Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Θα χρειαστεί κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας για να δείτε το δίκαιο του αιτήματός μας, κύριε υπουργέ Υποδομών και Μεταφορών; Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την απογοήτευσή της και προειδοποιεί με κινητοποίηση, ακόμα και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Θα χρειαστεί κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας για να δείτε το δίκαιο του αιτήματός μας, κύριε υπουργέ Υποδομών και Μεταφορών; 

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την απογοήτευσή της και προειδοποιεί με κινητοποίηση, ακόμα και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας! 

Αθήνα: 19.03.2021

Αρ. Πρωτ.: 401 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Θα χρειαστεί κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας για να δείτε το δίκαιο του αιτήματός μας, κύριε υπουργέ Υποδομών και Μεταφορών;  

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την απογοήτευσή της και προειδοποιεί με κινητοποίηση, ακόμα και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας!

Η διάταξη που πέρασε στον ν.4782/2021 «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και την υγεία»  και αφορά στο θέμα της διέλευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια της χώρας, αναμένεται να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στις οικογένειες των πολιτών με αναπηρία που εξέρχονται της πρόσφατης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης πιο εξασθενημένες από ποτέ και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη, καθώς προβλέπει ότι χρειάζεται το άτομο με αναπηρία να βρίσκεται στο αυτοκίνητο ώστε να υπάρχει ατέλεια από τα διόδια. 

Η ΕΣΑμεΑ από την αρχή του σχεδιασμού του παρόντος νομοθετήματος, αλλά και πάρα πολλές φορές παλαιότερα, καθώς πρόκειται για πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, είχε αναπτύξει στο υπουργείο με αναλυτικές επιστολές την άποψή της για μια ενιαία αντιμετώπιση του θέματος της διέλευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια προς όφελος αυτών. Πρόκειται για αναγκαίο μέτρο δεδομένου ότι οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας πρόβλεψης από την Πολιτεία προσβάσιμων αστικών και υπεραστικών μεταφορικών συστημάτων. Ταυτόχρονα οι οικείοι τους συνεχώς εκτελούν χρέη οδηγού/μεταφορέα, μεταφέροντας αυτούς σε διάφορες δομές όπου χρειάζεται να μεταβούν (π.χ. νοσοκομεία, θεραπευτήρια, εργασία, χώρους ψυχαγωγίας/άθλησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης κ.λπ.) και να παραμείνουν για να λάβουν αγωγή ή εκπαίδευση ή να εργαστούν ή να συμμετάσχουν σε δρώμενα. Στις περιπτώσεις αυτές, συχνά οι οικείοι τους τους αφήνουν στον τόπο προορισμού και επιστρέφουν να τους παραλάβουν για να επιστρέψουν στην κατοικία τους. 

Οπότε αν και το αναπηρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί προς εξυπηρέτηση του ατόμου με αναπηρία, το άτομο μπορεί να μην βρίσκεται εντός αυτού. 

Με την τελευταία ανοιχτή επιστολή της προς το υπουργείο και προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η ΕΣΑμεΑ εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει την παρουσία του ατόμου με αναπηρία στο όχημα προκειμένου αυτό να επωφεληθεί της απαλλαγής καταβολής διοδίων τεκμηριώνοντας για μία ακόμη φορά το δίκαιο του αιτήματός της. 

Δεν εισακούστηκε.

Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να εξευρεθεί λύση που θα εξομαλύνει την  κατάσταση. Σε αντίθεση περίπτωση η ΕΣΑμεΑ αναφέρει ότι θα αναγκαστεί εν μέσω πανδημίας να προβεί σε διαμαρτυρία στο Υπουργείο! 


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr  ή www.esamea.gr.


Το κείμενο της επιστολής:  


Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά 

ΕΞΙΑΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ


Αθήνα: 19.03.2021

Αρ. Πρωτ.: 399


ΠΡΟΣ: κ. Κ. Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών 


ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: «Ανοιχτή επιστολή για τη διέλευση οδηγών αναπηρικών οχημάτων από τα διόδια όλης της χώρας»


Κύριε Υπουργέ, 

Με αφορμή τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του ν.4782/2021 «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και την υγεία»  και ιδιαίτερα τη συμπερίληψη σε αυτόν της παραγρ.17 του άρθρου 211 «Ρυθμίσεις για τη διέλευση ατόμων με αναπηρία από αυτοκινητόδρομους με διόδια Αντικατάσταση του άρθρου δεύτερου του ν. 4388/2016», η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με την παρούσα επιστολή της σας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και την απογοήτευση σύσσωμου του εθνικού αναπηρικού κινήματος. 

