Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

«Be My Eyes»: Με αυτήν την εφαρμογή μπορείς να «δανείσεις» τα μάτια σου σε άτομα με προβλήματα όρασης Δίνοντας Όραση Σε Τυφλούς ή Με Περιορισμένη Όραση Ανθρώπους


«Be My Eyes»: Με αυτήν την εφαρμογή μπορείς να «δανείσεις» τα μάτια σου σε άτομα με προβλήματα όρασης

Δίνοντας Όραση Σε Τυφλούς ή Με Περιορισμένη Όραση Ανθρώπους

Κατερίνα Ταλιαδούρου

Το Be My Eyes είναι η εφαρμογή που από σήμερα θα πρέπει να έχει ο καθένας μας στο κινητό του! Πρόκειται για ένα app το οποίο είναι διαθέσιμο σε οποιοδήποτε smartphone και σου δίνει τη δυνατότητα να «δανείσεις» τα μάτια σου, έστω και για λίγο, σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Μήπως σου ακούγονται όλα αυτά λίγο μπερδεμένα; Σου υπόσχομαι πως όχι!

Επί της ουσίας, το application συνδέει τα άτομα με προβλήματα όρασης με εθελοντές και εταιρείες μέσω ζωντανού βίντεο, υποστηρίζοντάς τους στην καθημερινή ζωή.

Σκέψου λίγο πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητά σου. Ξυπνάς το πρωί, συνδυάζεις τα αγαπημένα σου ρούχα με τις χρωματικές επιλογές που εσύ κάνεις, βάφεσαι, πίνεις τον καφέ σου και είσαι έτοιμη για δουλειά! Το απόγευμα, εάν έχεις και ελεύθερο χρόνο, ίσως περάσεις λίγο από το σουπερ μάρκετ. Εκεί επιλέγεις τα αγαπημένα σου προϊόντα και συγκρίνεις τις τιμές! Όλα πάρα πολύ εύκολα!

Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτά τα καθημερινά tasks που είναι εύκολα για κάποιους ανθρώπους, για κάποιους άλλους είναι δύσκολα; Η εφαρμογή Be My Eyes δίνει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση!

Το Be My Eyes είναι μια εφαρμογή με χρήστες από 150 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στόχος της είναι να κάνει τον κόσμο περισσότερο προσβάσιμο για τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση και γι’ αυτό στηρίζεται σε μια κοινότητα εθελοντών. Ο τυφλός χρήστης που χρειάζεται βοήθεια με κάτι μπορεί να κάνει βιντεοκλήση μέσω του app, στην οποία θα απαντήσει κάποιος εθελοντής. Ο εθελοντής βλέποντας μέσα από την κάμερα του χρήστη, «δανείζει» τα μάτια του και απαντάει στις ερωτήσεις του.

Be My Eyes: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή;

Όταν ένα άτομο με προβλήματα όρασης ζητήσει βοήθεια μεσώ της εφαρμογής, στέλνεται ειδοποίηση σε κάμποσους εθελοντές. Η εφαρμογή στη συνέχεια συνδέει έναν τυφλό ή με μειωμένη όραση άνθρωπο, με έναν εθελοντή, με βάση τη ζώνη ώρας και την ομιλούμενη γλωσσά. Ο πρώτος εθελοντής που θα ανταποκριθεί στο αίτημα, συνδέεται άμεσα με τον αυτόν που ζητά βοήθεια μέσω ζωντανής βιντεοκλήσης, δείχνοντας στον εθελοντή πλάνα από την κάμερα της συσκευής του χρήστη που ζητά βοήθεια. Παράλληλα, ακούν ο ένας τον άλλον και έτσι λύνουν το πρόβλημα μαζί.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Το Be My Eyes ιδρύθηκε από τον Δανό Hans Jørgen Wiberg, ο οποίος έχει και ο ίδιος προβλήματα όρασης. Μέσω της εργασίας του για τη Δανέζικη Ένωση Τυφλών, γνώρισε πολλά τυφλά άτομα που χρησιμοποιούσαν υπηρεσίες βιντεοκλήσεων για να καλέσουν φίλους ή μέλη της οικογένειας για οπτική βοήθεια.

Εντυπωσιάστηκε από αυτή τη δημιουργική χρήση της τεχνολογίας, αλλά εντόπισε ένα σημαντικό ελάττωμα. Έπρεπε πάντα να επιλέξει ο χρήστης ένα συγκεκριμένο άτομο για να καλέσει. Πίστευε ότι θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν οπτική υποστήριξη.

Κάπως έτσι η ιδέα του υλοποιήθηκε και το Be My Eyes κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2015 και πλέον φιλοξενεί πάνω από 350.000 χρήστες και 5.500.000 εθελοντές από 150 χώρες και υποστηρίζει 180 γλώσσες, κάνοντάς το μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μικρο-εθελοντισμού στον κόσμο.

Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/6GRfFuWsjNU

Πηγή: www.ipop.gr