχής που προβλέπεται από την εν λόγω διάταξη ως σύνταξη λόγω αναπηρίας παρατείνει τη χορήγηση του ποσού της σύνταξης που καταβαλλόταν στο συνταξιούχο πριν από τη λήξη του σχετικού δικαιώματος κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Επισημαίνεται ότι η κοινοποιούμενη διάταξη είναι μεταβατική.
Η έναρξη ισχύος της καθορίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσής της στο ΦΕΚ, δηλαδή στις 18.4.2013.
Επομένως, τα οικονομικά αποτελέσματα της εν λόγω ρύθμισης αρχίζουν στις 18.4.2013.
Συνεπώς, στις περιπτώσεις που το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας έληξε πριν από την ημερομηνία αυτή δεν παρέχεται η δυνατότητα αναδρομικής χορήγησης ποσών σύνταξης λόγω αναπηρίας.
Η πρώτη καταβολή θα γίνει αυτόματα μέσω Η.ΔΙ.Κ.Α., στις 30.5.2013, με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό των συνταξιούχων που δικαιούνται κατά τα ανωτέρω την παροχή αυτή και θα αφορά χρονικό διάστημα από 1.5.2013 έως 30.6.2013.
Η ημερομηνία λήξης της διάταξης καθορίζεται από τη ρητή διατύπωση του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 66 και είναι η 31.10.2013.
Αυτό σημαίνει ότι δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση παρέχεται σε όσους συνταξιούχους το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας έχει λήξει ή λήγει μέχρι την ημερομηνία αυτή (βλ. παρ. 2β).
Τα οικονομικά αποτελέσματα της διάταξης αυτής λήγουν με δύο τρόπους:
α) είτε με τη συμπλήρωση 6 μηνών παράτασης της χορήγησης της σύνταξης λόγω αναπηρίας με βάση τη διάταξη αυτή,
β) είτε με την αναγγελία της παράτασης της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.
Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, εάν μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. κριθεί ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν ποσοστό αναπηρίας μικρότερο από 67%, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται διά συμψηφισμού άτοκα (δηλαδή κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων του άρθρου 40 παρ. 4 εδ. α ́ του ΑΝ 1846/51), με μηνιαία παρακράτηση ποσοστού 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών.
Στην περίπτωση όμως που δεν χορηγούνται συνταξιοδοτικές παροχές, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
Τέλος, κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της χορήγησης της σύνταξης λόγω αναπηρίας με βάση τη διάταξη αυτή, εξακολουθούν να γίνονται κρατήσεις υπέρ ασθένειας και παρέχεται στους συνταξιούχους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
4.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Για την πληρέστερη κατανόηση των προαναφερθέντων, παραθέτουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Ι.
α) Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% για χρονικό διάστημα από 1.8.2011 έως 31.7.2012 έχει υποβάλει αίτηση για παράταση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας την 1.8.2012 η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., χωρίς υπαιτιότητά του.
Με βάση τη διάταξη δικαιούται να λαμβάνει για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών το ποσό της σύνταξης που δικαιούτο πριν από τη λήξη του δικαιώματος, αρχής γενομένης από το μήνα Μάιο 2013.
β) Έστω ότι η αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α. αποφανθεί ότι ο ανωτέρω φέρει ποσοστό αναπηρίας 67% για χρονικό διάστημα από 1.8.2012 μέχρι 31.7.2014 και ότι με βάση αυτή τη γνωμάτευση εκδίδεται απόφαση παράτασης της συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1.7.2013. Δεδομένου ότι, με βάση τη διάταξη, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2013 του χορηγήθηκε ποσό σύνταξης που αντιστοιχούσε στο ποσοστό αναπηρίας που είχε από 1.8.2011 έως 31.7.2012 (80%), δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό που κρίθηκε κατά παράταση από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α., θα πρέπει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά να αναζητηθούν άτοκα, με μηνιαία παρακράτησή τους σε ποσοστό 20% από τη χορηγούμενη σύνταξη.
ΙΙ. α) Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 67% για χρονικό διάστημα από 1.4.2011 έως 31.3.2013 έχει υποβάλει αίτηση για παράταση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας την 1.4.2013, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., χωρίς υπαιτιότητά του. Με βάση τη διάταξη δικαιούται να λαμβάνει για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών το ποσό της σύνταξης που δικαιούτο πριν από τη λήξη του δικαιώματος, αρχής γενομένης από το μήνα Μάιο 2013.
β) Έστω ότι η αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α. αποφανθεί ότι ο ανωτέρω φέρει ποσοστό αναπηρίας 45% για χρονικό διάστημα από 1.4.2013 μέχρι 31.7.2014.
Δεδομένου ότι, με βάση τη διάταξη, για τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο 2013 του χορηγήθηκε ποσό σύνταξης που δεν εδικαιούτο, επειδή το ποσοστό αναπηρίας που κρίθηκε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α. με βάση την από 1.4.2013 αίτησή του δεν είναι συντάξιμο από την ημερομηνία αυτή και μέχρι την 31.7.2014, θα πρέπει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά να αναζητηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
