Κυριακή 13 Μαΐου 2018

18 του Μάη πάμε… Μουσείο! Πάμε στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδας

 18 του Μάη πάμε… Μουσείο! Πάμε στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδας
Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος υποδέχεται την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο μοναδικό στην ελληνική επικράτεια Μουσείο Αφής. Έτσι, στις 18 Μαΐου, ανήμερα της επετείου, από τις 13.00 έως και τις 19.00, καθώς και στις 19 Μαΐου, από τις 10.00 έως τις 13.00, το Μουσείο Αφής θα έχει ανοιχτές τις πύλες του για το ευρύ κοινό, βλέποντες και μη, για δωρεάν επισκέψεις και ένα ειδικό πρόγραμμα απτικής διαδρομής.
Γιατί η Αφή…. είναι Ζωή!
Διεθνής Ημέρα Μουσείου καθιερωμένη από το 1977 η 18η του Μάη με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία και την μέρα αυτή Μουσεία με ποικίλα αντικείμενα και σε όλο τον κόσμο ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό -λόγω της ημέρας- με δωρεάν είσοδο και εορταστικά προγράμματα.
Πάμε και εμείς Μουσείο; Εμείς, εννοώ -σε πρώτη φάση-, οι Καλλιθεάτες. Και ποιο θα επιλέξουμε;
Σαφώς το ένα από τα 5 στον κόσμο Μουσεία Αφής, με έδρα την πόλη μας την Καλλιθέα/ οδός Δοϊράνης 198. Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος που στεγάζεται σε ένα υπέροχο διατηρητέο νεοκλασικό και λειτουργεί από το 1984.
Ιδιοκτησία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος το Μουσείο Αφής δίνει την δυνατότητα στους μη βλέποντες επισκέπτες του με τη μέθοδο της Αφής να γνωρίσουν θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τρόπος (η αφή) προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού για τους μη βλέποντες που τώρα και εδώ στο Μουσείο Αφής απτικά γνωρίζουν μέσω της αφής αντίγραφα-εκθέματα που τα πρωτότυπα τους εκτίθενται σε άλλα μουσεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Μεγάλη η προσφορά αυτή προς τους τυφλούς και όχι μόνο. Οι βλέποντες επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να βιώσουν την ίδια εμπειρία με την χρήση μάσκας εμπειρία βιωματική και μοναδική.
Το Μουσείο Αφής του ΦΤΕ το 1988 απέσπασε έπαινο ανάμεσα σε 70 Μουσεία ως Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς και για την επίσκεψη του οι μεν τυφλοί μέλη ή όχι του ΦΤΕ δεν πληρώνουν είσοδο, οι δε βλέποντες καταβάλουν το ευτελές ποσόν των 2 ευρώ. (Πάντα κατόπιν τηλεφωνήματος κλείνουν ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι για την επίσκεψή τους).
Πριν ανεβούμε στον πρώτο όροφο του Μουσείου για μια μικρή ξενάγηση-ενημέρωση για το τρέχον πρόγραμμα που θα γνωρίσετε και εσείς αν επιλέξετε το Μουσείο Αφής από τη ξεναγό κ. Μαριέττα Λάππα.
Δελτίο Τύπου του ΦΤΕ.
ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διεθνής Ημέρα Μουσείων
18 Μαΐου 2018
Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος υποδέχεται την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο μοναδικό στην ελληνική επικράτεια Μουσείο Αφής.
Έτσι, στις 18 Μαΐου, ανήμερα της επετείου, από τις 13.00 έως και τις 19.00, καθώς και στις 19 Μαΐου, από τις 10.00 έως τις 13.00, το Μουσείο Αφής θα έχει ανοιχτές τις πύλες του για το ευρύ κοινό, βλέποντες και μη, για δωρεάν επισκέψεις και ένα ειδικό πρόγραμμα απτικής διαδρομής.
Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν νοητά και απτικά τον παγκοσμίως γνωστό Λόφο της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα και την μαγεία τμήματος της Ζωφόρου του Παρθενώνα που χρόνια προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης!
