Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Αλλαγές στις άδειες υπαλλήλων του Δημοσίου | Kathimerini


Αλλαγές στις άδειες υπαλλήλων του Δημοσίου | Kathimerini

 

Εξήντα ημέρες άδεια, πέραν των ειδικών αδειών, των θερινών διακοπών, του μειωμένου ωραρίου, αλλά και των αδειών ειδικού σκοπού, δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά περίπτωση, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη στις υπηρεσίες.

Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν από τις 11 Μαΐου και αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, προβλέπεται για πρώτη φορά χορήγηση άδειας μιας ημέρας στις γυναίκες υπαλλήλους, προκειμένου να υποβληθούν σε ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Επιπλέον, παρέχεται:

– Χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που έχουν σύζυγο ή ανήλικο τέκνο που πάσχει από κακοήθεις νεοπλασίες και υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες.

– Χορήγηση του συνόλου του 9μήνου ανατροφής για τους δημοσίους υπαλλήλους που υιοθετούν ή αναδέχονται τέκνο ηλικίας μέχρι 4 ετών και όχι χορήγηση αναλογίας βάσει της ηλικίας του τέκνου.

– Χορήγηση ημερών ειδικής άδειας υπό προϋποθέσεις, προκειμένου να διευκολύνονται είτε οι υπάλληλοι που έχουν οι ίδιοι πρόβλημα υγείας ή αναπηρία είτε γιατί έχουν την άμεση φροντίδα προσώπων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας.

– Χορήγηση ειδικής άδειας και στους δικαστικούς συμπαραστάτες, εφόσον έχουν την επιμέλεια και η φροντίδα των προσώπων δεν έχει ανατεθεί σε ίδρυμα, ή χορήγηση του μισού αριθμού των προβλεπόμενων ημερών άδειας σε περίπτωση που η φροντίδα των προσώπων έχει ανατεθεί σε ίδρυμα.

– Μειωμένο ωράριο ή συνεχόμενη άδεια ανατροφής τέκνου, ανεξαρτήτως της μορφής διευκόλυνσης που έχει ήδη λάβει ο υπάλληλος, σε περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου.

– Περιορισμός φαινομένων κατάχρησης του δικαιώματος χορήγησης άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης στους συμμετέχοντες σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης υπαλλήλων, σε περίπτωση διακοπής με ευθύνη τους της φοίτησής τους ή μη έγκαιρης προσκόμισης του τίτλου σπουδών.

– Αδεια 10 ημερών λόγω ασθένειας τέκνων και άδεια έως 6 ημέρες για παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των τέκνων.

– Aδεια έως 22 ημέρες, προκειμένου να διευκολύνονται είτε οι υπάλληλοι που έχουν οι ίδιοι πρόβλημα υγείας ή αναπηρία είτε γιατί έχουν την άμεση φροντίδα προσώπων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας.

– Aδεια 14 ημερών λόγω εξετάσεων.

Τροπολογία στη Βουλή με θέμα: Στήριξη σε εργαζόμενους διατελούντες σε νόμιμη άδεια, όπως άδεια ασθένειας, άδεια μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή μητρότητας - Χρήση μειωμένου ωραρίου εργασίας γονέων

Στήριξη σε εργαζόμενους διατελούντες σε νόμιμη άδεια, όπως άδεια ασθένειας, άδεια μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή μητρότητας -  Χρήση μειωμένου ωραρίου εργασίας γονέων

Σύμφωνα με τις προτεινόμενεςδιατάξεις των άρθρων 4 και 5 της τροπολογίας για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»προβλέπονται τα εξής:
 - Καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από την 1η.05.2020 μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης εργαζόμενοι, σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής, που είχαν εξαιρεθεί από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.03.2020 Π.Ν.Π., ως διατελούντες σε νόμιμη άδεια και υπό την προϋπόθεση ότι η άδειά τους έληξε κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής. (άρθρο 4)
 - Παρέχεται η δυνατότητα, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2019-2020 και κατ’ εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας, στις οριζόμενες κατηγορίες εργαζομένων γονέων ( εργαζόμενοι γονείς με παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, κ.λπ) με αίτησή τους και κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, να εργασθούν με μείωση των ωρών του ημερήσιου συμβατικού τους ωραρίου, μέχρι και 25%, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Στην περίπτωση αυτή απασχολούνται πέραν του ωραρίου τους σε άλλες εργάσιμες ημέρες σε χρόνο που συμφωνείται μεταξύ των μερών, κατά ώρες αντίστοιχες των ως άνω ωρών μείωσης του ωραρίου εργασίας τους, χωρίς επιπλέον αμοιβή υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. (άρθρο 5)
Αιτιολογική έκθεση
Επί του άρθρου 4
 Με την προτεινόμενη διάταξη καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από την 1η.5.2020 έως τη λήξη της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής και οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 64), ως διατελούντες σε νόμιμη άδεια, όπως άδεια ασθένειας, άδεια μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή μητρότητας, εφόσον η άδεια έληξε ή θα λήξει κατά το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησής τους. Προσέτι, αποσαφηνίζεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ' αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το πόσο που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες και ανέρχεται στα πεντακόσια τριάντα τέσσερα (534) ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η προβλεπόμενη στο υποκεφάλαιο Α1 της υπ' αρ. οικ.17788/346/8.5.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 1779).
Επί του άρθρου 5
 Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας, κατ' εξαίρεση των κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους γονείς, να προβαίνουν κατόπιν αίτησής τους και σχετικής συμφωνίας με τον εργοδότη, σε μία έκτακτη και προσωρινή μείωση του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου τους, η οποία μπορεί να φθάνει έως και το 25%, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απασχοληθούν πέραν του ωραρίου τους, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σε χρόνο που συμφωνείται μεταξύ των μερών, κατά ώρες αντίστοιχες των ως άνω ωρών μείωσης του ωραρίου εργασίας τους, χωρίς επιπλέον αμοιβή υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό η διευκόλυνση αυτή παρέχεται ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά της άδειας ειδικού σκοπού.
 Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται περαιτέρω εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καθορίζει, με απόφαση του, τους ειδικότερους όρους και κάθε περαιτέρω αναγκαία λεπτομέρεια.
Διατάξεις νομοσχεδίου
Άρθρο 4
 Δικαίωμα ένταξης στον μηχανισμό στήριξης εργαζομένων που διατελούν σε άδεια
 Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής, που είχαν εξαιρεθεί από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 64), ως διατελούντες σε νόμιμη άδεια, όπως άδεια ασθένειας, άδεια μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, εφόσον η άδειά τους έληξε κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από την 1η.5.2020 μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ' αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το πόσο που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες και ανέρχεται στα πεντακόσια τριάντα τέσσερα (534) ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η προβλεπόμενη στο υποκεφάλαιο Α1 της υπ' αρ. οικ.17788/346/8.5.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 1779).
Άρθρο 5
 Δυνατότητα χρήσης μειωμένου ωραρίου εργασίας γονέων ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο
 1. Κατ' εξαίρεση των κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας, οι εργαζόμενοι γονείς του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76) δύνανται, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2019-2020, με αίτησή τους και κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, να εργασθούν με μείωση των ωρών του ημερήσιου συμβατικού τους ωραρίου, μέχρι και 25%, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Στην περίπτωση αυτή απασχολούνται πέραν του ωραρίου τους σε άλλες εργάσιμες ημέρες σε χρόνο που συμφωνείται μεταξύ των μερών, κατά ώρες αντίστοιχες των ως άνω ωρών μείωσης του ωραρίου εργασίας τους, χωρίς επιπλέον αμοιβή υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης,.
 2. Η διευκόλυνση της παρ. 1 χορηγείται ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά της άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α'76).
 3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και κάθε περαιτέρω αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων και των καρτών απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ από την 1η Ιουνίου


Αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων και των καρτών απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ από την 1η Ιουνίου

29 Μάιος 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

 

Με τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και 31η Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων στήριξης πολιτών, επιχειρήσεων και τουρισμού λόγω κορονοϊού, οι τιμές των εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναπροσαρμόζονται από Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020.

