Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δωρεάν, καθολικά κι εξ’ ολοκλήρου μέτρα από το κράτος για τη στήριξη των ατόμων που είναι στο φάσμα του αυτισμού και των οικογενειών τους

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δωρεάν, καθολικά κι εξ’ ολοκλήρου μέτρα από το κράτος για τη στήριξη των ατόμων που είναι στο φάσμα του αυτισμού και των οικογενειών τους

Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και των οικογενειών τους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, δωρεάν, καθολικά και εξολοκλήρου από το κράτος, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή,  απευθυνόμενο προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Υγείας, το ΚΚΕ

Στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, Βιβή Δάγκα, Νίκος Έξαρχος και Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρονται τα εξής:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι τεράστια.

Η απουσία του κράτους στην έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση για όλον τον παιδικό πληθυσμό, η ολόπλευρη στήριξή του ατόμου και της οικογένειάς τους, αφού γίνει η διάγνωση, είναι τρανταχτή.

Το κάθε νοικοκυριό, που έχει στο περιβάλλον του άτομο με αυτισμό κυριολεκτικά ματώνει. Ματώνουν για να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης των αυτιστικών παιδιών. Αναγκάζονται να δαπανούν τεράστια ποσά σε δομές του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού τόσο στην παράλληλη στήριξη, όσο και σε βασικές ειδικότητες στα Ειδικά Σχολεία (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές). Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε σχολικούς νοσηλευτές, όταν το 30% των παιδιών έχουν παράλληλες διαγνώσεις και χρήζουν νοσηλευτικής παρέμβασης. Ακόμα η μεταφορά των μαθητών (ΚΤΕΛ-ταξί) γίνεται χωρίς κατάλληλο συνοδό και πολλές φορές χωρίς κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς (π.χ. έλλειψη παιδικών καθισμάτων σε μαθητές κάτω των 12 ετών). Όταν η ανάγκη είναι η ύπαρξη σύγχρονων, πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό Ειδικών Σχολείων με σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, με λυμένο από την πρώτη μέρα το ζήτημα της μεταφοράς.

Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό με αποτέλεσμα δημόσια νοσοκομεία να μην τα δέχονται για νοσηλεία. Ιατρικές Υπηρεσίες, όπως η οδοντιατρική, που πραγματοποιείται μόνο στο Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» στην Αττική, έχουν αναμονή ακόμα και 4 μήνες.

Συνολικά την κατάσταση επιδεινώνει και η μεγάλη έλλειψη δημόσιων ΚΔΑΠ και κέντρων διημέρευσης, για την απασχόληση των ατόμων με αυτισμό τα απογεύματα (στο Αγρίνιο λειτουργεί μόνο ένα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ). Αλλά και καμία δομή για την απορρόφηση των ατόμων με αυτισμό μετά την ενηλικίωση τους. Αποτέλεσμα είναι πως εν τέλει ένας από τους δυο γονείς – συνήθως η μητέρα – να σταματά να εργάζεται, για να στηρίξει το άτομο με αυτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Σοβαρότατο είναι επίσης το έλλειμμα σε Σ.Υ.Δ., ώστε να υπάρχει φροντίδα του ατόμου όταν οι γονείς φύγουν από τη ζωή.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον καμία μέριμνα για την συνταξιοδότηση των γονέων των παιδιών με αναπηρία. Με τον ν. 4387/16 στην ουσία καταργήθηκαν οι ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των γονέων αυτών, αφού με την αύξηση ορίων ηλικίας τα άτομα αυτά συνταξιοδοτούνται, όπως οποιοσδήποτε άλλος ασφαλισμένος.

Η ύπαρξη ειδικών κατηγοριών για διορισμό στο δημόσιο για νεαρούς γονείς ατόμων με αυτισμό, που ανήκουν στην κατηγορία έμμεσων ΑΜΕΑ, έχει καταστεί παρωδία. Το ποσοστό των θέσεων που προβλέπεται είναι πολύ μικρό, ενώ ακόμη κι αν διοριστούν αδυνατούν να επικαλεστούν την αναπηρία του τέκνου τους για να μετακινηθούν.

Η διαχρονική αδιαφορία κυβερνήσεων-κράτους οδηγεί τα άτομα με αυτισμό, τους γονείς και κηδεμόνες τους να βιώνουν ένα καθημερινό Γολγοθά.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

– Να υπάρξουν σύγχρονα Ειδικά Σχολεία, που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών στο σύνολο του νομού της Αιτωλοακαρνανίας.

– Να στελεχωθούν άμεσα τα Ειδικά Σχολεία του νομού, με πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ειδικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού για να πραγματοποιείται η αναγκαία επιστημονική παρέμβαση εντός των Ειδικών Σχολείων και να μην υποχρεώνονται οι γονείς να την καλύπτουν με δικά τους έξοδα μιας και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει κομμάτι μόνο των αναγκαίων θεραπειών.

– Να προσληφθούν μόνιμοι σχολικοί νοσηλευτές σε όλα τα ειδικά σχολεία

– Κατά τη μεταφορά των παιδιών με ΚΤΕΛ και ταξί, να υπάρχει μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό συνοδείας καθώς και κατάλληλος εξοπλισμός από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

– Να υπάρξει επαρκής αριθμός δημόσιων ΚΔΑΠ, κέντρων διημέρευσης, ΣΥΔ και ξενώνων φιλοξενίας-οικοτροφείων για την απασχόληση/φιλοξενία των ατόμων με αυτισμό.

– Να καλυφθεί το κόστος μετακίνησης για υγειονομική παρακολούθηση και περίθαλψη των παιδιών με αυτισμό που λόγω της ιδιαιτερότητας της πάθησής τους είναι συγκεκριμένες οι νοσοκομειακές δομές, που τα εξυπηρετούν».

Πηγή: www.902.gr