Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Εγκύκλιος για την κακοποίηση των ψυχικά ασθενών: Στον Εισαγγελέα όλα τα περιστατικά τραυματισμού

Εγκύκλιος για την κακοποίηση των ψυχικά ασθενών: Στον Εισαγγελέα όλα τα περιστατικά τραυματισμού
Με αφορμή την έκθεση αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), για την πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης και τιμωρίας, των ψυχικά ασθενών που επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 10 έως τις 19 Απριλίου 2018, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γεώργιος Γιαννόπουλος εξέδωσε εγκύκλιο για άμεση εισαγγελική διερεύνηση όλων των περιστατικών τραυματισμού νοσηλευομένων σε ψυχιατρικές δομές.
Στο σχετικό του έγγραφο προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των δομών νοσηλείας, ο ΓΓ του Υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Όλες οι περιπτώσεις τραυματισμών ασθενών καταγράφονται λεπτομερώς σε συγκεκριμένο αρχείο, καθώς και στον ατομικό φάκελο του ασθενούς.
Οι ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμό εξετάζονται από γιατρό, ο οποίος συντάσσει σχετική γνωμάτευση. Η γνωμάτευση του γιατρού περιλαμβάνει υποχρεωτικά αναλυτική περιγραφή του τραυματισμού και ειδική μνεία στην περίπτωση που, κατά τη γνώμη του ιατρού, ο τραυματισμός είναι ενδεικτικός πιθανής κακομεταχείρισης (από το προσωπικό ή από άλλο ασθενή). Όλες οι γνωματεύσεις για τραυματισμούς ασθενών, από τις οποίες προκύπτει υπόνοια πιθανής κακομεταχείρισης (από το προσωπικό ή από άλλο ασθενή), ακόμη και ελλείψει σχετικού ισχυρισμού, θα παραπέμπονται στην αρμόδια εισαγγελία με ευθύνη της διοίκησης των νοσοκομείων ή του επιστημονικά υπεύθυνου των μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης».

Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»