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε σχετικά: «Όπως είχαμε δεσμευθεί κανένας χρήστης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν θα χάσει τα λεφτά του από την επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊου. Και με την μείωση του ΦΠΑ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ανακουφίζουμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών. Μετακινούμαστε στην πόλη πιο φθηνά και με ασφάλεια, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ειδικών».

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Στην Αθήνα η τιμή του βασικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ ορίζεται στο 1.20 ευρώ αντί για 1.40 που ισχύει έως σήμερα – δηλαδή στρογγυλοποιείται προς τα κάτω και πέραν του ποσοστού μείωσης του Φ.Π.Α. Υπενθυμίζεται ότι το μεμονωμένο εισιτήριο είχε αυξηθεί στο 1,40 ευρώ μετά το 2015.

 

Στη Θεσσαλονίκη, μετά τη μείωση του ΦΠΑ, το μεμονωμένο εισιτήριο του ΟΑΣΘ θα κοστίζει 0,90 ευρώ.

 

Αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται και για τις τιμές των άλλων προϊόντων μετακίνησης του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ.

 

Ειδικότερα για τις μειώσεις των καρτών του ΟΑΣΑ

 

Στις μειώσεις προστίθενται δωρεάν πιστώσεις χρόνου για την περίοδο που διήρκησαν τα περιοριστικά μέτρα.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, που τις είχαν προμηθευτεί πριν την πανδημία του κορονοϊού και δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν λόγω περιοριστικών μέτρων, έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν αυτομάτως δωρεάν την κάρτα τους για έναν μήνα.

 

Οι χρήστες που είχαν αγοράσει 3μηνιαίες, 6μηνιαίες και ετήσιες κάρτες θα πάρουν δωρεάν προϊόν επιδότησης με πρόσθετο χρόνο 55 ημερών, όσο δηλαδή κράτησαν τα μέτρα περιορισμού. Η ανανέωση θα γίνεται αυτομάτως με την πρώτη ανανέωση της κάρτας είτε σε αυτόματο μηχάνημα εισιτήριων είτε σε εκδοτήριο.

 

Ειδικά για τους νέους χρήστες ετήσιων καρτών θα δοθούν επιπλέον 37 μέρες (οι οποίες αντιστοιχούν σε έκπτωση 10% που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής). Με άλλα λόγια αντί για 365 ημέρες μετακίνησης, θα παίρνουν 402 ημέρες.

 

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί από τον ΟΑΣΑ με ποιον τρόπο οι υπάρχοντες κάτοχοι καρτών που θέλουν να εκδώσουν ετήσια κάρτα, θα μπορούν να συνδυάσουν τις παραπάνω παροχές (πίστωση χρόνου, μείωση Φ.Π.Α. και επιπλέον έκπτωση 10%).

 

Αναλυτικοί πίνακες με όλες τις αλλαγές στις τιμές θα ανακοινωθούν από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τα αποτελέσματα του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Μαΐου 2020


Τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο

Αθήνα, 28 Μαΐου 2020

 

Ανακοίνωση Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τα αποτελέσματα του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Μαΐου 2020

 

Συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο...

 

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια...

Επίσης, έγινε συζήτηση για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, που έχει από τον περασμένο Αύγουστο δρομολογηθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πλήρη και εποικοδομητική συνεργασία των κρατικών φορέων με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

 

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ευπαθείς Ομάδες! Αγνοείται η λύση για τον ιδιωτικό τομέα!

Ευπαθείς Ομάδες! Αγνοείται η λύση για τον ιδιωτικό τομέα!
Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net
Συνεχίζει και παρατηρείται μια ανεξήγητη σιωπή των ιθυνόντων όσον αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη παρότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων λειτουργεί κανονικά. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο του έντονου προβληματισμού τόσο από εργοδότες όσο και από εργαζομένους. Οι μεν εργοδότες αντιδρούν για το μισθολογικό κόστος, οι δε εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έκνομες ενέργειες.
Επιπλέον να αναφέρουμε ότι είναι ανεπίτρεπτος ο διαχωρισμός και η διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των αντίστοιχων του δημοσίου τομέα. Διότι όλοι τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σε αυτό το θέμα δεν επιτρέπεται διάκριση.
Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες:
Αρχικά και με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας τονίστηκε ότι Ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 αποτελούν:
•         άνθρωποι με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά νοσήματα) και άτομα με ανοσοκαταστολή.
Στη συνέχεια προστέθηκαν και οι εξής κατηγορίες:
•           Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια, Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, Καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
Τι ισχύει στον Δημόσιο Τομέα
Κι έρχεται η προ εβδομάδος ΚΥΑ Υγείας & Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες για τον Δημόσιο Τομέα αναφέροντας συγκεκριμένα τις εξής:
• Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
• Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα,
• Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.
• Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια ή και με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού
• Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
• Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις
• Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
• Άτομα με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση)
• Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).
• Άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή
• Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας
• Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα
• Γυναίκες που κυοφορούν 
Για αυτούς λοιπόν τους εργαζόμενους αναφέρεται ότι:
Οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την υπηρεσία για τον λόγο αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους ενώ ο μισθός τους θα καταβάλλεται κανονικά απ τον κρατικό προϋπολογισμό
Άλλωστε όπως αναφέρεται στην ίδια ΚΥΑ:
Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού
Τι ισχύει στον Ιδιωτικό Τομέα
Η μόνη αναφορά που γίνεται για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα έρχεται από την εγκύκλιο που υπέγραψε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη στις 12 Μαρτίου η οποία ανέφερε τα εξής:
Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ' οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους.
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικοί  υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους ενώ ο μισθός τους θα καταβάλλεται κανονικά απ τον εργοδότη τους.
Βέβαια στον ιδιωτικό τομέα, προκαλείται δαπάνη και μάλιστα αυτή βαρύνει εξ ολοκλήρου τον εργοδότη
Και εδώ, η επιστημονική ομάδα του e-forologia έχει εκφράσει με πολλές παρεμβάσεις τους προβληματισμούς της στα ακόλουθα ερωτήματα:
• Για πόσο διάστημα δικαιούται ο εργαζόμενος να απουσιάσει απ την εργασία του και να λαμβάνει αποδοχές;
• Για πόσο διάστημα ο εργοδότης θα υποχρεούται να καταβάλλει αποδοχές;
• Για ποιο λόγο, δεν αντιμετωπίζονται αυτές οι περιπτώσεις ως ανυπαίτια κωλύματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως «ασθένειες» και θα λάβουν και κρατικής επιδότησης;
• Είναι δίκαιο να απουσιάζει κάποιος εργαζόμενος ο οποίος ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και να μην υπάρχει η αυτονόητη κρατική μέριμνα;
Η ασάφεια που οδηγεί σε λανθασμένες ενέργειες
Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει οδηγήσει πλήθος εργοδοτών να αρνούνται να επωμιστούν ένα κόστος το οποίο θεωρούν άδικο και επιλέγουν ενέργειες που ίσως τελικά είναι και λανθασμένες. Συγκεκριμένα:
• Χρεώνουν κανονικές άδειες σε αυτούς τους εργαζομένους
ή
• Υποχρεώνουν τους εργαζομένους στην λήψη αδείας άνευ αποδοχών
Η λύση που αδίκως δεν εφαρμόζεται
Το e-forologia έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρότασή του ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη περίπτωση ως «Ανυπαίτιο Κώλυμα» δηλαδή ως ασθένεια και να εφαρμοστούν όλες οι αντίστοιχες διατάξεις όπως:
• Επιδότηση από ΕΦΚΑ
• Διαφορά αποδοχών από εργοδότη
• Όρια βραχείας ασθενείας
Είναι επιβεβλημένο, να δώσει μια λύση το Υπουργείο Εργασίας διότι το θέμα αυτό έχει προκαλέσει πλήθος διαφωνιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Άλλωστε πέραν της νόμιμης οδού υπάρχει και μείζον ηθικό θέμα το οποίο «απαιτεί» απονομή δικαιοσύνης προς όλους. Δηλαδή και προστασία του εργαζομένου ο οποίος δεν θα πρέπει να χάσει τις αποδοχές του αφού του συστήνεται να απουσιάσει αλλά και προστασία του εργοδότη από την αύξηση δαπανών χωρίς να έχει καμία ευθύνη.
Υ.Γ. Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανοήτους, το οίημα*
* πηγή: φιλόσοφος Σωκράτης ...
Υ.Γ.2. Πολλά τα δράματα, μικρή η Επίδαυρός μας*
* πηγή: Ανώνυμη Ελληνίδα Λογίστρια
 

