Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των οργανισμών του δημόσιου τομέα


Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των οργανισμών του δημόσιου τομέα
Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενόψει της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2016 για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα στην ελληνική έννομη τάξη, καλεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις επί του υποβληθέντος σχεδίου νόμου.
Η ευρεία συμμετοχή των πολιτών θα είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητική, προκειμένου το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να εξετάσει τις προτάσεις και να προβεί, όπου κριθεί απαραίτητο, σε τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου, πριν την προώθησή του προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.
Η διαβούλευση του παρόντος σχεδίου νόμου αρχίζει την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10.00 και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου και ώρα 14.00.
Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Μαρία – Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου
Τα άρθρα του νομοσχεδίου μπορείτε να τα διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.opengov.gr/minreform/?p=2030
Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε το νομοσχέδιο παρακάτω.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο
«Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2016 για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα (ΕΕ L327 της 2.12.2016, σελ. 1)».
Άρθρο 1
Σκοπός (άρθρο 1 παρ. 1 και 2 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
1. Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2016 για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα.
2. Με τις διατάξεις του παρόντος νόμου καθιερώνονται οι ελάχιστοι όροι, προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τη λειτουργία των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των φορέων του δημόσιου τομέα, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας αυτών από τους χρήστες, ιδίως τα άτομα με αναπηρίες, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2016 για την «προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα» (ΕΕ L327 της 2-12-2016 σελ.1).

Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής (άρθρο 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στους ιστότοπους και τις εφαρμογές για φορητές συσκευές των φορέων του δημόσιου τομέα.
2. Οι φορείς του δημόσιου τομέα εξασφαλίζουν ότι οι ιστότοποι, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε αυτούς, καθώς και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των οποίων κάνουν χρήση, πληρούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας, σύμφωνα με το άρθρο 4.
3. Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος νόμου:
(α) Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και των θυγατρικών τους, καθώς και άλλων φορέων ή των θυγατρικών τους που εκπληρώνουν αποστολή ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής δημόσιας υπηρεσίας,
(β) Οι ιστότοποι και εφαρμογές για φορητές συσκευές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δεν παρέχουν υπηρεσίες που είναι βασικές για το κοινό ή υπηρεσίες που αφορούν ειδικότερα στην κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες ή προορίζονται για τα άτομα αυτά.
4. Οι διατάξεις του παρόντος δεν εφαρμόζονται στο περιεχόμενο των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές, εφόσον σε αυτό περιλαμβάνονται:
α) μορφότυποι αρχείων γραφείου που δημοσιεύθηκαν πριν τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, εκτός εάν το εν λόγω περιεχόμενο είναι αναγκαίο για τις ενεργές διοικητικές διαδικασίες και των αρμοδιοτήτων που ασκούνται από τον οικείο φορέα του δημόσιου τομέα,
β) προεγγεγραμμένα μέσα με διάσταση χρόνου (pre-recorded time based media) που δημοσιεύτηκαν πριν τις 23 Σεπτεμβρίου 2020,
γ) μέσα (Οπτικό/ηχητικό περιεχόμενο) με διάσταση χρόνου σε ζωντανή μετάδοση,
δ) επιγραμμικοί χάρτες και υπηρεσίες χαρτογράφησης, εφόσον παρέχονται αναγκαίες πληροφορίες με προσβάσιμο ψηφιακό τρόπο για χάρτες που προορίζονται για χρήσεις πλοήγησης,
ε) περιεχόμενο τρίτων που δεν χρηματοδοτείται, δεν αναπτύσσεται από τον οικείο φορέα του δημόσιου τομέα και δεν είναι υπό τον έλεγχό του,
στ) αναπαραγωγές αντικειμένων συλλογών πολιτιστικής ή φυσικής κληρονομιάς που δεν μπορούν να γίνουν πλήρως προσβάσιμα λόγω είτε :
αα) της ασυμβατότητας των απαιτήσεων προσβασιμότητας είτε με τη συντήρηση του οικείου αντικειμένου, είτε με την αυθεντικότητα της αναπαραγωγής (π.χ. αντίθεση), είτε,
αβ) της μη διαθεσιμότητας αυτοματοποιημένων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων που θα μπορούσαν εύκολα να εξάγουν το κείμενο χειρογράφων ή άλλων αντικειμένων συλλογών πολιτιστικής ή φυσικής κληρονομιάς και να το μετατρέψουν σε μορφή περιεχομένου συμβατή με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας.
ζ) το περιεχόμενο εξωδικτύων (extranets) και ενδοδικτύων (intranets), ήτοι, ιστότοπων αποκλειστικά διαθέσιμων σε μια κλειστή ομάδα ατόμων και όχι στο ευρύ κοινό, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν τις 23 Σεπτεμβρίου 2019, έως ότου οι συγκεκριμένοι ιστότοποι υποστούν ουσιαστική αναθεώρηση,
η) το περιεχόμενο των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές που χαρακτηρίζονται ως αρχειοθετημένα (archived), υπό την έννοια ότι αυτά περιέχουν περιεχόμενο που ούτε είναι αναγκαίο για ενεργές διοικητικές διαδικασίες ούτε επικαιροποιείται ούτε είναι πλέον ενεργό μετά την 23 Σεπτεμβρίου 2019. Η αμιγώς τεχνική συντήρηση δεν θεωρείται επικαιροποίηση του περιεχομένου του ιστότοπου ή της εφαρμογής για φορητές συσκευές.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορούν να εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος νόμου ιστότοποι και εφαρμογές για φορητές συσκευές σχολείων, νηπιαγωγείων ή παιδικών σταθμών, πλην του περιεχομένου που σχετίζεται με βασικές επιγραμμικές (οn line) διοικητικές λειτουργίες.