Σας περιμένουμε όλους με ιδιαίτερη χαρά σε αυτή την σπουδαία πολιτιστική συνάντηση και ευκαιρία για μια διαφορετική και άκρως βιωματική προσέγγιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για να τιμήσουμε την ημέρα αυτή.
Παρακαλούμε για δηλώσεις συμμετοχής για το ειδικό πρόγραμμα διαδρομής , όπως επικοινωνείτε με την Γραμματεία στο τηλέφωνο 210-9415222.
Και πάμε … πρώτο όροφο στο Μουσείο Αφής όπου μας περιμένει η ξεναγός κ. Μαριέττα Λάππα-άτομο με προβλήματα όρασης-, για ενημέρωση και μια μικρή ξενάγηση;
2 οι θεματικές του Μουσείου που τρέχουν από τα τέλη του 2017. Η πρώτη όπως αναφέρει και το Δελτίο Τύπου έχει τον τίτλο Περίπατος στον βράχο της Ακρόπολης στο οποίο ο επισκέπτης γνωρίζει όλη την ιστορία της Ακρόπολης κατά τους Αρχαίους χρόνους μέχρι και την σημερινή της μορφή.
Μπροστά μας η ξεναγός έχει τοποθετήσει τη μακέτα του λόφου της Ακροπόλεως και αρχίζει την ξενάγηση… Μην ξεχνάτε, φοράτε μάσκα και ψηλαφίζετε το έκθεμα… όπως ότι η ξενάγηση ενώ κανονικά και για τις δυο ενότητες διαρκεί περισσότερο των 2 ωρών λόγω της ημέρας και για την δυνατότητα επίσκεψης του μουσείου από όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες η ξενάγηση συνολικά θα έχει διάρκεια περίπου 1 ώρας.
Και να το ομοίωμα, η μακέτα του βράχου της Ακρόπολης στην διάθεση του επισκέπτη που με μάσκα και την φωνή της ξεναγού θα αισθανθεί και θα μάθει όλη την ιστορική διαδρομή του αθάνατου μνημείου, θα επισκεφθεί απτικά το Ερεχθείο και τις Καρυάτιδες ακούγοντας συγχρόνως την ιστορία τους και την ιστορία της 6ης που τόσο βάναυσα αφαιρέθηκε.
Παρθενώνας, πως είναι σήμερα; τι αλλαγές υπέστη μέσα στους αιώνες; μην ξεχνάμε τον Μοροζίνι και τον βομβαρδισμό του 1867 και τόσες άλλες αλλοιώσεις, επεμβάσεις… Τζαμί κατά την Τουρκοκρατία, Ορθόδοξος Ναός προγενέστερα…
Η μακέτα του Παρθενώνα είναι η δεύτερη στην ξενάγηση μας, μακέτες θα μου πείτε έχουν σ’ όλα τα μουσεία του κόσμου, ποια η διαφορά στο μουσείο Αφής;
Απαντώ: σε ποιο μουσείο θα βιώσετε την απτική εμπειρία επαφής-μέσω μακέτας- με πολιτισμό αιώνων;
Δεν τελειώνει η ξενάγηση με Ακρόπολη και Παρθενώνα. Ακολουθεί με συνοδεία πάντα αφήγησης περιγραφή του Ζωφόρου, γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα (στο Μ.Α. 1 κομμάτι της Ζωφόρου) στο οποίο γίνετε απτική διερεύνηση για την περιγραφή του θέματος που απεικονίζει η Ζωφόρος δηλαδή την πομπή των Παναθηναίων.(Παναθήναια οι 12ήμερες γιορτές προς τιμή της θεάς Αθηνάς που την 12 ημέρα, ημέρα γενεθλίων της θεάς γινόταν η πομπή προς τον ναό της. Αυτό το θέμα-την πομπή- επέλεξε ο μέγας γλύπτης Φειδίας να αποτυπώσει στη Ζωφόρο που είχε μήκος 160μ. και αποτελείτο από 115 λίθους. Μην ξεχάσομε να κάνομε αναφορά και στο Χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς και την ιστορία του… 2 μακέτες, η Ζωφόρος… κάπου εδώ τελειώνει η πρώτη θεματική με μια επίσκεψη στην παράπλευρη αίθουσα όπου απτικά ο επισκέπτης διερευνά γνωστά γλυπτά της Ακροπόλεως όπως αντίγραφα 2 κορών, το παιδί του Κριτίου ( Παις Κριτίου) γλυπτό- αριστούργημα του 480 π. Χ., σταθμός στην ιστορία της γλυπτικής-όπως μας λέει η ξεναγός μας-, γιατί για πρώτη φορά εμφανίζεται στην γλυπτική η κίνηση. Το πρωτότυπο βρίσκετε στην Ακρόπολη ενώ αντίγραφο του υπάρχει στο Μουσείο της Βασιλείας στην Ελβετία.
Έχει περάσει πάνω από μισή ώρα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και η ξεναγός μας μάς οδηγεί στην αίθουσα όπου τρέχει η β’ θεματική, η εξέλιξη της γλυπτικής μέσα στον χρόνο.(ξενάγηση για μη βλέποντες και βλέποντες κανονικά 1 ώρα, στο 2ήμερο, διάρκεια: 30’).
Δεκάδες τα εκθέματα στην αίθουσα, η βόλτα μας ξεκινά από μοναδικό-μιλάμε πάντα για αντίγραφα-,ειδώλιο Κυκλαδικής Τέχνης του 3.500- 2.500 π. Χ., για να φτάσομε τελικά μέχρι και την κλασική εποχή. Θα θαυμάσετε , θα αγγίξετε το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα του Αρτεμισίου όπου η απελευθέρωση της κίνησης έχει φτάσει πλέον στο απόγειο της και… και… πολλά ακόμα εκθέματα που συνοπτικά με αφή και την αφήγηση της ξεναγού δίνουν στον επισκέπτη νοερά την εικόνα της πορείας της γλυπτικής τέχνης στη χώρα μας μέσα στους αιώνες.
Μοναδική εμπειρία, μοναδικό στη χώρα μας μουσείο Αφής με επισκεψιμότητα και από πολίτες ξένων κρατών. Εμείς που μένομε στην Καλλιθέα;
Οι επισκέψεις (επαναλαμβάνω) και για το δωρεάν διήμερο αλλά και στην κανονική λειτουργία του Μουσείου πάντα και μόνο με ραντεβού.
Είσοδος στην κανονική λειτουργία μόνο 2 Ευρώ. Επομένως όσοι δεν τα καταφέρουν να το επισκεφτούν το δωρεάν 2ήμερο κάποια άλλη μέρα… ας το βάλουν στο πρόγραμμα τους. Στην είσοδο-ισόγειο χώρο- του Μουσείου λειτουργεί εκθετήριο με πρωτότυπα αντικείμενα φτιαγμένα από τους μη βλέποντες μέλη του ΦΤΕ, κι’ αυτό το γράφω για όσους προτιμούν τα δώρα τους να είναι ‘το κάτι άλλο’!
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: 18 Μαΐου. Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος το… γιορτάζει 2 μέρες, 18 και 19 του Μάη και:
Λέμε ΝΑΙ στο Μουσείο Αφής
Λέμε ΝΑΙ στον Πολιτισμό.
Να είστε εκεί… και να είναι το Μουσείο Αφής μόνιμη επιλογή σας για επισκέψεις με τους φίλους ή την οικογένεια σας. Στείλτε το άρθρο στους φίλους σας…
– Ευχαριστούμε την ξεναγό κ. Μαριέττα Λάππα, πτυχιούχο της Σχολής Ξεναγών Μουσείων κι Αρχαιολογικών Χώρων Ατόμων με προβλήματα Όρασης καθώς και τον ΦΤΕ για την ενημέρωση.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθογράφος – Ερευνήτρια

Πηγή: http://www.kallitheapress.gr/