Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Απαράδεκτες συμπεριφορές και απολύσεις εργαζομένων στο σωματείο ειδικής αγωγής «ο Ερμής» στο Ελληνικό

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Απαράδεκτες συμπεριφορές και απολύσεις εργαζομένων στο σωματείο ειδικής αγωγής «ο Ερμής» στο Ελληνικό

Ερώτηση προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχετικά με τον εκδιωγμό ΑμεΑ, τις απαράδεκτες συμπεριφορές και τις απολύσεις εργαζομένων που συνθέτουν την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Σωματείο Ειδικής Αγωγής «ο Ερμής» στο Ελληνικό, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σεμίνα Διγενή, Χρήστος Κατσώτης, Βιβή Δάγκα, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Αφροδίτη Κτενά, Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Τσοκάνης:

 

«Πριν από δύο μήνες ενήλικες με νοητική υστέρηση που απασχολούνταν για πάνω από δέκα χρόνια στην κουζίνα του Ερμή μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν αρκετά παραγωγικοί. Οι άνθρωποι αυτοί με επιτυχία, με βάση και τις ομολογίες των εκπαιδευτών τους, παρασκεύαζαν μαζί με την υπεύθυνη εργαζόμενη δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό για τα περίπου 100 άτομα που υποστηρίζονται στο κέντρο αλλά και τους εργαζόμενους. Ενώ υποστήριζαν και το catering για τις διάφορες εκδηλώσεις για την “προβολή” του “Ερμή”. Παιδιά που είχαν βραβευτεί για τη δουλειά τους και “φιγουράριζαν” στα διάφορα διαφημιστικά spot του κέντρου.

Η εφαρμογή της απόφασης, για την οποία καμία προετοιμασία δεν έγινε, αλλά και καμία τεκμηριωμένη αιτιολογία δεν δόθηκε από τη διεύθυνση και την διοίκηση του κέντρου απέναντι στους γονείς – κηδεμόνες, τους εξυπηρετούμενους αλλά και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΑΜΕΑ, γονιών και εργαζομένων, που αντέδρασαν, προκάλεσε αναστάτωση, έβγαλε τους ανθρώπους από τη ρουτίνα τους με αποτέλεσμα να οδηγηθούν λόγω της αναπηρίας τους σε υποτροπή. Κατάσταση η οποία είχε αντίκτυπο και στις ίδιες τις οικογένειες.

Η διοίκηση και η διεύθυνση του Ερμή πέραν της απαράδεκτης συμπεριφοράς απέναντι σε εξυπηρετούμενους, γονείς και εργαζόμενους, αρνήθηκε να επανεξετάσει την απόφασή της. Αντίθετα, προέβη σε απαράδεκτες αποφάσεις, κλείδωμα του χώρου της κουζίνας, απαγόρευση εισόδου, απειλές κ.λ.π, ενώ προέβαλλε κατά καιρούς διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις και προφάσεις για την μετακίνηση.

Αποκορύφωμα της αυταρχικής και τρομοκρατικής συμπεριφοράς της διοίκησης ήταν η απόλυση δύο εργαζομένων. Εργαζόμενοι που είχαν αντιδράσει στον αυταρχισμό της διοίκησης, είχαν αμφισβητήσει επιστημονικά τις πρακτικές της. Απολύσεις δε γίνονται για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο χώρο, είναι πάγια πρακτική της διοίκησης διαχρονικά για όποιον αντιδρά, οργανώνεται, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας, αναβαθμισμένες υπηρεσίες με βάση την επιστήμη για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα, οι αποφάσεις της Διοίκησης για απολύσεις εργαζομένων και απαξίωση των εργαστηρίων, οδηγούν συνειδητά στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη μετατροπή του ‘Ερμή” σε “πάρκινγκ” ψυχών χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, επειδή είναι η εποπτεύουσα αρχή και το κέντρο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, τι μέτρα προτίθενται να πάρει ούτως ώστε:

– Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Να επανέλθουν οι εργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν στην εργασία τους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

– Να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι με αναπηρία που απασχολούνταν για πάνω από δέκα χρόνια, στο χώρο απασχόλησής τους στην κουζίνα του κέντρου.

– Να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες για προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε παιδιά, γονείς και εργαζόμενους

– Να ελεγχθεί το κέντρο και να εξασφαλιστεί ότι λειτουργεί με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

– Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς το κέντρο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του στην προοπτική ένταξής του στο δημόσιο».

Πηγή: www.902.gr 

Μαρτύριο η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία: «Μας θέλουν φυλακισμένους»

Μαρτύριο η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία: «Μας θέλουν φυλακισμένους»

Χρήστος Λογαράς

Η έλλειψη υποδομών ενισχύει την κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αναπηρία, τα οποία καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσάρεστες εκπλήξεις

Μπορεί η Αθήνα να φημίζεται για τη φιλοξενία της, όπως μαρτυρούν και οι διαρκώς αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια αφίξεις ξένων επισκεπτών, ωστόσο είναι μια πόλη εξαιρετικά εχθρική και αφιλόξενη για τα άτομα με αναπηρία.

Κακοτεχνίες σε ράμπες και πεζοδρόμια, «οδηγοί» τυφλών που ξεκινούν από το πουθενά και σταματούν ξαφνικά, εμπόδια που παίρνουν τη μορφή αυθαιρέτως σταθμευμένων αυτοκινήτων ή μηχανών αλλά και κάδοι ή τραπεζοκαθίσματα που έχουν καταλάβει τους διαδρόμους κίνησης των πεζών συνθέτουν την εικόνα μιας πόλης που σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και αντιθέτως ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση των ΑμεΑ.

Ταυτόχρονα, μαρτυρούν ότι η ίδια η κοινωνία έχει αποτύχει όχι μόνο στην ενσωμάτωσή τους, αλλά ακόμα και στον ενστερνισμό των ιδιαιτεροτήτων τους, μετατρέποντας την έξοδο από το σπίτι που για τους πολλούς δεν αποτελεί καν αντικείμενο σκέψης σε μία δυσάρεστη εμπειρία με απρόβλεπτη εξέλιξη.

«Μας θέλουν φυλακισμένους»

«Τα εμπόδια έχουμε συνηθίσει μόνο να πολλαπλασιάζονται. Καθημερινά για εμάς κάθε διαδρομή είναι πάντα διαφορετική από την προηγούμενη ως προς τις δυσάρεστες εκπλήξεις που μας περιμένουν» περιγράφει στο «Βήμα» ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος, ο οποίος γεννήθηκε τυφλός. Εκπαιδευμένος από παιδί στη χρήση του λευκού μπαστουνιού, στην κινητικότητα και στον προσανατολισμό για άτομα με προβλήματα όρασης, εκφράζει τον προβληματισμό του για την ύπαρξη λιγότερων των 10 ειδικευμένων εκπαιδευτών στην Ελλάδα των περίπου 30.000 ατόμων με προβλήματα όρασης. «Κάπως έτσι, πολύς κόσμος δεν μπορεί καν να βγει από το σπίτι του, να κινηθεί ελεύθερα».

Και μπορεί ο πολίτης που δεν χρησιμοποιεί τους «οδηγούς» όδευσης τυφλών (τη γνωστή κίτρινη ανάγλυφη λωρίδα των πεζοδρομίων) να βλέπει τα τελευταία χρόνια να πληθαίνουν και να θεωρεί πως γίνονται σωστά βήματα ως προς τη βελτίωση των υποδομών, η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική για κάποιον που τους χρησιμοποιεί: «Οι «οδηγοί» όδευσης τυφλών, οι ανάγλυφες χαραγμένες πλάκες που η φιλοσοφία τους είναι να τις αγγίζει το λευκό μας μπαστούνι και να έχουμε έναν προσανατολισμό, πολλές φορές τοποθετούνται ως διακοσμητικοί από εργολάβους και φέρουν διάφορα αχρείαστα σχέδια στο έδαφος που ταλαιπωρούν όλους εμάς. Επίσης, τοποθετούνται σχεδόν αποκλειστικά σε καινούργια κομμάτια πεζοδρομίων που έχουν προκύψει από αναπλάσεις, παραμένοντας ασύνδετοι με παλαιότερα τμήματα πεζοδρομίων, ενώ πολλοί έχουν υποστεί φθορές, συχνότερα από τις ρίζες παρακείμενων δέντρων» τονίζει ο δικηγόρος.

Χωρίς ενιαία δομή

Στην ουσία, περιγράφει πως στις ελληνικές πόλεις (και πέραν της Αθήνας) υπάρχουν νησίδες προσβασιμότητας και όχι μια ενιαία δομή που θα καθιστούσε δυνατή την ανεμπόδιστη μετακίνηση ενός ατόμου με προβλήματα όρασης. Αλλωστε, ακόμα και οι σύγχρονοι σταθμοί του μετρό (στην πλειοψηφία τους έχουν ηλικία κάτω των 20 ετών και χρησιμοποιούνται καθημερινά από άτομα με προβλήματα όρασης) κρύβουν παγίδες, ενώ η διαδρομή μέχρι αυτούς αποτελεί έναν αστικό Γολγοθά.

«Δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε αλυσίδα προσβασιμότητας. Για να φτάσουμε σε έναν σταθμό μετρό, περνάμε από πολύ στενά πεζοδρόμια με ψηλά εμπόδια που απειλούν τη σωματική μας ακεραιότητα. Συναντάμε σπασμένες πλάκες, λακκούβες, κολόνες, δέντρα και τραπεζοκαθίσματα άναρχα τοποθετημένα αλλά και ακαθαρσίες ζώων από «φιλόζωους» που δεν έχουν μάθει να φροντίζουν ουσιαστικά τα κατοικίδιά τους αλλά και το περιβάλλον γύρω τους. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η ύπαρξη ελάχιστων φαναριών με ηχητική σήμανση. Πραγματικά νιώθω ότι αυτή η χώρα μάς θέλει φυλακισμένους στα σπίτια μας» λέει με οργή ο Βαγγέλης Αυγουλάς.

Επικίνδυνες ράμπες

Αναφερόμενος, τέλος, στους οδηγούς που σταθμεύουν κυριολεκτικά όπου βρουν, κάνει λόγο για συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια του bullying. «Κάθε φορά που με αναγκάζει ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, μια παρκαρισμένη μοτοσικλέτα, να βγαίνω στον δρόμο γιατί δεν μπορώ να περπατήσω από το πεζοδρόμιο, νιώθω δέκτης επιθετικής συμπεριφοράς. Νιώθω να υφίσταμαι bullying από κάποιον συμπολίτη μου που αποφάσισε ότι μπορεί να κάνει λίγο παραπάνω τη δική μου ζωή να κινδυνεύσει για να βολευτεί ο ίδιος» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χρηστάκης, χορογράφος, κοινωνικός ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όντας και ο ίδιος ΑμεΑ σημειώνει πως ενώ γίνονται έργα για την προσβασιμότητα, στην ουσία η πολιτεία αψηφά τους ίδιους τους ανάπηρους: «Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για την κατασκευή κατάλληλων υποδομών, δυστυχώς, όπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα, δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των ίδιων των αναπήρων, των ατόμων δηλαδή που είναι οι αποκλειστικοί χρήστες και οι ωφελούμενοι από αυτά τα έργα. Γεμίσαμε την Αθήνα ράμπες, οι οποίες, όμως, είναι κακώς κατασκευασμένες και επικίνδυνες για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν όλες ένα «δοντάκι», ένα υπερυψωμένο σκαλοπατάκι. Το άτομο με αμαξίδιο μπορεί να συγκρουστεί με το σκαλοπάτι και να εκτοξευθεί μπροστά».