ΙΙΙ. Έστω ότι συνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 67% έχει κριθεί ότι δικαιούται σύνταξη λόγω αναπηρίας για χρονικό διάστημα από 1.11.2012 έως 31.10.2013.
Δεδομένου ότι θεωρητικά στις 31.10.2013 θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η παράταση της συνταξιοδότησής του από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., με βάση την κοινοποιούμενη διάταξη, θα δικαιούται να λαμβάνει το ποσό της σύνταξης που δικαιούτο πριν από τη λήξη του δικαιώματος και για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών, αρχής γενομένης από το μήνα Νοέμβριο 2013.
IV. Έστω ότι συνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 67% έχει κριθεί ότι δικαιούται σύνταξη λόγω αναπηρίας για χρονικό διάστημα από 1.12.2012 έως 30.11.2013.
Δεδομένου ότι η ισχύς της διάταξης λήγει στις 31.10.2013 ο συνταξιούχος δεν θα υπαχθεί σε αυτή.
5. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
α) Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης για τα πρόσωπα που εμπίπτουν σε αυτή είναι αυτοδίκαιη και αυτεπάγγελτη , χωρίς δηλαδή να απαιτεί την υποβολή σχετικής αίτησης εκ μέρους των ασφαλισμένων και δεδομένου ότι με βάση την κοινοποιούμενη διάταξη δίνεται το δικαίωμα παράτασης στη χορήγηση μιας συνταξιοδοτικής παροχής που είχε λήξει σύμφωνα με προηγούμενη ατομική διοικητική πράξη (απόφαση Διευθυντή), θα εκδίδεται ατομική διοικητική πράξη, με την οποία θα προβλέπεται η αναγνώριση του δικαιώματος χορήγησης του ποσού που δικαιούται ο ασφαλισμένος με βάση τη διάταξη αυτή για χρονικό διάστημα 6 μηνών κατ’ ανώτατο όριο, και η οποία θα πρέπει να κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες συντάξεων των υποκαταστημάτων, η αρμόδια υπηρεσία του Ο.Π.Σ. θα εκδίδει και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στα αρμόδια υποκαταστήματα όλες τις σχετικές αποφάσεις.
Η απόφαση αυτή θα πρέπει να υπογράφεται από το Διευθυντή του υποκαταστήματος απονομής και να λαμβάνει αριθμό και ημερομηνία.
Αντίγραφο της απόφασης θα τηρείται στο συνταξιοδοτικό φάκελο και στη συνέχεια θα διαβιβάζεται στην αρμόδια υπηρεσία πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να μεριμνήσει για την κοινοποίησή της στο συνταξιούχο.
Στην απόφαση αυτή περιλαμβάνεται και η επιφύλαξη της υπηρεσίας για την αναζήτηση τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στην περίπτωση που μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. κριθεί ότι ο ασφαλισμένος φέρει μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από εκείνο με βάση το οποίο του χορηγήθηκαν ποσά με βάση τη διάταξη, καθώς και στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν φέρει συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 50%).
β) Μετά την έκδοση οριστικής απόφασης των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., θα εκδίδεται απόφαση Διευθυντή για την παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, εφ’ όσον εξακολουθεί να υπάρχει συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας.
Κατά τη διαδικασία αυτή, οι εισηγητές θα ενημερώνονται κατ’ αρχήν από το «Αρχείο Συνταξιούχων/Ευρετήριο Συνταξιούχων» Ο.Π.Σ. εάν έχουν καταβληθεί στο συνταξιούχο ποσά με βάση τη διάταξη του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013 και στη συνέχεια, σε θετική περίπτωση, θα αναφέρουν στην απόφαση παράτασης ότι συμψηφίζονται τα ποσά που χορηγήθηκαν με τις διατάξεις αυτές, καθώς και τα ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν αχρεωστήτως εάν το ποσοστό αναπηρίας με το οποίο παρατείνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι μικρότερο από αυτό βάσει του οποίου του χορηγήθηκε η παροχή της κοινοποιούμενης διάταξης.
Υπενθυμίζεται ότι ο συμψηφισμός στην περίπτωση αυτή θα γίνεται άτοκα, με μηνιαία παρακράτηση ποσοστού 20% επί της καταβαλλόμενης κατά παράταση σύνταξης λόγω αναπηρίας.
Επίσης, στην περίπτωση που μετά την έκδοση οριστικής απόφασης των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. δεν υπάρχει συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας, θα εκδίδεται απόφαση Διευθυντή για τη διακοπή του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται ότι αναζητούνται τα ποσά που χορηγήθηκαν με τις κοινοποιούμενες διατάξεις μέσω συμψηφισμού με τυχόν άλλη καταβαλλόμενη συνταξιοδοτική παροχή, με μηνιαία παρακράτηση ποσοστού 20%, ενώ, σε περίπτωση που δεν καταβάλλεται άλλη παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.
γ) Τέλος, σας πληροφορούμε ότι ο κωδικός επαναφοράς των συντάξεων λόγω αναπηρίας που έχουν λήξει ή λήγουν μέχρι 31.10.2013 και εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι 13 και ο κωδικός λήξης της παροχής που χορηγείται με την ίδια διάταξη είναι 33. Συν.: ΦΕΚ 88 Α/18.4.2013, σ. 1167, 1192
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
1. Γραφείο Διοικητή ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
2. Γραφείο Υποδιοικητή
3. Γρ. Γεν. Διευθύντριας Ασφαλιστικών Υπηρεσιών ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ
4. Γραφείο Διευθύντριας Παροχών.