Άρθρο 3
Ορισμοί (άρθρο 3 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
1. «Άτομα με αναπηρίες» (ΑμεΑ): Τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, ψυχικές, διανοητικές ή αισθητηριακές δυσχέρειες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια, ιδίως θεσμικά, περιβαλλοντικά ή εμπόδια κοινωνικής συμπεριφοράς, δύναται να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων αυτών στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4488/2017 (Α’ 137) και το άρθρο 1 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη στις 30 Μαρτίου 2007 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4074/2012 (Α` 88),
2. «Φορείς του δημόσιου τομέα»: Το Κράτος, κατά την έννοια της περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου της παρ. 3 και οι ενώσεις που σχηματίζονται από μία ή περισσότερες από τις αρχές αυτές, ή από έναν ή περισσότερους από τους οργανισμούς δημόσιου δικαίου, εφόσον οι εν λόγω ενώσεις έχουν συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό της κάλυψης αναγκών γενικού συμφέροντος που δεν έχουν βιομηχανικό ή εμπορικό χαρακτήρα.
3. «Οργανισμοί δημόσιου δικαίου»: Οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το σημείο 4 της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4412/2016 (Α’ 147) (άρθρο 2 παρ. 1 σημείο 4 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ).
4. «Εφαρμογές για φορητές συσκευές»: Το λογισμικό εφαρμογών που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από φορείς του δημόσιου τομέα ή για λογαριασμό τους, για χρήση από το ευρύ κοινό, σε φορητές συσκευές, όπως έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες. Δεν περιλαμβάνουν το λογισμικό που ελέγχει τις εν λόγω συσκευές, όπως λειτουργικά συστήματα για φορητές συσκευές ή το ίδιο το υλισμικό.
5. «Πρότυπο»: Το πρότυπο, σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο 1) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 12).
6. «Ευρωπαϊκό πρότυπο»: Το ευρωπαϊκό πρότυπο, σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο 1) στοιχείο β) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ, 1025/2012.
7. «Εναρμονισμένο πρότυπο»: Το εναρμονισμένο πρότυπο σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο 1) στοιχείο γ) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1065/2012.
8. «Μέσα με διάσταση χρόνου» (time-based media): Τα μέσα σε μία από τις ακόλουθες μορφές: αποκλειστικά ήχου, αποκλειστικά βίντεο, ήχου και βίντεο, συνδυασμό ήχου ή/και βίντεο με διαδραστικότητα.
9. «Αντικείμενα πολιτιστικών συλλογών»: Τα αγαθά που μπορεί να ανήκουν στο δημόσιο ή σε ιδιώτη, τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό, καλλιτεχνικό, αρχαιολογικό, αισθητικό, επιστημονικό ή τεχνικό ενδιαφέρον και αποτελούν μέρος συλλογών που συντηρούνται από πολιτιστικά ιδρύματα όπως βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία.
10. «Δεδομένα μέτρησης»: Τα ποσοτικά αποτελέσματα της δραστηριότητας παρακολούθησης που διενεργείται προκειμένου να διαπιστωθεί η συμβατότητα των ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημοσίου τομέα με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 του παρόντος. Καλύπτουν τόσο ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με το δείγμα ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές που ελέγχονται (αριθμός ιστότοπων και εφαρμογών δυνητικά με τον αριθμό επισκεπτών και χρηστών τους κλπ) και ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο προσβασιμότητας.
11. «Προσβασιμότητα»: Οι αρχές και τεχνικές που πρέπει να τηρούνται κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση και την επικαιροποίηση ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, προκειμένου να καθίστανται περισσότερο προσβάσιμα στους χρήστες, ιδίως στα άτομα με αναπηρίες.
Οι αρχές της προσβασιμότητας είναι οι ακόλουθες:
(α) αντιληπτικότητα, που σημαίνει ότι οι πληροφορίες και τα συστατικά στοιχεία διεπαφής με το χρήστη παρουσιάζονται στους χρήστες με τρόπους που αυτοί να μπορούν να αντιληφθούν,
(β) χρηστικότητα, που σημαίνει ότι τα συστατικά στοιχεία διεπαφής με τον χρήστη και η πλοήγηση είναι εύχρηστα,
(γ) κατανοησιμότητα, που σημαίνει ότι οι πληροφορίες και η λειτουργία της διεπαφής με τον χρήστη είναι κατανοητές και
(δ) στιβαρότητα, που σημαίνει ότι το περιεχόμενο είναι αρκετά στιβαρό ώστε να μπορεί να ερμηνευθεί αξιόπιστα από ευρύ φάσμα πρακτόρων χρηστών, περιλαμβανομένων και υποστηρικτικών τεχνολογιών.
12. «Πράκτορας χρήστη»: Οποιοδήποτε λογισμικό το οποίο ανακτά και παρουσιάζει περιεχόμενο ιστού σε χρήστες, όπως λογισμικό πλοήγησης στον ιστό (web browser).

