Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Το Άρθρο 49 του νέου νόμου 4908 Αθλητισμός ατόμων με νοητική αναπηρία - Προσθήκη άρθρου 29Α στον ν. 2725/1999

Το Άρθρο 49 του νέου νόμου 4908 Αθλητισμός ατόμων με νοητική αναπηρία - Προσθήκη άρθρου 29Α στον ν. 2725/1999 


NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4908 

Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις. 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 

11 Μαρτίου 2022 

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ 

Αρ. Φύλλου 52 


Το Άρθρο 49 του νέου νόμου 4908 Αθλητισμός ατόμων με νοητική αναπηρία - Προσθήκη άρθρου 29Α στον ν. 2725/1999 

Στον ν. 2725/1999 (Α΄ 121) μετά το άρθρο 29 προστίθεται άρθρο 29Α περί του αθλητισμού ατόμων με νοητική αναπηρία, ως εξής: 

«Άρθρο 29Α Αθλητισμός ατόμων με νοητική αναπηρία - Εξουσιοδοτική διάταξη 

1. 

Το αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «ΣΠΕΣΙΑΛ ΟΛΥΜΠΙΚΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ - ΕΛΛΑΣ» λογίζεται ως αθλητική ομοσπονδία του άρθρου 19 και λαμβάνει τακτική επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με το άρθρο 50. 

2.

Με ειδικούς κανονισμούς που ψηφίζει η γενική συνέλευση του σωματείου, τίθενται οι κανόνες για όλα τα θέματα που αφορούν στους αθλητές, την οργάνωση και τη διεξαγωγή του αθλήματος ή των αθλημάτων που υπάγονται σε αυτό, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Οι κανονισμοί αυτοί και οι τροποποιήσεις τους υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τον αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Υπουργό, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 27. Για την κατάρτιση των ως άνω κανονισμών, λαμβάνονται υπόψη οι κανονισμοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας «SPECIAL OLYMPICS INTERNATIONAL» 

και οι κανονισμοί των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών, κατά τρόπο που προσιδιάζει στις ανάγκες των αθλητών. 

3.

Για το ως άνω νομικό πρόσωπο δεν έχουν εφαρμογή το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 7 περί της καταβολής επιχορήγησης σε αθλητικό σωματείο και η παρ. 3 του άρθρου 135 περί της προθεσμίας τροποποίησης καταστατικού όλων των αθλητικών σωματείων, των αθλητικών ενώσεων των επαγγελματικών συνδέσμων, των συνδέσμων διαιτητών και των ομοσπονδιών διαιτητών με σκοπό την προσαρμογή του στον νόμο. 

4. 

Τα αθλήματα, που καλλιεργεί το αθλητικό σωματείο της παρ. 1 και οι κανονισμοί που τα διέπουν δεν σχετίζονται με αντίστοιχα αθλήματα, που καλλιεργούνται για τη συγκεκριμένη νοητική αναπηρία από αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία - μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή. 

5.

Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού καθορίζονται οι ειδικοί κανονισμοί, τους οποίους υποχρεούται να καταρτίζει και να τηρεί κατ’ ελάχιστον το αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «ΣΠΕΣΙΑΛ ΟΛΥΜΠΙΚΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ -ΕΛΛΑΣ», κατά παρέκκλιση του τετάρτου εδαφίου του άρθρου 27.» 


Κατά την Αιτιολογική έκθεση του άρθρου

49 Ο οργανισμός Special Olympics Hellas, στη διάρκεια της 29άχρονης διαδρομής του, καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών ως ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, με κινητήρια δύναμή του τη δημιουργία μιας κοινωνίας που προτιμά να εντάσσει παρά να αποκλείει και παράλληλα να ενδυναμώνει τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία μέσα από τη χαρά του αθλητισμού.

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Special Olympics Hellas στη βελτίωση της πρόσβασης ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό, που στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και στην παροχή ίσων ευκαιριών στα άτομα αυτά μέσω του αθλητισμού, στην προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ότι το σωματείο Special Olympics Hellas λογίζεται ως αθλητική ομοσπονδία με την έννοια του άρθρου 19 του ν. 2725/1999 (Α'121), χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις. Προβλέπεται, επίσης, ότι με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού καθορίζονται οι ειδικοί κανονισμοί, τους οποίους υποχρεούται να καταρτίζει και να τηρεί κατ' ελάχιστον το αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «ΣΠΕΣΙΑΛ ΟΛΥΜΠΙΚΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ-ΕΛΛΑΣ», κατά παρέκκλιση του τετάρτου εδαφίου του άρθρου 27 του ν. 2725/1999.

24. Συναφείς συνταγματικές διατάξεις

Παρ. 9 του άρθρου 16 (προστασία του αθλητισμού)

Παρ. 6 άρθρου 21 (προστασία ατόμων με αναπηρίες)

Παρ. 1 άρθρου 5 (ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας)