Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Κατασχέσεις σε αναπήρους

Έρχονται κατασχέσεις σε ανάπηρους
Σε κυνήγι αδυνάμων επιδίδεται η κυβέρνηση, ζητώντας από Άτομα με Αναπηρία που -υπό το νέο καθεστώς των ΚΕΠΑ- δεν πληρούν τα... μνημονιακά δεδομένα, την επιστροφή επιδομάτων.

Σε μεγάλες περιπέτειες κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες συμπολίτες μας, που υπάγονται στις κατηγορίες των αναπήρων και των ΑΜεΑ και λάμβαναν ως σήμερα σχετικό επίδομα.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΙΚΑ προς κάθε υποκατάστημα του Ιδρύματος, που παρουσιάζει σήμερα Το ΧΩΝΙ, ξεκινά νέο... κυνήγι αδυνάμων με διασταυρώσεις στοιχείων και εντολή για άμεσες ενέργειες.

Πού στοχεύουν; Να πάρουν και άλλα χρήματα από αυτούς που δεν έχουν. Αφού αυστηροποίησαν τα κριτήρια για να πιάσουν τα ποσοστά αναπηρίας λιγότεροι από πριν και αφού καθυστέρησαν αδικαιολόγητα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)... τώρα λένε ότι όσοι δεν πιάσουν το ποσοστό, θα πρέπει να επιστρέφουν τα επιδόματά τους πίσω. Η εγκύκλιος αυτή βασίζεται στις διατάξεις του άρθρου 66 του νόμου 4144/2013, όπου προβλέπεται πέρα από τη διακοπή του επιδόματος και η βίαιη «αναζήτηση» των επιδομάτων που έπαιρναν οι ανάπηροι -μέχρι τη νέα επανεξέτασή τους- και κατά τη διάρκεια της παράτασης που δόθηκε μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Μια διαδικασία μέσω της οποίας η κυβέρνηση βάζει στο... μάτι τόσο την κινητή όσο και την ακίνητη περιουσία των συνανθρώπων μας. Μόνος στόχος κι εδώ, η άμεση εξεύρεση πόρων για την κάλυψη μνημονιακών υποχρεώσεων!


«ΧΤΥΠάΝΕ» ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ

Ο νόμος, άλλωστε, πέρα από σκληρός είναι και σαφής: «οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων)». Κι όταν αναφέρει «συνταξιοδοτικές παροχές» εννοεί επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη θανάτου κ.ά. Προκειμένου να εφαρμοστεί αμέσως η πρόβλεψη της διάταξης αυτής, σχετικά με την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) θα αποστείλει στις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων σχετικό αρχείο συνταξιούχων, οι οποίοι δεν κρίθηκαν ανάπηροι από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εκ των υστέρων οι ανάπηροι που δεν θα λάβουν ποσοστό αναπηρίας και δεν θα μπορούν να επιστρέφουν τις αναπηρικές συντάξεις που λάμβαναν έως και 6 μήνες, θα βρίσκονται ξαφνικά με χρέη στην εφορία τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας. Η εν λόγω μνημονιακή ρύθμιση αναμένεται να οδηγήσει χιλιάδες άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες σε «μπλεξίματα» με την εφορία αφού οι πολίτες αυτοί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι προφανές ότι θα αδυνατούν να επιστρέφουν τις χορηγηθείσες συντάξεις. Απαιτείται, λοιπόν, να δημιουργηθεί νέα ρύθμιση η οποία για παράδειγμα θα μπορούσε να ειδοποιεί τους ασφαλισμένους εγκαίρως και πριν τη λήξη της αναπηρικής σύνταξης ώστε να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή και να είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την παροχή. Ό,τι άλλο θα είναι εμπαιγμός!


Γ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Λάβρος κατά κι αυτού του μέτρου - γκιλοτίνα, όπως το χαρακτήρισε, δήλωσε στο ΧΩΝΙ ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Όπως έχω ξαναπεί, αυτή η ιστορία με τις επανεξετάσεις από τα ΚΕΠΑ είναι μια γκιλοτίνα επιδομάτων, που απορρίπτει χιλιάδες συμπολίτες μας. Όσοι προωθούν αυτά τα μέτρα της συγκεκριμένης ρύθμισης, θα πρέπει να ξέρουν ότι οι πολίτες δε φέρουν ευθύνη. Δεν έπαιρναν μόνοι τους τα επιδόματα. Υπήρχε επιτροπή, που τους εξέταζε κι έκρινε την κατάστασή. Εκεί ενδεχομένως να υπάρχουν ευθύνες, ενώ υπάρχουν κι άλλοι αρμόδιοι που πρέπει να λογοδοτήσουν»!


Πηγή: Εφημερίδα «το χωνί»