Άρθρο 4
Απαιτήσεις για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές (άρθρο 4 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
Οι φορείς του δημόσιου τομέα μεριμνούν για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να προσδώσουν στους ιστότοπούς τους και στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν για φορητές συσκευές μεγαλύτερη αντιληπτικότητα, χρηστικότητα, κατανοησιμότητα και στιβαρότητα.
Άρθρο 5
Δυσανάλογη επιβάρυνση (άρθρο 5 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
1. Οι φορείς του δημόσιου τομέα εφαρμόζουν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4, στο βαθμό που δεν συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση για αυτούς.
2. Προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός, στον οποίο η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 επιβάλλει δυσανάλογη επιβάρυνση, οι φορείς του δημόσιου τομέα λαμβάνουν υπόψη:
α. το μέγεθος, τους πόρους και τη φύση του φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και
β. το εκτιμώμενο κόστος και τα οφέλη για το φορέα σε σχέση με τα εκτιμώμενα οφέλη για τα άτομα με αναπηρίες, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα και τη διάρκεια της χρήσης του συγκεκριμένου ιστότοπου ή της εφαρμογής για φορητές συσκευές.
3. Με την επιφύλαξη της παρ. 1, οι φορείς του δημόσιου τομέα διενεργούν την αρχική εκτίμηση και αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 συνεπάγεται δυσανάλογη επιβάρυνση.
4. Όταν ένας φορέας του δημόσιου τομέα κάνει χρήση της παρέκκλισης που προβλέπεται από την παρ. 1 για ένα συγκεκριμένο ιστότοπο ή εφαρμογή για φορητές συσκευές, μετά τη διενέργεια της εκτίμησης και αξιολόγησης της παρ. 2, διευκρινίζει με ειδική αιτιολογία στη δήλωση προσβασιμότητας του άρθρου 7 τα μέρη των απαιτήσεων προσβασιμότητας, με τα οποία δεν ήταν δυνατή η συμμόρφωση, και παρέχει τυχόν προσβάσιμες εναλλακτικές επιλογές.