Επιπλέον, στέκεται και ο ίδιος στην ασυνέχεια των υποδομών προσβασιμότητας που καθηλώνει τα ΑμεΑ στα σπίτια τους. «Η προσβασιμότητα πρέπει να κατανοηθεί ως μια αλυσίδα με πολλούς κρίκους. Η αλυσίδα αυτή ξεκινάει από το σπίτι του ίδιου του ωφελούμενου, του αναπήρου, που διανύει όποια διαδρομή θελήσει. Αν, λοιπόν, στη μέση της διαδρομής κοπεί ένας κρίκος, παύει στην ουσία να υπάρχει προσβασιμότητα. Το θέμα δεν είναι να είναι προσβάσιμη μόνο μια περιοχή, μόνο το κέντρο της Αθήνας. Δεν μένουμε όλοι στο κέντρο. Το ζήτημα είναι πώς θα φτάσουμε εκεί.

Ενα ΑμεΑ στο πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσει και δεν θα καταφέρει να το ξεπεράσει θα αποθαρρυνθεί και θα επιστρέψει στο σπίτι του. Και δυστυχώς, ακριβώς για αυτό οι περισσότεροι ανάπηροι μένουν πράγματι κλεισμένοι στα σπίτια τους, είτε κινούνται σε συγκεκριμένα προσβάσιμα σημεία στα οποία νιώθουν σίγουροι και ασφαλείς. Φαντάζεσαι, όμως, να τριγυρίζεις όλη σου τη ζωή γύρω από δυο ή τρία σημεία» διερωτάται ρητορικά ο Γιώργος Χρηστάκης.

Υψώνουν εμπόδια

Πέρα από τις δημόσιες δομές και τους κοινόχρηστους χώρους που υψώνουν εμπόδια ανεπαίσθητα στα απαίδευτα μάτια των πολλών, ο χορογράφος αναφέρει πως στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το 80% των καταστημάτων δεν διαθέτει μέσα προσβασιμότητας για ΑμεΑ, αναφέρει, περιγράφοντας πως πολλές φορές έχει αναγκαστεί να δει και να αγοράσει ρούχα από το… πεζοδρόμιο. «Ολο αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι καταστηματάρχες υποχρεώνονταν να διαθέτουν από μία φορητή ράμπα».

Οπως λέει συνοψίζοντας, η αναπηρία είναι μια κοινωνική κατασκευή, με τους μηχανισμούς της πολιτείας να είναι αυτοί που πρωτίστως καθιστούν τον άνθρωπο με σωματική βλάβη ανάπηρο: «Εγώ φέρω στο σώμα μου μια βλάβη, συγκεκριμένα στα πόδια μου. Η αναπηρία δεν είναι συνέπεια αυτής της βλάβης. Εγώ αισθάνομαι ανάπηρος επειδή βρίσκω εμπόδια, επειδή βιώνω διακρίσεις, βιώνω αποκλεισμούς, βιώνω αυτή την καταπίεση που επιβάλλουν η κοινωνία και η πολιτεία, με την οποία δεν μπορείς να λειτουργήσεις ισότιμα σε σχέση με τον οποιοδήποτε άλλο πολίτη. Ανάπηροι γινόμαστε γιατί οι σχεδιασμοί των κοινωνιών δεν μας συμπεριλαμβάνουν με ισότιμο τρόπο».

Η «αφάνεια» των ΑμεΑ

Αναφερόμενος στη συμπερίληψη και την ισοτιμία, ο Νίκος Πέππας, πρώην αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Αττικής και άτομο με κινητικά προβλήματα, υπογραμμίζει τη σημασία της εκπαίδευσης: «Επιβάλλεται να γίνουν μαθήματα από μικρή ηλικία στα παιδιά για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τον συμμαθητή τους με κάποια μορφή αναπηρίας, πώς πρέπει να του μιλάνε. Διότι έτσι θα δημιουργηθεί ένα ομοιογενές κοινωνικό σύνολο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι θετικό πως τα τελευταία 20-25 χρόνια βλέπουμε ότι τα παιδιά στα σχολεία αγκαλιάζουν τους συμμαθητές τους με κάποια μορφή αναπηρίας».

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης αναδεικνύει, εν κατακλείδι, το συμβολικό αλλά και ουσιαστικό ζήτημα της «αφάνειας» των ΑμεΑ στον δημόσιο χώρο. «Θα τολμήσω να πω εξ ιδίας εμπειρίας ότι στο εξωτερικό βλέπουμε στον δρόμο έναν άνθρωπο με αναπηρία γιατί εκεί έχει τη δυνατότητα να βγει έξω στον κόσμο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Είμαστε μια χώρα που κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, σε σχέση με το παρελθόν βλέπουμε πολύ πιο συχνά ανθρώπους με κάποια μορφής αναπηρία. Αρα, υπό μία έννοια, έχει γίνει έστω μια ελάχιστη πρόοδος. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει κάποια έστω και μικρά βήματα τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε μακριά από αυτό που λέμε δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας και κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Συντονισμός: Αγγελος Σκορδάς

Γράφει: Χρήστος Λογαράς

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σωτήρης

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

Πηγή: www.tovima.gr 

«Μαύρα μαντάτα» για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής

 «Μαύρα μαντάτα» για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής

Χρήστος Κάτσικας

Δεσμεύσεις για νέο νομοθετικό πλαίσιο ● Φόβοι ότι στρέφουν τους γονείς προς την ιδιωτική παράλληλη, ενώ θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη δημόσια στήριξη των παιδιών.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Μάρτιο στο Mega ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας για την Ειδική Αγωγή ανέφερε τα παρακάτω:

«Ενα μεγάλο κομμάτι των αναπληρωτών -είμαστε κοντά στις 50.000 αναπληρωτές- αφορά την παράλληλη στήριξη, την ειδική αγωγή. […] Θα επιμείνουμε στο θέμα της ειδικής αγωγής και με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για να μπορέσουμε να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα κάτι στο οποίο βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη παρέμβασης. […] Αυξάνονται διαρκώς και οι ανάγκες –στην παράλληλη στήριξη, για παράδειγμα, τα αιτήματα έχουν αυξηθεί στα σχολεία από χρονιά σε χρονιά. Και γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να κάνουμε και μια νομοθετική παρέμβαση στον χώρο της ειδικής αγωγής. Για να δούμε ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος, ειδικά σε ό,τι αφορά την παράλληλη στήριξη, για να δούμε πώς θα κάνουμε την κατανομή ανά σχολείο και ανά τάξη».

Λίγες μέρες πριν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας θα φέρει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Και κλείνω με το εξής το οποίο ειπώθηκε. Σε ό,τι αφορά την Ειδική Αγωγή, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο μας ενδιαφέρει και με ενδιαφέρει προσωπικά, το ανέφερε η κ. Θρασκιά, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή, στο οποίο θα θέλαμε παρότι ενδεχομένως αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο για όλους τους λόγους που ανέφερα πριν δύναται να παράξει επιθυμητό επίπεδο συναίνεσης, στην Ειδική Αγωγή νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε πολύ περισσότερο και θα προσπαθήσουμε να το φέρουμε ακόμα και μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα πάρα πολύ ουσιαστικό, ακριβώς επειδή με την προηγούμενη ιδιότητά μου εδώ είχα ασχοληθεί πάρα πολύ, είχε ασχοληθεί και η ομάδα μου, με το θέμα των αποζημιώσεων της λογοθεραπείας και της εργοθεραπείας μέσω του ΕΟΠΥ να γίνεται αμιγώς ψηφιακά και γρήγορα, να μη στέκονται οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες ουρές, αφετέρου έχετε διακρίνει είμαι βέβαιος στο ότι έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι οι οποίοι απασχολούνται, οι αναπληρωτές που απασχολούνται στην παράλληλη στήριξη τον τελευταίο χρόνο».

Προετοιμάζουν κόφτες

Είναι φανερό ότι η όποια νομοθετική παρέμβαση στον χώρο της Ειδικής Αγωγής «για να δούμε ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος, ειδικά σε ό,τι αφορά την παράλληλη στήριξη, για να δούμε πώς θα κάνουμε την κατανομή ανά σχολείο και ανά τάξη» θα περιέχει κόφτες στις ανάγκες των μαθητών και στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

Μάλιστα τα λόγια υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους ότι ο κανόνας «ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για έναν μαθητή αμφισβητείται. Στόχος είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν από το σχολικό έτος 2024-2025» προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, επειδή πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο στρέφουν τους γονείς προς την ιδιωτική παράλληλη, ενώ θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη δημόσια στήριξη των παιδιών που δικαιολογημένα νομίζουμε ότι τα θεωρούν «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Το σοβαρό θέμα των ελλείψεων στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής

Σε πρόσφατη εκδήλωση με θέμα «Ειδική Αγωγή – Σύγχρονες προσεγγίσεις – Προοπτικές – Διεκδικήσεις», που διοργάνωσε στις αρχές του μήνα η Ενωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών, σημειώθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν όλο και περισσότερες οικογένειες οι οποίες βιώνουν την ανυπαρξία κρατικών δομών όπου να μπορούν να απευθυνθούν και να βρουν τη στήριξη που χρειάζονται.

Στην ουσιαστική ανυπαρξία δημόσιων υποδομών στάθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Ιωαννιτών, Τάσος Τόκας, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, περιγράφοντας εκ μέρους των διοργανωτών τον «Γολγοθά» που ανεβαίνουν οι οικογένειες ως εξής:

«Από τις πρώτες μέρες ζωής ενός παιδιού με αναπηρία η οικογένειά του βιώνει την ανυπαρξία της πολιτείας, των οργανωμένων δημόσιων υποστηρικτικών δομών και κοινωνικών υπηρεσιών. Τα κέντρα διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης είτε είναι ανύπαρκτα, είτε υποστελεχωμένα, είτε είναι ιδιωτικά. Ολα αφημένα στην “προσωπική ευθύνη” του γονέα, με την οικογένεια να σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της στήριξης των παιδιών ζώντας σε μόνιμη αγωνία για το παρόν και το μέλλον τους. Και είναι αυτονόητο ότι αν η οικογένεια αδυνατεί να είναι υποστηρικτική (π.χ. οικογένειες που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο) τα πράγματα για τα παιδιά γίνονται από δύσκολα έως τραγικά. Αυτή η ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας είναι που οδηγεί πολλούς γονείς στο να εθελοτυφλούν μπροστά στο πρόβλημα του παιδιού τους, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την έγκαιρη-πρώιμη παρέμβαση που μπορεί να διορθώσει πολλά ζητήματα. Κανένας φορέας δεν βρέθηκε να τους στηρίξει, να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταθούν όρθιοι στις δυσκολίες που συνάντησαν. Εκτός και αν διαθέτουν “γερό κομπόδεμα”. Μόλις το παιδί με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή και με αναπηρία φτάσει στην ηλικία του σχολείου, εκεί η οικογένεια διαπιστώνει την τραγική κατάσταση και τις ελλείψεις τόσο σε υποδομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όσο και σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Οσο για το θεραπευτικό κομμάτι, εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς οι γονείς π.χ. αυτιστικών παιδιών ή αυτών με νοητική υστέρηση ή με πολλαπλές αναπηρίες φτάνουν συχνά στην απόγνωση από την ανυπαρξία ειδικών δημόσιων κέντρων και υποστηρικτικών υπηρεσιών και αφαιμάσσονται οικονομικά, αφού πρέπει να χρυσοπληρώνουν ιδιώτες για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους».

