Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Αίτημα του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος για άμεση παρέμβασή ακύρωσης ή αναβολής εκποίησης μέσω πλειστηριασμού του ακινήτου επί της Βασιλέως Αλεξάνδρου 14, Μαρούσι


Αίτημα του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος για άμεση παρέμβασή ακύρωσης ή αναβολής εκποίησης μέσω πλειστηριασμού του ακινήτου επί της Βασιλέως Αλεξάνδρου 14, Μαρούσι
Καλλιθέα, 4 Ιουλίου 2018
Αρ. Πρωτ. 57096
Προς
 Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας
 Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Κα Θεανώ Φωτίου
Κοιν.:
1) Γραφείο Πρωθυπουργού
2) Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας κο Καρέλλα
3) Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα κο Γ.Καραμέρο
4) Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Γ. Πατούλη
5) Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών
6) Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
ΘΕΜΑ: Αίτημα του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος για άμεση παρέμβασή σας ακύρωσης ή αναβολής εκποίησης μέσω πλειστηριασμού του ακινήτου επί της Βασιλέως Αλεξάνδρου 14, Μαρούσι.
Κυρία Υπουργέ,
Σε συνέχεια και της επιστολής του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών σχετικά με τον πλειστηριασμό του ακινήτου επί της Βασιλέως Αλεξάνδρου 14, Μαρούσι και ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος συνηγορεί στην αναγκαιότητα διαφύλαξης του εν λόγω ακινήτου.
Δυστυχώς, οι φόβοι για την επώδυνη απώλεια πολύτιμης περιουσίας για τους τυφλούς επαληθεύονται. Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, παρακολουθώντας από κοντά τη λειτουργία του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης», που στεγάζεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι, από το 1938 και διαπιστώνοντας ότι η Διοίκηση του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ, στον οποίο ανήκει το ακίνητο καθώς και όλη η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία που δόθηκε με σκοπό την περίθαλψη άπορων τυφλών γυναικών, δεν είχε την ειλικρινή πρόθεση να συνεχίσει το έργο του Ιδρύματος, προσπαθήσαμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να παρέμβουμε υπέρ των τροφίμων του.
Ωστόσο, κάθε πρόταση συνεργασίας με τον πιο πάνω Σύλλογο, αποκρούστηκε σθεναρά, ενώ παράλληλα δεν μπόρεσε ούτε η Πολιτεία να δώσει καμιά θετική λύση στα οικονομικά και όχι μόνο αδιέξοδα που παρουσιάστηκαν.
Έτσι μοιραία το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ έκλεισε προ 5ετίας αιφνιδιαστικά το Ίδρυμα, αποκλείοντας τις λίγες τροφίμους του και δήλωσε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του, αρνούμενοι και πάλι οποιαδήποτε επαφή με τους φορείς μας.
Κυρία Υπουργέ, πέραν του ότι έκλεισε μία μοναδική στο είδος της μονάδα για τυφλές γυναίκες, αντιμετωπίζουμε το φθηνό ξεπούλημα ενός αναντικατάστατου ακινήτου εντός του αστικού δικτύου της Αττικής (σημειώνουμε ότι πέραν του κτίσματος συνολικής επιφάνειας 1.024 τ.μ. το οικόπεδο είναι συνολικής έκτασης 3 σχεδόν στρεμμάτων). Σε αυτόν τον προνομιακό χώρο ονειρευτήκαμε να στεγαστούν σημαντικές υπηρεσίες για τους τυφλούς, ιδίως για την τρίτη ηλικία και με την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τον πλειστηριασμό του ακινήτου αυτού και εκτός απ’ την έντονη και δημόσια διαμαρτυρία μας δεν διαθέτουμε άλλα μέσα να σταματήσουμε το κακό  παρά μόνο εάν το Υπουργείο παρέμβει την τελευταία στιγμή με κάποια λύση. Είναι δε τραγικό, ότι το ξεπούλημα αυτής της περιουσίας, που πρέπει να παραμείνει στους τυφλούς, γίνεται για μια απαίτηση 26.000 ευρώ. Ευλόγως λοιπόν και η κοινότητα των τυφλών υποψιάζεται ενδεχόμενη δολιότητα όλων των πρωταγωνιστών αυτής της τελικής ως φαίνεται πράξης.
Από τα παραπάνω ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ότι ο χρόνος επείγει και γι΄αυτό θα θέλαμε μια άμεση συνάντηση εκπροσώπων των φορέων τυφλότητας μαζί σας για περισσότερες διευκρινήσεις, προτάσεις και θέσεις πάνω σ ’αυτό το φλέγον ζήτημα.
Με εκτίμηση,
Εμμανουήλ Μπασιάς
 Πρόεδρος Δ.Σ
Δήμητρα Κατσαρού
 Γενική Γραμματέας Δ.Σ