Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Άρθρο 56 του νόμου 4554 Επέκταση χορήγησης εξωιδρυματικού επιδόματος

Άρθρο 56 του νόμου 4554 Επέκταση χορήγησης εξωιδρυματικού επιδόματος
Νόμος 4554
Τροπολογία
του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»•
Άρθρο 56
Επέκταση χορήγησης εξωιδρυματικού επιδόματος
Το εξωιδρυματικό επίδομα που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α΄68), χορηγείται όχι μόνον σε όσους πάσχουν από τις ρητά αναφερόμενες στη διάταξη αυτή παθήσεις της τετραπληγίας και παραπληγίας, αλλά και σε όσους πάσχουν από ασθένειες οι οποίες, κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια, όπως αυ¬τές οι παθήσεις, μορφή αναπηρίας.
Εισηγητική έκθεση
Άρθρο 56.
Επέκταση χορήγησης εξωιδρυματικού επιδόματος

Σύμφωνα με την πάγια διαμορφωθείσα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το εξωιδρυματικό επίδομα που προβλέπεται στο άρθρο 42 του ν. 1140/1981 δικαιούνται εκτός από τα Άτομα με Αναπηρία που πάσχουν από τις αναφερόμενες στις εν λόγω διατάξεις παθήσεις, και όσοι πάσχουν από παθήσεις που επιφέρουν την ίδια με αυτές αναπηρία (ενδεικτικά: ΣτΕ 2820/2015 1435/2011, 4003, 1341/2009, 234/2007), ακόμα και αν η ασθένειά τους δεν εμπίπτει στις διατάξεις των νόμων περί παραπληγίας (ν.1140/1981, ν,.2042/1992, ν.3518/2006). Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία διότι έχει παρατηρηθεί ότι οι υπηρεσίες δεν εφαρμόζουν την πάγια νομολογία του ΣτΕ με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός Ατόμων με Αναπηρία να στερούνται το συγκεκριμένο επίδομα, παρότι οι παθήσεις που φέρουν έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους δικαιούχους, ή να αναγκάζονται να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους αυτό. Ως εκ τούτου, με την προτεινόμενη διάταξη επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, με όρους χρηστής διοίκησης, όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από την προαναφερθείσα νομολογία, και επιπλέον δεν επιβαρύνεται εφεξής η Διοίκηση με περιττά δικαστικά έξοδα και το πρόσθετο διοικητικό κόστος που συνεπάγεται η εμπλοκή της στους εν λόγω δικαστικούς αγώνες, οι οποίοι έχουν πάντοτε θετική έκβαση για τους διοικούμενους. Για τους λόγους αυτούς κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η ύπαρξη ρητής νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται με όρους ισότητας από την Πολιτεία.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γεώργιος Χουλιαράκης
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αναστάσιος Πετρόπουλος \
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αριθμ. 186/11/ 2018
ΕΚΘΕΣΗ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ. 2 του Συντάγματος)
Διευρύνονται οι περιπτώσεις χορήγησης του εξωϊδρυματικού επιδόματος που προβλέπεται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν. 1140/1981, με την καταβολή αυτού και σε όσους πάσχουν από ασθένειες οι οποίες κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια μορφή αναπηρίας με τις παθήσεις της τετραπληγίας και παραπληγίας.
Με την προτεινόμενη διάταξη επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, με όρους χρηστής διοίκησης, όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από την προαναφερθείσα νομολογία, και επιπλέον δεν επιβαρύνεται εφεξής η Διοίκηση με περιττά δικαστικά έξοδα και το πρόσθετο διοικητικό κόστος που συνεπάγεται η εμπλοκή της στους εν λόγω δικαστικούς αγώνες, οι οποίοι έχουν πάντοτε θετική έκβαση για τους διοικούμενους. Για τους λόγους αυτούς κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η ύπαρξη ρητής νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται με όρους ισότητας από την Πολιτεία.
Επέκταση της χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος
11.07.2018
Αρ. Πρωτ.: 885
Ψηφίστηκε μαζί με διάταξη για τα ΚΔΑΠ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο "Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις", στο οποίο περιέχεται με τροπολογία διάταξη η οποία επεκτείνει τη χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος σε επιπλέον κατηγορίες αναπηρίας. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του αναπηρικού κινήματος και της λογικής, καθώς και της ΕΟΚΑ και των φορέων της, που επήλθε μετά από έντονες και πολύχρονες ενέργειες και κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει: "Διευρύνονται οι περιπτώσεις χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος που προβλέπεται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν. 1140/1981, με την καταβολή αυτού και σε όσους πάσχουν από ασθένειες οι οποίες, κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια μορφή αναπηρίας με τις παθήσεις της τετραπληγίας και παραπληγίας".
Με τη δημοσίευση του νόμου/ έκδοση εγκυκλίου η ΕΣΑμεΑ θα ενημερώσει πάραυτα.