Πηγή: www.efsyn.gr 

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ της Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης προς την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την κ. Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Ανάγκη για ειδική μοριοδότηση των γονέων με περισσότερα του ενός ανάπηρα τέκνα στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας μέσω ΑΣΕΠ για τον Δημόσιο Τομέα»


ΕΡΩΤΗΣΗ της Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης προς την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την κ. Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Ανάγκη για ειδική μοριοδότηση των γονέων με περισσότερα του ενός ανάπηρα τέκνα στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας μέσω ΑΣΕΠ για τον Δημόσιο Τομέα»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Της:        Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:   Την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:  «Ανάγκη για ειδική μοριοδότηση των γονέων με περισσότερα του ενός ανάπηρα τέκνα στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας μέσω ΑΣΕΠ για τον Δημόσιο Τομέα»

Κυρίες Υπουργοί,

Δεχθήκαμε πρόσφατα διαμαρτυρία γονέα δυο ανάπηρων τέκνων με πιστοποιημένη αναπηρία ποσοστού 98%, ο οποίος, όσες φορές αναζήτησε εργασία στο Δημόσιο, ανατρέχοντας στους όρους συμμετοχής και μοριοδότησης των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, παρατήρησε ότι δεν μοριοδοτείται επιπλέον η ιδιότητα του γονέα-προστάτη δυο ή παραπάνω ανάπηρων τέκνων. Προεκτείνοντας την ως άνω διαμαρτυρία γονέα, κρίνουμε ότι είναι εύλογη η αγανάκτηση του εν λόγω, καθώς, όφειλε να λειτουργεί μια αναλογικά διαμορφωμένη βαθμολογική προτεραιοποίηση με επιπλέον μόρια όσων γονέων έχουν περισσότερα του ενός ανάπηρα τέκνα, με πρόσθετο κριτήριο, μάλιστα, την λήψη υπόψη και του αριθμητικού μεγέθους του ποσοστού αναπηρίας καθενός εξ’ αυτών, προκειμένου για την απόδοση των αντίστοιχων από αξιολογική άποψη μορίων στην κατάταξη των συμμετεχόντων, ώστε να απεικονίζεται πλήρως η βιοποριστική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει ο εν λόγω υποψήφιος. Το προηγούμενα αναφερόμενο, σημειωτέο, παρατηρούμε να ισχύει στους πολύτεκνους υποψήφιους, όπου η ύπαρξη ανωτέρω των δυο παιδιών διαβαθμίζεται με ανάλογη μοριοδότηση, κατατάσσοντας τους υποψήφιους γονείς σε κλίμακα μοριοδότησης ανά αριθμό τέκνων, γεγονός που αντανακλά την δυσκολία και την επιβαρυμένη από βιοποριστικής άποψης κατάστασή τους, αντικειμενικά και ορθολογικά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να μοριοδοτείται αναλόγως στις προκηρύξεις που διαχειρίζεται και εποπτεύει ο ΑΣΕΠ κάθε υποψήφιος γονέας – προστάτης περισσότερων του ενός αναπήρων τέκνων, αντιστοιχίζοντας σε επιπλέον μόρια τον αριθμό αυτών και το ποσοστό αναπηρίας που φέρουν, ώστε να αποτυπώνεται στην κατάταξη μοριοδότησης αυτών των υποψηφίων η επιβαρυμένη από βιοποριστικής άποψης κατάστασή τους, αντικειμενικά και ορθολογικά;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αθανασίου Μαρία

Πηγή: www.hellenicparliament.gr 

ΕΟΠΥΥ: Οι ασθενείς με θαλασσαιμία μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον

ΕΟΠΥΥ: Οι ασθενείς με θαλασσαιμία μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον

«Η συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία εξαιρείται του πλαφόν των γιατρών», ανέφερε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η οποία συναντήθηκε με τον Προέδρο του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλη Δήμο, την Αντιπρόεδρο, Ελένη Μιχαλάκη και την Γενική Γραμματέα, Στέλλα Μηνά.

Κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων χωρίς χρέωση

Παράλληλα, σημείωσε ότι αναφορικά με την χορήγηση φαρμάκων, ήδη οι θαλασσαιμικοί ασθενείς, είναι από τους πρώτους που μπορούν, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «Κατ΄οίκον Αποστολή Φαρμάκων», να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους απευθείας από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι τους, χωρίς καμία χρέωση.

«Επιπλέον, επανεξετάζεται γενικότερα ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) όσον αφορά στα θέματα των ασθενών με θαλασσαιμία και λαμβάνονται αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών», συμπλήρωσε σχετικά.

Πηγή: www.naftemporiki.gr 

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών: Ζητά εφαρμογή της νομοθεσίας για την πρόσληψη τυφλών τηλεφωνητών και δικηγόρων

Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών: Ζητά εφαρμογή της νομοθεσίας για την πρόσληψη τυφλών τηλεφωνητών και δικηγόρων

Κτιριακά θέματα έθεσε η γενική γραμματέας, Παρασκευή Τσαβαλιά

Την εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει ποσόστωση σε θέσεις τηλεφωνητών και δικηγόρων ζήτησαν εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νικόλαος Γιαλλούρης, παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ δεν γίνονται ειδικές προκηρύξεις για τυφλούς τηλεφωνητές και δικηγόρους. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα της Ομοσπονδίας, Αγαθή Καρρά, ενώ ο νόμος προβλέπει την κάλυψη του 80% των κενών οργανικών θέσεων από τυφλούς τηλεφωνητές και τυφλούς υπαλλήλους παροχής πληροφοριών, και ότι σε φορείς, που απασχολούν πάνω από πέντε δικηγόρους, θα προσλαμβάνουν έναν δικηγόρο με αναπηρία, «οι φορείς βρίσκουν διάφορα προσκόμματα και δεν στέλνουν τις θέσεις, με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται στις προκηρύξεις».

Αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, ο κ. Γιαλλούρης ζήτησε το «άνοιγμα» νέων επαγγελμάτων για την απορρόφηση τυφλών στην αγορά εργασίας, όπως αυτό του απομαγνητοφωνητή πρακτικών δικαστηρίων, της ψηλαφήστριας-εξετάστριας για την ψηλάφηση του μαστού, του ξεναγού, του ραδιοφωνικού παραγωγού κά

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης του Προνοιακού Επιδόματος, από 1/1/2024 και μετά, κατά 100 ευρώ το μήνα, λόγω των πολλαπλών δαπανών των τυφλών στην καθημερινότητά τους.

Κτιριακά θέματα έθεσε η γενική γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Παρασκευή Τσαβαλιά. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν έχει ανακατασκευαστεί ακόμα το Κεντρικό Κτίριο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα, (Αμπέτιον Μέλαθρον) που υπέστη βλάβες από το σεισμό του 1999. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Γιαλλούρης έθιξε το ζήτημα του «Λασκαριδείου» στο Μαρούσι, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να γίνει οίκος ευγηρίας για τυφλούς, αλλά, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των τυφλών, με βάση και τη βούληση της διαθέτιδος Ειρήνης Λασκαρίδου.

Πηγή: www.makthes.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση στη Βουλή για Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Σικιαρίδειο, ΚΔΑΠ ΑμεΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση στη Βουλή για Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Σικιαρίδειο, ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Αθήνα: 24.04.2024

Αρ. Πρωτ.:           423

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση στη Βουλή για Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Σικιαρίδειο, ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις» παρουσίασε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, κ. Ιωάννης Λυμβαίος, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Αναλυτικά οι προτάσεις στην επιστολή.

Ο κ. Λυμβαίος πρότεινε κατά άρθρο τα εξής:

Άρθρο 5 Οικονομική ενίσχυση ωφελούμενων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Παπάφειο Θεσσαλονίκης

«Πρόκειται για θετική διάταξη καθώς αποτελεί αίτημα της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το οποίο πολλάκις είχε διατυπωθεί και διεκδικηθεί και από τους εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ στα Διοικητικά Συμβούλια των ΚΚΠ.

Ωστόσο, για λόγους ισότητας και ισονομίας, όπως ισχύει για τους συνταξιούχους που διαβιούν σε ιδρύματα οι οποίοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους, πρέπει να θεσπιστούν αντίστοιχες διατάξεις και για τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε ιδρύματα, είναι ανασφάλιστοι και δεν λαμβάνουν ούτε είναι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ λόγω του ότι διαβιούν σε ίδρυμα, να χορηγείται όχι μόνο αυτή η οικονομική ενίσχυση/ειδική παροχή (το λεγόμενο χαρτζιλίκι), αλλά να λαμβάνει από το Κέντρο που διαβιεί οικονομική ενίσχυση ίση με το επίδομα που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ τα άτομα με αναπηρία που δεν διαβιούν σε ιδρύματα».

Η υπουργός Σ. Ζαχαράκη ανάφερε ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ που θα εξειδικεύει ποσά ειδικής παροχής ανά ηλικιακή ομάδα των Κέντρων, ενώ δεν απάντησε για το κύριο αίτημα της ΕΣΑμεΑ να λαμβάνουν από το αντίστοιχο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας οικονομική ενίσχυση ίση με το επίδομα που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ, τα άτομα με αναπηρία που δεν διαβιούν σε ιδρύματα.

Άρθρο 10 Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 15 ν. 4837/2021

«Στο Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης κρίνουμε απαραίτητο να συμπεριληφθεί εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ, που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Η υπουργός δεν απάντησε για την συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ ως τακτικό μέλος στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου – ανάφερε ότι θα είναι ευρεία η συμμετοχή προσκεκλημένων φορέων στις συνεδριάσεις Εθνικού Συμβουλίου και θα απευθύνεται πρόσκληση και στην ΕΣΑμεΑ.

Άρθρο 14 Σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σικιαρίδειου Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων – Τροποποίηση άρθρου 3 β.δ. 579/1971

………στ. Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από την ως άνω Ένωση (…).

«Η παράγραφος αποτελεί θετική διάταξη καθώς είναι διαρκές αίτημα της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, αλλά και της Ένωσης Γονέων του Σικιαριδείου Ιδρύματος: η συμμετοχή δηλαδή της Ένωσης με τακτικό μέλος με δικαίωμα ψήφου.  Μάλιστα το αίτημα-διεκδίκηση μας ήταν με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 15 και πλέον έτη που τα προβλήματα στη λειτουργία του κληροδοτήματος είναι μία σχεδόν μόνιμη κατάσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα άτομα με αναπηρία που μετέχουν στα προγράμματα του «πολύπαθου» Σικιαρίδειου Ιδρύματος, όσο και για τις οικογένειές τους, όσο όμως και για τους εργαζόμενους του Ιδρύματος.

Ωστόσο, πρέπει να αλλάξει ο απαράδεκτος και προσβλητικός τίτλος από “Σικιαρίδειο Ίδρυμα Απροσάρμοστων Παίδων”.  ΠΡΕΠΕΙ να απαλειφθεί ο όρος “Απροσάρμοστων Παίδων” ο οποίος είναι αδιανόητος και από επιστημονικής και από κοινωνικής, και όχι μόνο, άποψης, ενώ είναι υποτιμητικός και προσβλητικός τόσο για τα άτομα με αναπηρία που μετέχουν στα προγράμματα του Σικιαρίδειου, όσο και για τις οικογένειές τους».  Η υπουργός, αποδεχόμενη τη θέση της ΕΣΑμΕΑ, επιφυλάχθηκε σε επόμενη φάση να γίνει αυτή η ρύθμιση.

Τέλος, ο κ. Λυμβαίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ ΑμεΑ: «Κυρία υπουργέ, δεδομένου ότι είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας τόσο για την δημιουργική απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, όσο όμως και για την δυνατότητα που παρέχεται σε γονείς νέων με αναπηρία να μπορούν να παραμένουν ενεργοί εργασιακά, θα πρέπει να περιλάβετε σχετική ρύθμιση στο παρόν σ/ν για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος και για τα άτομα με αναπηρία ηλικιών από 22 ετών και άνω.  Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα με την γεμάτη προβλήματα χρηματοδότησή του για νέους και νέες με αναπηρία από 22 ετών και άνω, θέτει σε κίνδυνο αυτό το σημαντικότατο πρόγραμμα, θέτει σε κίνδυνο ένα δικαίωμα – κατάκτηση του αναπηρικού κινήματος εδώ και χρόνια, θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των 22 ετών και άνω ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες Δημιουργικής Απασχόλησης και Κοινωνικής Ένταξης, που σε πολλές περιοχές της χώρας είναι οι μοναδικές υπηρεσίες εντός της κοινότητας που υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρίες, θέτοντας μεταξύ άλλων και σε κίνδυνο τον ομαλό (κατά το δυνατό) οικογενειακό προγραμματισμό μίας οικογένειας που έχει άτομο ή/και άτομα με αναπηρία στους κόλπους της». Για το σημαντικό αυτό θέμα, δεν δόθηκε απάντηση από την υπουργό.

Το κείμενο της επιστολής:

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 19.04.2024

Αρ. Πρωτ.:        409

ΠΡΟΣ:    Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις»

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι, Μέλη της Επιτροπής,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με το παρόν έγγραφό μας και με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας και ζητάμε να κληθεί εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή, προκειμένου να σας αναπτύξουμε πιο διεξοδικά τις θέσεις της Συνομοσπονδίας.

Λαμβάνοντας υπόψη:

• την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως :

• τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»

• τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,

η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει και αιτείται ανά άρθρο του παρόντος σχεδίου νόμου τις ακόλουθες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις:

Άρθρο 5 Οικονομική ενίσχυση ωφελούμενων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Παπάφειο Θεσσαλονίκης

Για λόγους ισότητας και ισονομίας, δεδομένου ότι και ο συνταξιούχος που διαβιεί σε ίδρυμα λαμβάνει τη σύνταξή του, αντίστοιχες διατάξεις πρέπει να θεσπιστούν και για τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε ιδρύματα και είναι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, στα οποία πρέπει να χορηγείται το επίδομα. Σε περιπτώσεις που ο ωφελούμενος δεν δικαιούται επίδομα, να λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από το Κέντρο στο οποίο διαβιεί.

Άρθρο 10 Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 15 ν. 4837/2021

Στο Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης κρίνουμε απαραίτητο να συμπεριληφθεί εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

 

Φοιτητές: Έως και την Παρασκευή, 26/4/2024 οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις

Φοιτητές: Έως και την Παρασκευή, 26/4/2024 οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις

Στην ειδική εφαρμογή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών είναι διαθέσιμες οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας ότι από την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 έως και την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και ώρα 15:00 θα μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του ν.4692/2020 (ΦΕΚ 111,Α΄) και του Κεφαλαίου ΣΤ΄ της υπ’ αριθμ. 148236/Ζ1/30-10-2020 απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 4806, Β΄). Δικαιούχοι υποβολής αίτησης είναι οι φοιτητές που έχουν εξαιρετικό λόγο και δεν υπέβαλαν αίτηση για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση κατά την προηγούμενη περίοδο, ήτοι από 20 έως 27 Νοεμβρίου 2023.

Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τους επικαλούμενους λόγους για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους φοιτητές αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στην ειδική εφαρμογή https://transfer.it.minedu.gov.gr (κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές) ή μέσω του αντίστοιχου υπερσυνδέσμου στην κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια (username και password) που τους έχουν αποδοθεί για σύνδεση σε Ακαδημαϊκές Υπηρεσίες (Ιδρυματικοί κωδικοί).

Στην ειδική εφαρμογή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών είναι διαθέσιμες οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις μετεγγραφής/μετακίνησης.

Πηγή: www.alfavita.gr

 

ΝΟΜΟΣ - 4692 - 2020

Αρθρο:79

Ημ/νία:12/06/2020

Περιγραφή όρου θησαυρού

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ,

Τίτλος Αρθρου

Κατ' εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση

Σχόλια

Σχετικά με την παρ. 5 του ΠΑΡΟΝΤΟΣ άρθρου, βλέπε το άρθρο 77 του Ν. 4386/2016, όπως ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ με το άρθρο 152 Ν. 4763/2020 (Α' 254/21.12.2020).

 

Κείμενο Αρθρου

1. Αιτήσεις για χορήγηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις ή επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται ιδίως οι εξής:

α) σοβαρές παθήσεις φοιτητών ή μελών της οικογένειας του φοιτητή, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα της υπ' αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β' 358) κοινής υπουργικής απόφασης, παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, και οι οποίες διαπιστώνονται από τα όργανα και μέσω διαδικασίας η οποία αναφέρεται στην ως άνω κοινή υπουργική απόφαση,

β) θάνατος συγγενούς α' βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β' βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός ενός έτους πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής,

γ) κυοφορούσες φοιτήτριες μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, και εφόσον αυτές ήδη φοιτούν για την απόκτηση πρώτου πτυχίου, και

δ) φοιτητές οι οποίοι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη προκληθείσα από εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας ή της προσωπικής ελευθερίας, η οποία τεκμηριώνεται με βάση τα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα Α.Ε.Ι. στην Περιφερειακή Ενότητα, με εκείνο του Τμήματος εισαγωγής ή φοίτησής τους, τότε οι φοιτητές αυτοί, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση κατ' εξαίρεση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου για το οποίο συγκεντρώνουν τα μόρια της βάσης εισαγωγής κατά το έτος έγγραφής τους στο Τμήμα προέλευσης.

3. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτών την κατ' εξαίρεση μετεγγραφή ή μετακίνηση εμπίπτει σε λόγους αποκλεισμού, όπως αυτοί της παρ. 1 του άρθρου 74, τότε η Επιτροπή της παρ. 5 δύναται να εισηγηθεί ομόφωνα στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος και κρίνει για την έκδοση απόφασης κατ' εξαίρεση μετεγγραφής ή μετακίνησης.

4. Η αίτηση για κατ' εξαίρεση μετεγγραφή ή μετακίνηση δεν μπορεί να αφορά σε πραγματικά περιστατικά τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την απόρριψη της αίτησης μετεγγραφής ή μετακίνησης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του παρόντος.

5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκροτείται για κάθε ακαδημαϊκό έτος πενταμελής Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση των κατ' εξαίρεση αιτήσεων μετεγγραφής ή μετακίνησης. Η Επιτροπή αποτελείται από ένα (1) μέλος, το οποίο υποδεικνύεται από τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και εκτελεί χρέη Προέδρου, δύο (2) μέλη, τα οποία υποδεικνύονται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Α.Ε.Ι., έναν (1) εκπρόσωπο από τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ Ιατρών, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Υπουργό Υγείας. Η Επιτροπή είναι άμισθη και τα μέλη της δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Η απόφαση ορισμού της Επιτροπής δεν δημοσιοποιείται πριν από την ολοκλήρωση του έργου της για το οικείο ακαδημαϊκό έτος. 

ΕΣΡ / Πρόστιμο-μαμούθ για τον youtuber που βασάνιζε ΑμεΑ σε live streaming

ΕΣΡ / Πρόστιμο-μαμούθ για τον youtuber που βασάνιζε ΑμεΑ σε live streaming

Αγγέλα Νταρζάνου

Ο Φ.Ζ., ο 35χρονος αρχηγός του κυκλώματος, έχει συλληφθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και σε βάρος του εκκρεμεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Κύρωση-μαμούθ, ύψους 180.000 ευρώ, επέβαλε -και δικαίως- το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον YouTuber Φ.Ζ., γνωστό με το ψευδώνυμο «Hayate» στα social media, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο είχε αποκαλυφθεί ότι μετέδιδε από το κανάλι του στο YouTube, σε ζωντανή σύνδεση, σκηνές βασανισμού ατόμων με νοητική υστέρηση, μάλιστα κόβοντας… εισιτήριο σε όσους ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν το θέαμα. Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται ποινή από το ΕΣΡ για εκπομπή μέσω Διαδικτύου.

Ο Φ.Ζ., ο 35χρονος αρχηγός του κυκλώματος, έχει συλληφθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και σε βάρος του εκκρεμεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «Εμπορία ανθρώπων», «Σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων» «Απειλή» και «Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά λόγω αναπηρίας», ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κέρδιζε έως και 3.000 ευρώ ανά «εκπομπή» στο YouTube και μηνιαίως έως και 8.000 ευρώ.

Επειτα από πλήθος καταγγελιών, το ΕΣΡ εξέτασε το κανάλι με το όνομα Hayate Network Wins, στην πλατφόρμα YouTube, για περιεχόμενο το οποίο μπορεί: α) να προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, β) να θέτει σε κίνδυνο την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων, γ) να προβάλλει σκηνές φυσικής και λεκτικής βίας και δ) να ενθαρρύνει έμμεσα τη βία και το μίσος κατά πληθυσμιακών ομάδων.

Οπως διαπίστωσε κατά την έρευνά του το ΕΣΡ, από τον Μάιο 2021 ως τον Νοέμβριο 2023 μεταδόθηκε οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε απευθείας μετάδοση (live steaming) μέσω του καναλιού Hayate Network Wins.

* Το κανάλι λειτουργούσε με μηνιαίες συνδρομές, που κυμαίνονταν ανάλογα με τα παρεχόμενα προνόμια από 1.99 έως και 9.99 ευρώ τον μήνα. Είχε επίσης περί τους 122.000 εγγεγραμμένους χρήστες και συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιπλέον εθελούσιες χρηματικές καταβολές χρηστών (μέσω superchat) περί τις 222.000 ευρώ.

* Παλαιότερες εκπομπές ήταν προσβάσιμες σε όλους, ενώ για την απευθείας μετάδοση χρησιμοποιούνταν και άλλες πλατφόρμες.

* Τα πρόσωπα τα οποία παρακολουθούσαν σε απευθείας μετάδοση τις επίμαχες εκπομπές πλήρωναν χρηματικά ποσά (donates) για να προβαίνουν οι συμμετέχοντες σε κάποιες συγκεκριμένες πράξεις που τους ζητούσαν (challenges). Χρηματοδοτούσαν, δηλαδή, εξευτελιστικές συμπεριφορές.

* Οι πράξεις αυτές ήταν συχνά βίαιες, σεξουαλικού χαρακτήρα, συχνά χωρίς τη συναίνεση των συμμετεχόντων, και συχνά από άτομα ΑμεΑ που δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τα πρόσωπα εμπλέκονταν σε καβγάδες, με ανταλλαγή αισχρότατων ύβρεων και άσκηση σωματικής βίας. Υφίσταντο, επίσης, λεκτικές προσβολές αλλά και απειλές από το πρόσωπο που λειτουργούσε και εκμεταλλευόταν το ηλεκτρονικό κανάλι, το οποίο ενίοτε ασκούσε εναντίον τους και σωματική βία. Στην απόφασή του το ΕΣΡ περιγράφει εννέα τέτοιου είδους σκηνές.

Ο εν λόγω «καναλάρχης» ισχυρίστηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες εμφανίζονταν οικειοθελώς στις εκπομπές του, χωρίς κανείς τους να έχει αρμοδίως χαρακτηριστεί ως Άτομο με ειδικές Ανάγκες. Επίσης, ότι την ευθύνη για την προστασία των ανήλικων χρηστών φέρουν οι γονείς τους, οι οποίοι όφειλαν να κάνουν χρήση των μηχανισμών που τους παρέχει το YouTube για να αποκλείσουν την πρόσβαση των ανήλικων τέκνων τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο. Ισχυρίζεται, τέλος, ότι οι εκπομπές του ουδόλως ενθάρρυναν τη βία και το μίσος κατά πληθυσμιακών ομάδων.

Το ΕΣΡ επέβαλε κύρωση 80.000 ευρώ για προσβολή της ηθικής και πνευματικής ανάπτυξης των ανηλίκων και άλλες 80.000 ευρώ για την έμμεση ενθάρρυνση της βίας και του μίσους κατά πληθυσμιακών ομάδων, βάσει ιδίως της πνευματικής και σωματικής υστέρησης των μελών τους.

Πηγή: www.avgi.gr 

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών με σοβαρές παθήσεις και αναπηρία

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών με σοβαρές παθήσεις και αναπηρία

“Προκειμένου για την ένταξη των εκπαιδευτικών σε ειδική κατηγορία μετάθεσης, λόγω ασθένειας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του αρ. 13 του ΠΔ 50/1996 (όπως συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 17 του N. 3402/2005), σύμφωνα με τις οποίες, για την απόδειξη των λόγων αυτών, απαιτείται βεβαίωση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή γνωμάτευση ΚΕΠΑ στην οποία εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας” τονίζει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε γραπτή απάντηση στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αναστ. Μπαρτώκα, και σημειώνει τα εξής:

Κατά προτεραιότητα, και συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, μετατίθενται οι εκπαιδευτικοί οι ανήκοντες σε μία από τις κατηγορίες που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις [Μέρος Τρίτο, Κεφάλαιο Γ’ Ειδικές Κατηγορίες Μετάθεσης της με αρ. πρωτ. 114650/Ε2/12-10-2023 εγκυκλίου μεταθέσεων εκπ/κών Β/θμιας Εκπαίδευσης (ΑΔΑ: 99ΚΕ46ΝΚΠΔ-41Ψ)].

Διευκρινίζεται ότι η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού ισχύει τόσο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης και αποσπάσεις, όσο και για τις μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις εντός της ίδιας περιοχής. Οι εκπαιδευτικοί της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του άρθρου 14 περί υπεραριθμίας.

Ειδικότερα στο άρθρο 13 του Π.Δ 50/96 §1, περ. α και γ προσδιορίζονται οι ασθένειες εκείνες οι οποίες αιτιολογούν την ένταξη του εκπαιδευτικού σε ειδική κατηγορία μετάθεσης, ως εξής:

Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπευτική αγωγή ή εκπαίδευση και είναι τυφλά, κωφά ή βαρήκοα, αυτιστικά, σπαστικά πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS, σύνδρομο DΟWΝ και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn.

Για την απόδειξη των λόγων αυτών απαιτείται βεβαίωση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας.

Οι εκπαιδευτικοί που οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn.

Μετά την έκδοση του Ν. 4589/2019 δεν τυγχάνει εφαρμογής η παρ. 8 του άρθρου 1 του Ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267 Α ́/20-11-03) σύμφωνα με την οποία «Οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, αμέσως μετά τους υποψήφιους που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας ή πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία. Η πρόταξη αυτή εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις μεταθέσεων αποσπάσεων και τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α της παρ. 5 του άρθρου 62 Διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών, μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ13τΑ’), όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα με το άρθρο 42 του ν. 4722/2020 ορίζεται ότι «οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α’ 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α’ 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω.».

Προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι εκπαιδευτικοί με προβλήματα υγείας, στo πλαίσιo της διαδικασίας των αποσπάσεων όσοι έχουν σοβαρούς λόγους υγείας, που δεν εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία, μοριοδοτούνται ως προς το ποσοστό αναπηρίας.

Συγκεκριμένα λαμβάνουν α. 5 μονάδες για ποσοστό αναπηρίας 50-66%, 20 μονάδες για ποσοστό 67-79% και 30 μονάδες για ποσοστό 80% και άνω, των ίδιων των εκπαιδευτικών, των τέκνων ή των συζύγων τους, β. 1 μονάδα για ποσοστό αναπηρίας 50-66% και 3 μονάδες για ποσοστό 67% και άνω, των γονέων των ίδιων των εκπαιδευτικών, που είναι δημότες από διετίας και διαμένουν σε δήμο της περιοχής, όπου ζητείται η απόσπαση και γ. 5 μονάδες για ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω των αδελφών τους, εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους.

Επίσης, οι αιτήσεις των ανωτέρω εκπαιδευτικών, καθώς και όσων δεν αποσπώνται κατά την Α ́ και Β ́ φάση αποσπάσεων διαβιβάζονται στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Πηγή: www.esos.gr 

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Μ. Κοντοτόλη: Αναζητείται κυβερνητική ευαισθησία για τα παιδιά με αναπηρία, ώστε να μη βρεθούν έξω από τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ

 

Μ. Κοντοτόλη: Αναζητείται κυβερνητική ευαισθησία για τα παιδιά με αναπηρία, ώστε να μη βρεθούν έξω από τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, τα έγγραφα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Τρικάλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), για την ένταξη του συνόλου των ωφελουμένων με αναπηρία στα ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ, χωρίς ηλικιακές και οικονομικές προϋποθέσεις.

Αναφορά προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατατέθηκε σήμερα από τη Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, ζητώντας της να απαντήσει στη Βουλή σε όσα αναφέρουν στις επιστολές του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Τρικάλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), για την ένταξη όλων των παιδιών και ατόμων με αναπηρία στο πρόγραμμα του ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του έτους 2023-24.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν υπάρχει νέα τροχιά αποσταθεροποίησης στις δομές που παρέχουν υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης σε άτομα με αναπηρία – ΚΛΑΠ ΑμΕΑ και τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν, καθιστούν την λειτουργία των ΚΛΑΠ δυσβάσταχτη.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η απόκριση από πλευράς Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ σε σχετικό αίτημα της Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε, για την αδυναμία εξυπηρέτησης, με επιπλέον πόρους, εξαιτίας της εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού για τον κύκλο 2023-24 του Προγράμματος.

Αναγκαίες κρίνονται οι τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της παραγράφου 9 του άρθρου 104, για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόσβασης παιδιών προσχολικής αγωγής και ατόμων με αναπηρία σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, με σκοπό μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής για τα ίδια τα άτομα, αλλά και για την ισορροπία ολόκληρης της οικογένειας.

Ζωτικής σημασίας είναι η αναζήτηση και εξάντληση κάθε ρυθμιστικού περιθωρίου χρηματοδοτικής πηγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., για το σύνολο των ωφελούμενων με αναπηρία, ανεξάρτητα από το ηλικιακό εύρος στο οποίο εντάσσονται ή/και το εισοδηματικό τους κριτήριο , στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης της περιόδου 2023-2024, χωρίς καμία χρονοτριβή.

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για την κα Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας

ΘΕΜΑ: «Να χρηματοδοτηθούν και να ενταχθούν στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ το σύνολο των ωφελούμενων με αναπηρία, χωρίς προϋποθέσεις ηλικιακές και οικονομικές»

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της το υπ. Αρ. 116/12-4-2024 έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Τρικάλων και το υπ. Αρ. 66/14-2-2024 έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), το καταθέτει ως Αναφορά προς την κα Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, προκειμένου να ενημερώσει τη Βουλή και δι’ υμών τους ενδιαφερόμενους για τις ενέργειες που θα προβεί, ώστε να ενταχθούν όλα τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ ΑμεΑ του έτους 2023-24.

Στα έγγραφά τους ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Τρικάλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

Με έντονη ανησυχία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορούμαστε για τη νέα τροχιά αποσταθεροποίησης και τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία εισέρχονται, για μια ακόμη φορά, οι δομές που παρέχουν υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης σε άτομα με αναπηρία – ΚΔΑΠ ΑμεΑ, από κωλύματα που παρεμβάλλονται στη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους.

Η χρηματοδότηση των δομών αυτών αδυνατεί να ολοκληρωθεί και τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί καθιστούν δυσβάσταχτη τη λειτουργία των ΚΔΑΠ…χρηματοδοτούνται οι αξίες τοποθέτησης (voucher) μόνον των παιδιών με αναπηρία κάτω των εiκοσι δύο (22) ετών.

Σοβαρότατο προβληματισμό και αγωνία έρχεται να προσθέσει η…. απόκριση από πλευράς Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ σε σχετικό αίτημα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., περί της αδυναμίας εξυπηρέτησης, με επιπρόσθετους πόρους, των πρόσθετων «αξιών τοποθέτησης» ωφελούμενων με αναπηρία στην εν θέματι δράση…. λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού για τον κύκλο 2023-2024 του Προγράμματος.

Ζητά(η ΠΟΣΓΚΑμεΑ)… την επεξεργασία και προώθηση των απαιτούμενων τροποποιήσεων στο περιεχόμενο της παραγράφου 9 του άρθρου 104 του ν.4941/2022, (ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), περί χρηματοδότησης των προγραμμάτων πρόσβασης παιδιών προσχολικής ηλικίας, βρεφών και νηπίων, σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, καθώς και πρόσβασης παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης.

Την αναζήτηση και εξάντληση κάθε άλλου ρυθμιστικού περιθωρίου και κάθε δυνατότητας και χρηματοδοτικής πηγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., και μέσω αυτής οι χρηματοροές για τις αληθώς παρασχεθείσες υπηρεσίες των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για το σύνολο των ωφελούμενων με αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού εύρους στο οποίο εντάσσονται ή/και εισοδηματικού κριτηρίου υπαγωγής τους, στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης της περιόδου 2023-2024, χωρίς χρονοτριβή.

• Βοηθήστε μας λοιπόν, να έχουν τα παιδιά μας μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για καθημερινή δια βίου απασχόληση, βοηθώντας έτσι όλη την οικογένεια του ατόμου με αναπηρία να ισορροπήσει.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 19 Απριλίου 2024

Ακολουθεί το έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Τρικάλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Κοντοτόλη Μαρίνα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ

ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ»

Θεμιστοκλέους 8 & Αρ. Παππά

Τηλ/FAX: 2431072450

Αρ. Πρωτ.: 116

Τρίκαλα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

ΘΕΜΑ: Αίτημα – Διαμαρτυρία για την λειτουργία των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ

Ένας από τους σκοπούς του Συλλόγου μας είναι η προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Αναφερόμενοι στο δικαίωμα στην εκπαίδευση αλλά και στην απασχόληση, υπογραμμίζουμε την ανάγκη λήψης αυτών των υπηρεσιών από δομές οργανωμένες, με εξειδικευμένο προσωπικό, όπου θα απασχοληθούν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με Αναπηρία. Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν τις οικογένειες και φροντίζουν τα παιδιά τους. Έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας με βασικό γνώμονα την δια βίου εκπαίδευση των παιδιών, την άθληση, την ψυχαγωγία και την δημιουργική απασχόληση.

Δυστυχώς η εύρυθμη λειτουργία των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ απειλείται και κατ΄ επέκταση και η ισορροπία των οικογενειών των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε αυτά. Η χρηματοδότηση των δομών αυτών αδυνατεί να ολοκληρωθεί και τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί καθιστούν δυσβάσταχτη τη λειτουργία των ΚΔΑΠ. Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Υπουργικής Απόφασης 74838 22-08-2023/202, που αφορά την κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος, χρηματοδοτούνται οι αξίες τοποθέτησης (voucher) μόνον των παιδιών με αναπηρία κάτω των εiκοσι δύο (22) ετών.