Γνωματεύσεις Ιατρικών επιτροπών για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων.


Αναρτούμε την εγκύκλιο του υπουργίου οικονομικών με θεμα:
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 38 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ Α'81) περί των γνωματεύσεων ιατρικών επιτροπών που γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων.


Κοινοποιούμε για την άμεση ενημέρωσή σας, τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 38 του ν. 4141/2013 (81 Α'), σύμφωνα με τις οποίες από 1-1-2013, προκειμένου για χορήγηση απαλλαγής των αναπήρων των περιπτώσεων του άρθρου 16 του ν. 1798/88, όπως ισχύουν, από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας γίνονται δεκτές, πέραν των γνωματεύσεων των ΚΕΠΑ , όπως ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4110/2013 (17 Α'), και οι γνωματεύσεις της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε.).
Αναλυτικές οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των ως άνω διατάξεων θα παρασχεθούν με εξειδικευμένη εγκύκλιο. Δ/νση Τελών & ΕΦ

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Νόμος 4150, Ανάπηροι στις ακτοπλοΐες


Αιτιολογική έκθεση του νόμου <Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις>.

Του Μανώλη Μπασιά
Ανεβάζω σήμερα το κεφάλαιο εκείνο από την αιτιολογική έκθεση του νόμου 4150, που έχει σχέση με τα δικαιώματα των αναπήρων επιβατών ακτοπλοϊας.
Προ ολίγων ημερών σε παλαιότερη ανάρτηση ανέβασα και μερικές από τις διατάξεις του νόμου.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του άρθρου 36, επιχειρούνται τροποποιήσεις του ν. 3709/2008, δια των οποίων επιδιώκεται η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1177/2010, με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς θαλάσσιων υπηρεσιών μεταφορών επιβατών, προς όφελος των πολιτών εν γένει και, ειδικότερα, των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα.

Ειδικότερα:

Με τις παραγράφους 1 και 2, προτείνονται η αντικατάσταση της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 3709/2008 και η προσθήκη παραγράφων 9, 10 και 11 στο άρθρο 2 του ν. 3709/2008 αντιστοίχως, δια των οποίων διασφαλίζεται η ακριβής απόδοση όρων του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1177/2010 (εφεξής ως «Κανονισμός») που χρησιμοποιούνται σε υφιστάμενες διατάξεις του ν. 3709/2008.

