Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για κατ’ αναλογίαν εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 που αφορά τυφλούς συνταξιούχους που εργάζονται και στους τυφλούς του άρθρου 29 του ιδίου νόμου που έχουν υποβάλει αίτημα για χορήγηση προσωρινής σύνταξης και εξακολουθούν να εργάζονται, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ύστερα από τελευταία εγκύκλιο του Υφυπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, αίρεται η ασάφια για τους βαριά ανάπηρους συνταξιούχους που εργάζονται, και διευκρινίζεται πως όσοι απ' αυτούς ανάπηροι λαμβάνουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας και εργάζονται, δεν έχουν μείωση στη σύνταξή τους.
Τα ίδια όμως πρόσωπα, όταν υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση και συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι την έκδοσή της, δε λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη για το διάστημα της εργασίας τους αυτής.
Οι δύο ρυθμίσεις δε συνάδουν και είναι ανακόλουθες και αντιφατικές.
Ορθώς επισημαίνει το πρόβλημα η εθνική ομοσπονδία τυφλών με έγγραφό της στον πιο πάνω Υφυπουργό.
Το έγγραφο της ομοσπονδίας έχει ως εξής:

Θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για κατ’ αναλογίαν εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 που αφορά τυφλούς συνταξιούχους που εργάζονται και στους τυφλούς του άρθρου 29 του ιδίου νόμου που έχουν υποβάλει αίτημα για χορήγηση προσωρινής σύνταξης και εξακολουθούν να εργάζονται, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.
Αξιότιμε κύριε  Υφυπουργέ,
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ζητά να αντιμετωπιστούν με το ίδιο πνεύμα του νόμου οι τυφλοί συνταξιούχοι του άρθρου 20 και οι αιτούμενοι προσωρινής σύνταξης του άρθρου 29 του Ν.4387/2016 για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.
Συγκεκριμένα, ενώ στους τυφλούς συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα τον Ν.612/77, καθώς και με διατάξεις που παραπέμπουν σ΄ αυτόν, δίδεται η δυνατότητα να εργάζονται και να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους,  με βάση το άρθρο 20 του Ν.4387/2016 και την σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο Φ.80000/οικ.12151/274/2018, στους τυφλούς του άρθρου 29 του ίδιου νόμου οι οποίοι υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση και για έκδοση προσωρινής σύνταξης, επειδή εργάζονται, σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο Σ40/35/568570/30-04-2018, απαγορεύεται να εκδοθεί προσωρινή σύνταξη για το λόγο αυτό.
Κύριε Υφυπουργέ, είναι καταφανής η αναντιστοιχία των δύο άρθρων ως προς την αντιμετώπιση τυφλών της ίδια κατηγορίας, ήτοι συνταξιούχων και εν δυνάμει συνταξιούχων που εργάζονται, και για το λόγο αυτό ζητούμε να αρθεί άμεσα η ως άνω αδικία.