Μειωμένο ωράριο - ειδικού σκοπού και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με μαθητές

Μειωμένο ωράριο - ειδικού σκοπού και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με μαθητές
Ό,τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα διευκρίνισαν σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Οι υπουργοί εξήγησαν πως για τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφ' όσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, θα χρεώνονται μία κανονική.
Επίσης έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δε θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω μέτρα θα ισχύσουν έως το τέλος της σχολικής χρονιάς που για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία έχει οριστεί έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου).
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και στους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου, τόνισε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δε θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.
Τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφ’ όσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, σημείωσε ότι συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού και κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, οι υπάλληλοι θα χρεώνονται μία κανονική. Ο υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι τόσο το μειωμένο ωράριο όσο και η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή διαρκεί η σχολική χρονιά.
Ερωτηθείς σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται από το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή:skai.gr

Απόφαση Υφυπουργού Παιδείας και Υπουργού Υγείας με θέμα: Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους

Απόφαση Υφυπουργού Παιδείας και Υπουργού Υγείας με θέμα:  Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους                                                        
63314/ΓΔ4/26.5.2020                                                            
 Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους                                                        
Αριθμ. 63314/ΓΔ4/2020
(ΦΕΚ Β' 2026/27-05-2020)
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ-ΥΓΕΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της περιπτ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου τριακοστού έκτου της από 9991.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α’ 90).
2. Τις διατάξεις των άρθρων 5, 6 και 8 του ν. 1566/1985 «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 167).
3. Το π.δ. 18/2018 «Οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α’ 31).
4. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).
5. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α΄ 119).
6. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).
7. Το π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α΄ 123).
8. Την υπ’αρ. 6631/Υ1/20.07.2019 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη» (Β΄ 3009).
9. Την υπ’αρ. 3302651888/ΓΔ4/6.5.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών, «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους» (Β’ 1739).
10. Την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι άμεσοι κίνδυνοι από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 κατά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.
11. Την από 25.05.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊου COVID-19.
12. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ.1/Γ/231/ 63224/B1 26-05-2020  εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 6094270/2014 (Α΄ 143) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
αποφασίζουμε:
Άρθρο πρώτο
1. Ο τρόπος επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους λόγω του κορωνοϊού COVID-19 και μέχρι τη λήξη των μαθημάτων τους κατά το τρέχον σχολικό έτος, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου δεύτερου, ορίζεται σύμφωνα με τα αναλόγως ισχύοντα στην υπ’αρ. 3302651888/ΓΔ4/6.5.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους» (Β’ 1739) και την από 25.5.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
2. Η υλοποίηση της σίτισης, όπου αυτή προβλέπεται, γίνεται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσεις της από 25.5.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, και συγκεκριμένα: α) με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής, β) με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση δε μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών και γ) με τη λήψη πρόνοιας για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.
3. Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών/τριών των τμημάτων, υιοθετούνται πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών/τριών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών/τριών σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών δύναται να αναπροσαρμόζονται κατά παρέκκλιση του π.δ. 79/2017, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων με τη σύνταξη σχετικού πρακτικού και την κοινοποίησή του στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
4. Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.
5. Οι απαραίτητες ενέργειες σχετικές με τη λήξη του διδακτικού έτους, η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και η καταγραφή προτάσεων για βελτίωσή του το επόμενο έτος, λαμβάνουν χώρα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους.
Άρθρο δεύτερο
1. Ο τρόπος επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους λόγω του κορωνοϊού COVID-19 και μέχρι τη λήξη των μαθημάτων τους κατά το τρέχον σχολικό έτος, γίνεται σύμφωνα με τα αναλόγως ισχύοντα του άρθρου πρώτου και του άρθρου τρίτου της υπ’ αρ. 3302651888/ΓΔ4/6.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους» (Β’1739) και την από 25.5.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
2. Η υλοποίηση της σίτισης, όπου αυτή προβλέπεται, γίνεται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσεις της από 25.5.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, και συγκεκριμένα: α) με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής, β) με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση δε μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών και γ) με τη λήψη πρόνοιας για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.
3. Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών/τριών, η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική. Κατά τα λοιπά, η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.
4. Για τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τυγχάνουν εφαρμογής και οι διατάξεις των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου πρώτου της παρούσας απόφασης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 26 Μαΐου 2020
Οι Υπουργοί
Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων   
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Υγείας
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
 

Ηλεκτρονική υπογραφή: Συμπλήρωση των διατάξεων για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής


Ηλεκτρονική υπογραφή: Συμπλήρωση των διατάξεων για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής

Συντάκτης Lawspot.gr

Δημιουργία 25/05/2020

Με έγγραφό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει σχετικά με τη συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α’ 45), που αφορούν στη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει:

1. Σχετικά με το παραπάνω σε περίληψη θέμα, επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις της παρ. 3 του Άρθρου τριακοστού πρώτου «Νομική ισχύς ηλεκτρονικών υπογραφών και σφραγίδων» του Μέρους Γ’ του Άρθρου 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83) προστέθηκε εδάφιο στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν.2690/1999 (Α’ 45), σύμφωνα με το οποίο:

«Στις περιπτώσεις που ο νόμος απαιτεί βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερομένου, αρκεί, κατά περίπτωση, η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή η εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του ενδιαφερομένου, εφόσον το έγγραφο διακινείται ηλεκτρονικά».

2. Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις των Άρθρων εικοστού τέταρτου έως εικοστού όγδοου του Μέρους Γ’ του Άρθρου 1 του ως άνω νόμου ρυθμίζονται θέματα, που αφορούν στη δυνατότητα υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο και μέσω αυθεντικοποίησης με κωδικούς taxisnet της αίτησης, της υπεύθυνης δήλωσης και της εξουσιοδότησης.

Για την ορθή εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων από όλες τις δημόσιες Υπηρεσίες εκδόθηκε η αριθ. 7335 ΕΞ2020/23.3.2020 (ΑΔΑ: Ω7ΖΨ46ΜΤΛΠ-ΡΥΦ) εγκύκλιος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Στις 29 Μαΐου η καταβολή επιδομάτων και παροχών από τον ΟΠΕΚΑ


Στις 29 Μαΐου η καταβολή επιδομάτων και παροχών από τον ΟΠΕΚΑ

Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει ότι:

Την Παρασκευή 29 Μαΐου καταβάλλονται από τον Οργανισμό τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Επίδομα Παιδιού, Επίδομα Γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Διευκρινίζεται ότι, η καταβολή του Επιδόματος Γέννησης αφορά στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν μέχρι και 30-4-2020. Η καταβολή του Επιδόματος Παιδιού αφορά στην 2η δόση του 2020 (Μάρτιος – Απρίλιος 2020).

Ειδικότερα, την Παρασκευή 29 Μαΐου θα δοθεί από τον Οργανισμό έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος στο νοικοκυριό τους. Η επιπλέον εισοδηματική ενίσχυση ανέρχεται σε 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά.

Επίσης, την παραπάνω ημερομηνία θα καταβληθεί στους δικαιούχους η εισοδηματική ενίσχυση σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2018.

 

Σταδιακή Επανυποβολή αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης


Σταδιακή Επανυποβολή αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης

 

Με απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού, με στόχο αφενός την αποφυγή συνωστισμού στις κοινωνικές υπηρεσίες και τα κέντρα κοινότητας αφετέρου την απρόσκοπτη πρόσβαση των ωφελουμένων στα δύο βασικά προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δίνεται παράταση στην ισχύ των αιτήσεων  που θα έπρεπε να επανυποβληθούν τους κρίσιμους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, για δύο μήνες.

Οι επανυποβολές των αιτήσεων κατανεμήθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2020. Οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα κέντρα κοινότητας ενημερώθηκαν για τον προγραμματισμό των επανυποβολών αιτήσεων που παρατάθηκαν, ο οποίος αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Μήνας   Έγκρισης

Μήνας Αρχικής Επανυποβολής

Μήνας   Επανυποβολής

Οκτώβριος   2019

Απρίλιος   2020

Ιούνιος   2020

Νοέμβριος   2019

Μάιος   2020

Ιούλιος   2020

Εκτυπώστε τον πίνακα

 

Επισημαίνεται ότι αιτήσεις που δεν παρατάθηκαν, θα υποβληθούν κανονικά στο μήνα επανυποβολής τους και συγκεκριμένα:

Μήνας   Έγκρισης

Μήνας Επανυποβολής

Εκτυπώστε τον πίνακα

Δεκέμβριος   2019

Ιούνιος 2020

Ιανουάριος 2020

Ιούλιος 2020

Εκτυπώστε τον πίνακα

Ωστόσο, σε περίπτωση που υποβληθεί νέα αίτηση για τις αιτήσεις που έχουν ήδη παραταθεί, τότε αυτή η εγκεκριμένη αίτηση θα ισχύσει κανονικά. Επίσης, εάν ο δικαιούχος έχει ξεκινήσει τη δημιουργία αίτησης, η οποία όμως παραμένει σε κατάσταση «ΝΕΑ» χωρίς να γίνει οριστική υποβολή αυτής, τότε θα ανανεωθεί αυτόματα η ισχύς της προηγούμενης εγκεκριμένης αίτησης.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Το Άρθρο 65 του νόμου 4688 Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και η αιτιολογική του έκθεση.


Το Άρθρο 65 του νόμου 4688 Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και η αιτιολογική του έκθεση.
 
Ανεβάζω σήμερα το άρθρο 65 του νέου νόμου 4688 για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.
Ιδιαίτερα με προβληματίζει η δυνατότητα των τυφλών να περπατήσουν στα πεζοδρόμια υπό τις συνθήκες αυτές, όταν γνωρίζουμε πόσο στενά είναι τα πεζοδρόμια και πόσο πολλά είναι τα εμπόδια.
Εύχομαι να τηρηθεί η προστασία της κυκλοφορίας μας με το σεβασμό των οδεύσεων τυφλών.
Μανώλης Μπασιάς
 
 
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4688
Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 24 Μαΐου 2020
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 101
 
Άρθρο 65 Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)
1.
Έως τις 30.11.2020, με απόφαση της υπηρεσίας του οικείου δήμου που είναι αρμόδια για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου, υπό την επιφύλαξη του ν. 3028/2002 (Α΄ 153) και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού.
Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση. Η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά.
Προκειμένου περί πλατειών, στις οποίες προβάλλονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η πρόσθετη παραχώρηση χώρου γίνεται κατ’ εφαρμογή των προβλεπομένων στην παρ. 5 του άρθρου 13 του 24.9/20.10.1958 βασιλικού διατάγματος (Α΄ 171).
Προκειμένου περί οδών, η παραχώρηση χρήσης τους λαμβάνει χώρα ύστερα από γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και αφορά το τμήμα προ των καταστημάτων ή στην προβολή αυτών. Για τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους ισχύει αναλόγως το άρθρο 13 του ως άνω βασιλικού διατάγματος.
Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων, στον χώρο που παραχωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.
2.
Υπό την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 13 του 24.9/20.10.1958 βασιλικού διατάγματος, για τη χορήγηση της αδείας χρήσης πρόσθετου χώρου λαμβάνονται υπόψη, ιδίως, η ακώλυτη διέλευση πεζών και οχημάτων, καθώς και η προστασία των διαβάσεων των ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων (ΑμεΑ), βάσει των διατάξεων της υπ’ αριθμ. 52907/2009 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 2621). Σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οποιωνδήποτε κινητών κατασκευών σκίασης σε κοινόχρηστους χώρους, πρέπει να εξασφαλίζεται και κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50 μ.).
Δεν επιτρέπεται ο παραχωρημένος επιπρόσθετος χώρος που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να επικαλύπτει τυχόν κατασκευασμένο, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 52907/2009 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οδηγό όδευσης τυφλών. Επιπλέον, λαμβάνεται μέριμνα για την απρόσκοπτη πρόσβαση και λειτουργία εγκαταστάσεων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Σε καμία περίπτωση οι προσωρινές διαμορφώσεις δεν εμποδίζουν τις εισόδους/εξόδους των παρόδιων κτιρίων, των χώρων στάθμευσης των παρακείμενων χρήσεων, τις απορροές των ομβρίων και τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
3.
Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κατά την παρ. 1 παραχώρηση πρόσθετου χώρου, με απόφαση της οικείας οικονομικής επιτροπής επέρχεται μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και πάντως όχι άνω του πενήντα τοις εκατό (50%). Εφόσον δεν είχε χορηγηθεί αρχικά άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, είναι δυνατή η χορήγηση κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού, άδειας για την ανάπτυξη αριθμού τραπεζοκαθισμάτων ίσου με την επιβαλλόμενη μείωση στον εσωτερικό ή αύλιο χώρο ή στο προκήπιο του καταστήματος.
4.
Με απόφαση του οικείου Δημάρχου είναι δυνατή η συγκρότηση συνεργείων ελέγχου για την τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των ΚΥΕ, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ηχοστάθμης από τη χρήση μουσικής, τα οποία αποτελούνται από δημοτικούς υπαλλήλους και προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, εφόσον λειτουργεί Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας στον οικείο δήμο. Ελεγκτικές αρμοδιότητες άλλων Υπηρεσιών και Φορέων δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος. Με όμοια απόφαση συγκροτούνται συνεργεία από υπαλλήλους του οικείου δήμου για την αφαίρεση και περισυλλογή αντικειμένων πάσης φύσεως επί του αυθαιρέτως καταληφθέντος κοινόχρηστου χώρου. Στο προσωπικό των συνεργείων της παρούσας καταβάλλεται αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης και απασχόλησης κατά τη νύχτα και κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο άρθρο 20 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).
5.
Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης πέραν των με την παρ. 1 παραχωρηθέντων κοινόχρηστων χώρων, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Δημάρχου, σε βάρος του παραβάτη πρόστιμο ίσο με το τέλος που αναλογεί στην παράνομη χρήση. Με μέριμνα του οικείου δήμου απομακρύνονται αμέσως τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα ή τυχόν άλλα αντικείμενα. Εφόσον βεβαιωθεί δεύτερη παράβαση εντός τριών (3) μηνών, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου και επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας του καταστήματος για τρεις (3)μήνες.
6.
Κατά το διάστημα προσωρινής διακοπής λειτουργίας ΚΥΕ για λόγους αναγόμενους σε παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν είναι δυνατή η ίδρυση και έναρξη λειτουργίας άλλου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ίδια τοποθεσία.
7.
Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης. Με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, η οποία εκδίδεται κατά παρέκκλιση του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57) και του άρθρου 225 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), και ύστερα από μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητάς τους, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης και διέλευσης/στάσης/στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑμεΑ.
Με όμοια απόφαση είναι δυνατή η δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας. Οι αποφάσεις της περίπτωσης αυτής ισχύουν μέχρι 30.11.2020.
 