Στις παραγράφους 3, 4 και 5, προτείνεται η μερική τροποποίηση του άρθρου 4 του ν. 3709/2008 και προβλέπεται η εξασφάλιση του δικαιώματος δωρεάν συνδρομής στους επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, σύμφωνα με πρότυπα τα οποία καθορίζονται στον Κανονισμό. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα ρύθμιση της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν. 3709/2008, υφίσταται η υποχρέωση του μεταφορέα για παροχή έκπτωσης επί του ναύλου, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας τόσο στο ίδιο το άτομο με αναπηρία όσο και στο όχημά του και το συνοδό του. Με την προτεινόμενη τροποποίηση και σύμφωνα με την απαίτηση της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του Κανονισμού, επιβάλλεται η υποχρέωση για δωρεάν μεταφορά του συνοδού, σε περίπτωση που ο μεταφορέας απαιτήσει την παρουσία του προκειμένου το άτομο με αναπηρία να ταξιδέψει με το πλοίο.
Με τις εισηγούμενες διατάξεις των παραγράφων 6 και 7, αντικαθίσταται η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του ν. 3709/2008 και προστίθεται παράγραφος 3 στο εν λόγω άρθρο αντιστοίχως, με σκοπό την καθιέρωση της ευθύνης του μεταφορέα σε περίπτωση ζημίας, από υπαιτιότητά του, του εξοπλισμού κινητικότητας των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, σύμφωνα και με το άρθρο 15 του Κανονισμού. Επίσης, στην αντικαθιστώμενη παράγραφο 2 του άρθρου 5 επιβάλλεται η υποχρέωση στο μεταφορέα, σε περίπτωση που ζητήσει από τον επιβάτη να τοποθετεί τις αποσκευές του σε συγκεκριμένο χώρο εναπόθεσης αποσκευών, να εκδίδει σχετική απόδειξη και να διατηρεί τη φύλαξή τους. Με τις υφιστάμενες διατάξεις του ν. 3709/2008, οι μεταφορείς δεν υποχρεούνταν να εκδίδουν αποδείξεις φύλαξης και δεν αναφερόταν ρητώς στο νόμο η ευθύνη τους για την απώλεια των αποσκευών του επιβάτη. Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται επαρκής προστασία των δικαιωμάτων του επιβάτη, δεδομένου ότι επιβάλλεται ρητώς στον πλοιοκτήτη η υποχρέωση φύλαξης των αποσκευών, στην περίπτωση που ζητείται από τον επιβάτη να τοποθετήσει αυτές σε συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται εκτός του πεδίου ελέγχου του.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των παραγράφων 8 και 9, αντικαθίστανται τα άρθρα 6 και 7 του ν. 3709/2008 αντιστοίχως, στοχεύοντας στην εναρμόνιση των διατάξεων του ν. 3709/2008 με τις διατάξεις του Κανονισμού (άρθρα 17, 18 και 19), οι οποίες σχετίζονται με την παροχή αποζημιώσεων και συνδρομής από το μεταφορέα προς τον επιβάτη σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή ματαιώσεων των δρομολογίων των πλοίων.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των παραγράφων 10 και 11, αντικαθίσταται η παράγραφος 2 του άρθρου 8 του ν. 3709/2008 και προστίθεται παράγραφος 3 στο εν λόγω άρθρο αντιστοίχως, με σκοπό, ομοίως, την εναρμόνιση των διατάξεων του ν. 3709/2008 με τις διατάξεις του Κανονισμού (άρθρο 16), οι οποίες σχετίζονται με τις υποχρεώσεις του μεταφορέα, σε περίπτωση που ο επιβάτης χάσει ανταπόκριση για συνέχιση του θαλάσσιου ταξιδιού του, λόγω υπαίτιας από το μεταφορέα, καθυστέρησης ή ματαίωσης του σκέλους του ταξιδίου πριν την ανταπόκριση.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 12 προβλέπεται αφενός ότι η αποζημίωση πρέπει να καλύπτει κάθε ζημία την οποία ο επιβάτης υπέστη αποδεδειγμένα και αφετέρου τίθεται πρακτικός κανόνας δικαιοδοσίας, ορίζοντας ως αρμόδιο κατά τόπο δικαστήριο για την εκδίκαση τυχόν διαφορών μεταξύ επιβατών και του μεταφορέα, λόγω ακύρωσης ταξιδιού, μόνο εκείνο της έδρας του μεταφορέα.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 13, αντικαθίσταται το άρθρο 12 του ν. 3709/2008, ούτως ώστε, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κανονισμού, να καθιερωθούν ομοιόμορφες διαδικασίες για την αντιμετώπιση των παραπόνων - καταγγελιών των επιβατών που σχετίζονται με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3709/2008 και του Κανονισμού. Προβλέπεται, κατ' εξουσιοδότηση, η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία ρυθμίζει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια θέματα που αφορούν στη διαδικασία υποβολής, διαχείρισης και διεκπεραίωσης των παραπόνων - καταγγελιών, τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων και τους υπεύθυνους φορείς για την επίβλεψη της εφαρμογής του ν. 3709/2008 και του Κανονισμού.

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι με την ισχύουσα σήμερα ρύθμιση του άρθρου 12 του ν. 3709/2008 παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση με πεδίο εφαρμογής τη ρύθμιση των προαναφερόμενων θεμάτων μόνο σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο ταξίδι. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η νομοθετική εξουσιοδότηση καλύπτει και το θέμα της προσβασιμότητας σε λιμάνια και πλοία των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Επίσης καλύπτει, πέραν από το θαλάσσιο ταξίδι εντός του πεδίου εφαρμογής του ν. 3709/2008 (ενδομεταφορές), και το θαλάσσιο ταξίδι, όπως αυτό επεκτείνεται με το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (διεθνείς μεταφορές).