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. από την αρχή του σχεδιασμού του παρόντος νομοθετήματος είχε αναπτύξει τόσο σε εσάς όσο και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου σας, προφορικά αλλά και με αναλυτικές επιστολές, την άποψή της για μια ενιαία αντιμετώπιση του θέματος της διέλευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια προς όφελος αυτών και στο πνεύμα του άρθρου 20 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (ν.4074/2012) και μάλιστα είχε αναφερθεί στην εκφρασμένη βούληση των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς για υποστήριξη των αιτημάτων της. 

Όπως κατ’ επανάληψη σας έχουμε αναφέρει, θεωρούμε αναγκαίο το προτεινόμενο μέτρο δεδομένου ότι ως γνωστόν, οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας πρόβλεψης από την Πολιτεία προσβάσιμων αστικών και υπεραστικών μεταφορικών συστημάτων στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων,  παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ΕΚ 181/2011 και 1371/2007 και κατά παράβαση των άρθρων 8,18,19 και 20 της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ν.4074/2012). Οι δε οικείοι τους συχνότατα εκτελούν χρέη οδηγού/μεταφορέα, μεταφέροντας αυτούς σε διάφορες δομές όπου χρειάζεται να μεταβούν (π.χ. νοσοκομεία, θεραπευτήρια, εργασία, χώρους ψυχαγωγίας/άθλησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης κ.λπ.) και να παραμείνουν για να λάβουν αγωγή ή εκπαίδευση ή να εργαστούν ή να συμμετάσχουν σε δρώμενα. Στις περιπτώσεις αυτές, συχνά οι οικείοι τους τους αφήνουν στον τόπο προορισμού και επιστρέφουν να τους παραλάβουν για να επιστρέψουν στην κατοικία τους. Οπότε αν και το αναπηρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί προς εξυπηρέτηση του ατόμου με αναπηρία, το άτομο μπορεί να μην βρίσκεται εντός αυτού.

Με την με αρ. πρωτ. 281/25.02.2021 τελευταία ανοιχτή επιστολή της προς εσάς και τον Πρόεδρο και Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει την παρουσία του ατόμου με αναπηρία στο όχημα προκειμένου αυτό να επωφεληθεί της απαλλαγής καταβολής διοδίων τεκμηριώνοντας για μία ακόμη φορά το δίκαιο του αιτήματός της. Δεν εισακούστηκε. Να είσαστε βέβαιος ότι η διάταξη αυτή θα προκαλέσει ένα ακόμη πλήγμα στις οικογένειες των πολιτών με αναπηρία που εξέρχονται της πρόσφατης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης πιο εξασθενημένες από ποτέ και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη.

Κύριε Υπουργέ,

Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να εξευρεθεί λύση που θα εξομαλύνει την  κατάσταση. 

Στην παραγρ. 9 του παρόντος άρθρου 211 αναφέρεται ότι:

«9. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται: α) τα σημεία ανέγερσης και λειτουργίας σταθμών διοδίων, είτε καθολικά στο σύνολο του οδικού δικτύου, είτε κατά τμήμα αυτού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ηλεκτρονικού μέσου παρακολούθησης διοδίων τελών της περ. α’ της παρ. 1 και σε σημεία εισόδων και εξόδων του δικτύου, β) το ύψος τελών ανά κατηγορία οχήματος και ανά διανυόμενο χιλιόμετρο ή χρονική περίοδο χρήσης της παρ. 7, γ) οι απαλλαγές υποχρέωσης καταβολής τελών διοδίων σε ειδικές κατηγορίες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ιδίως σε άνεργους, ΑμεΑ, κατοίκους όμορης του δικτύου περιοχής καθώς και [...]».

Ως εκ τούτου κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη να πραγματοποιηθεί διαβούλευση μαζί σας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου σας, της Ε.Σ.Α.μεΑ. και όλων των εμπλεκόμενων φορέων πριν την ολοκλήρωση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που ο νόμος έχει δημιουργήσει. 

Σε αντίθεση περίπτωση θα μας εξαναγκάσετε να προβούμε εν μέσω πανδημίας σε διαμαρτυρία στο Υπουργείο. 

Ελπίζουμε πως την ύστατη στιγμή θα ανταποκριθείτε θετικά στο παραπάνω δίκαιο αίτημα του εθνικού αναπηρικού κινήματος της χώρας και πως η Πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα αποδείξει έμπρακτα τη διάθεση υποστήριξης των ασθενέστερων εκ των ασθενών πολιτών της. Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως η Ε.Σ.Α.μεΑ, πρέπει επιτέλους να αποβεί ουσιαστική και οι δίκαιες προτάσεις τους να υιοθετούνται. 


Με εκτίμηση


Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης


Ο Γεν. Γραμματέας 

Ι. Λυμβαίος


Πηγή: www.esamea.gr