Χαρακτηρίζεται τουλάχιστον άδικη αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι νόμιμοι εκπρόσωποι – γονείς έχουν στην κατοχή τους Vouchers, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας και δίχως οικονομικά κριτήρια, τα οποία ουσιαστικά δεν αναγνωρίζονται. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και σήμερα δηλαδή, τα παιδιά μας αξιώθηκαν φιλοξενίας, φροντίδας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας εντελώς δωρεάν, από ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και μάλιστα υποχρεούνται να συνεχίσουν να μας ¨υπηρετούν¨! Έως πότε τα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ θα αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο διακυβεύοντας την ίδια τους τη λειτουργία, τη στιγμή που τα έξοδα οδηγούν σε έναν βέβαιο θάνατοꓼ

Τη φετινή χρονιά, αν και ¨κάλπικες¨ οι αξίες τοποθέτησης των περισσοτέρων μας έως τώρα, έχουμε λάβει το πολυπόθητο κουπόνι. Ποιος όμως θα μας εγγυηθεί για την επόμενη χρονιάꓼ Δυστυχώς οι οικονομικές συνθήκες κάνουν τους γονείς αδύναμους, φοβισμένους και ανύμπορους να διαχειριστούν την απειλή μη καταβολής αξιών τοποθέτησης των παιδιών τους στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Αέναος είναι ο αγώνας των γονιών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών τους, για αυτονομία και ισοτιμία στην κοινωνία. Είναι λοιπόν ουτοπικό να σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά μας από την ηλικία των 22 χρόνων θα μείνουν στο σπίτι. Όχι όμως γιατί δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν, όχι γιατί δεν τους δώσαμε εμείς τα φτερά για να πετάξουν σε μια δική τους ανεξάρτητη καθημερινότητα, αλλά γιατί οι ζωές τους και οι ψυχές μας μεταφράζονται σε κουπόνια προγραμμάτων. Αν μάλιστα ξεπεράσουμε το όριο της φτώχιας, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις αντοχές μας και να βρούμε τρόπο να διατηρήσουμε τα παιδιά μας ¨ζωντανά¨!

Βοηθήστε μας λοιπόν, να έχουν τα παιδιά μας μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για καθημερινή δια βίου απασχόληση, βοηθώντας έτσι όλη την οικογένεια του ατόμου με αναπηρία να ισορροπήσει. Παρακαλούμε, να εξασφαλιστεί και για τη νέα χρονιά η δυνατότητα συμμετοχής στα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ όλων των παιδιών, εφήβων, ενηλίκων ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας και χωρίς οικονομικά κριτήρια.

Όπως είναι γνωστό, υπουργεία υπεύθυνα για την λειτουργία των ΚΔΑΠ είναι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Παρακαλούμε, να μεριμνήσετε του θέματος απευθυνόμενοι στα παραπάνω υπουργεία για να μπορούμε κι εμείς από μεριάς μας να μπορέσουμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους ιδιοκτήτες και φορείς υλοποίησης του ΕΣΠΑ αλλά και τα παιδιά μας που από εμάς περιμένουν να τους υπερασπιστούμε.

Με την ελπίδα ότι αφουγκραστήκατε τα προβλήματά μας και με τη βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούν τα αιτήματά μας, αναμένουμε ενημέρωση για μια θετική έκβαση. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων θερμά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ευάγγελος Ρίζος Γεωργία Κυριάκου

Ε06.08/3η/27-01-12

ΠΡΟΣ: Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη Κοιν.: (σχετ.: πίνακας αποδεκτών)

Αρ. πρωτ.: 66 Αθήνα, 14/02/2024

ΘΕΜΑ: «Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά την άμεση συνδρομή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αποτροπή της ορατής οικονομικής ασφυξίας των ΚΔΑΠ ΑμεΑ και της διακινδύνευσης της υπόστασής τους, με οδυνηρές συνέπειες για την ελληνική αναπηρική οικογένεια»

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) αποτελεί, όπως γνωρίζετε, το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος, που εκπροσωπεί τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων τους στην ελληνική επικράτεια, και έχει ως αποστολή της την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Με έντονη ανησυχία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορούμαστε για τη νέα τροχιά αποσταθεροποίησης και τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία εισέρχονται, για μια ακόμη φορά, οι δομές που παρέχουν υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης σε άτομα με αναπηρία – ΚΔΑΠ ΑμεΑ, από κωλύματα που παρεμβάλλονται στη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους, για το σύνολο των αποδεκτών των υπηρεσιών τους εν εξελίξει της δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» της χρονικής περιόδου 2023- 2024.

Στο επί σειρά ετών ‘ομιχλώδες τοπίο’ των ‘εμπεδωμένων καθυστερήσεων’ στην καταβολή των αποζημιώσεων των Κέντρων αυτών και των παρεπόμενων κινδύνων στην εύρυθμη λειτουργία τους, με ολέθριες επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία που ωφελούνται των υπηρεσιών τους – πραγματικότητα, για την οποία η Ομοσπονδία μας έχει αφειδώς μεταφέρει την ανησυχία της – σοβαρότατο προβληματισμό και αγωνία έρχεται να προσθέσει η – σύμφωνα με κατά τεκμήριο αξιόπιστες πληροφορίες – απόκριση από πλευράς Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ σε σχετικό αίτημα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., περί της αδυναμίας εξυπηρέτησης, με επιπρόσθετους πόρους, των πρόσθετων «αξιών τοποθέτησης» ωφελούμενων με αναπηρία στην εν θέματι δράση (κατηγορία Δ, βάσει της υπ’ αριθμ.47217/19.05.2023, Φ.Ε.Κ. Β’ 3418, Κ.Υ.Α. εφαρμογής της δράσης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ.74838/22.08.2023 Κ.Υ.Α., Φ.Ε.Κ. Β’ 5175), λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού για τον κύκλο 2023-2024 του Προγράμματος, και με την όποια πιθανή υπέρβασή του να θέτει ευθέως σε διακινδύνευση την υλοποίηση του κύκλου της επόμενης χρονιάς.

Η αδιαμφισβήτητα επισφαλής αυτή έκβαση, εντούτοις, μάλλον δεν μπορεί να λογίζεται ούτε ως ‘απρόοπτη’ ούτε ως ‘καινοφανής’, αν συνεκτιμηθούν τόσο οι προβλέψεις της Κ.Υ.Α. εφαρμογής της δράσης, όσο και το γεγονός ότι σύστοιχης φύσεως πρόβλημα, για διαφορετική κατηγορία ωφελούμενων, στο πλαίσιο του κύκλου της προηγούμενης χρονιάς, είχε απασχολήσει και ‘σπρώξει’ τη διακυβέρνηση σε αναζήτηση εσπευσμένων λύσεων και βελτιώσεων στο πρωτογενές ρυθμιστικό πλαίσιο που τη διέπει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν αρκούντως οι δαπάνες του Προγράμματος που αντιστοιχούσαν σε αληθώς παρασχεθείσες υπηρεσίες.

Στην κάθε περίπτωση, μπροστά στη σκιά ενός νέου ισχυρού ‘χτυπήματος’, ικανού να πλήξει αναπόδραστα τη λειτουργία των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία το σύνολό τους, με προφανή και άμεσα θύματα τα άτομα με αναπηρία που ωφελούνται των υπηρεσιών τους, η ήδη τεράστια ανησυχία των οικογενειών μας γιγαντώνεται, και δεν μπορεί, προφανώς, να θεωρηθεί επιτρεπτός από την πλευρά μας ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός της πολιτείας στην κατεύθυνση της ταχείας ανακοπής της απευκταίας αυτής έκβασης.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο μας, ούτε είμαστε αρμόδιοι/ες να αναζητήσουμε αιτίες για τους λόγους που εξέθρεψαν το κρίσιμο αυτό ζήτημα, αλλά ούτε και διατεθειμένοι/ες να υπεισέλθουμε σε αδιέξοδες συζητήσεις για το ποιο υπουργείο, ποια υπηρεσία και ποιος φορέας φέρει αρμοδιότητα για τη διευθέτησή του.

Δεν μπορούμε ωστόσο να αποσιωπήσουμε την ανησυχία και τη δυσφορία μας για το γεγονός πως τα παιδιά μας, άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, οι οικογένειές μας, και κατηγορίες δομών κοινωνικών υπηρεσιών που υπηρετούν εν πολλοίς τις ανάγκες τους, εν προκειμένω τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για μια ακόμη φορά, καταλήγουν να εγκλωβίζονται σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ‘ομηρείας’, με τον κίνδυνο να υποστούν, κατά τρόπο άμεσο, τις αλυσιδωτές συνέπειες από εξελίξεις, καταστάσεις και προσκόμματα για τις/τα οποίες/α κατ’ ουδένα τρόπο ευθύνονται ή θα μπορούσαν να αποφύγουν.

Δεν μπορούμε, επίσης, να μην αναρωτηθούμε για το «πότε» και το «πώς» η ελληνική πολιτεία, δια του αρμοδίου και συναρμόδιων Υπουργείων, προτίθεται να αντιδράσει σε μια ακόμη δυσμενή εξέλιξη που βυθίζει την ελληνική αναπηρική οικογένεια στην ανασφάλεια, αναδεικνύοντας το σενάριο της δυσπραγίας των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, και με το «αν» να ερμηνεύεται ασφαλώς ως ευθεία προσβολή της υπόστασής τους.

Δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε πως, σε μεγάλο μέρος τους, το βάρος της λειτουργίας ΚΔΑΠ ΑμεΑ, επωμίζονται τα κατά νόμο συσταθέντα από γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία σωματεία – σύλλογοι, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, λόγω της διαχρονικής ανεπάρκειας της ελληνικής πολιτείας να παράσχει τις κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα αυτά. Δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε, πως τα συγκεκριμένης νομικής φύσεως πρόσωπα, είναι εκείνα που αναμένεται να υποστούν το ισχυρότερο πλήγμα από την όποια καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο γίνεται λόγος, από τη στιγμή που καθίσταται μάλλον πρακτικά αδύνατο να ανταποκριθούν με ίδιους πόρους στα ανελαστικά λειτουργικά κόστη που διέπουν τη λειτουργία τους, συνεκτιμώντας την μη κερδοσκοπική τους υπόσταση.

Κυρία Υπουργέ,

Καθώς το, κατά κοινή ομολογία, ήδη ανέφελο περιβάλλον λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΑμεΑ διαφαίνεται ολοένα και πιο νεφελώδες, με άγνωστο μεν ορίζοντα, εκ των προτέρων όμως γνωστές τις επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές μας, η Ομοσπονδία μας, δια της παρούσης επιστολής, θεωρεί επιβεβλημένη και ζητά την έκφραση άμεσης ενεργητικής μέριμνας από την πλευρά του Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο.

Ειδικότερα, ζητά την άμεση προσωπική σας παρέμβαση: (α) για την επεξεργασία και προώθηση των απαιτούμενων τροποποιήσεων στο περιεχόμενο της παραγράφου 9 του άρθρου 104 του ν.4941/2022, (ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), περί χρηματοδότησης των προγραμμάτων πρόσβασης παιδιών προσχολικής ηλικίας, βρεφών και νηπίων, σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, καθώς και πρόσβασης παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, και την κάλυψη, από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, των δαπανών για τις «αξίες τοποθέτησης» των ωφελούμενων με αναπηρία της δράσης, που δεν καλύπτονται από τις λοιπές πηγές χρηματοδότησης λόγω εξάντλησης του κατανεμημένου προϋπολογισμού τους ή/και (β) για την αναζήτηση και εξάντληση κάθε άλλου ρυθμιστικού περιθωρίου και κάθε δυνατότητας και χρηματοδοτικής πηγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., και μέσω αυτής οι χρηματοροές για τις αληθώς παρασχεθείσες υπηρεσίες των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για το σύνολο των ωφελούμενων με αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού εύρους στο οποίο εντάσσονται ή/και εισοδηματικού κριτηρίου υπαγωγής τους, στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης της περιόδου 2023-2024, χωρίς χρονοτριβή.