Με την προτεινόμενη τροποποίηση της παραγράφου 14 ρυθμίζεται το ζήτημα της δυνατότητας επιστροφής ή τροποποίησης του εισιτηρίου από τον επιβάτη μόνο από τον εκδότη αυτού ή τον κατά λιμένα οριζόμενο από το μεταφορέα ναυτικό πράκτορα.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση της παραγράφου 15 απαλείφεται η αναφορά της έγγραφης καταχώρησης, επί του εισιτηρίου, της έλλειψης επιθυμίας του επιβάτη να γνωστοποιήσει στοιχεία επικοινωνίας του, διότι στην πρακτική δεν υφίσταται δυνατότητα αναγραφής αυτής στο σώμα του εισιτηρίου. Η καταχώρηση παραμένει στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων (Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α.).

Στην εισαγόμενη διάταξη της παραγράφου 16, προτείνεται η προσθήκη παραγράφου 12 στο άρθρο 14 του ν. 3709/2008, με σκοπό να επιβληθεί η υποχρέωση στα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα να παρέχουν εντός 48 ωρών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για να τους παρασχεθεί η προβλεπόμενη συνδρομή τόσο από το φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού όσο και από το μεταφορέα.

Με την παράγραφο 17, αντικαθίστανται οι παράγραφοι 3, 6, 8 και 9 του άρθρου 15 του ν. 3709/2008 και καθιερώνεται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού, η υποχρέωση των μεταφορέων και των φορέων εκμετάλλευσης των λιμενικών τερματικών σταθμών, στο πλαίσιο των αντίστοιχων τομέων αρμοδιότητάς τους, παροχής δωρεάν συνδρομής στα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Η συνδρομή αυτή παρέχεται σύμφωνα με συγκεκριμένα πρότυπα που θέτει ο ίδιος ο Κανονισμός.

Σκοπός των προτεινόμενων, με τις παραγράφους 18 και 19, ρυθμίσεων είναι η διασφάλιση των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι ο μεταφορέας δεν μπορεί να αρνηθεί κράτηση και έκδοση εισιτηρίου, πλην μόνον των περιπτώσεων που ορίζει το άρθρο 8 του Κανονισμού, καθώς και η εισαγωγή γενικών διατάξεων στο πλαίσιο εφαρμογής των άρθρων 14 και 15, αντίστοιχα, του Κανονισμού. Επίσης, προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων των άρθρων 9, 10, 11, 12, 13 και 23 του Κανονισμού στους ελληνικούς λιμένες.

Σκοπός της ρύθμισης της παραγράφου 20 είναι η αντικατάσταση του άρθρου 18 του ν. 3709/2008 με τη θέσπιση κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του Κανονισμού, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του άρθρου 8 αυτού.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013