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ έκθεση του άρθρου 65
Τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο
« Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Επί του άρθρου.....
Εξαιτίας των μέτρων πρόληψης και αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού, έχει ανασταλεί, μεταξύ άλλων, και η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία εξυπηρετούν τους πολίτες με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός ή εκτός του καταστήματος. Με την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, κατά τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις, θα επιβληθούν κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρηθέντα κοινόχρηστο χώρο, καθιστώντας αναγκαία ειδική νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να προβλέπεται δυνατότητα παραχώρησης από τους δήμους πρόσθετου εμβαδού στους εν γένει κοινόχρηστους χώρους, ώστε και η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, αλλά και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων. Περαιτέρω κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη μείωσης των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, αναλόγως της μείωσης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, από τις επιχειρήσεις εκείνες για τις οποίες δεν θα καταστεί δυνατή η αύξηση του εμβαδού του κοινόχρηστου χώρου και οι οποίες κατ' επέκταση θα αναγκασθούν να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων. Επιπλέον, εισάγεται πλαίσιο κυρώσεων και ορίζονται όργανα ελέγχου για την αποφυγή καταστρατήγησης των προτεινόμενων διατάξεων. Τέλος, με απόφαση των αρμόδιων οργάνων (της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, κατ' αντιστοιχία του αρμόδιου ΟΤΑ) και αφού προηγηθεί η έκδοση μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας, αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να τηρηθούν, είναι δυνατή η σττογόρριιση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητας των αντίστοιχων ΟΤΑ, για σαφώς προσδιορισμένο στην απόφαση χρονικό διάστημα. Επίσης υπό τους ίδιους όρους προβλέπεται η δυνατότητα προσωρινής απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης. Η ρύθμιση αυτή αφορά μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, επιβαλλόμενων με τήρηση της αρχής της αναλογικότητας στην εκάστοτε περίπτωση και σε ειδικά προσδιοριζόμενες οδούς με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος (αντιμετώπιση σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19). Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται μέριμνα για την ακώλυτη διέλευση οχημάτων άμεσης ανάγκης και για τη διέλευση, στάση και στάθμευση των οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑΜΕΑ. Με όμοια απόφαση είναι δυνατή η δημιουργία προσωρινώνδιαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουρνία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα. Οι αποφάσεις της περίπτωσης αυτής, ισχύουν προσωρινά και έως τις 31.12.2020.
Αθήνα, 20 Μαΐου 2020
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                              ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ                     ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ                 ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ                                ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


 

Επιδόματα: Αντίστροφη μέτρηση για επίδομα παιδιού Α21, ΚΕΑ και επίδομα ενοικίου


 
Επιδόματα: Αντίστροφη μέτρηση για επίδομα παιδιού Α21, ΚΕΑ και επίδομα ενοικίου

dikaiologitika.gr

Αλεξάνδρα Κλειδαρά 25/05/2020 - 15:39 25/05/2020 - 15:39 25/05/2020 - 15:39

 

Στις 29 Μαΐου καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ το επίδομα γέννησης, τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) μαζί με την ενίσχυση όσων έχουν έστω ένα ανήλικο παιδί, το επίδομα Στέγασης, το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, η Σύνταξη των υπερηλίκων, το επίδομα ομογενών, το επίδομα παιδιού Α21 και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2018.

Σε ότι αφορά το επίδομα παιδιού οι δικαιούχοι θα λάβουν την δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Παράλληλα σε αυτή την πληρωμή θα καταβληθεί σε 63.900 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ προσαύξηση ως 300 ευρώ σε όσους έχουν παιδιά. Αναλυτικότερα προβλέπεται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ με τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί να δοθεί η οικονομική ενίσχυση ύψους από 100 ως 300 ευρώ. Η εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί στους δικαιούχους του ΚΕΑ εφόσον ήταν σε ισχύ κατά την 31η Μαρτίου 2020 εγκριτική απόφαση χορήγησής της και εφόσον το πολυπρόσωπο νοικοκυριό περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο ανήλικο μέλος.

Η προσαύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Παράλληλα σε αυτή την πληρωμή θα καταβληθεί και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2018 σε περίπου 5.000 δικαιούχους.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως εφόσον το εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 3.001 ευρώ ως 4.700 ευρώ.

Η εισοδηματική ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών καταβάλλεται στους δικαιούχους εφάπαξ κάθε έτος με πίστωση στον ενεργό λογαριασμό του δικαιούχου.

Επίσης σε ότι αφορά το επίδομα γέννησης η πληρωμή των δικαιούχων που εγκρίθηκε η αίτηση τους μέχρι 30 Απριλίου θα γίνει στις 29 Μαΐου καθώς και όσες αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο και εγκρίθηκαν αργότερα λόγω διασταυρώσεων.

Το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Έτσι όσοι πληρωθούν στις 29 Μαΐου θα πληρωθούν την δεύτερη δόση 30 Σεπτεμβρίου.

Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

Επίδομα στέγασης

Καταβάλλεται το επίδομα στέγασης στους δικαιούχους οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αιτήσεις οι οποίες συμπληρώνουν το 6μηνο ισχύος τους δύναται να ανανεωθούν αυτόματα για έξι ακόμη μήνες, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται σχετικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσοχή: Εάν υπάρχουν αλλαγές στα στοιχεία της αίτησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι οποίες δεν προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και άρα δεν αποτυπώνονται σε αυτήν, οι δικαιούχοι μπορούν αποκλειστικά εντός του 6ου μήνα ισχύος της αίτησης να την ανακαλέσουν και να υποβάλουν νέα.

Για τις αιτήσεις εκείνες για τις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος (ενδεικτικά: λήξη περίοδος ισχύος του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, αλλαγή σύνθεσης νοικοκυριού, αλλαγή των εισοδημάτων ή περιουσιακής κατάστασης του νοικοκυριού) οι αιτήσεις δεν θα ανανεώνονται. Στους δικαιούχους θα αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν θα ανανεωθεί αυτόματα. Εάν επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι νέα αίτηση. Προσοχή: για να μην χαθεί μήνας επιδότησης, η νέα αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί εντός του 6ου μήνα ισχύος της αίτησης.

Η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται στο τέλος κάθε μήνα για τις αιτήσεις του Επιδόματος Στέγασης για τις οποίες λήγει το πρώτο εξάμηνο ισχύος. Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία τους) ώστε να ενημερώνονται εγκαίρως για την πορεία της αίτησής τους και τυχόν δικές τους ενέργειες σε περίπτωση μη αυτόματης ανανέωσης.

