Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Β. Κεγκέρογλου: «Στρεβλή η ερμηνεία του Υπουργείου βάσει της οποίας περικόπτεται το επίδομα τυφλότητας».

Β. Κεγκέρογλου: «Στρεβλή η ερμηνεία του Υπουργείου βάσει της οποίας περικόπτεται το επίδομα τυφλότητας».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , σχετικά με την περικοπή του επιδόματος τυφλότητας σε τυφλούς δικηγόρους-απασχολούμενους συνταξιούχους. (Βίντεο) 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Βασίλης Κεγκέρογλου 

Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Β. Κεγκέρογλου: « Στρεβλή η ερμηνεία του Υπουργείου βάσει της οποίας περικόπτεται το επίδομα τυφλότητας».


Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , σχετικά με την περικοπή του επιδόματος τυφλότητας σε τυφλούς δικηγόρους-απασχολούμενους συνταξιούχους. 

Ο βουλευτής , αρχικά επισήμανε ότι βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που η έναρξή του ανάγεται στο 1973, χορηγείται ειδικό επίδομα στους τυφλούς ασκούντες την δικηγορία δικηγόρους το οποίο αργότερα επεκτάθηκε στους ασκούμενους δικηγόρους «προς αντιμετώπισιν των κατά την άσκησιν της δικηγορίας των δημιουργουμένων εκ της τυφλότητος αυτών προσθέτων εξόδων (ενδεικτικά: δια την συνοδείαν του κατά τας επί δικαστηρίοις και αρχαίς παραστάσεις)». Ωστόσο, με βάση το Δ12/Γ.Π.οικ. 16067/467/22-4- 2020 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, το ύψος του επιδόματος αυτού μειώθηκε δραστικά στους τυφλούς δικηγόρους που είναι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι η ερμηνεία του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι αντίθετη με τις ισχύουσες διατάξεις, άποψη που διατύπωσε εγγράφως και ο Συνήγορος του Πολίτη στην 280753/47307/8-10-2020 παρέμβασή του προς τον ΟΠΕΚΑ, αφού «αντίκειται τόσο στις ρητές διατάξεις της ΚΥΑ με αριθμό Δ3β/οικ. 1545/4- 5-1973 και του άρθρου 3 του Νόμου 958/1979 όσο και στο σύστημα των σκοπών και των σταθμίσεων στις οποίες έχει προβεί ο κοινός νομοθέτης και η κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση». Προς επίρρωση των ανωτέρω ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε στα πρακτικά μια σειρά αποφάσεων του ΟΠΕΚΑ, με τις οποίες ο ίδιος ο ΟΠΕΚΑ, υιοθετώντας την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη, κάνει  δεκτές ενδικοφανείς προσφυγές τυφλών δικηγόρων, οι οποίοι ζητούν να επανέλθει το ύψος του επιδόματος στα προ της έκδοσης  του Δ12/Γ.Π.οικ. 16067/467/22-4-2020 εγγράφου επίπεδα.

Η αρμόδια Υφυπουργός κ. Δόμνα Μιχαηλίδου υποστήριξε ότι το Υπουργείο απλώς εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία η οποία δεν έχει αλλάξει και ότι το επίδομα περικόπηκε μόνο σε 189 δικαιούχους που από την διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε ότι είναι συνταξιούχοι, ενώ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του ΟΠΕΚΑ που δικαιώνουν προσφεύγοντες και τους επανακαταβάλλουν το πλήρες ποσό του επιδόματος επαναξετάζονται.

Ο βουλευτής Ηρακλείου στη δευτερολογία του εξέφρασε την έκπληξή του καθώς διαπιστώνει ότι ένας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φορέας, ο ΟΠΕΚΑ, συμμορφώνεται με τη σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη και το εποπτεύον Υπουργείο του ζητεί να μην συμμορφώνεται! Ζήτησε, τέλος, από την κ. Υφυπουργό να επανεξετάσει το έγγραφο του ΓΓ του Υπουργείο και είτε να το τροποποιήσει, είτε να το αποσύρει συμμορφούμενοι με την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη. 

Η κ. Υφυπουργός επέμεινε στο ορθόν της ερμηνείας του εγγράφου του Γ.Γ. του Υπουργείου, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα συζητήσει με το Συνήγορο του Πολίτη για το θέμα αυτό.



Δείτε το βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής: 

https://youtu.be/pgce5w5CUb8 


https://youtu.be/pgce5w5CUb8