Άρθρο 6
Τεκμήριο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας (άρθρο 6 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
1. Το περιεχόμενο των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές που συμμορφώνονται προς τα εναρμονισμένα πρότυπα ή μέρη αυτών και τα στοιχεία αναφοράς που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012, θεωρείται ότι συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 των εν λόγω προτύπων ή των μερών τους.
2. Εφόσον δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία αναφοράς των εναρμονισμένων προτύπων της παρ. 1, το περιεχόμενο των εφαρμογών για φορητές συσκευές που συμμορφώνεται προς τις τεχνικές προδιαγραφές ή τα μέρη τους θεωρείται ότι συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4, τις οποίες καλύπτουν οι εν λόγω τεχνικές προδιαγραφές ή τα μέρη τους. Οι τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες μνημονεύονται στο προηγούμενο εδάφιο, οι οποίες πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4 και να εξασφαλίζουν τουλάχιστον ισοδύναμο επίπεδο προσβασιμότητας με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 301 549 V1.1.2 (2015-04) καθορίζονται με εκτελεστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Εφόσον δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία αναφοράς του εναρμονισμένου προτύπου της παρ. 1, το περιεχόμενο των ιστότοπων που πληροί τις οικείες απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου EN 301 549 V1.1.2 (2015-04) ή μέρη αυτών θεωρείται ότι συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4 και που καλύπτουν οι εν λόγω σχετικές απαιτήσεις ή τα μέρη τους. Εφόσον δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία αναφοράς του εναρμονισμένου προτύπου της παρ. 1, ελλείψει των τεχνικών προδιαγραφών της παρ. 2, το περιεχόμενο των ιστότοπων που πληροί τις οικείες απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου EN 301 549 V1.1.2 (2015-04) ή μερών αυτών θεωρείται ότι συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 και που καλύπτουν οι εν λόγω σχετικές απαιτήσεις ή τα μέρη τους.
4. Εφόσον έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοιχεία αναφοράς που παραπέμπουν σε μια πιο πρόσφατη έκδοση του ευρωπαϊκού προτύπου EN 301 549 V1.1.2 (2015-04) ή σε ευρωπαϊκό πρότυπο που το αντικαθιστά και εφόσον η έκδοση ή το πρότυπο αυτό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4 και εξασφαλίζει επίπεδο προσβασιμότητας τουλάχιστον ισοδύναμο με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 301 549 V1.1.2 (2015-04), τότε εφαρμόζεται η πιο πρόσφατη έκδοση του ως άνω προτύπου, ή το πρότυπο που το αντικαθιστά.

Άρθρο 7
Πρόσθετα μέτρα (άρθρο 7 παρ. 1 εδ. 1, 2 , 3 και παρ. 2 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
1. Οι φορείς του δημόσιου τομέα παρέχουν στοιχεία και επικαιροποιούν αμελλητί, μόλις επέλθει ουσιώδης μεταβολή και σε κάθε περίπτωση σε ετήσια βάση, μια λεπτομερή, περιεκτική και σαφή δήλωση προσβασιμότητας σχετικά με τη συμμόρφωση των ιστότοπων και των εφαρμογών τους για φορητές συσκευές, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
2. Για τους ιστότοπους των φορέων του δημόσιου τομέα, η δήλωση προσβασιμότητας παρέχεται σε προσβάσιμη μορφή, σύμφωνα με το υπόδειγμα δήλωσης προσβασιμότητας της παρ. 4, και δημοσιεύεται στον ιστότοπο του οικείου φορέα.
3. Για τις εφαρμογές για φορητές συσκευές, η δήλωση προσβασιμότητας παρέχεται σε προσβάσιμη μορφή, σύμφωνα με το υπόδειγμα δήλωσης προσβασιμότητας της παρ. 4 και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του φορέα του δημόσιου τομέα που αναπτύσσει την οικεία εφαρμογή για φορητές συσκευές, ή διατίθεται ταυτόχρονα με άλλα πληροφοριακά στοιχεία κατά την τηλεφόρτωση της εφαρμογής.
4. Οι δηλώσεις προσβασιμότητας των παρ. 2 και 3 διαμορφώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 και με υποδείγματα που καθορίζονται από εκτελεστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
5. Στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης συστήνεται και τηρείται «Μητρώο Δημόσιων Ιστότοπων και Εφαρμογών» (ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ.). Στο ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ. εντάσσονται όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα που συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας των άρθρων 4 και 6. Η ένταξη των φορέων του δημόσιου τομέα στο ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με όμοια απόφαση γίνεται η διαγραφή των φορέων του δημόσιου τομέα από το ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ.
Μετά από αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι αρμόδιες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρέχουν στοιχεία απαραίτητα για την έκδοση των αποφάσεων της παρούσας παραγράφου.
6. Με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ., τα όργανα διαχείρισης της ηλεκτρονικής βάσης, οι τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις και προδιαγραφές αυτής, καθώς και κάθε άλλο λεπτομερειακό θέμα συναφές με την εφαρμογή του ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ.
7. Με απόφαση του οργάνου διοίκησης του φορέα του δημόσιου τομέα, η οποία κοινοποιείται στα Υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ορίζονται δύο υπάλληλοι ΠΕ ή ΤΕ Πληροφορικής για την τεχνική, διαδικαστική και οργανωτική υποστήριξη του φορέα ως προς την εφαρμογή του παρόντος νόμου, καθώς και για την συνεργασία με τις αρμόδιες οργανικές μονάδες των οικείων Υπουργείων.

