Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Σε ΦΕΚ ο νόμος 4599 με τη διάταξη του άρθρου 26 για τη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Σε ΦΕΚ ο νόμος 4599 με τη διάταξη του άρθρου 26 για τη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς
Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις» που περιλαμβάνει διάταξη με την οποία θεσπίζεται η χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.
Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 26 προβλέπεται χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές, διάρκειας έως τριών (3) μηνών και δεκαπέντε (15) ημερών, αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, στα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και στα μέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού άδεια.
Παράλληλα, επιδιώκεται η αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (άρθρο 53 του ν. 3528/07), όσον αφορά στη δυνατότητα των αναπληρωτριών να επιλέγουν μεταξύ της άδειας ανατροφής τέκνου και του μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 14 του άρθρου 30 του ν. 2083/92 και της περίπτ. γ' της παρ. 45 του άρθρου 13 του ν. 3149/03.
Η ρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με την συνταγματική επιταγή για την προστασία της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας.
Παράλληλα, με αυτό το μέτρο μειώνονται οι ανισότητες στα εργασιακά δικαιώματα μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Αυτό και αποτελεί συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη βελτίωση των όρων εργασίας των αναπληρωτών (όπως η αναγνώριση ολόκληρης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών μετά το 2010 και η κατάργηση της διαγραφής τους από τους πίνακες όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία για δύο χρόνια, η επέκταση των αδειών για συμμετοχή σε εξετάσεις λόγω σπουδών και για παρακολούθηση επιμορφωτικών δράσεων και σεμιναρίων, η επέκταση της αναρρωτικής άδειας σε ένα μήνα, οι εκπτώσεις σε εισιτήρια πλοίων για τις μετακινήσεις τους, η εξασφάλιση σίτισης, η νομοθετική πρόβλεψη για στέγαση από τους δήμους, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις πρόσληψης κ.ά.).
Δείτε τον Ν.4599/2019
Το άρθρο 26 έχει ως εξής:
Άρθρο 26
Στήριξη φροντίδας τέκνων αναπληρωτών εκπαιδευτικών
   1. Στην αρχή της παρ. 14 του άρθρου 30 του ν. 2083/1992 (Α'159) τίθεται το γράμμα «α)» και στο τέλος της ίδιας παραγράφου προστίθεται περίπτωση β', η οποία έχει ως εξής:
   «β) αα) Εναλλακτικά, η φυσική, θετή ή ανάδοχη μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ή μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου της περίπτωσης α', δικαιούται, για την ανατροφή του τέκνου της, άδεια με αποδοχές, διάρκειας έως τριών (3) μηνών και δεκαπέντε (15) ημερών, η οποία χορηγείται αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2874/2000 (Α'286). Ο χρόνος λήψης της εν λόγω άδειας ανατροφής τέκνου δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο, η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί, λήγει δε, σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της εκπαιδευτικού.
   ββ) Τις ως άνω άδειες των περιπτώσεων α' και β' του παρόντος, δικαιούνται και η ανάδοχη και η θετή μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ή μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού που υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών, αμέσως μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας.
   γγ) Το χρονικό διάστημα της εν λόγω άδειας, λογίζεται ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας και ως χρόνος ασφάλισης στους οικείους κλάδους κύριας σύνταξης, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.
   δδ) Κάθε δαπάνη για την εφαρμογή του παρόντος καλύπτεται είτε με συγχρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ είτε από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναλόγως της χρηματοδότησης εκάστης θέσης.»