Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δ. Μιχαηλίδου με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και επανακατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δ. Μιχαηλίδου με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και επανακατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μάι 27, 2022 | ΕΟΤ, Σημαντικά Έγγραφα ΕΟΤ

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δ. Μιχαηλίδου με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και επανακατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1030

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας                                                                 Αθήνα, 27/05/2022

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς: Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κα Δ. Μιχαηλίδου

Κοιν.: 1) Πρωθυπουργό της Χώρας

κο Κ. Μητσοτάκη

2) Υπουργό Επικρατείας

κο Γ. Γεραπετρίτη

3) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κο Κ. Χατζηδάκη

4) Ε.Σ.Α.μεΑ.

5) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και επανακατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ),  ζητεί εκ νέου άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσει και δια ζώσης χρονίζοντα αιτήματα του χώρου που εκπροσωπεί.

1) Επέκταση του επιστημονικού επιδόματος και στους πτυχιούχους των τμημάτων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (πρώην Τ.Ε.Ι.), εφόσον αποδεδειγμένα ασκούν το επάγγελμά τους, είτε είναι εργαζόμενοι είτε συνταξιούχοι, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.

2) Οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Οι τελευταίες αυξήσεις στα προνοιακά επιδόματα δόθηκαν το 2011 με την υπ’ αριθμ. Π3α/Φ.18/Γ.Π. οικ. 63731 ΦΕΚ Β 931/21.5.2008 ΚΥΑ και με τα έξοδα για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης συνεχώς να ανεβαίνουν, είναι εμφανές ότι η εντεινόμενη ακρίβεια συμπαρασύρει το κόστος διαβίωσής τους, οδηγώντας τους σε κυριολεκτική φτωχοποίηση. Για αυτό διεκδικούμε αύξηση των προνοιακών επιδομάτων από 01/01/2022 τουλάχιστον κατά 100 ευρώ με δεδομένο ότι η τελευταία αύξηση όπως προαναφέραμε έγινε το 2011 και από τότε έχουν μεσολαβήσει λόγω μνημονίων τεράστιες περικοπές μισθών και συντάξεων οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης ενώ τα προνοιακά επιδόματα τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία στον άνθρωπο.

3) O ΟΠΕΚΑ τον Μάρτιο του 2020 προχώρησε αιφνίδια σε περικοπή κατά το ήμισυ του προνοιακού επιδόματος το οποίο λαμβάνουν άνεργοι συνάδελφοι, επειδή λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα (ορφανική σύνταξη), η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό του επιδόματος του ανέργου (πολλές φορές δε κατά πολύ μικρότερη), χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξαίρεση της παραγράφου Β.1. της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας υπ’ αριθμ. πρωτ.. Π3α/Φ.32/3226/13-09-2001, καθώς και του υπ’ αριθμ.3 της σύνοψης της ιδίας εγκυκλίου.  Πρόκειται για άτομα που έχει αποβιώσει ο γονέας τους, λαμβάνουν μέρος της σύνταξής του (σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεταξύ 80 και 160€) και κάποιων μάλιστα οι γονείς έχουν εκλείψει και οι δύο από τη ζωή.   Δεδομένης της κατάστασης πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, η αναστολή του αναπηρικού επιδόματος για αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους είναι τραγική (σχεδόν στο σύνολό τους τα επιδόματα αυτά χρησιμοποιούνται για το βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, αφού αποτελούν και τη μοναδική πηγή εσόδων κάλυψης δαπανών για τη διαβίωσή τους), αλλά ήταν και εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις από τον ασφαλιστικό φορέα που λαμβάνουν τα μικροποσά αυτών των συντάξεων (περιορισμός-απαγόρευση κυκλοφορίας, μη ύπαρξη και αδυναμία χρήσης διαδικτύου από τα άτομα, απώλεια των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών κ.ο.κ.) στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό επί σειρά ετών και μετά από επαναλαμβανόμενους  ελέγχους που ήδη έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας των περιφερειών και των δήμων που είχαν την ευθύνη χορήγησης αυτών των επιδομάτων την τελευταία 8ετία μέχρι το 2019. Τόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου όσο και εσείς η ίδια δηλώσατε και παραδεχτήκατε ότι πρόκειται για μία λάθος απόφαση και ότι θα υπήρχε άμεση αποκατάσταση, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αντιθέτως οι συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και ψυχολογικά και ως εκ τούτου ζητάμε από εσάς να σταματήσετε τον Γολγοθά αυτών των ανθρώπων επαναφέροντας με νέα Κ.Υ.Α. τα επιδόματα τους στα προ περικοπών επίπεδα.

4) Τήρηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης, τόσο από τον Υπουργό Επικρατείας κο Γεραπετρίτη όσο και από εσάς την ίδια, για μη χρήση της λεγόμενης λειτουργικότητας, έστω και σε πιλοτική μορφή, στους νεοεξεταζόμενους από τα ΚΕΠΑ, δεδομένου ότι θεωρούμε, και είναι, ένας «Δούρειος Ίππος» για την περικοπή δικαιωμάτων και επιδομάτων. Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας προ δεκαετίας έγινε απόπειρα εισαγωγής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ανίχνευση της περίφημης λειτουργικότητας του αναπήρου, ωστόσο και τότε το αναπηρικό κίνημα σύσσωμο αντιτάχθηκε και απέτρεψε τέτοιου είδους ανερμάτιστες συμπεριφορές. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε δέκτες πληροφοριών ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει προς συζήτηση το εν λόγω ζήτημα και μάλιστα συστάθηκε προς τούτο επιστημονική επιτροπή. Σας δηλώνουμε ότι και αυτή τη φορά δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η περίφημη λειτουργικότητα, και ειδικότερα η περικοπή παροχών, και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα αποτρέψουμε την υλοποίησή της με κάθε πρόσφορο τρόπο.

5) Είναι αδήριτη ανάγκη στο πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης Προσωπικού Βοηθού να αυξηθεί το ποσοστό του 5% που αφορά μεταξύ άλλων και τα άτομα με πρόβλημα όρασης και να δοθεί προτεραιότητα στις περιπτώσεις που υπάρχει στην ίδια οικογένεια ζευγάρι τυφλών ή γονέας και παιδί με πρόβλημα όρασης. Επισημαίνεται ότι το ως άνω ποσοστό 5% δεν αφορά μόνο δύο κατηγορίες, τυφλούς και κωφούς, αλλά αφορά και τυφλοκωφούς και ως εκ τούτου επιβάλλεται να αυξηθεί το ανωτέρω ποσοστό δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ωφελούμενοι για την κατηγορία μας θα είναι απειροελάχιστοι. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτο να αποκλείονται από τη δυνατότητα αξιοποίησης του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού τυφλά άτομα άνω των 65 ετών ακριβώς δηλαδή την περίοδο που τον έχουν περισσότερο ανάγκη.

6) Επέκταση του προγραμματιζόμενου μηχανισμού πρώιμης παρέμβασης για τον αυτισμό και στην περίπτωση των βρεφών και νηπίων με προβλήματα όρασης και συμβουλευτική στήριξη στις οικογένειες τους.

7) Ο πρώην Ο.Γ.Α. προκειμένου να χορηγήσει στους τυφλούς επίδομα απολύτου αναπηρίας, εξωιδρυματικό κ.λπ., σύμφωνα με τον κανονισμό του, απαιτεί να του προσκομίσουν από τα ΚΕΠΑ πιστοποιητικό αναπηρίας, το οποίο να αναγράφει ποσοστό 100% και διάρκεια εφ’ όρου ζωής. Τα ανωτέρω δεν απαιτούνται από κανένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο και ορθώς, δεδομένου ότι λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερη Νομοθεσία π.χ. τον Ν.958/1979 και την πρόσφατη Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε κατ’ επιταγή του Ν.3846/2010, στις παθήσεις με μη αναστρέψιμες βλάβες συμπεριλαμβάνεται η τυφλότητα με ποσοστό 80% και άνω. Ως εκ τούτου, καλούμε τον ΟΠΕΚΑ (πρώην Ο.Γ.Α.) να προσαρμόσει τα προαπαιτούμενα με την κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες και χρονοβόρες προστριβές σε βάρος αναπήρων πολιτών, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη των προαναφερθέντων επιδομάτων.

8 ) Επιβάλλεται η τροποποίηση του απαρχαιωμένου Οργανισμού του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής και διατηρεί παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει. Οι ως άνω ενέργειες θα καταστήσουν δυνατή την απρόσκοπτη λειτουργία του, η οποία δυσχεραίνεται λόγω της έλλειψης μιας σειράς καίριων οργανικών θέσεων, που θα απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των τυφλών της Χώρας. Να σημειώσουμε ότι η πρότασή μας για αλλαγή του Οργανισμού του Κέντρου έχει κατατεθεί επανειλημμένως από το 1985, χωρίς αποτέλεσμα.

9) Λήψη μέτρων για την ουσιαστική προώθηση αναδοχής ή υιοθεσίας παιδιών με αναπηρία και εξόδου τους το συντομότερο δυνατόν από τα ιδρύματα. Είναι γνωστό ότι οι τυφλοί, οι κωφοί, οι κινητικά ανάπηροι κ.λπ. αποκτούν βιολογικά παιδιά, τα οποία είναι απολύτως ικανοί να φροντίσουν για τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική τους υγεία, και ουδείς διανοείται να το αμφισβητήσει. Θεωρούμε ότι είναι εξίσου ικανοί να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που απορρέουν από μία τυχόν αναδοχή ή υιοθεσία.

10) Δυστυχώς οι φόβοι για την επώδυνη απώλεια πολύτιμης περιουσίας για τους τυφλούς επαληθεύονται. Η Ομοσπονδία και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, παρακολουθώντας από κοντά τη λειτουργία του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης», που στεγάζεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι από το 1938, και διαπιστώνοντας ότι η Διοίκηση του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ, στον οποίο ανήκει το ακίνητο καθώς και όλη η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία που δόθηκε με σκοπό την περίθαλψη άπορων τυφλών γυναικών, δεν είχε την ειλικρινή πρόθεση να συνεχίσει το έργο του Ιδρύματος προσπαθήσαμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να παρέμβουμε υπέρ των τροφίμων του. Ωστόσο, κάθε πρόταση συνεργασίας με τον πιο πάνω Σύλλογο αποκρούστηκε αβάσιμα και αδικαιολόγητα, ενώ παράλληλα δεν μπόρεσε ούτε η Πολιτεία να δώσει καμιά θετική λύση στα οικονομικά, και όχι μόνο, αδιέξοδα που παρουσιάστηκαν. Έτσι, μοιραία το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ έκλεισε προ 9ετίας αιφνιδιαστικά το Ίδρυμα, αποκλείοντας τις λίγες τροφίμους του και δήλωσε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του, αρνούμενοι και πάλι οποιαδήποτε επαφή με τους φορείς του χώρου των τυφλών. Ενώ σήμερα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε τις προθέσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος αλλά ούτε και τις ενέργειες που έχουν γίνει και το καθεστώς που διέπει σήμερα τη Λασκαρίδειο Στέγη και αν έχει παραχωρηθεί εντέλει στο Δήμο Αμαρουσίου. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνουμε ότι παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση της διαθέτιδος και απαιτούμε να εξευρεθεί τρόπος το εν λόγω Ίδρυμα να αξιοποιηθεί προς όφελος των τυφλών.

Πέραν του ότι έκλεισε μία μοναδική στο είδος της μονάδα για τυφλές γυναίκες, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς το φθηνό ξεπούλημα με ασφυκτικές και αλλεπάλληλες πιέσεις των φορέων μας προς τους αρμόδιους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση του πλειστηριασμού ενός αναντικατάστατου ακινήτου εντός του αστικού δικτύου της Αττικής (σημειώνουμε ότι πέραν του κτίσματος συνολικής επιφάνειας 1.024 τ.μ., το οικόπεδο είναι συνολικής έκτασης 3 σχεδόν στρεμμάτων). Σε αυτόν τον προνομιακό χώρο ονειρευτήκαμε να στεγαστούν σημαντικές υπηρεσίες για τους τυφλούς, ιδίως για την τρίτη ηλικία, στους κόλπους λειτουργίας του ΚΕΑΤ και με τη στήριξη φυσικά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Είναι αδήριτη ανάγκη το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου και τους επίσημους φορείς της τυφλότητας, ώστε να εξευρεθεί μια μόνιμη και προς όφελος των τυφλών λύση και αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσίας.

Τέλος, με δεδομένη την δικαστική απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο κάνει δεκτές όλες τις προτάσεις των προσφευγόντων συναδέλφων κατά της περικοπής του επιστημονικού τους επιδόματος επειδή είναι παράλληλα και συνταξιούχοι και με τη βεβαιότητα ότι και οι λοιπές δικαστικές αποφάσεις θα δικαιώσουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους οι οποίοι έχουν κάνει προσφυγή σας καλούμε να δώσετε άμεσα πολιτική λύση στο όλο θέμα.

Κυρία Υφυπουργέ,

τρία περίπου χρόνια έχουν παρέλθει κατά τα οποία βρίσκεστε στο τιμόνι ενός τόσο ζωτικού για την τυφλότητα και την αναπηρία υφυπουργείου και δεν έχει καταστεί δυνατό παρά τις εκκλήσεις μας να συναντηθούμε (με εξαίρεση τη συνάντηση που είχαμε στη αρχή της θητείας σας)  ώστε να σας εκθέσουμε τα προβλήματα του χώρου που εκπροσωπούμε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τη φορά αυτή να τείνετε ευήκοον ούς και να ορίσετε συνάντηση μαζί μας διαφορετικά δηλώνουμε ότι θα τη διεκδικήσουμε με κάθε θεμιτό τρόπο.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλι