Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Να επαναξιολογηθούν 1.064 φοροαπαλλαγές ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος

Να επαναξιολογηθούν 1.064 φοροαπαλλαγές ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος

Θανάσης Κουκάκης

09/04

2024

06:18


Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως τόσο το πλήθος όσο και το κόστος των φοροαπαλλαγών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πως μια επαναξιολόγηση κρίνεται αναγκαία.                                 

Επαναξιολόγηση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών ως προς την κοινωνική τους χρησιμότητα και στόχευση, ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια της έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέροντας πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να επέλθει περαιτέρω ενίσχυση και διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.                                     

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως τόσο το πλήθος όσο και το κόστος των φοροαπαλλαγών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πως μια επαναξιολόγηση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαιότητά τους στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς και η επίτευξη του σκοπού τους (στήριξη ευάλωτων ομάδων, ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προώθηση της καινοτομίας κ.ά.).                                     

«Μια τέτοια προσέγγιση, συνδυαστικά με την αύξηση των ελέγχων ως προς τη χρήση των φοροαπαλλαγών, θα ενίσχυε τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων», τονίζεται στην έκθεση.                                     

Αλλά πόσες είναι οι φορολογικές απαλλαγές και πόσο κοστίζουν;                                     

Το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσια κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024, συγκέντρωσε ποσοτικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και προχώρησε στην καταγραφή των φορολογικών απαλλαγών, στην ομαδοποίησή τους ανά κατηγορία φορολογίας και ομάδα δικαιούχων, στην κατανομή τους σε τομείς πολιτικής και στον προσδιορισμό του κόστους τους με βάση την απώλεια φορολογικών εσόδων που προκύπτει.                                     

Συνολικά καταγράφηκαν 1.064 περιπτώσεις φορολογικών απαλλαγών, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρώ.