Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς την κα Ζ. Μακρή, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Ζητείται ο ορισμός συνάντησης της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για επείγοντα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση»


Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς την κα Ζ. Μακρή, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Ζητείται ο ορισμός συνάντησης της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για επείγοντα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση»

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 01.04.2024

Αρ. Πρωτ.:           347

ΠΡΟΣ:   κα Ζ. Μακρή, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: «Ζητείται ο ορισμός συνάντησης της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για επείγοντα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση»

Κυρία Υφυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν έγγραφό της, σας μεταφέρει το αίτημα το αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) σχετικά με τον ορισμό συνάντησης με εσάς και τους συνεργάτες σας, προκειμένου να συζητήσετε καίρια ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία όρασης, όπως:

α) θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του νέου εγχειριδίου διδασκαλίας του κώδικα της γραφής Braille που εκπονήθηκε πρόσφατα από το ΚΕΑΤ,

β) θέματα που αφορούν στους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία όρασης,

γ) επίλυση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν νεοδιοριζόμενοι (αναπληρωτές και μόνιμοι) εκπαιδευτικοί τυφλοί ή με μειωμένη όραση, αλλά και εκπαιδευτικοί γονείς και παιδιά ατόμων τυφλών ή με μειωμένη όραση, σε σχέση με τις τοποθετήσεις τους σε σχολικές δομές,

δ) πρόβλεψη για άμεση παράδοση του προβλεπόμενου τεχνικού εξοπλισμού που δικαιούνται οι τυφλοί ή με μειωμένη όραση μαθητές, οι οποίοι τον λαμβάνουν με τέσσερα ή πέντε έτη καθυστέρηση.

Κυρία Υφυπουργέ,

Ευελπιστώντας πως θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα της συνάντησης με την Ε.Ο.Τ. και τον Π.Σ.Τ. ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναπηρία όρασης, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 824/345/29.03.2024 επιστολή της Ε.Ο.Τ. και του Π.Σ.Τ. η οποία αναφέρεται πιο αναλυτικά στα εν’ λόγω ζητήματα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.