Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα ενοικίου: Νέες διευκρινίσεις για τους δικαιούχους

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα ενοικίου: Νέες διευκρινίσεις για τους δικαιούχους                                 

 Αλεξάνδρα Κλειδαρά

08/07

2022


Νέες διευκρινίσεις για την ένταξη ωφελούμενων μονάδων ως μονογονεϊκών οικογενειών στα επιδόματα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ και «Επίδομα Στέγασης» περιλαμβάνει η εγκύκλιος της υφυπουργού Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.                                 

Ειδικότερα η μονογονεϊκή οικογένεια, ορίζεται ως εξής «ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος ή σε διάσταση, ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα), ο οποίος ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα εν τοις πράγμασι ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.                                     

Για τις ανάγκες των Προγραμμάτων, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και ένα ή περισσότερα τέκνα.»                                      

Έτσι διευκρινίζεται ότι οι ωφελούμενες μονάδες δύναται να εντάσσονται στα εν λογω επιδόματα ως μονογονεϊκές οικογένειες και σε περίπτωση που συντρέχει ένα από τα ακόλουθα:                                     



1) Το νοικοκυριό απαρτίζεται αποκλειστικά από τον γονέα και ενήλικο τέκνο για το οποίο προσκομίζεται απόφαση δικαστικής συμπαράστασης.                                       

2) Το νοικοκυριό απαρτίζεται από τον γονέα και ένα ή περισσότερα ανήλικα τέκνα, καθώς και από έτερο ενήλικο μέλος για το οποίο προσκομίζεται απόφαση δικαστικής συμπαράστασης.                                     


Καταλήγοντας και για καλύτερη κατανόηση επισυνάπτω και την απόφαση:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Σταδίου29 Ταχ. Κωδ.: 101 10 Πληροφορίες: Β. .υΑ ΠαρασκευοπούλΠοα πανδριανού,

Τηλέφωνο: 210-5281145, 150 E-mail: dkf@yeka.gr 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την ένταξη ωφελούμενων μονάδων ως μονογονεϊκών οικογενειών στα Προγράμματα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και «Επίδομα Στέγασης». 

ΣΧΕΤ.: 

1. 

Η με αρ. Δ13/οικ./10747/256/6-9-2019 (ΦΕΚ Β’ 792) κυα του Προγράμματος Επίδομα Στέγασης, όπως αντικαταστάθηκε από την 71670/29-9-2021 (ΦΕΚ Β΄ 4500) κυα. 

2. 

Η με αρ. Δ13/οικ./53923/23-7-2021 (ΦΕΚ Β΄3359) κυα του Προγράμματος ,ιςςοηηΚΕγγυημέν Εισόδημα κα διόρθωσ σφάλματο αυτή (ΦΕ Β΄ 3554). Ελάχιστο

Σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής των προγραμμάτων «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και «Επίδομα Στέγασης», (περ.4, άρθρο 2), η μονογονεϊκή οικογένεια, ορίζεται ως εξής: 

«ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος ή σε διάσταση, ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα), ο οποίος ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα εν τοις πράγμασι ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Για τις ανάγκες των Προγραμμάτων, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και ένα ή περισσότερα τέκνα.» 

Με την παρούσα διευκρινίζεται ότι οι ωφελούμενες μονάδες δύναται να εντάσσονται στα ως άνω Προγράμματα ως μονογονεϊκές οικογένειες και σε περίπτωση που συντρέχει ένα από τα ακόλουθα: 

1) Το νοικοκυριό απαρτίζεται αποκλειστικά από τον γονέα και ενήλικο τέκνο για το οποίο προσκομίζεται απόφαση δικαστικής συμπαράστασης. 

Διανομή μέσω 'ΙΡΙΔΑ' με UID: 6261204a552dfff8c48ad47c στις 06/07/22 14:11 1 

2) Το νοικοκυριό απαρτίζεται από τον γονέα και ένα ή περισσότερα ανήλικα .ιιςςςοοοοόηαδκιακθαώσ τικκήα συαμππ αρέάτσερτ ασηενςή λικ μέλο γι τ οποί προσκομίζετα απότφέκανσα , 

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 

ΔΟΜΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 

Κοινοποίηση: 

1. 

Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διεύθυνση Παροχών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πατησίων30, Τ. Κ. 101 70 - ΑΘΗΝΑ 

2. 

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), Δ/νση Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών, Λυκούργου10, Τ.Κ.11745, Αθήνα 

3. 

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), Δ/νση Έρευνας και Ανάπτυξης, Τμήμα Ανάπτυξης Εφαρμογών, Λυκούργου10, Τ.Κ. 11745, Αθήνα 

Διανομή μέσω 'ΙΡΙΔΑ' με UID: 6261204a552dfff8c48ad47c στις 06/07/22 14:11 2