Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων με αναπηρία στην Ε.Ε. με οικονομικά προβλήματα

Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων με αναπηρία στην Ε.Ε. με οικονομικά προβλήματα

Λίγο παραπάνω από ένας στους τέσσερις ενήλικες στην ΕΕ έχει κάποια μορφή αναπηρίας. Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε δυσανάλογο βαθμό.

Περίπου το 25,5% των πολιτών της ΕΕ ηλικίας 16 ετών και άνω με αναπηρία θα δυσκολευτεί να τα βγάλει πέρα το 2023. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 16,2% όταν επρόκειτο για άτομα χωρίς αναπηρία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα και η Βουλγαρία ήταν οι δύο χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με αναπηρία από νοικοκυριά που ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες.

Αντίθετα, το Λουξεμβούργο (10,5%), η Φινλανδία (11,2%), οι Κάτω Χώρες (12%) και η Σουηδία (16,5%) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάποια μορφή αναπηρίας. Κατά μέσο όρο, αυτό ίσχυε για το 29,2% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού, σε σύγκριση με το 24,3% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού.

Οι οικονομικοί αγώνες επεκτείνονται πέρα από τα καθημερινά έξοδα

Οι οικονομικοί αγώνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ευκαιρίες για αναψυχή και χαλάρωση.

Περισσότερο από το 40% των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία εβδομάδα διακοπών ετησίως, σε σύγκριση με το 24,2% των ατόμων χωρίς αναπηρία.

Το ζήτημα αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικότερο μεταξύ των ατόμων με αναπηρία στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της ΕΕ, με τη Ρουμανία (73,5%), τη Βουλγαρία (70%) και την Ουγγαρία (64,7%) να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Το Λουξεμβούργο (16,6%) και η Φινλανδία (18,7%) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά στο μπλοκ.

Δέσμευση της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τη δέσμευσή της για τη διασφάλιση της διασυνοριακής κινητικότητας για τα άτομα με αναπηρία μέσω της επίσημης έγκρισης της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας.

Η κάρτα αυτή θα εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε οφέλη όπως μειωμένα τιμολόγια, εγγυημένη χρήση χώρων στάθμευσης και πρόσβαση κατά προτεραιότητα σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Αν και θεωρείται θετικό βήμα, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της κάρτας αναπηρίας της ΕΕ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 30 μήνες για να προσαρμοστούν και 12 επιπλέον μήνες για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν σχεδόν τριάμισι χρόνια για να τεθεί πλήρως σε ισχύ η πολιτική.

Πηγή: https://gr.euronews.com