Ο νέος νόμος 4151 του 2013
Του Μανώλη Μπασιά

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος 4151 Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών
διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών.
Αναρτούμε τις διατάξεις εκείνες που αφορούν στην προκαταβολή των συντάξεων για αναπήρους και στις
Εξαιρέσεις από τις μειώσεις των συντάξεων. Δυστυχώς στο νόμο αυτό δεν υπάρχει η αναμενόμενη εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων των βαριά αναπήρων των ταμείων που υπάγονται στο υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, παρά τους αγώνες που έχουν γίνει και τις επανειλημένες διαβεβαιώσεις και προς κοινή αντιμετώπιση των ίδιων αναπηριών ανεξάρτητα από το ταμείο συνταξιοδότησης, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Εφημερίς της Κυβερνήσεως
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 103
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4151
διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Άρθρο 1
Προκαταβολή σύνταξης
1.
Μετά το άρθρο 57 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210) προστίθεται άρθρο 57Α ως εξής:
«Άρθρο 57Α
Προκαταβολή σύνταξης
1.α. Ο μόνιμος υπάλληλος ή ο δημόσιος λειτουργός,
ισόβιος ή μη καθώς και ο στρατιωτικός που αποχωρεί από την Υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, λαμβάνει
κατά μήνα και μέχρι την ημερομηνία έναρξης πληρωμής
της σύνταξής του, προκαταβολή σύνταξης το ποσό της
οποίας ανέρχεται σε ποσοστό 50% του βασικού μισθού
του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε
κατά το χρόνο της αποχώρησής του προσαυξημένου
με το 50% του τυχόν επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.
Ειδικά για τα πρόσωπα του άρθρου 4 του ν. 4024/2011 (Α΄
226) που υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του
Δημοσίου το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του
βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου που έφερε
ο υπάλληλος κατά την 31.10.2011. Σε περιπτώσεις που ο
μόνιμος υπάλληλος ή ο δημόσιος λειτουργός, ισόβιος ή
μη, είναι ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
ή γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία, ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία
το ποσοστό της προκαταβολής σύνταξης ανέρχεται σε
ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί των ποσών των
δύο προηγουμένων εδαφίων κατά περίπτωση.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται
η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των διατάξεων του
προηγούμενου εδαφίου.
Άρθρο 4
Ρύθμιση άλλων συνταξιοδοτικών θεμάτων
8.
ε. Στο τέλος της περίπτωσης δ΄ της υποπαραγράφου Β3 της παραγράφου Β΄ του άρθρου πρώτου του
ν. 4093/2012, όπως τροποποιημένη με τις διατάξεις της
παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4111/2013 ισχύει, προστίθεται
εδάφιο ως εξής:
«Επίσης, εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου
17 του ν. 875/1979 (Α΄ 50), των Αναπήρων Πολέμου Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας, καθώς και των
υπηρετούντων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας
της κατηγορίας μονίμου διαθεσιμότητας, με ποσοστό
αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, σύμφωνα
με γνωμάτευση της Ανωτάτης Στρατού Υγειονομικής
Επιτροπής, όπως επίσης και όσοι συνταξιοδοτούνται με
βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 και 1977/1991.
Γενικά, η γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών
του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας λαμβάνεται εξίσου υπόψη για την εξαίρεση από τις μειώσεις της περίπτωσης δ΄ της υποπαραγράφου Β3 της παραγράφου
Β΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012. Οι γνωματεύσεις δε της Ανώτατης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής
ισχύουν και για τη συνταξιοδότηση από οποιονδήποτε
άλλο φορέα συνταξιοδότησης.»
9.
α. Μετά τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με βάση τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115), για τη συνταξιοδότηση των
προσώπων που υπάγονται στις διατάξεις των νόμων 1543/1985 (Α΄ 73) και 1863/1989 (Α΄ 204) οι αρμοδιότητες της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής του άρθρου 6 του ν. 1976/1991 (Α΄ 184) ασκούνται από την Ανωτάτη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ο νέος ναυτιλιακός νόμος 4150



Του Μανώλη Μπασιά.

Ο νέος ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΌς ΝΌΜΟς 4150 περιέχει ενδιαφέρουσες διατάξεις για τους αναπήρους, κατά τις μετακινήσεις τους με τα πλοία, που είναι σημαντικές, τροποποιώντας τον παλαιότερο νόμο 3709, που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας.
Τις πιο σημαντικές από αυτές τις δημοσιεύουμε παρακάτω.
Επιφυλάσσομαι να δημοσιεύσω αργότερα σε ένα κείμενο όλες τις ισχύουσες διατάξεις του παλαιού και του νέου νόμου.


ΝΟΜΟΣ 4150/2013/ΦΕΚ Α/102/29.04.2013
Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 

Άρθρο 35

Τροποποίηση του ν. 3709/2008   

1. Η παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3709/2008 (Α' 213) αντικαθίσταται ως ακολούθως:   

«4. «Άτομο με αναπηρία» ή «άτομο με μειωμένη κινητικότητα» είναι οποιοδήποτε άτομο η κινητικότητα του οποίου είναι μειωμένη κατά τη χρήση των μεταφορικών
μέσων, λόγω οποιασδήποτε σωματικής αναπηρίας (αισθητήριας ή κινητικής, μόνιμης ή προσωρινής), διανοητικής ανικανότητας ή αδυναμίας ή λόγω ανικανότητας
από οποιαδήποτε άλλη αιτία ή λόγω ηλικίας και η κατάσταση του οποίου απαιτεί κατάλληλη προσοχή και προσαρμογή των προσφερόμενων σε όλους τους επιβάτες
υπηρεσιών στις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου αυτού.»   

2. Στο άρθρο 2 του ν. 3709/2008 προστίθενται παράγραφοι 9, 10 και 11, ως ακολούθως:   
11. «Συνθήκες πρόσβασης» είναι κατάλληλοι κανόνες, οδηγίες και πληροφόρηση σχετικά με την προσβασιμότητα των λιμενικών τερματικών σταθμών και των πλοίων,
καθώς και των εγκαταστάσεών τους, για τα άτομα με αναπηρία ή τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.»   

3. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ' της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3709/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως:   

4. Η παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3709/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως:   

«3. Καθορίζεται ως υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που επιβάλλεται για την εξυπηρέτηση λόγων δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικής πολιτικής, η χορήγηση
έκπτωσης 50% επί του ναύλου σε όλες τις θέσεις των πλοίων στα οποία εφαρμόζεται ο παρών νόμος στα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό
αναπηρίας 80% και άνω, με την επίδειξη σχετικής απόφασης των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) ή των υγειονομικών
επιτροπών της αρμόδιας διοικητικής αρχής ή ασφαλιστικού φορέα μέχρι την ημερομηνία λήξης της ισχύος τους. Η ίδια έκπτωση χορηγείται και στα αναπηρικά ΙΧΕ
οχήματα με τα οποία μετακινείται ο δικαιούχος του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον αυτά φέρουν ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή Δελτίο Στάθμευσης Οχημάτων
των Ατόμων με Αναπηρίες (ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ «ΑΜΑ»). Η ίδια έκπτωση χορηγείται και στο συνοδό του δικαιούχου του πρώτου εδαφίου, εφόσον ο δικαιούχος είναι
άτομο με παραπληγία-τετραπληγία, τύφλωση, νοητική αναπηρία, αυτισμό και σύνδρομο Down. Αν ο μεταφορέας απαιτήσει συνοδεία για το άτομο με μειωμένη κινητικότητα,
τότε ο συνοδός μεταφέρεται δωρεάν.»   

5. Στο άρθρο 4 του ν. 3709/2008 προστίθεται παράγραφος 4, ως ακολούθως:   

«4. Οι επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, με την επιφύλαξη των υφιστάμενων συνθηκών πρόσβασης, δικαιούνται την παροχή δωρεάν συνδρομής, όπως
ορίζεται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 1177/2010, σε λιμένες, συμπεριλαμβανομένης της επιβίβασης και της αποβίβασης, και επί πλοίου, σύμφωνα
με τα αναφερόμενα στο άρθρο 10 του Κανονισμού και υπό τους όρους παροχής συνδρομής που ορίζουν τα άρθρα 11 και 12 του Κανονισμού.»   

7. Στο άρθρο 5 του ν. 3709/2008 προστίθεται παράγραφος 3 ως ακολούθως:   

«3. Ο μεταφορέας ευθύνεται για τη φθορά ή απώλεια του εξοπλισμού κινητικότητας ή άλλου ειδικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από άτομο με αναπηρία ή μειωμένη
κινητικότητα, εφόσον η ζημία οφείλεται σε υπαιτιότητά του και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παρασχεθεί προσωρινός εξοπλισμός αντικατάστασης που
να συνιστά κατάλληλη εναλλακτική λύση. Η αποζημίωση που καταβάλλεται από το μεταφορέα αντιστοιχεί στην αξία αντικατάστασης του σχετικού εξοπλισμού ή κατά
περίπτωση, στις δαπάνες επισκευής.»   

11. Στο άρθρο 8 του ν. 3709/2008 προστίθεται παράγραφος 3 ως ακολούθως:   

«3. Σε κάθε άλλη περίπτωση απώλειας ανταπόκρισης, εκτός των περιπτώσεων της παραγράφου 1, ο μεταφορέας και, κατά περίπτωση, ο φορέας εκμετάλλευσης τερματικού
σταθμού, καταβάλλουν εύλογες προσπάθειες να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους επιβάτες σχετικά με εναλλακτικές ανταποκρίσεις και μεριμνούν ώστε τα άτομα
με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα να λάβουν τις πληροφορίες που απαιτούνται σε προσβάσιμη μορφή.»   

13. Το άρθρο 12 του ν. 3709/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως: 

«Αρθρο 12

Καταγγελίες - παράπονα επιβατών   

Για κάθε παράπονο ή καταγγελία κατά τη διάρκεια του πλου οι επιβάτες δύνανται να απευθύνονται στον ορισμένο για το σκοπό αυτό αξιωματικό του πλοίου και
μετά το πέρας του ταξιδιού στον εκδότη του εισιτηρίου ή στον μεταφορέα ή στις Λιμενικές Αρχές. Για παράπονα ή καταγγελίες που αφορούν σε συνθήκες πρόσβασης
ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα σε λιμάνια και πλοία ή καταγγελίες που αφορούν στις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1177/2010 «για τα δικαιώματα
των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) 2006/2004» και δεν καλύπτονται από τις διατάξεις
του παρόντος νόμου, οι επιβάτες δύνανται να απευθύνονται στο φορέα εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού του λιμένα ή στο μεταφορέα ή στις Λιμενικές Αρχές.
Με μέριμνα του μεταφορέα και του φορέα διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμένα, τοποθετούνται σε εμφανή σημεία του πλοίου και του λιμένα, αντίστοιχα,
έντυπα υποβολής παραπόνων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα αναφορικά με τις προσφερθείσες, στο λιμένα και επί του πλοίου υπηρεσίες. Με απόφαση του Υπουργού
Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο του εντύπου, η αρμόδια υπηρεσία ή υπηρεσίες εποπτείας, διαχείρισης των παραπόνων και στατιστικής
καταγραφής αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.»   

16. Στο άρθρο 14 του ν. 3709/2008 προστίθεται παράγραφος 12 ως ακολούθως:   

«12. Σε περίπτωση ατόμου με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, να ενημερώνει τον εκδότη του εισιτηρίου ή το μεταφορέα ότι έχει ανάγκη συνδρομής το αργότερο
σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την παροχή της συνδρομής και να βρίσκεται σε προκαθορισμένο σημείο σε συγκεκριμένη ώρα, η οποία δεν υπερβαίνει τα εξήντα
(60) λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου του πλοίου. Επιπλέον, κατά την κράτηση ή προέκδοση του εισιτηρίου, να κοινοποιεί στο μεταφορέα τις
ειδικές του ανάγκες για κατάλυμα, κάθισμα ή τις απαιτούμενες υπηρεσίες ή την ανάγκη να φέρει μαζί του ιατρικό εξοπλισμό.»   

«8. Παρέχει δωρεάν συνδρομή, σε συνεργασία με τους φορείς εκμετάλλευσης των τερματικών σταθμών, στο πλαίσιο των αντίστοιχων τομέων αρμοδιότητάς τους, στα
άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, όπως ορίζεται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 1177/2010, με την επιφύλαξη των υφιστάμενων συνθηκών
πρόσβασης στο λιμένα. Επί αιτημάτων παροχής συνδρομής της παραγράφου 12 του άρθρου 14, με ευθύνη του μεταφορέα, ενημερώνεται χωρίς καθυστέρηση ο φορέας
εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού, για την παροχή συνδρομής στον τομέα αρμοδιότητάς του. Τα άτομα που έχουν αιτηθεί την παροχή συνδρομής λαμβάνουν
γραπτή επιβεβαίωση για την παροχή της συνδρομής με κάθε διαθέσιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων ή της υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων (SMS).
Σε περίπτωση που άτομο με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της παραγράφου 12 του άρθρου 14, ο μεταφορέας και ο φορέας
εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού καταβάλλουν προσπάθεια για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.»   

«9. Να μεριμνά για την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου επιβάτη από τον εκδότη πριν από την έκδοση του εισιτηρίου για τις τιμές και εκπτώσεις, τις συνθήκες
πρόσβασης στους λιμένες επιβίβασης και αποβίβασης, καθώς και τη δυνατότητα παροχής συνδρομής σε περιπτώσεις επιβατών με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα.»   

9. Στο άρθρο 16 του ν. 3709/2008 προστίθενται παράγραφοι 10, 11, 12 και 13 ως ακολούθως:   

«10. Οι μεταφορείς και, κατά περίπτωση, οι φορείς εκμετάλλευσης των τερματικών σταθμών θεσπίζουν διαδικασίες εκπαίδευσης σε θέματα αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένων
οδηγιών, και διασφαλίζουν ότι τα μέλη του προσωπικού τους, ιδιαίτερα αυτών που παρέχουν άμεση συνδρομή σε άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, λαμβάνουν
εκπαίδευση ή οδηγίες, σύμφωνα με το παράρτημα Ιν του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1177/2010.   

11. Αν η εκτέλεση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1177/2010 έχει ανατεθεί σε εκτελεστή μεταφορών, πωλητή εισιτηρίων
ή άλλο πρόσωπο, ο μεταφορέας, ο ταξιδιωτικός πράκτορας, ο διοργανωτής ταξιδιών ή ο φορέας εκμετάλλευσης του τερματικού σταθμού που έχει αναθέσει αυτές
τις υποχρεώσεις παραμένει υπόλογος για τις πράξεις και παραλείψεις του εν λόγω τρίτου προσώπου, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του.   

12. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων
9 παρ. 1 και 2, 10, 11 και 12 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1177/2010, που αφορούν σε θέματα προσβασιμότητας, πληροφόρησης και παροχής συνδρομής σε άτομα με
αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα στους λιμένες, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των φορέων εκμετάλλευσης λιμενικών τερματικών σταθμών.   

20. Το άρθρο 18 του ν. 3709/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως: 

«Αρθρο 18

Διοικητικές Κυρώσεις   

Στους παραβάτες των υποχρεώσεων του παρόντος νόμου και του Κανονισμού (ΕΕ) 1177/2010 και ανεξάρτητα εάν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική ευθύνη, επιβάλλονται
με απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Λιμενικής Αρχής οι κυρώσεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ν.δ. 187/1973, Α' 261).