Ενόψει δε της αυριανής προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας με την αρμόδια Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής για μια σειρά εκκρεμών θεμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο της συγκεκριμένης δράσης για την τρέχουσα χρονιά, καθώς στον σχεδιασμό του κύκλου της επόμενης, επιθυμούμε να πληροφορηθούμε για τις ενέργειες, τις οποίες το Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο. ενδεχομένως υλοποιεί ή σκοπεί να υλοποιήσει για την επίλυση του αδιαπραγμάτευτου αυτού ζητήματος για τα παιδιά μας με αναπηρία και τις οικογένειές μας, και κατ’ ουδένα τρόπο επιδεκτικού οποιασδήποτε δυσπραγίας.

Κυρία Υπουργέ,

Από τη στιγμή που το ζήτημα της αποτελεσματικής πολιτικής του δημοσίου τομέα σε θέματα πρόνοιας και εξασφάλισης της αξιοπρεπούς διαβίωσης στην κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία, φαίνεται να χωλαίνει, ακόμη και σε σημεία, στα οποία ούτε η προϊούσα εμπειρία απουσιάζει, ούτε το ανάλογο θεσμικό ενδιαφέρον, και επειδή η ανασφάλεια της ελληνικής αναπηρικής οικογένειας διαρκώς εντείνεται, με τις αντοχές της όμως να κινδυνεύουν να εξαντληθούν μπροστά στο βάρος των συνεπειών μιας ακόμη ‘αναπάντεχης’ εξέλιξης, αναμένουμε την άμεση και θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ                ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πίνακας αποδεκτών:

– Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, κα Μ.Στέφου

– Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Πρ.Πύρρος

– Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Ι.Βαρδακαστάνης

– Πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Πηγή: www.trikalanews.g

 

Τελειώνω με το άρθρο 104 του νόμου 4941:

 

ΝΟΜΟΣ - 4941 - 2022

Αρθρο:104

Ημ/νία:04/03/2024

Τίτλος Αρθρου

Πρόσβαση παιδιών προσχολικής ηλικίας, βρεφών και νηπίων, σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης

Σχόλια

Η παρ. 9 όπως είχε διαμορφωθεί με το άρθρο 10 του ν. 5063/2023 (Α' 184/3.11.2023) διαμορφώνεται εκ νέου με το άρθρο 35 Ν. 5092/2024 (Α΄33/4.3.2024).

 

Κείμενο Αρθρου

1. Καθιερώνεται πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, καθώς και πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και δραστηριοτήτων, εκτός σχολικού ωραρίου.

2. Τα προγράμματα αφορούν: α) την πρόσβαση σε βρέφη και νήπια σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αντίστοιχα, όπως ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, β) την πρόσβαση σε βρέφη και νήπια από οκτώ (8) μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιά με αναπηρία από δυόμισυ (2,5) ετών έως εξίμιση (6,5) ετών, για παροχή φροντίδας από Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, γ) την πρόσβαση σε παιδιά ηλικίας από πέντε (5) έως δώδεκα (12) ετών και σε παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες για απασχόλησή τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και δ) την πρόσβαση σε παιδιά, εφήβους και άτομα με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία για εγγραφή τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ.).

3. Τα προγράμματα οικονομικής στήριξης οικογενειών της παρ. 1 μπορεί να λαμβάνουν τη μορφή κάλυψης της αξίας συμμετοχής μέσω κουπονιών υπέρ των ωφελουμένων προσώπων.

4. Ωφελούμενα πρόσωπα των προγραμμάτων είναι βρέφη, νήπια, παιδιά, έφηβοι και άτομα με αναπηρία που ανήκουν στις ως άνω κατηγορίες.

5. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παρέχεται από δημοτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν στα προγράμματα και λειτουργούν νομίμως και είναι πλήρως εναρμονισμένοι προς το εκάστοτε ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων του ν. 4837/2021 (Α' 178), καθώς και εκείνου που σχετίζεται με την εφαρμογή του παιδαγωγικού πλαισίου «Κυψέλη» του ν. 4837/2021, εφόσον έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στο σύνολο των δημοτικών, ιδιωτικών και δημόσιων, βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κατόπιν ολοκλήρωσης της πιλοτικής εφαρμογής αυτού.

6. Φορέας υλοποίησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των προγραμμάτων ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ).

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι κατηγορίες των ωφελούμενων βρεφών, νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια επιλογής και η σειρά κατάταξης των ωφελούμενων, όπως ιδίως οι ειδικότερες συνθήκες ευαλωτότητάς τους και το οικογενειακό τους εισόδημα. Στην ίδια απόφαση καθορίζονται το ύψος της αξίας συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής, η διαδικασία υλοποίησης, χρηματοδότησης, διαχείρισης, ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τυχόν αναγκαίες διαλειτουργικότητες και διεπαφές και θέματα δικαιωμάτων χρήσης και επεξεργασίας δεδομένων που τηρούνται σε πληροφοριακά συστήματα, όπως της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.Υ.Π.Α.) ή του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.). Ομοίως καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι υποχρεώσεις, οι λόγοι αποκλεισμού και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους φορείς/δομές της παρ. 2, καθώς και οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, ο τρόπος παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεών τους, οι συνέπειες της μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής, ο χρόνος ενεργοποίησης των αξιών συμμετοχής στα προγράμματα, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ειδικότερο ή λεπτομερειακό θέμα που συνδέεται με την υλοποίηση των προγραμμάτων.

8. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων εκδίδεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ ετησίως πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία, με βάση τα οριζόμενα στην κοινή απόφαση της παρ. 7 εξειδικεύονται η διαδικασία, ο τρόπος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δομών και των ωφελουμένων των προγραμμάτων, τα όργανα και η διαδικασία αξιολόγησης και κατάταξης των αιτήσεων συμμετοχής τους, ο τρόπος και ο χρόνος άσκησης διοικητικών προσφυγών, καθώς και κάθε λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για τη συμμετοχή στα προγράμματα.

«9. Η δαπάνη χρηματοδότησης των προγραμμάτων καλύπτεται από πόρους των Περιφερειακών Προγραμμάτων του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027, από τα Τομεακά Προγράμματα Ανάπτυξης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης των ως άνω Υπουργείων, καθώς και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εσωτερικών.

Κατά την πρώτη περίοδο υλοποίησης του προγράμματος 2022-2023, ο Τακτικός Προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2023 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων χρηματοδοτεί συμπληρωματικά με τις ανωτέρω πηγές χρηματοδότησης και εντός των ορίων των διαθέσιμων ετήσιων πιστώσεών του όλες τις παροχές του προγράμματος των περ. α) και β) της παρ. 2, συνολικά μέχρι του ποσού των τριάντα πέντε εκατομμυρίων (35.000.000) ευρώ.

Κατά την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος 2023-2024, ο Τακτικός Προϋπολογισμός του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χρηματοδοτεί συμπληρωματικά με τις ανωτέρω πηγές χρηματοδότησης όλες τις παροχές του προγράμματος της περ. δ) της παρ. 2, συνολικά μέχρι του ποσού των δεκαοκτώ εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (18.500.000) ευρώ.

Οι σχετικές δαπάνες του δευτέρου και τρίτου εδαφίου είναι νόμιμες από την έναρξη του προγράμματος, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί ανάληψης υποχρεώσεων.

Στη δικαιούχο Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία, μεταβιβάζονται οι αναγκαίες πιστώσεις για την υλοποίηση και εφαρμογή των προγραμμάτων του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων πιστώσεων που σχετίζονται με τη διαχειριστική της δαπάνη, η οποία ανέρχεται σε κατ' αποκοπή ποσό ύψους μηδέν κόμμα πέντε τοις εκατό (0,5%) του συνολικού κόστους του οικείου προγράμματος.»

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α/Α

Νομοθέτημα

Αριθμός

Έτος

Ημ/νία Αρθρου

Αρθρο

1

ΝΟΜΟΣ

5092

2024

04/03/2024

35

  

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

«Το κράτος δεν βλέπει τα τυφλά άτομα» – Μια διαδρομή στην Αθήνα με οδηγό τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών

 

 «Το κράτος δεν βλέπει τα τυφλά άτομα» – Μια διαδρομή στην Αθήνα με οδηγό τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών

Βαγγέλης Βαλαβάνης

«Το κράτος δεν βλέπει τα τυφλά άτομα» – Μια διαδρομή στην Αθήνα με οδηγό τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών

Μια διαδρομή στην Αθήνα με οδηγό τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών Δημήτρη Σηφάκη

Ανύπαρκτοι ή φθαρμένοι οδηγοί όδευσης σε πεζοδρόμια και σταθμούς μετρό, επικίνδυνα πλατύσκαλα χωρίς σήμανση ή κουπαστές, φανάρια χωρίς ηχητική ειδοποίηση και λεωφορεία χωρίς ηχητική αναγγελία για τις στάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα τυφλά άτομα στις καθημερινές τους μετακινήσεις – όχι σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό αλλά στο κέντρο της Αθήνας.

Το Documento έκανε τη διαδρομή από τα γραφεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών στην Ομόνοια μέχρι τον σταθμό του ηλεκτρικού της Καλλιθέας μαζί με τον πρόεδρο του συνδέσμου Δημήτρη Σηφάκη. «Σταθερές αλυσίδες προσβασιμότητας στην Αθήνα δεν υπάρχουν, παρά μόνο μικρές οάσεις. Το υπόλοιπο είναι μια… έρημος. Ακόμη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχουν μεγάλα κενά» μας λέει την ώρα που προσπαθεί να βρει τον δρόμο του με το λευκό του μπαστούνι.

«Στάσεις και λεωφορεία χωρίς ηχητική αναγγελία»

Παίρνουμε το λεωφορείο Β9 από τη Χαλκοκονδύλη για να κατέβουμε έπειτα από δύο στάσεις. Θα έπρεπε στη στάση και στο όχημα να υπάρχει ηχητική αναγγελία. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. «Ο ήχος μάς κατευθύνει στα ΜΜΜ και στον δρόμο. Αν εξαιρέσετε δυο τρία φανάρια στην Αθήνα με ηχητική αναγγελία, όλα τα υπόλοιπα είναι παμπάλαια και δίχως ηχητική αναγγελία. Το ίδιο και η πλειονότητα των στάσεων και των λεωφορείων. Τις περισσότερες φορές τα τυφλά άτομα αναγκάζονται να ρωτούν τον οδηγό σχετικά με τις στάσεις και το δρομολόγιο».

Τα εμπόδια βέβαια για ένα τυφλό άτομο στην Αθήνα ξεκινούν ήδη από τα πεζοδρόμια, με τους ανύπαρκτους ή πολλές φορές σπασμένους οδηγούς όδευσης. Στις οδούς 3ης Σεπτεμβρίου και στην Πατησίων πολλές φορές δεν υπάρχουν καν οδηγοί, ενώ σε κάποιο σημείο της διαδρομής οι λαμαρίνες μιας οικοδομής μπλοκάρουν τον δρόμο του κ. Σηφάκη.

«Κεντρικός σταθμός χωρίς οδηγούς όδευσης»

Φτάνουμε στην Ομόνοια όπου από τις κυλιόμενες σκάλες μέχρι τις αποβάθρες επικρατεί το χάος. «Είναι ο κεντρικότερος σταθμός και στο πάτωμα δεν έχει καν οδηγούς όδευσης. Πώς μπορώ εγώ να κατευθυνθώ με το μπαστούνι σε ένα σταθμό με πέντε εισόδους;» αναρωτιέται και επισημαίνει ότι πολλές φορές στην αποβάθρα, στα σκαλιά που οδηγούν προς τα κάτω, κάθεται κόσμος (ειδικά τις ώρες αιχμής) και ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα τυφλό άτομο να πέσει στις σκάλες. Οι παρατηρήσεις του σταθμάρχη δεν φτάνουν. Όσο κι αν η ΣΤΑΣΥ τονίζει πως κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την προσβασιμότητα των τυφλών στον ηλεκτρικό, η πραγματικότητα τη διαψεύδει πανηγυρικά.

Αντίστοιχα κενά και κακοτεχνίες που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των τυφλών έχουν οι σταθμοί Μοναστηράκι και Καλλιθέα. «Η ανεπάρκεια των υποδομών κλείνει στα σπίτια τα τυφλά άτομα. Πώς να βγεις αν δεν μπορείς να κινηθείς μέσα στο κέντρο της πόλης σου;» καταλήγει ο κ. Σηφάκης.

01 Οδηγοί όδευσης… στο πουθενά

Πολλοί είναι οι κατεστραμμένοι οδηγοί όδευσης σε πεζοδρόμια του κέντρου, αναγκάζοντας έναν τυφλό να κινείται είτε στην άκρη είτε εσωτερικά πέφτοντας πολύ συχνά σε εμπόδια. «Πρόσφατα βρεθήκαμε με τον νέο δήμαρχο Χάρη Δούκα σε πολύ καλό κλίμα και μας άκουσε προσεκτικά για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Με τον κ. Μπακογιάννη πρώτα φωτογραφιζόμασταν…» τονίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου τυφλών. Ενα έργο ημιτελές είναι οι οδηγοί όδευσης στον σταθμό Μοναστηράκι. Πρόκειται για πλαστικές κίτρινες σημάνσεις που έχουν ξεκολλήσει και οδηγούν όχι στις αποβάθρες και τις κυλιόμενες σκάλες, αλλά σε έναν κύκλο γύρω γύρω από τα ασανσέρ, τα οποία πολλές φορές είναι εκτός λειτουργίας! Πηγαίνοντας προς τη γραμμή 3 συναντάμε οδηγούς όδευσης που είναι σκέτη… κακοτεχνία. «Δεν είναι υλικό αυτό, αλλά προχειροδουλειά. Πραγματικά κάποιος πληρώθηκε για να φτιάξει αυτό το πράγμα;» αναρωτιέται ο Δ. Σηφάκης.

02 Κατασκευαστικά εμπόδια

Στη διαδρομή μας προς την Ομόνοια πέσαμε σε μια οικοδομή στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Οι λαμαρίνες καλύπτουν ακόμη και τον υποτυπώδη οδηγό όδευσης. «Δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο για να μην έχουμε εμπόδια ή κάποια σήμανση για να ακολουθήσουμε. Το έχουμε ζήσει έντονα με τις τρύπες που ανοίγονται συνεχώς στο κέντρο τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει ο Δ. Σηφάκης.

03 Πλατύσκαλα-καρμανιόλες

Ακατάλληλα πλατύσκαλα χωρίς κουπαστές υπάρχουν στη μια έξοδο του σταθμού Καλλιθέα, σημαντικού για τα τυφλά άτομα λόγω του Οίκου Τυφλών και του κέντρου αποκατάστασης που βρίσκονται εκεί.  «Ο σταθμός είναι προβληματικός για εμάς εξαιτίας των πλατύσκαλων της μιας εξόδου. Οι οδηγοί όδευσης καταλήγουν σε αυτά, τα οποία έχουν γωνίες και δεν διαθέτουν κουπαστές. Εύκολα ένας τυφλός μπορεί να πέσει» επισημαίνει ο Δ. Σηφάκης.

Πηγή: www.documentonews.gr 

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκλεισμός Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκλεισμός Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Ερώτηση

Προς την κα Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Θέμα: Αποκλεισμός Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Όπως προκύπτει από την από 21/03/2024 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ. Α.μεΑ.), προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αλλά και από την έκφραση ανησυχιών από πλευράς στελεχών διαφόρων ΚΔΑΠ ΜΕΑ, υπάρχει καθυστέρηση τόσο της καταβολής των χρημάτων για την τρέχουσα περίοδο, ενώ το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2023, όσο και της διευθέτησης της ομαλής χρηματοδοτικής ροής για τα Άτομα με Αναπηρία άνω των 22 ετών, με σκοπό τη συμμετοχή τους στα προγράμματα που υλοποιούνται από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, για την επόμενη περίοδο των προγραμμάτων 2024-25.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη των Ατόμων με Αναπηρία άνω των 22 ετών σε σχέση με τη συμμετοχή τους στα προγράμματα για την επόμενη περίοδο των προγραμμάτων.

Εύλογα λοιπόν, όπως προκύπτει και από την ανωτέρω επιστολή της Π.Ο.Σ.Γ.Κ. Α.μεΑ. προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία στους κόλπους του Αναπηρικού Κινήματος, μεταξύ των οικογενειών των Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών, όσο και μεταξύ των φορέων που υλοποιούν τα προγράμματα.

Επειδή η συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία άνω των 22 ετών στα προγράμματα που υλοποιούν τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, είναι απολύτως αναγκαία, τόσο για τα ίδια τα Άτομα με Αναπηρία, όσο και για τις οικογένειες τους, αλλά και για την επίτευξη του στόχου της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Επειδή η επίτευξη του στόχου της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και του Δημογραφικού προβλήματος

Επειδή ο αποκλεισμός των Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών θα πλήξει ιδιαίτερα τις οικογένειες των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, για να παρέχουν τέτοιου είδους προγράμματα στα παιδιά τους με δικά τους έξοδα

Επειδή ο αποκλεισμός των Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τις ίδιες τις δομές των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, οι οποίες θα αναγκαστούν είτε να σταματήσουν τη λειτουργία τους, είτε να απολύσουν ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού τους, με αποτέλεσμα την αύξηση τη ανεργίας

Ερωτάται η αρμόδια κα Υπουργός:

1. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των προγραμμάτων που υλοποιούνται από τα ΚΔΠΑ ΜΕΑ ανεξαρτήτως ηλικίας και για να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και του Δημογραφικού προβλήματος;

2. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός των Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών από τα προγράμματα που υλοποιούνται από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ο οποίος θα πλήξει ιδιαίτερα τις οικογένειες των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για να παρέχουν τέτοιου είδους προγράμματα στα παιδιά τους με δικά τους έξοδα;

3. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο πλήγμα για τις ίδιες τις δομές των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, οι οποίες θα αναγκαστούν είτε να σταματήσουν τη λειτουργία τους, είτε να απολύσουν ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού τους, με αποτέλεσμα την αύξηση τη ανεργίας, εξαιτίας του αποκλεισμού των Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών από αυτά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Παπαηλιού Γεώργιος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Πηγή: www.syriza.gr 

Καθορισμός μέτρων ισοδύναμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών-Τι προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

 

Καθορισμός μέτρων ισοδύναμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Τι προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προέβη στην έκδοση Αποφάσεων που διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα, την προσιτότητα και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε τελικούς χρήστες με αναπηρία (ΑμεΑ).

Ειδικότερα, στον νέο Κανονισμό της ΕΕΤΤ καθορίζονται οι απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι τελικοί χρήστες με αναπηρία έχουν ισοδύναμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ισότιμες επιλογές με τους υπόλοιπους χρήστες.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό, οι πάροχοι πρέπει να πληρούν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες απαιτήσεις:

• Να αναρτούν σε ειδική και προσβάσιμη ιστοσελίδα τις ειδικές τερματικές συσκευές για χρήση από τελικούς χρήστες με αναπηρία που περιλαμβάνονται στην προσφορά τους, καθώς και τους πιθανούς όρους ή τις ελάχιστες προϋποθέσεις με τις οποίες οφείλουν να συμμορφώνονται οι χρήστες με αναπηρία για να μπορέσουν να ωφεληθούν από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε αυτούς.

• Να παρέχουν κατόπιν αιτήματος, όλες τις σχετικές πληροφορίες, με τρόπο προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία.

• Να διασφαλίζουν ότι οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές που διαθέτουν, ανταποκρίνονται στις βασικές αρχές της προσβασιμότητας.

• Να διασφαλίζουν, κατά την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των τελικών χρηστών με αναπηρία:

– την εφαρμογή υποστηρικτικών συστημάτων, ώστε οι τελικοί χρήστες με αναπηρία να έχουν ισοδύναμη πρόσβαση σε υπηρεσίες πελατών για τις οποίες απαιτούνται αυτοματοποιημένες ηχητικές επιλογές,

– την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα και ιδίως τα ειδικά ή/και μειωμένα τιμολόγια, τις υποστηρικτικές ή άλλες υπηρεσίες και τον εξοπλισμό που παρέχεται σε τελικούς χρήστες με αναπηρία, με τις απαραίτητες οδηγίες για εγκατάσταση του απαιτούμενου λογισμικού ή εξοπλισμού σε όλα τα σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων και των ιστοτόπων,

– την παροχή, όπου κρίνεται απαραίτητο, εναλλακτικών μεθόδων πρόσβασης στην πληροφορία που διατίθεται στους ιστοτόπους τους, όπως π.χ. ενημερωτικά βίντεο στην ελληνική νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονο υποτιτλισμό, με κατάλληλη αντίθεση (contrast) και κατάλληλο μέγεθος γραμματοσειράς, καθώς και με ηχητική περιγραφή.

Επισημαίνεται ότι οι απαιτήσεις και τα μέτρα που ορίζονται στον Κανονισμό της ΕΕΤΤ τίθενται σε ισχύ 12 μήνες μετά από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επιπλέον η ΕΕΤΤ, με Απόφασή της, υπέβαλε Εισήγηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τα προτεινόμενα μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών με αναπηρία, ώστε να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα του σχετικού τερματικού εξοπλισμού, του ειδικού εξοπλισμού και των ειδικών υπηρεσιών που βελτιώνουν την ισοδύναμη πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων, όπου απαιτούνται, των υπηρεσιών πλήρους συνομιλίας και των υπηρεσιών μεσολαβητικής αναμετάδοσης.

Πηγή: www.lawspot.gr 

Το άρθρο 25 του Νόμου 5102/2024 - Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις και η εισηγητική έκθεση αυτού.

Το άρθρο 25 του Νόμου 5102/2024 - Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις.

 

Προτάσσω την εισηγητική έκθεση του άρθρου για καλύτερη κατανόηση.

 

Άρθρο 25:

Εισηγητική έκθεση:

Με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται η υποχρέωση των δικαιούχων

            περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ να καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά

κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, το συμβολικό ποσό του ενός (1)

ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών

υλικών και τριών (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών

ελέγχων.

Τα ποσά αυτά συνυπολογίζονται στο ετήσιο όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις

διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, ήτοι, πρακτικά, αφαιρούνται από τα χρήματα που

θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς σε εξόφληση των υπηρεσιών τους.

 

Το κείμενο του άρθρου:

Άρθρο 25

Εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και σε κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς - Τροποποίηση περ. 12 υποπαρ. IB.2 παρ. ΙΒ άρθρου πρώτου ν. 4093/2012 και προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 25 του ν. 4549/2018

 

1. Στην περ. 12 της υποπαρ. ΙΒ.2 της παρ. ΙΒ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α'222), περί της καταβολής εκ μέρους του ασθενούς υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από 1.1.2014, ποσού ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια και η περ. 12 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«12. Από 1.1.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό. Οι δικαιούχοι περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταβάλλουν από την 1η.5.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

 

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου, οι κάτωθι:

Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

2. Στο άρθρο 25 του ν. 4549/2018 (Α'105), περί των ρυθμίσεων για τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«6. Τα έσοδα που εισπράττονται σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. 12 της υποπαρ. 2 της παρ. ΙΒ του ν. 4093/2012 (Α'222) από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να ρυθμίζεται ιδίως η διαδικασία υποβολής της δαπάνης, καθώς κάθε τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.»