Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΟΠΕΚΑ: «Άφεση αμαρτιών» για όσους έπαιρναν αδικαιολόγητα επιδόματα

ΟΠΕΚΑ: «Άφεση αμαρτιών» για όσους έπαιρναν αδικαιολόγητα επιδόματα

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

30/08

2022

 

Παύση αναζήτηση εκκρεμών οφειλών προς τον ΟΠΕΚΑ από πολίτες που έλαβαν καλόπιστα επιδόματα, χωρίς να τα δικαιούνται ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος».                                

Σύμφωνα με την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας παύει η αναζήτηση εκκρεμών οφειλών απο ποσά που έλαβαν καλόπιστα. Για λοιπές περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παρόχων υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα τριετής παραγραφής οφειλών, δυνατότητα εξόφλησης τουςμε δόσεις ή συμψηφισμό με μελλοντικές καταβολές καθώς και η μη αναζήτηση πολύ χαμηλών οφειλών κάτω των 50 ευρώ.                                    

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας λαμβάνεται υπόψη η καθυστέρηση του κράτους στους ελέγχους και γίνεται σεβαστή η καλή πίστη των αναπήρων για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.                                        

                                         Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:                                    

• Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα 1.382,40 ευρώ. Συμβολαιογράφοι θα λάμβαναν επικουρική 450 ευρώ και με την ασάφεια που υπάρχει, διεκδικούν και πάνω από 15.000-20.000 ευρώ τον μήνα.                                        

• Όριο παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους τα 10 έτη, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, η οποία ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι αντισυνταγματική. Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση καλύπτει μόνο όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές από τον ΕΦΚΑ, δεν αφορά, δηλαδή, το σύνολο όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ.                                        

• Από 1/1/2027 ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα πέντε έτη.                                        

• Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο, το Ταμείο είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς, η οποία παύει να παρακρατείται.                                         

• Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών, γίνονται 24 από 12, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την Εφορία, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο ποσό της δόσης θα είναι 50 ευρώ.                                        

• Παύση υφ' όρον της ποινικής δίωξης οφειλετών. Θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα στους συνεπείς που έχουν κάνει ρύθμιση, η υπόθεσή τους να μπαίνει στο αρχείο, και να βγαίνει όταν πάψουν να είναι συνεπείς