Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς την κα Δ. Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Σχετικά με τη χορήγηση επιστημονικού επιδόματος στους τυφλούς πτυχιούχους Α΄ Τεχνολογικής Εκπαίδευσης»

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς την κα Δ. Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Σχετικά με τη χορήγηση επιστημονικού επιδόματος στους τυφλούς πτυχιούχους Α΄ Τεχνολογικής Εκπαίδευσης»

Πληροφορίες: Φωτεινή  Μπερδέκλη

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 26.05.2022

Αρ. Πρωτ.:           0000

ΠΡΟΣ:    κα Δ. Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Σχετικά με τη χορήγηση επιστημονικού επιδόματος στους τυφλούς πτυχιούχους Α΄ Τεχνολογικής Εκπαίδευσης .»

Κυρία, Υφυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε αποτελεί την τριτοβάθμια κοινωνική και συνδικαλιστική οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και διεκδίκηση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Στο πλαίσιο των δράσεων της, η Ε.Σ.Α.μεΑ λειτουργεί την Υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» παρέχοντας καθημερινά πληροφορίες, υποστήριξη, ενδυνάμωση, συμπεριλαμβανομένης και εξατομικευμένης παρέμβασης, στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που επικοινωνούν με την Υπηρεσία καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους.

Το προηγούμενο διάστημα γίναμε αποδέκτες αναφορών και παραπόνων σχετικά με τη μη χορήγηση επιδόματος σε όλους τους απόφοιτους Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αναπηρία όρασης και για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση αυτού του θέματος. Πιο συγκεκριμένα, ο Ο.Π.Ε.Κ.Α. χορηγεί ολόκληρο το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στα άτομα με  αναπηρία όρασης τουλάχιστον 80% που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και αποδεδειγμένα ασκούν την επιστήμη τους ενώ το μισό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στα άτομα με αναπηρία όρασης τουλάχιστον 80% που είναι απόφοιτοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο αίτημα  αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα και  διεκδικήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) για το οποίο τον Μάρτιο του 2020  ο Π.Σ.Τ. σας απέστειλε υπόμνημα προτείνοντας την τροποποίηση της ΚΥΑ Π4γ/Φ.421/οικ.2864 ΦΕΚ 629/1995. Ωστόσο, από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα δυστυχώς δεν υπήρξε ουδεμία εξέλιξη.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ χορηγείται επιστημονικό επίδομα στους τυφλούς απόφοιτους, οι οποίοι αποδεδειγμένα ασκούν επάγγελμα σύμφωνα με την ειδικότητά τους ώστε να στηριχθούν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Όμως το εν λόγω επίδομα χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο στους τυφλούς απόφοιτους Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  και όχι στους τυφλούς απόφοιτους Τεχνολογικής εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα πτυχία Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι ισότιμα (ν.2916/2001,ν.3549/2007, ν.4009/2011,ν.4485/2017), η μη χορήγηση του επιστημονικού επιδόματος στους απόφοιτους Τεχνολογικών Ιδρυμάτων αποτελεί διάκριση.

Κυρία Υφυπουργέ,

Πιστεύοντας πως θα κατανοήσετε την σοβαρότητα του εν λόγω θέματος, ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.