Άρθρο 8
Περιεχόμενο Δήλωσης Προσβασιμότητας (άρθρο 7 παρ. 1 εδ. 4 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
Η δήλωση προσβασιμότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
α) ειδική αιτιολογία σχετικά με τα τμήματα του περιεχομένου που δεν είναι προσβάσιμα και τους λόγους για την απουσία προσβασιμότητας, καθώς και τις προσβάσιμες εναλλακτικές δυνατότητες οι οποίες, ενδεχομένως, παρέχονται.
β) περιγραφή και σύνδεσμο προς τον μηχανισμό διαδικασίας ενημέρωσης και υποβολής παρατηρήσεων από κάθε ενδιαφερόμενο προς τον φορέα του δημόσιου τομέα για τυχόν αδυναμία συμμόρφωσης του ιστότοπου ή των εφαρμογών για φορητές συσκευές προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4 και ιδίως για απουσία πληροφοριών που άπτονται της εφαρμογής των παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 και του άρθρου 5.

Άρθρο 9
Υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων
Οι φορείς του δημόσιου τομέα αναρτούν στον ιστότοπό τους πλήρη στοιχεία για την κατάσταση συμμόρφωσης των ιστότοπων και των εφαρμογών τους για φορητές συσκευές, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 10
Υποβολή παρατηρήσεων, αιτημάτων για παροχή πληροφοριών και αναφορών (άρθρο 7 παρ. 1 εδ. ε’ και άρθρο 9 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
1. Κάθε ενδιαφερόμενος, μέσω του μηχανισμού της περ. β’ του άρθρου 8, έχει δικαίωμα υποβολής παρατηρήσεων ή αίτησης για ενημέρωση ως προς την κατάσταση συμμόρφωσης των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές φορέων του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ή αίτησης για πληροφορίες που ελλείπουν, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 και το άρθρο 5.
2. Οι φορείς του δημόσιου τομέα αποφαίνονται για τα αιτήματα της προηγούμενης παραγράφου μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Αν η αίτηση υποβάλλεται σε αναρμόδια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή τη διαβιβάζει μέσα σε πέντε (5) ημέρες στον αρμόδιο φορέα. Στην περίπτωση αυτή, η προθεσμία αρχίζει από τότε που η αίτηση περιέρχεται στην αρμόδια υπηρεσία.
3. Αν η αίτηση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί στην προβλεπόμενη από την παρ. 2 προθεσμία, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, ειδικά αιτιολογημένης, η αρμόδια υπηρεσία εντός πέντε (5) τουλάχιστον ημερών γνωστοποιεί με κάθε πρόσφορο μέσο στον αιτούντα τους λόγους της καθυστέρησης και κάθε χρήσιμη πληροφορία.