Ένταξη 15 νέων διαδικασιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα ΚΕΠ


Ένταξη 15 νέων διαδικασιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα ΚΕΠ

25 Μάιος 2020

 

Κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

Στα ΚΕΠ εντάσσονται, έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά, δεκαπέντε πιστοποιητικά αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που έως σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία.

 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμπληρώνει τις υπηρεσίες που υλοποιούνται από το gov.gr. Η υπηρεσία αφορά τους πολίτες που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και εντάσσεται στο πλαίσιο μετεξέλιξης των ΚΕΠ στο μοναδικό σημείο φυσικής επαφής των πολιτών με το Δημόσιο.

 

Επιπλέον, μετά από πρόταση της κοινής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) μεταξύ των πιστοποιητικών που θα χορηγούνται από τα ΚΕΠ είναι και το πιστοποιητικό περί θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση (προσωρινή ή οριστική) για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία.

 

Τα πιστοποιητικά τα οποία θα είναι στο εξής διαθέσιμα από τα ΚΕΠ, είναι τα εξής:

 

1) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΜΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

2) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΜΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

3) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ Ή ΜΗ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

4) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ Ή ΜΗ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

5) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟY

6) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

7) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ/ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

8) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ/ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

9) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

10) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΚΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

11) ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΘΕΣΕΩΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Ή ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

12) ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΝΔΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

13) ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

14) ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

15) ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΚΑΤA ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ Ή ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΡΙΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

 

Υπενθυμίζεται ότι το προσεχές χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του solon.gov.gr και των ΚΕΠ, προκειμένου τόσο η αποστολή του αιτημάτων όσο και η παραλαβή των διοικητικών προϊόντων να γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

 

Η συνεργασία των δύο Υπουργείων θα συνεχιστεί προκειμένου να ενταχθεί στα ΚΕΠ το σύνολο των διοικητικών διαδικασιών των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, με στόχο τόσο τη βελτίωση της φυσικής εξυπηρέτησης του Πολίτη όσο και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το δικαστικό μας σύστημα.

 

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Εγκύκλιος με θέμα: Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρ. 28 παρ. 10 του ν.4670/2020 (ΦΕΚ 43 τ. Α΄) περί παροχής δυνατότητας υποβολής νέας αίτησης συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις αναστολής καταβολής της σύνταξης του άρθρ. 37 του ν.3996/2011.


Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρ. 28 παρ. 10 του ν.4670/2020 (ΦΕΚ 43 τ. Α΄) περί παροχής δυνατότητας υποβολής νέας αίτησης συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις αναστολής καταβολής της σύνταξης του άρθρ. 37 του ν.3996/2011.

Με το με α.π. Φ.80000/οικ  12708/557/26-3-2020 κοινοποιούμενο έγγραφο του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: ΩΩΑ746ΜΤΛΚ-ΗΓ6) γνωστοποιήθηκαν οι  διατάξεις του  άρθρ. 28 του Ν. 4670/2020 και δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή τους. Στη παρ.  Δ΄ του εγγράφου διατυπώνεται η ερμηνεία της διάταξης της παρ. 10 του άρθρ. 28.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, οι  ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν λόγω γήρατος με τις διατάξεις του  άρθρ.  37 του Ν.3996/2011 (ο γονέας, ο  σύζυγος ή ο αδελφός αναπήρου), στην περίπτωση που το ανάπηρο παιδί ή η/ο  σύζυγος ή ο/η αδελφός/ή αυτοαπασχοληθεί ή αναλάβει εργασία (για την οποία  καταρχήν προβλέπεται αναστολή καταβολής της σύνταξης για όσο χρόνο διαρκεί η  εργασία ή η αυτοαπασχόληση), δύνανται πλέον να υποβάλουν νέα αίτηση  συνταξιοδότησης, προκειμένου να κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν  κατά το χρόνο υποβολής αυτής της νέας αίτησης.

Ευνόητο είναι ότι η νέα εγκριτική απόφαση  συνταξιοδότησης λόγω γήρατος θα αναγγέλλει και τη διακοπή της σύνταξης που είχε  χορηγηθεί και έχει ανασταλεί με βάση το άρθρ. 37 του Ν.3996/2011, από την  ημερομηνία έναρξης χορήγησης της νέας παροχής. Εάν δεν πληρούνται οι  προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με άλλη διάταξη και απορριφθεί το  αίτημα, εξακολουθεί να ισχύει το αναγνωρισθέν δικαίωμα συνταξιοδότησης με το  άρθρ. 37 του Ν.3996/2011.

Η διάταξη της  παρ. 10 του άρθρ. 28 του Ν.4670/2020 εφαρμόζεται τόσο για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης  που υποβάλλονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της (28/2/2020) και εφεξής  όσο και για τις εκκρεμείς αιτήσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής  διαδικασίας κατά την ανωτέρω ημερομηνία, με έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων  από τότε (28/2/2020).

Οι συμπληρωματικές οδηγίες του e-ΕΦΚΑ για  την εφαρμογή των υπόλοιπων διατάξεων του άρθρ. 28 του Ν.4670/2020 θα σας  γνωστοποιηθούν με ξεχωριστό έγγραφο.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΛΕΝΗ Σ. ΝΙΑΡΧΑΚΟΥ

 

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Η αύξηση της επικουρικής «μείωσε» την κύρια σύνταξη, της Ρούλας Σαλούρου | Kathimerini

Η αύξηση της επικουρικής «μείωσε» την κύρια σύνταξη, της Ρούλας Σαλούρου | Kathimerini
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
5-6 λεπτά

Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2020 θα καταβληθεί σε 236.274 συνταξιούχους η επικουρική σύνταξη, αυξημένη κατά μέσον όρο κατά 75,47 ευρώ.
Μειωμένες δόθηκαν σε χιλιάδες δικαιούχους οι κύριες συντάξεις Ιουνίου, που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ σταδιακά, με στόχο την αποφυγή τον συγχρωτισμό και τις ουρές έξω από τις τράπεζες, προκαλώντας εύλογη αγωνία και έντονες αντιδράσεις. Η αναστάτωση που προκλήθηκε στους κόλπους των συνταξιούχων οδήγησε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ στην έκδοση ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις οφείλονται αφενός στην αύξησης του φόρου λόγω των νέων επικουρικών που θα καταβληθούν στις 2 Ιουνίου, αφετέρου στην αναδρομική υλοποίηση διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε την παρακράτηση 0,20 ευρώ τον μήνα για τη στήριξη των συνταξιουχικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 4670/2020, ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου και είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2020 θα καταβληθεί σε 236.274 συνταξιούχους η επικουρική σύνταξη αυξημένη κατά μέσον όρο κατά 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου).
Με την καταβολή της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του μηνιαίως παρακρατούμενου φόρου που επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Αυτή η αύξηση φόρου οδήγησε στα μειωμένα ποσά κύριας σύνταξης, που είδαν χθες χιλιάδες συνταξιούχοι.
Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει και πραγματικά παραδείγματα. Ετσι, συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.272 ευρώ έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 105 ευρώ και του παρακρατήθηκε φόρος 130 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον λογαριασμό του από 105 ευρώ σε 192 ευρώ. Αντίστοιχα, τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 ευρώ σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική. Στην πράξη, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είδε σήμερα μόνο από την αύξηση της παρακράτησης μειωμένη σύνταξη κατά 12 ευρώ.
Αλλος συνταξιούχος, με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.328 ευρώ, έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 112 ευρώ και παρακρατήθηκε φόρος 144 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 42 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον λογαριασμό του από 112 ευρώ σε 202 ευρώ. Αντίστοιχα τροποποιούνται βέβαια και τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 ευρώ σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 14 ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική. Ετσι, στον συγκεκριμένο συνταξιούχο η κύρια σύνταξη εμφανίζεται μειωμένη κατά 12 ευρώ. Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι στην πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017 η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του ν. 4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ για την ενίσχυση ομοσπονδιών, σωματείων και συνομοσπονδιών συνταξιούχων.
Η εν λόγω κράτηση δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα λόγω αδυναμίας των πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα να κρατηθούν αναδρομικά τα συγκεκριμένα ποσά από την ημερομηνία απονομής, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο των 8,4 ευρώ για 42 μήνες.
Να σημειωθεί ότι, βάσει νόμου, τα ποσά που συγκεντρώνονται από την παρακράτηση αποδίδονται στις συνταξιουχικές οργανώσεις με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, όπως δαπάνες στέγασης, λογαριασμοί κοινής ωφελείας, μισθοδοσία προσωπικού, έξοδα για την έκδοση ενημερωτικών εντύπων, καθώς και την εν γένει ενίσχυσή τους και την κάλυψη εξόδων για ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων προς όφελος των συνταξιούχων που εκπροσωπούν.
Αντίστοιχες μειώσεις στις αποδοχές τους αναμένεται να δουν και οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ στην πληρωμή της ερχόμενης Δευτέρας 25 Μαΐου, όταν πληρώνονται συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, εφόσον είναι δικαιούχοι της αύξησης επικουρικής της 2ας Ιουνίου (εφόσον δηλαδή είχαν μείωση το καλοκαίρι του 2016 επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες - αγρότες που πληρώνονται 27 Μαΐου και οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται 29 Μαΐου δεν έχουν επικουρικές ή δεν είχαν σημαντικές μειώσεις το 2016, οπότε δεν θα έχουν τώρα ούτε αυξήσεις στην επικουρική τους ούτε αύξηση φόρου στην κύρια.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΟΜΝΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΜΗΧΑΗΛΙΔΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία δομών ανοικτής φροντίδας, Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Νέων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ)


ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία δομών ανοικτής φροντίδας, Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Νέων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ)

 

 

Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.19881/691/22.5.2020 Επαναλειτουργία δομών ανοικτής φροντίδας, Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Νέων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ)

 

Δημοσιεύθηκε στις : [ 23-05-2020 ]                            

 

Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.19881/691/22.5.2020                                                             

 Επαναλειτουργία δομών ανοικτής φροντίδας, Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Νέων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ)                                                        

 

Αθήνα 22 - 05 - 2020

Αρ. Πρωτ.: Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.19881/691

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ

ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α.μεΑ.)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29

Ταχ. Κώδικας : 10110

Πληροφορίες : Σ. Γουλίδης - Δ. Νικόλσκυ

Τηλέφωνο : 210-5281105 - 2105281128

Fax   : 210-5281113

Email : sgoulidis@yeka.gr - dnikolsky@yeka.gr

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

 

ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία δομών ανοικτής φροντίδας, Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Νέων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ)

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Το άρθρο 36 της από 01-05-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID - 19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (ΦΕΚ Α'/90).

 

2. Τις διατάξεις της υπ' αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.28237/05-05-2020 «Παράταση ισχύος της υπ' αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20021/21-03-2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, όπως έχει ήδη παραταθεί με την υπ' αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.24343/10-04-2020 (Β'/1293) όμοια απόφαση, έως και τις 31-05-2020 και επανέναρξη λειτουργίας συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δομών» (ΦΕΚ 1699/Β')

 

3. Τις διατάξεις της υπ' αρ. 51888/ΓΔ4 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας τους» (ΦΕΚ 1739/Β')

 

4. Τη με Α.Π. Δ12α/Φ.29/Γ.Π.οικ.12063/339/11-03-2020 Εγκύκλιο της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: 6ΜΔ346ΜΤΛΚ-29Ο)

 

5. Τη με Α.Π. Δ12α/Φ.29Γ.Π.οικ.13346/410/26-03-2020 Εγκύκλιο της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: 9ΕΠ246ΜΤΛΚ-ΡΑΗ)

 

6. Τη με Α.Π. Δ12α/Φ.29/Γ.Π.οικ.14948/449/10-04-2020 Εγκύκλιο της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: Ψ58646ΜΤΛΚ-Λ10)

 

7. Τις κατά την 20-05-2020 και 22-05-2020 συνεδριάσεις της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας

 

8. Το με Α.Π. 239/07-05-2020 έγγραφο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

Θέτουμε υπόψη σας τα κάτωθι:

 

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και με σκοπό την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID - 19, με τις ως άνω (4), (5) και (6) Εγκυκλίους τέθηκε σε αναστολή η λειτουργία των δομών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτής φροντίδας σε Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).

 

Η συγκεκριμένη ενέργεια, παρότι ήταν απολύτως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της υγείας των ωφελούμενων, των οικογενειών τους και των εργαζόμενων στις δομές, είχε ως αποτέλεσμα αφενός τη στέρηση της πρόσβασης των ωφελούμενων σε δραστηριότητες ζωτικής σημασίας για αυτούς (εκπαιδευτικής φύσης, ειδική αγωγή, δημιουργική απασχόληση κ.τ.λ.) και αφετέρου την επιβάρυνση των οικογενειών των ωφελούμενων, οι οποίες εν μέσω της πανδημίας και των προβλημάτων που προέκυψαν από αυτή, υποχρεώθηκαν να σηκώσουν το βάρος της υποκατάστασης των παρεχόμενων από τις ως άνω δομές υπηρεσιών.

 

Με βάση τα παραπάνω και στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, από τη Δευτέρα 25-05-2020, οι δομές αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτής φροντίδας σε ΑμεΑ (ΚΔΗΦ και ΚΔΑΠμεΑ) δύνανται να επαναλειτουργήσουν, κατόπιν απόφασης της Διοίκησης του εκάστοτε φορέα.

 

Ωστόσο, η επαναλειτουργία των δομών θα πρέπει να γίνει λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων αναγκών των ΑμεΑ και των μέτρων ασφάλειας και προσωπικής υγιεινής που προτείνει ο ΕΟΔΥ τόσο για τους κλειστούς χώρους όσο και για τις μετακινήσεις των ωφελούμενων.

 

Δεδομένου ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες των Κέντρων αφορούν μεγάλο αριθμό ωφελούμενων με εξατομικευμένες ανάγκες και συχνά σημαντικές δυσκολίες στην αυτοεξυπηρέτησή τους, επιπλέον δε σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται άμεση και συνεχής επαφή μεταξύ των μελών του προσωπικού και των ωφελούμενων, είναι αναγκαίο να τηρούνται τα παρακάτω μέτρα:

Α. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

 

1. Η συμμετοχή των ωφελούμενων στα προγράμματα των δομών είναι προαιρετική.

 

2. Απαγορεύεται η προσέλευση των ωφελούμενων που έχουν υποκείμενα νοσήματα (καρδιολογικά, αναπνευστικά κ.α.) τα οποία σύμφωνα με την υπ' αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1856/Β'/15-05-2020) επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας τους και ωφελούμενων που έχουν πρόσωπα στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον με υποκείμενα νοσήματα.

 

3. Οι δομές προβαίνουν σε έγγραφη ενημέρωση των συνοδών, εργαζόμενων, οικογενειών με αναλυτικές οδηγίες και βεβαιώσεις γνώσης και συμμόρφωσης (π.χ. υπεύθυνες δηλώσεις).

 

4. Ως προς τις μετακινήσεις των ωφελούμενων των Κέντρων συστήνεται η μεταφορά των ωφελούμενων με ιδιωτικό όχημα, όπου είναι εφικτό, ενώ για τις περιπτώσεις χρήσης λεωφορείων ή βαν ισχύει ότι και για τα σχολικά λεωφορεία (διατάξεις των άρθρων 4, 5, 6 και 7 της υπ' αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29114/10.5.2020 ΚΥΑ «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», ΦΕΚ 1780/Β'). Επίσης, παρέχονται οδηγίες στους οδηγούς των λεωφορείων/βαν με τα οποία μεταφέρονται οι ωφελούμενοι.

 

5. Χρήση μάσκας όταν είναι εφικτό και αντισηπτικών διαλυμάτων πριν την είσοδο και κατά την έξοδο από τα λεωφορεία/βαν των δομών, τόσο από τους ωφελούμενους όσο και από τους συνοδούς και τους εκπαιδευτές αυτών.

 

Β. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

1. Εφαρμογή ελαστικού ωραρίου προσέλευσης ωφελούμενων.

 

2. Θερμομέτρηση του προσωπικού και των ωφελούμενων κατά την είσοδό τους στη δομή.

 

3. Ο συνοδός του ωφελούμενου θα είναι πάντα ο ίδιος και δε θα εισέρχεται στις δομές, παρά μόνο αν το απαιτεί ο ίδιος ο ωφελούμενος.

 

4. Οι επισκέψεις άλλων προσώπων στις δομές απαγορεύονται μέχρι νεωτέρας.

 

5. Εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων στις δομές, ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα με τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου και δημιουργία μικρότερων τμημάτων (π.χ. 3-4 ατόμων) στα οποία συμμετέχουν τα ίδια άτομα. Για να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων/εργαστηρίων και ο χωρισμός του συνόλου των παρόντων ωφελούμενων σε υποομάδες στη διάρκεια της βάρδιας, οι δομές αυτές θα λειτουργούν με περιορισμό 50% της δυναμικότητάς τους. Να σημειωθεί ότι με βάση την άδεια λειτουργίας τους, οι δομές διαθέτουν την αναγκαία δυναμικότητα για την τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων ασφαλείας και τον αναγκαίο καταμερισμό των ωφελούμενων, αναπτύσσοντας ολιγομελείς ομάδες.

 

6. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην αίθουσα συγκεντρώσεων/αναψυχής, στα εργαστήρια και στους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ωφελούμενων.

 

7. Σίτιση των ωφελούμενων κατά ομάδες, σε ασφαλείς αποστάσεις.

 

8. Η επιστημονική ομάδα κάθε φορέα μπορεί να εξειδικεύσει τα προγράμματα ανάλογα με το είδος της αναπηρίας των ωφελούμενων και την έκταση της κάθε δομής.

 

9. Περιορισμός ή/και απαγόρευση χρήσης εθελοντικών υπηρεσιών, τόσο για τις δομές όσο και για τις οικογένειες των ΑμεΑ.

 

10. Προσαρμογή των προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών σε εξωτερικούς χώρους, όπου αυτό είναι εφικτό, για μείωση στο μέγιστο βαθμό των ωρών συγχρωτισμού.

 

11. Επικέντρωση σε δεξιότητες καθημερινής ζωής και ειδικότερα στην τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής.

 

12. Αξιοποίηση, όσο είναι δυνατό, της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων μεθόδων αποκατάστασης και εκπαίδευσης, εφόσον υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός κατ' οίκον.

 

Γ. ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

1. Παροχή επαρκών ποσοτήτων αντισηπτικών και μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, γάντια κ.τ.λ. και ενημέρωση των ωφελούμενων και των εργαζόμενων για την ασφαλή τους χρήση.

 

2. Εκπαίδευση και καθοδήγηση των ωφελούμενων στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων και των κανόνων ατομικής υγιεινής και την τήρηση των αποστάσεων.

 

3. Κατά τη διαδικασία παροχής υπηρεσίας, εκπαίδευσης, θεραπείας προς τους ωφελούμενους, παιδιά ή ενήλικες με αναπηρία, από τον αρμόδιο συνοδό, εκπαιδευτή, θεραπευτή, ιατρό κ.α., είτε από διοικητικό προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προαιρετική, όπως π.χ. στις περιπτώσεις ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες ή με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, κατόπιν σύστασης από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης. Όταν είναι απαραίτητο να φαίνεται το πρόσωπο του εκπαιδευτή (π.χ. λογοθεραπεία) συνίσταται η χρήση ασπίδας προσώπου.

 

4. Τοποθέτηση, όπου είναι εφικτό, πλέξιγκλας, με έμφαση στα τραπέζια εργασίας για τον ασφαλέστερο διαχωρισμό σε μικρές ομάδες.

 

5. Τακτική και συχνή απολύμανση των δομών και των μέσων μεταφοράς, από εγκεκριμένα συνεργεία, σύμφωνα με τις Εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας: α) «Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας (μέσω καθαρισμού και εφαρμογής απολυμαντικών μέσων σε επιφάνειες) στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού 5ΑΚ5-Ωον-2 μετά την επιστροφή στις Σχολικές Μονάδες και στους φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» (ΑΔΑ: ΨΗΙΚ465ΦΥΟ-3ΒΑ) και β) «Μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης σε χώρους και επιφάνειες» (ΑΔΑ: 6ΚΨ6465ΦΥΟ-1ΝΔ).

 

6. Αξιοποίηση του φυσικού αερισμού, αποφυγή χρήσης κλιματιστικού, ενώ όπου είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η ορθή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/klimatistika-covid19.pdf) κα ι την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων» (ΑΔΑ: 6ΒΟ5465ΦΥΟ-ΨΣΓ).

 

7. Τόσο για τα ΚΔΗΦ όσο και για τα ΚΔΑΠμεΑ, σε κάθε περίπτωση που ωφελούμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα ακολουθούνται πιστά οι από 5 Μαΐου 2020 Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος σε εκπαιδευτική μονάδα.

 

Για τα ΚΔΗΦ την ευθύνη για την τήρηση των ανωτέρω την έχει ο υπεύθυνος ιατρός, ενώ για τα ΚΔΑΠμεΑ ο Διευθυντής του Κέντρου.

 

Τα ανωτέρω μέτρα είναι ενδεικτικά, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις και εφαρμόζονται παράλληλα με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που επιβάλλονται δυνάμει της υπ' αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27815 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ 1647/Β') «Κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19». Σε κάθε περίπτωση, ο φορέας που λειτουργεί το ΚΔΑΠμεΑ/ΚΔΗΦ πρέπει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα που κρίνει απαραίτητα για τη προστασία της υγείας και της ασφάλειας ωφελούμενων και προσωπικού.

 

Τέλος, επισημαίνουμε ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας και των εξατομικευμένων αναγκών των ωφελούμενων, ο Διευθυντής του εκάστοτε φορέα, σε συνεργασία με την επιστημονική του ομάδα, δύναται να αποφασίζει κατά περίπτωση, με γνώμονα την προστασία της υγείας των ωφελούμενων και του προσωπικού και σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων και προγραμμάτων και την ανακούφιση των οικογενειών των ωφελούμενων, για το είδος των δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν, για τον περιορισμό ή την αποφυγή κάποιων εξ αυτών, καθώς και για τη συμμετοχή ή μη ορισμένων ωφελούμενων, κατά περίπτωση.

 

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν και τα ΚΔΗΦ και ΚΔΑΠμεΑ που λειτουργούν ΝΠΔΔ εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Δόμνα - Μαρία Μιχαηλίδου