Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Περιφέρεια Αττικής: Νέα ψηφιακή υπηρεσία για ζητήματα προσβασιμότητας ΑμεΑ κατά το άρθρο 117 του νόμου 4759

 

Περ. Αττικής: Νέα ψηφιακή υπηρεσία για ζητήματα προσβασιμότητας ΑμεΑ

 

Ενεργοποιήθηκε μια νέα Ψηφιακή Υπηρεσία για την εξυπηρέτηση αιτημάτων που απευθύνονται στην Περιφερειακή Επιτροπή Προσβασιμότητας από Α.μεΑ. και εμποδιζόμενα άτομα στην Περιφέρεια Αττικής.

 

Η Επιτροπή, η οποία συστάθηκε σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν.4759/2020 Άρθρο 117), θα δέχεται αιτήματα για γνωμοδότηση σχετικά με θέματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ/εμποδιζόμενων ατόμων και επί ζητημάτων σχετικών με την εφαρμογή των διατάξεων για την προσβασιμότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού  και του Κτιριοδομικού Κανονισμού, καθώς και των διατάξεων που αφορούν σε θέματα προσβασιμότητας των υπαίθριων δημόσιων ή κοινοχρήστων χώρων.

 

Με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν η Περιφερειακή Επιτροπή Προσβασιμότητας θα διατυπώνει εισηγήσεις και προτάσεις για την επίλυσή τους. Σε εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων η υποβολή των αιτημάτων θα μπορεί να γίνεται και ψηφιακά.

 

«Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία ενισχύουμε το δίκτυ προστασίας για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν ζητήματα προσβασιμότητας και συμβάλλουμε στην ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Η Περιφέρεια Αττικής αξιοποιώντας την υφιστάμενη τεχνολογική και ψηφιακή υποδομή της συνεχίζει τον εμπλουτισμό του ψηφιακού οπλοστασίου της, με στόχο να περάσει σε μία νέα ψηφιακή εποχή με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή του», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

 

Κατόπιν σχετικής απόφασης της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, η νέα Ψηφιακή Υπηρεσία, ενεργοποιήθηκε στον «Οδηγό του Πολίτη» από την Αυτοτελή Διεύθυνση Διαδικτυακής Ενημέρωσης και Ψηφιακής Εξυπηρέτησης και είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://pattikis.gr.

 

Η σύσταση της Περιφερειακής Επιτροπής Προσβασιμότητας αφορά σε νέα αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής και έχει αντικείμενο:

 

τη γνωμοδότηση επί ζητημάτων προσβασιμότητας των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων και επί ζητημάτων σχετικών με την εφαρμογή των διατάξεων για την προσβασιμότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.) και του Κτιριοδομικού Κανονισμού, καθώς και των διατάξεων που αφορούν σε θέματα προσβασιμότητας των υπαίθριων δημόσιων ή κοινοχρήστων χώρων,

την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη για θέματα προσβασιμότητας που αφορούν σε ζητήματα χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος και ιδίως της εφαρμογής του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79),

τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων αναφορικά με θέματα προσβασιμότητας,

την άσκηση αρμοδιοτήτων που αποδίδονται σ΄ αυτήν από τα άρθρα 20 και 26 του ν. 4067/2012, καθώς και από άλλες διατάξεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα τους εδώ: https://www.pattikis.gr/citizen/frmCitizenPopup.zul?sid=a854b186-a7cb-4646-ad08-0e5b4e23e405

 

Πηγή: www.sofokleousin.gr

 

Τελειώνω την ανάρτηση μου αυτή με το άρθρο 117 του νόμου 4759 για καλύτερη κατανόηση του ζητήματος.

Μανώλης Μπασιάς

 

Νόμος 4759/2020 - ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020

Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ'

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Άρθρο 117

Περιφερειακές Επιτροπές Προσβασιμότητας - Τροποποίηση του άρθρου 18 του ν. 4495/2017

Το άρθρο 18 του ν. 4495/2017 (Α' 167) τροποποιείται ως εξής:

«Άρθρο 18

Περιφερειακές Επιτροπές Προσβασιμότητας

1.Συστήνεται στην έδρα κάθε Περιφέρειας Περιφερειακή Επιτροπή Προσβασιμότητας, η οποία είναι αρμόδια για:

α) τη γνωμοδότηση επί ζητημάτων προσβασιμότητας των Α.Μ.Ε.Α. και των εμποδιζόμενων ατόμων και επί ζητημάτων σχετικών με την εφαρμογή των διατάξεων για την προσβασιμότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.) και του Κτιριοδομικού Κανονισμού, καθώς και των διατάξεων που αφορούν σε θέματα προσβασιμότητας των υπαίθριων δημόσιων ή κοινοχρήστων χώρων, β) την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη για θέματα προσβασιμότητας που αφορούν σε ζητήματα χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος και ιδίως της εφαρμογής του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 (Α' 79),

γ) τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων αναφορικά με θέματα προσβασιμότητας, δ) την άσκηση αρμοδιοτήτων που αποδίδονται σ' αυτήν από τα άρθρα 20 και 26 του ν. 4067/2012, καθώς και από άλλες διατάξεις.

2.Η Περιφερειακή Επιτροπή Προσβασιμότητας είναι τετραμελής και αποτελείται από:

α) έναν (1) υπάλληλο της οικείας Περιφέρειας κλάδου ΠΕ Μηχανικών ως Πρόεδρο, με υπάλληλο αντίστοιχης ειδικότητας ως αναπληρωτή του,

β) έναν (1) πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα μηχανικό ή τοπογράφο μηχανικό ή χωροτάκτη - πολεοδόμο μηχανικό, που ορίζεται από το Τ.Ε.Ε. με τον αναπληρωτή του,

γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον αναπληρωτή του,

δ) έναν (1) εκπρόσωπο της ομοσπονδίας ΑμεΑ με τον αναπληρωτή του.

3.Η Επιτροπή Προσβασιμότητας συγκροτείται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη. Με την ίδια απόφαση ανατίθεται η γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής σε υπάλληλο της Περιφέρειας με τον αναπληρωτή του.

4.Κατά των πράξεων των Περιφερειακών Επιτροπών Προσβασιμότητας είναι δυνατή η άσκηση ιεραρχικής προσφυγής στην Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας του άρθρου 19 από όποιον έχει έννομο συμφέρον. Η προσφυγή κατατίθεται στην Επιτροπή Προσβασιμότητας της Περιφέρειας.»