Άρθρο 11
Επιμόρφωση υπαλλήλων και ευαισθητοποίηση του κοινού (άρθρο 7 παρ. 4 και 5 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
1. Οι φορείς του δημόσιου τομέα καταρτίζουν και επιμορφώνουν το προσωπικό τους σε θέματα προσβασιμότητας των δικτυακών τόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές. Ο συντονισμός, η διαχείριση και η εκπόνηση του προγράμματος κατάρτισης και επιμόρφωσης του προηγούμενου εδαφίου διενεργούνται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), κατόπιν σχετικού αιτήματος φορέα του δημόσιου τομέα. Με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., καθορίζονται το περιεχόμενο, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλο λεπτομερειακό θέμα συναφές με το πρόγραμμα της παρούσας παραγράφου.
2. Οι φορείς του δημόσιου τομέα μεριμνούν και αξιοποιούν, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, διαδικασίες και εφαρμογές, προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού, όσον αφορά τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4, τα οφέλη τους για τους χρήστες και τους ιδιοκτήτες ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, καθώς και τη δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 12
Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων (άρθρο 8 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
1. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των φορέων του δημόσιου τομέα προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4.
2. Η μεθοδολογία παρακολούθησης είναι διαφανής, συγκρίσιμη, εύχρηστη, διατίθεται και να αναπαράγεται με βάση τους κανόνες του ανοιχτού λογισμικού και των ανοιχτών προτύπων και μορφότυπων.
Η μεθοδολογία αυτή μπορεί να λαμβάνει υπόψη ανάλυση εμπειρογνωμόνων και περιλαμβάνει:
α) την περιοδικότητα της παρακολούθησης καθώς και τη δειγματοληψία των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές που υπόκεινται σε παρακολούθηση,
β) σε επίπεδο ιστότοπου, τη δειγματοληψία των ιστοσελίδων και του περιεχομένου αυτών των σελίδων,
γ) σε επίπεδο εφαρμογών για φορητές συσκευές, το προς εξέταση περιεχόμενο, λαμβανομένων υπόψη της στιγμής της αρχικής θέσεως σε λειτουργία της εφαρμογής και των μεταγενέστερων λειτουργικών ενημερώσεων,
δ) την περιγραφή του τρόπου, με τον οποίο πρέπει να αποδεικνύεται επαρκώς η συμμόρφωση ή η απουσία συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4, με άμεση παραπομπή, κατά περίπτωση, στις σχετικές περιγραφές του εναρμονισμένου προτύπου ή, ελλείψει αυτού, στις τεχνικές προδιαγραφές της παρ. 2 του άρθρου 6 ή στο ευρωπαϊκό πρότυπο της παρ. 3 του άρθρου ,
ε) σε περίπτωση εντοπισμού αδυναμιών συμμόρφωσης των φορέων του δημόσιου τομέα, μηχανισμό για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4, σε μορφή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους φορείς του δημόσιου τομέα για τη διόρθωση των εν λόγω αδυναμιών και
στ) τις κατάλληλες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων, εφόσον απαιτούνται, παραδειγμάτων και καθοδήγησης, για αυτόματες και χειροκίνητες δοκιμές και δοκιμές χρηστικότητας, σε συνδυασμό με τις παραμέτρους δειγματοληψίας, κατά τρόπο συμβατό με την περιοδικότητα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων.
3. Η μεθοδολογία της προηγούμενης παραγράφου καθορίζεται με εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Έως τις 23 Δεκεμβρίου 2021 και στη συνέχεια ανά τριετία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υποβάλλει έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων των μετρήσεων. Η διαδικασία υποβολής εκθέσεων καθορίζεται με εκτελεστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύονται στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Ως προς τα μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει των άρθρων 7, 8, 9, 10 και 11, η πρώτη έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει τα ακόλουθα:
α) περιγραφή των μηχανισμών στων οποίων τη σύσταση προβαίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερομένους όσον αφορά την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές,
β) διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση τυχόν εξελίξεων της πολιτικής για την προσβασιμότητα σε ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές,
γ) εμπειρίες και ευρήματα από την εφαρμογή των κανόνων για τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4,
δ) πληροφορίες σχετικά με την κατάρτιση των υπαλλήλων των φορέων του δημόσιου τομέα και τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού,
ε) πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας υποβολής παρατηρήσεων και αναφορών που προβλέπεται στο άρθρο 10.
6. Το περιεχόμενο όλων των εκθέσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τον κατάλογο των ιστότοπων, των εφαρμογών για φορητές συσκευές ή των φορέων του δημόσιου τομέα που εξετάστηκαν, δημοσιοποιείται σε προσβάσιμη μορφή στους ιστότοπους των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
7. Μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε ημερολογιακού έτους, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υποβάλλει στον Πρόεδρο της Βουλής ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων επί της συμμόρφωσης των φορέων του δημόσιου τομέα με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του παρόντος νόμου. Πριν την υποβολή της, η έκθεση τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημερών. Η έκθεση συζητείται σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών Θεσμών και Διαφάνειας και Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής και αναρτάται στους ιστότοπους των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Άρθρο 13
Εξουσιοδοτική διάταξη
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα, καθώς και θέματα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα για την εφαρμογή των απαιτήσεων προσβασιμότητας, όπως προβλέπονται από τον παρόντα νόμο.

Άρθρο 14
Μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 12 παρ. 3 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)
Οι φορείς του δημόσιου τομέα εφαρμόζουν τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ως εξής:
α) στους ιστότοπους των φορέων του δημόσιου τομέα που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2018: από τις 23 Σεπτεμβρίου 2019,
β) στους ιστότοπους των φορέων του δημόσιου τομέα που δεν υπάγονται στην περ. α’: από τις 23 Σεπτεμβρίου 2020,
γ) στις εφαρμογές για φορητές συσκευές των φορέων του δημόσιου τομέα από τις 23 Ιουνίου 2021.

Άρθρο 15
Έναρξη Ισχύος
Ο παρών νόμος ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα τη Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις του.

Πηγή: Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων